Lifestraw Water to go
Praktisch reisadvies

Minder plastic flessen kopen op reis: review LifeStraw Go

Sinds ik weet hoe erg het gesteld is met de bergen plastic op veel verre reisbestemmingen, probeer ik minder plastic flessen water te kopen. Met de Dopper kwam ik op Sri Lanka en Bali al een heel eind, maar het nadeel is dat je niet overal toegang tot schoon drinkwater hebt. Dat maakt bijvullen soms lastig. Better Places vroeg me daarom om inย Peruย de LifeStraw Go waterfilterfles te testen. Dat bleek een groot succes: ik heb geen enkele keer water hoeven te kopen.

LifeStraw Go review

Ik sta in mijn badkamer in Lima en ik vul de LifeStraw Go met kraanwater. Op het moment dat ik een slokje wil nemen twijfel ik. Want het is heel raar om opeens kraanwater te gaan drinken in een ver land, als je heel goed weet dat het water niet om te drinken is. ย Stel je voor dat het waterfilter in de fles niet werkt, dan heb ik nog een lange nacht voor de boeg. Maar het water smaakt prima en ik heb nergens last van. Het filter doet zijn werk prima en dat blijft de hele reis zo.

Eรฉn filter voor duizend liter water

De Lifestraw is een mooi vormgegeven, lichte fles, verkrijgbaar in verschillende kleuren. Er gaat 0,65 liter water in en het filter in de fles zuivert 99,99% van de bacteriรซn en parasieten uit het water. Dat betekent dat je eigenlijk al het water kunt gebruiken: van kraanwater tot water in een riviertje. Uitzondering is water met zware metalen. Met รฉรฉn filter kun je maar liefst duizend liter water filteren. Schoonmaken gaat makkelijk en de fles heeft een handige haak waarmee je ‘m aan je rugzak kunt bevestigen. De schroefdop is stevig en zorgt ervoor dat de fles niet gaat lekken.

Let op: het filter doodt 99,99% van alle bacteriรซn. ย Veel kleinere virussen worden niet tegengehouden. Die kun je chemisch uitschakelen met chloor, bij buitensportzaken te koop onder de naam Hadex. Doe vijf druppels in een liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood. In veel landen is dit overbodig, maar wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan is dit de oplossing.

LifeStraw Go review

Geen flessen water gekocht

In Peru reis je op grote hoogtes en dat betekent veel drinken, tot zo’n drie liter per dag. Ik had eigenlijk gedacht dat ik met mijn ene fles niet toe zou komen, maar het was geen enkel probleem. Bij toiletstops en toeristische plekken onderweg kon ik de fles altijd ergens bijvullen en ik wist dat ik dat water altijd veilig kon drinken. Tijdens de driedaagse Koffieroute die ik liep in Peru, vulde ik de fles bij bij riviertjes en watervallen. Ideaal! Ik heb in twee weken geen enkele plastic fles water hoeven te kopen, de LifeStraw Go was genoeg.

LifeStraw Go review

LifeStraw Waterfilter: ideaal

Zitten er ook nog nadelen aan de LifeStraw? Misschien eentje. Op warme dagen of tijdens wandelingen is het soms zo lekker om een halve fles water leeg te klokken. Dat gaat niet met de LifeStraw Go, want je zuigt het water door een soort drinktuit omhoog. Dat werkt prima, maar je krijgt dus geen grote slokken water tegelijk naar binnen. Verder kan ik geen nadelen bedenken. Ik vind deze waterfilter echt een geweldige uitvinding en ik ga niet meer zonder op reis.

Dopper LifeStraw

Over de plastic challenge van Better Places

De duurzame reisorganisatie Better Places gaf me de LifeStraw Go mee naar Peru om hem daar te testen. Better Places wil zorgen dat haar reizigers eind 2019 geen plastic flessen meer gebruiken. Iedereen die bij Better Places boekt krijgt daarom een hervulbare Dopper. Op de reisbestemmingen werken de lokale reisexperts van Better Places hard aan het terugdringen van het gebruik van plastic flesjes, in samenwerking met lokale hotels, chauffeurs en gidsen. Een mooi doel, รฉn noodzakelijk om de enorme berg plastic afval op de wereld tegen te gaan.

LifeStraw Go kopen?

Wil je ook een LifeStraw Go kopen? Dat kan onder andere via Bol.com. De fles kostย โ‚ฌย 45,95. Niet goedkoop, maar erg de moeite waard. En dat geld heb je er na een aantal reizen zo weer uit. Losse waterfilters (waar je duizend liter water meer kunt filteren) kostenย โ‚ฌ 29,95.

* Dit artikel bevat een affiliatelink. Hier lees je er meer over.

19 reacties op dit artikel

  1. Hee, ik ben aan het overwegen om de lifestraw go mee te nemen naar aziรซ, sri lanka, thailand, cambodja vietnam.
    Ben heel erg aan het twijfelen over het wel of niet gebruiken van hadex, Wat zou jou advies hierin zijn? Twijfel, Twijfel ๐Ÿ˜›

    1. Hoi Fleur, ik heb de LifeStraw Go zelf twee weken gebruikt in Peru (zonder Hadex) en ik heb nergens last van gehad. Maar mijn vriend heeft laatst beter onderzoek gedaan en hij wil de fles alleen met chloor gebruiken, omdat het filter geen virussen doodt. Wil je echt geen risico lopen, dan is Hadex waarschijnlijk je veiligste keuze!

  2. Hoi! Heb jij dit in Peru gecombineerd met Hadex, of heb je het echt enkel met de Lifestraw Go gedaan? Ik heb er nu eentje, en vertrek binnen een aantal dagen naar Bolivia en Peru. Ik zou het liefst gewoon de Lifestraw Go gebruiken en niet steeds extra moeten zuiveren, maar ik wil natuurlijk ook niet ziek worden. Bedankt!

    1. Ik heb het alleen met de LifeStraw gedaan, zonder extra zuivering. Dat is helemaal goed gegaan, maar ik begrijp inmiddels wel dat extra zuiveren toch nodig is voor 100% zekerheid…

  3. Shamira | Wander Rebel

    Ik ben deze tip al vaker tegengekomen met veel positieve reacties. Toch maar eens naar gaan kijken ๐Ÿ™‚ Ik ben de laatste maanden erg duurzaam en bewust bezig (al zeg ik het zelf), maar minder plastic flessen gebruiken op reis vind ik nog lastig. Op veel plekken is het kraanwater immers niet drinkbaar, dus dan koop je toch maar de flessen uit de supermarkt… Ik ga eens kijken, want dit lijkt een super goed alternatief!

    1. Is het ook echt! Ik wil nooit meer zonder, je hoeft echt geen waterflessen meer te kopen. Geweldig product!

  4. Oh wat een goede tip! Ik ben ook trouw aan de Dopper, maar ja, vul die dan in landen met minder goed drinkwater wel uit (grote) plastic flessen bij… Dit klinkt super handig en zoveel beter voor het milieu.

    1. Het is echt een uitvinding! Ik schrijf vrijwel nooit over producten, maar dit is een gouden tip die ik per se wilde toelichten ๐Ÿ™‚

  5. Ik gebruik al vele jaren een Dopper, maar de Lifestraw klinkt nog handiger omdat je dan overal water kunt drinken! Lijkt me ook wel een beetje gek idee, maar heel erg goed voor de natuur is het zeker. Ik wil ‘m zeker gaan proberen!

  6. Wat spannend om ineens uit de kraan te drinken zonder dat er iets merkbaars met het water gebeurd is! Ik was in het verleden heel slecht met eigen fles meenemen. Deze keer neem ik naar Peru wel mijn Dopper mee. Ik zou zeker overwegen om de Lifestraw te kopen, zeker omdat je dan niet op zoek hoeft te gaan voor schoon water.

    1. Het is echt ideaal! Inderdaad even gek om kraanwater te drinken in het begin, maar ik heb nergens last van gehad. De Dopper is ook fijn, maar drinkwater vinden kan soms best lastig zijn. Maar het is in elk geval een goed begin om een hervulbare waterfles mee te nemen. Ik doe dat ook pas sinds vorig jaar…

  7. Goed he, die Lifestraw fles. Ik heb tijdens onze reis door Myanmar en Cambodja ook geen flesjes water hoeven kopen. Als alle reizigers daar mee zouden beginnen, dan is een behoorlijk deel van het probleem weg. Onder de streep bespaar je ook nog eens geld, dus het is echt win win ๐Ÿ™‚

    Btw: in het vliegtuig gaat ‘ie door de druk lekken uit het tuitje, maar door de dop iets los te draaien hef je het drukverschil weer op. De fles moet dan natuurlijk wel rechtop gehouden worden.

    1. Een geweldige uitvinding is het! En je hebt gelijk over de druk in het vliegtuig en op grote hoogten: draai je de dop dan niet even los, dan zit je met een natte broek (ik spreek uit ervaring op een pas van 5000 meter hoogte ๐Ÿ˜‰ )

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven