Home Iran Reizen naar Iran: onze route, tips en persoonlijke ervaringen

Reizen naar Iran: onze route, tips en persoonlijke ervaringen

Door Karlijn

Het is veruit de meest gestelde vraag sinds we weer thuis zijn: “Wat was het mooiste land van jullie wereldreis?” En hoewel het een vraag is die je eigenlijk niet kunt beantwoorden, noemen we in elk geval altijd Iran. Onze reis door Iran was heel bijzonder, dankzij de eeuwenoude cultuur, de vele bezienswaardigheden en ontzettend vriendelijke mensen. Dit was de reisroute die wij in drie weken aflegden, inclusief een lijst met praktische tips.

Dag 1: Aankomst in Tabriz

We reisden overland van Turkije naar Iran en namen de nachttrein van het Oost-Turkse Van naar de Iraanse stad Tabriz. Tabriz ligt in het noordwesten van Iran in een behoorlijke uithoek en is vooral bekend vanwege haar enorme bazaar, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Helaas is deze op vrijdag dicht en wij waren er, juist, op vrijdag. We wandelden wat door een druk park en wenden alvast een beetje aan Iran. En in mijn geval: aan de hoofddoek die ik overal moest dragen.

Dag 2: met de auto naar Teheran

We hadden onze reis thuis al georganiseerd. Ik heb de route zelf samengesteld en alles laten boeken bij Dimsum. Op de bonnefooi reizen door Iran kan prima, maar wij vonden deze optie relaxter. Deze dag reden we in een auto met chauffeur naar Teheran, een uurtje of acht rijden. Af en toe stopten we om thee te drinken en om te lunchen. Aan het einde van de dag kwamen we aan in Teheran, waar we alvast de anti-Amerikaanse muurschilderingen bij de oude Amerikaanse ambassade bekeken.

route Iran

Dag 3-4-5: Teheran

De enige reden dat we zoveel tijd hadden in Teheran, was dat we er ons Chinese visum moesten regelen. We reisden het hele stuk van Istanbul naar Beijing overland en dat zorgde soms voor wat visumuitdagingen. Onze lokale agent, Amir, liet ons deze dagen het beste van zijn stad zien. Prima, want Amir is een ontzettend leuke kerel van onze leeftijd die perfect Engels spreekt. We raceten de hele stad door: we gingen naar de grote bazaar van Teheran, naar een kleinere groenten- en fruitbazaar in het noorden van de stad en wandelden door de heuvels die de stad omringen. We zagen het mooie Niyavaran-paleis en we aten de hele dag door. Van geweldige hamburgers tot de beste Italiaanse pizza van de stad, Amir wist het allemaal te vinden.

Dag 6: met de trein naar Kashan

Na de lunch namen we de trein naar Kashan. Alles op het station staat in Farsi aangegeven, maar in Iran hoef je nooit om hulp te vragen. Het duurde niet lang voordat we geadopteerd werden door twee mannen die ons tot aan onze stoelen in de trein begeleidden. Onderweg kwamen ze regelmatig vragen of alles nog goed was. De treinen in Iran zijn trouwens prima. We kregen zelfs gratis iets te drinken en wat snacks. Netjes! 

route Iran

Dag 7-8: Kashan en Abyaneh

Kashan is misschien wel mijn favoriete stad in Iran. Hier vind je prachtige oude koopmanshuizen, moskeeën met ontelbare blauwe mozaïeken en een leuke bazaar met oude theehuizen. We maakten een ochtend een uitstapje naar het sfeervolle bergdorpje Abyaneh, waar de vrouwen gebloemde chadors dragen en waar alle lemen huizen rood zijn geschilderd. Hoteltip: Ehsan House, een tot guesthouse verbouwd koopmanshuis.

Dag 9-11: dwalen door prachtig Esfahan

Het is de beroemdste stad van Iran en zodra je op het enorme Nasq-e Jahan-plein staat, weet je waarom. Nergens zijn de moskeeën zo rijk versierd en is de grandeur van het oude Perzië zo duidelijk zichtbaar als in Esfahan. Esfahan heeft niet alleen indrukwekkende monumenten, maar ook volop parken en bruggen, waar de Iraniërs graag samenkomen om te relaxen. Ook een uitstapje naar de Armeense wijk van de stad is de moeite waard. 

Esfahan-Iran

Dag 12: door de bergen naar Yasuj

Na alle steden was het tijd om de natuur op te zoeken en via een mooie bergroute reden we naar Yasuj. De rit was de moeite waard, de plaats zelf iets minder. Gelukkig kun je in de omgeving de prachtige Margoon-watervallen bezoeken. Hier ontmoet je gegarandeerd groepen enthousiaste Iraniërs die niet vaak buitenlandse toeristen tegenkomen.

Iran natuur

Dag 13-14: sightseeën in Shiraz

In Shiraz is heel veel te zien. Ik vond de bazaar van Shiraz de leukste en meest traditionele van het hele land en alleen hier dwaalden we al uren rond. Verder mag je ook de Vakil-moskee en de oude stadsmuur niet overslaan. In Shiraz liggen ook de tombes van enkele beroemde Iraanse dichters, waarvan Hafez de bekendste is. Zijn graf ligt in een klein park, dat altijd druk bezocht wordt door toegewijde Iraniërs.

bazaar-Iran

Dag 15: via Persepolis naar Bavanat

Het is één van de hoogtepunten van je reis door Iran: een bezoek aan de ruïnestad Persepolis, de oude hoofdstad van het Perzische rijk. De gedetailleerde reliëfs en de beelden zijn enorm indrukwekkend. De vier koningsgraven van Naqhs-e Rostam, uitgehakt in een 65 meter hoge bergwand, zijn ook een stop waard. Je kunt ervoor kiezen om ook te stoppen bij de ruïnes van Pasargade, maar dat viel ons erg tegen. Ruïnes zijn leuk, maar van Pasargade zijn bijna alleen maar hoopjes stenen over. Aan het eind van de middag kwamen we aan in het dorpje Bazm in het Bavanat-gebied, waar we met open armen verwelkomd werden door Abbas Barzegar en zijn familie. Abbas en zijn vrouw komen uit nomadenfamilies die in het omringende Zagros-gebergte leven en Abbas neemt de gasten van zijn homestay graag mee naar deze families. We reden nog dezelfde middag met Abbas mee de bergen in, waar we kennismaakten met verschillende nomadenfamilies en zagen hoe deze mensen leven. Het verblijf bij Abbas was in alle opzichten geweldig: zijn homestay is gezellig, het dorpje Bazm is sfeervol en de zelfbereide maaltijden zijn heerlijk.

route Iran

Dag 16: naar het grotdorpje Meymand

Tja, Meymand. Het klonk zo leuk: slapen in een grot in het dorpje Meymand, dat volledig uit grotwoningen bestaat. Helaas was het voor ons geen succes. Het is leuk om Meymand even te bekijken, want het feit dat de bewoners er echt in grotten wonen is apart. Maar er slapen: nee. Er is niets in Meymand. Je kunt er niets doen (in tien minuten heb je alles gezien) en je kunt er nog geen water kopen. Er zijn maar een paar bejaarde bewoners en de eigenaren van het enige guesthouse kunnen alleen voor wat soep zorgen. Niet echt voldoende om een dag op te teren. Meymand is een fotostop, geen overnachtingsplek.

Dag 17-18: van Meymand naar woestijnstad Yazd

We vertrokken al vroeg naar de snikhete woestijnstad Yazd, waar we gelukkig wel water konden kopen. Hard nodig, bij temperaturen van ruim veertig graden! We vonden Yazd magisch mooi. De stad is opgetrokken uit leem en de gebouwen zijn perfect toegerust voor de woestijn. We dwaalden uren door de smalle steegjes van de stad en genoten van de rust en de sfeer. Aanrader! Tip voor een leuk hotel: het traditionele Labe Khandagh.

Yazd Iran

Dag 19: naar de oude kasbah van Kharanaq

We trokken verder de woestijn in, via de Star Wars-achtige Torens der Stilte. Dit zijn traditionele begraafplaatsen van aanhangers van het Zoroastrisme. Ook stopten we in het sfeervolle Meybod, waar we een oud kasteel bezochten. We reden door naar Kharanaq, waar we sliepen in een oude caravanserai uit de tijd van de Zijderoute en waar we door de vervallen lemen binnenstad wandelden. Die staat half op instorten, maar juist dat maakt het dorpje heel fotogeniek. Neem daarbij het uitzicht over de bergachtige omgeving en Kharanaq staat hoog op onze lijst van favorieten plekken in Iran.

Iran route

Dag 20-21: de heiligdommen van Mashhad

Vanuit Yazd namen we de nachttrein naar de heilige stad Mashhad. Net als Tabriz ligt Mashhad in een uithoek van het land, niet ver van de grens met Turkmenistan. Je kunt je afvragen of het de moeite waard is om die hele reis te maken als je terugvliegt vanuit Teheran, maar Mashhad is wel speciaal. Het is één van de heiligste steden voor moslims, dankzij het mausoleum van Imam Reza dat hier te vinden is. Elk jaar komen hier miljoenen bedevaartgangers naartoe. De shrine is een onvoorstelbaar groot complex met tientallen rijk versierde gebouwen, echt een stad in een stad. Als niet-Moslim ben je van harte welkom (behalve in het heiligste der heiligdommen), maar vrouwen moeten wel een chador dragen en je krijgt een Engelssprekende gids mee. Het is heel bijzonder om de toewijding en emoties van de moslims te zien die eindelijk het graf van Imam Reza mogen bezoeken. 

Mashhad-Iran

Dag 22: naar Turkmenistan (of terug naar Teheran)

Wij reisden door naar Turkmenistan, maar je kunt natuurlijk ook terugreizen naar Teheran en vanuit daar naar huis vliegen.

route Iran

Tips reizen door Iran

Is Iran veilig?

Wij kregen voor vertrek vaak de vraag: is een vakantie naar Iran gevaarlijk? Het antwoord is nee. Reizen door Iran is in principe veilig. Natuurlijk kan er altijd iets gebeuren, het blijft een reis, maar de Iraniërs zullen er alles aan doen om je de tijd van je leven te bezorgen. Ze vinden het geweldig dat je hun land komt bezoeken en je kunt je voorbereiden op tientallen gesprekken, kopjes thee en soms zelfs cadeautjes.

Als vrouw reizen door Iran

Ik was natuurlijk met mijn vriend en weet niet uit eigen ervaring hoe het is om als vrouw alleen door Iran te reizen. Maar ik heb van andere reizigers gehoord dat het geen probleem is en dat klopt met wat ik gezien heb in het land. Ik voelde me overal enorm welkom en Ward en ik werden voor mijn gevoel gelijkwaardig behandeld. Bovendien legde ik makkelijk de contacten met vrouwen, die vaak specifiek met mij een praatje kwamen maken.

Reisorganisaties Iran

Wij boekten onze reis bij Dimsum Reizen, maar op de bonnefooi reizen in Iran gaat ook prima. Vind je het toch fijn om je reis van te voren te laten organiseren? Kijk dan eens bij Better Places. Samen met een lokale reisspecialist in Iran stel je je Iran-reis helemaal op maat samen.

Vliegen naar Iran

Omdat wij het land aandeden als onderdeel van de overland-Zijderoute, hadden we geen ticket naar Iran. Maar je kunt rechtstreeks vliegen naar Iran vanaf Schiphol.

Welke kleding draag je in Iran?

  • Als vrouw moet je in Iran een hoofddoek om en bovenkleding aan die je armen en achterwerk bedekken. Ik droeg, net als veel Iraanse meisjes, een losse sjaal om mijn hoofd. Als bovenkleding droeg ik een dunne jurk of wijde blouse, natuurlijk met lange broek eronder. Niet heel relaxed in de Iraanse hitte, maar het went.

Overige tips Iran

  • Neem meer dan genoeg dollars mee. Je kunt niet aan geld komen in Iran en je creditcard werkt ook niet. Wisselen is vrij makkelijk in de grotere steden.
  • Visum: een visum regel je makkelijk via het Iraanse consulaat in Den Haag. Je kunt op het vliegveld van Teheran ook een visum on arrival krijgen. Kijk op de website van de Iraanse ambassade voor meer informatie.
  • De meeste hotels in de steden hebben wel wifi, maar internet is traag en veel sites zijn geblokkeerd. Het is handig om een VPN-abonnement te nemen, waarmee je die blokkades omzeilt. Wij gebruikten VPN Express en dat werkte perfect.
  • In het reisadvies voor Iran van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat dat reizigers voorzichtig moeten zijn met fotograferen en filmen. Wij hebben hier nooit problemen mee gehad. Je mag geen beelden maken van militairen, politiebureaus en kerncentrales en ook treinstations mag je niet fotograferen. Maar de normale bezienswaardigheden, mensen (wel eerst even vragen), markten en het straatleven zijn geen enkel probleem. Gewoon je gezonde verstand gebruiken en bij twijfel niet doen.

Staat Iran op jouw verlanglijstje of ben je er al geweest? Of heb je vragen over reizen door Iran? Ik ben benieuwd!

Ook leuk om te lezen

62 Reacties

Jenny - ikreis.net 11 februari 2016 - 12:47

Leuk om je route zo te lezen! Sommige stukken zijn heel herkenbaar, al had ik helaas minder tijd dan jij voor Iran.

De visuminformatie hierboven is trouwens niet meer actueel: je hebt GEEN uitnodigingsbrief meer nodig als Nederlander! Zelf reisde ik geheel zelfstandig door Iran, ik heb mijn visum op het vliegveld van Teheran geregeld. (De checklist met benodigdheden staat op mijn blog – voor de liefhebbers ;))

Antwoord
Karlijn 11 februari 2016 - 14:48

Hoi Jenny, ik heb het aangepast, dank je! Dat hebben ze dan snel veranderd :) Maar wel fijn, want dat maakt het verkrijgen van een visum helemaal een eitje!

Antwoord
Kirsten | Travelaar.nl 11 februari 2016 - 12:47

Wat een mooi, duidelijk, uitgebreid artikel! Ik ben zo benieuwf naar Iran en ik zit er steeds meer aan te denken om er heen te gaan deze reis. Lijkt me zo bijzonder! Ik hoor idd van meerdere mensen dat de lokale bevolking onwijs lief is. Maar eens kijken of we een mooie route kunnen maken waarin Iran past!

Antwoord
Karlijn 11 februari 2016 - 14:48

Dank je Kirsten! Ik kan jullie Iran echt van harte aanbevelen, daar krijg je zeker geen spijt van! Ik ben benieuwd, ik volg jullie op de voet :)

Antwoord
Sabine 11 februari 2016 - 15:00

Wat een mooie post! Lijkt me een zeer interessant en mooi land, ook omdat het nog niet zo toeristisch is en je echt nog het echte Iran kunt ontdekken. Ik hoop dat ik er ooit heen kan!

Antwoord
Karlijn 12 februari 2016 - 11:01

Hoi Sabine, dat hoop ik ook voor je! Iran is inderdaad boeiend en mooi, echt een aanrader :) En dat het nog niet toeristisch is, is heel mooi meegenomen!

Antwoord
Sieds | Sieds My Travels 11 februari 2016 - 15:49

Hele mooie handige post!! Mede door jou blogs staat Iran al een tijd heel hoog op mijn lijst van landen om zeker nog een keer te gaan bezoeken!! :-)

Antwoord
Karlijn 12 februari 2016 - 10:59

Dank je Sieds! Misschien moet het er dan toch maar eens van komen ;)

Antwoord
Klasine | Wereldlicious.nl 11 februari 2016 - 16:29

Wat een handig artikel! En wat is het toch een prachtig land, het zijn echt prachtige foto’s!

Antwoord
Karlijn 12 februari 2016 - 10:59

Dank je Klasine! Iran is inderdaad prachtig, je blijft foto’s maken ;)

Antwoord
Hennie 11 februari 2016 - 17:11

Mooi artikel, de foto’s en het verhaal geweldig.

Antwoord
Karlijn 12 februari 2016 - 10:55

Dank je Hennie!

Antwoord
Matthijs 11 februari 2016 - 20:00

Leuke en handige route informatie van en voor je reis door Iran, Karlijn! Ik ben bezig met het plannen van mijn reis naar en door Iran. Al een tijdje probeer ik treinkaartjes te regelen van Ankara naar Teheran. Door de spanningen bij de grens van Syrië schijnt de Trans Asia Expres al een paar maand niet te rijden. Even afwachten en anders maar met de bus van Istanbul naar Van.

Antwoord
Karlijn 12 februari 2016 - 10:58

Hoi Matthijs, wat balen dat de trein niet rijdt! Ik zag inderdaad dat ‘ie al een paar maanden uit de running is. Is het momenteel wel veilig genoeg om met de bus naar Van te gaan? Ik heb even Gegoogled en kwam op de geweldige treinsite seat61.com het volgende tegen over een alternatief:
As an alternative, one enterprising tour agency is offering a daily Istanbul/Ankara to Tehran service using the daily Dogu Express from Ankara to eastern Turkey, a personal guide with vehicle to Tabriz in Iran, then an Iranian train, see http://www.orientbahn-reisen.de/de/aktuelles/#turkey-to-iran-train (in German, so use Google Translate). Geen idee of dit iets is en wat het kost, maar wie weet heb je er iets aan…Maar ik hoop voor je dat de Trans Asia Express snel weer gaat rijden!

Antwoord
Matthijs 13 februari 2016 - 20:09

Hoi Karlijn, Ik heb geen idee of dat een veilig alternatief voor de Trans Asia Expres, hopelijk gaat deze snel weer rijden. Het reisbureau in Istanbul (ook via seat61) gaf aan dat vervoer tot aan Van konden regelen. Iets wat ik ga uitzoeken de aankomende dagen… Bedankt voor het doorgeven van een mooi alternatief vanuit Turkije! Top, deze had ik zelf niet gezien!

Antwoord
Karlijn 14 februari 2016 - 11:20

Graag gedaan! Ik duim voor je dat de trein snel weer gaat rijden, dat zou toch het mooiste zijn :)

Antwoord
Robert | Traveljunks 11 februari 2016 - 20:11

Prachtige foto’s weer. Ik hoop Ingrid toch een keer zover te krijgen om Iran te bezoeken. Ik ga haar deze post maar eens onder haar neus houden ;-)

Antwoord
Karlijn 12 februari 2016 - 10:55

Haha! Ik hoop dat het helpt ;) Ik begrijp goed wat haar tegenhoudt, maar toch is Iran alle moeite en hoofddoeken echt waard!

Antwoord
Ann 11 februari 2016 - 21:07

Dag Karlijn,
Door het lezen van je blog de afgelopen maanden heb ik heel wat zin gekregen om naar Iran te gaan. Ik ben een groepsreis met Koning Aap aan het overwegen. Alleen door Iran trekken zie ik toch niet zitten. De trip zou 20 dagen duren en start op 24/07. De mensen van Koning Aap wisten wel te zeggen dat het dan serieus warm is. Nu ben ik aan het twijfelen tussen Iran of Mongolië. Maar na het lezen van deze blog heb ik toch weer meer zin gekregen om naar Iran te trekken.

Antwoord
Karlijn 12 februari 2016 - 10:54

Hallo Ann, wat leuk dat je naar Iran wilt! Zo’n bijzonder land :) Ik kan me goed voorstellen dat je een groepreis een fijn idee vindt. Ik denk wel dat het in juli inderdaad ongelofelijk heet is. Wij waren er in mei/juni en toen was het overal al ruim 40 graden. Maar het is wel een droge hitte, dus vrij goed te doen. Je ziet ook dat de Iraniërs zelf in de ochtend en aan het einde van de middag actief zijn, op het heetst van de dag doen ze het heel rustig aan. Het is misschien verstandig om hun voorbeeld te volgen ;) Ik denk dat Mongolië ook prachtig is, maar is het daar in de zomer ook niet snikheet? Welke bestemming je ook kiest, ze zijn allebei bijzonder. Ik ben benieuwd wat het wordt en alvast veel plezier met de voorpret!

Antwoord
Ester 11 februari 2016 - 21:39

Bijzonder verhaal, ik herinner me nog dat je vertelde hoe lief en vriendelijk de mensen waren. Hopelijk krijg ik de kans nog om Iran (en Persepolis!) te bezoeken :-)

Antwoord
Karlijn 12 februari 2016 - 10:50

Dat hoop ik ook voor je Ester! De mensen in Iran zijn alleen al reden om af te reizen :)

Antwoord
Mellisa - Grenzeloosreizen 11 februari 2016 - 21:55

Lijkt mij echt een prachtig land! Zo gek dat het daar veilig is en redelijk omringd is door ellende. Zulke knappe mensen ook daar zeg!

Antwoord
Karlijn 12 februari 2016 - 10:50

Zeker :) ! Het klopt dat Iran midden tussen landen ligt waar het een grote puinhoop is. Daar merk je ter plekke niets van, maar ik denk dat het mensen wel tegenhoudt om het land te bezoeken…Jammer, want het is een geweldige bestemming voor iedereen die van reizen houdt!

Antwoord
Erwin 13 februari 2016 - 13:11

Hoi karlijn, nog 2 maandjes dan zitten wij in Iran. We zijn al druk aan het voorbereiden! We hebben 4 weken om rond te reizen, daarna gaan we met de ferry naar Dubai om daar nog een weekje rond te kijken.

Op de vliegtickets na, boeken we niks. We reizen zoveel mogelijk met het openbaar vervoer. Een enkele keer met een auto+chauffeur/gids. Natuurlijk willen we de bekende highlights bezoeken, maar belangrijker vinden we het om in contact te komen met de lokale mensen.

Na het lezen van jou Iran blogs krijgen we alleen nog maar meer zin om te gaan!

Antwoord
Karlijn 13 februari 2016 - 14:35

Hoi Erwin, wat een gaaf vooruitzicht! Vier weken in Iran is ook een mooie periode, dan heb je ruim de tijd om alle highlights te zien. En dat zijn er behoorlijk wat :) Wat betreft het contact met lokale mensen: dat is nergens ter wereld zo makkelijk als in Iran. Je wordt zo vaak uitgenodigd voor kopjes thee, fotosessies en leuke gesprekken, dat zit helemaal goed! Geniet er enorm van, het wordt het geweldige reis!

Antwoord
Eric - reisrelaas.nl 13 februari 2016 - 21:36

Wat een mooie verslagen en foto’s hier over Iran! Je slaagt er heel goed in de sfeer over te brengen die ik er ook heb geproefd op mijn rondreis door Iran.

Antwoord
Karlijn 14 februari 2016 - 11:19

Dank je Eric, dat vind ik heel leuk om te horen! Iran is ook zo’n speciaal land, ik heb er echt van genoten. Ik hoop jij ook!

Antwoord
Sanne 17 februari 2016 - 22:26

Leuk verhaal, ik wil er erg graag heen in September met mijn vriend! Hoe was het om samen met je vriend te zijn, is dat dan geen probleem als je dus alles samen met een man doet? Ik weet dat je niet openbaar kunt zwemmen als vrouw zijnde, zijn er wel hotels/resorts waar dat kan of echt in het hele land helaas gewoon niet?

Antwoord
Karlijn 18 februari 2016 - 10:48

Hoi Sanne, wat gaaf dat je naar Iran wilt! Echt een unieke bestemming :) Wat betreft reizen met mijn vriend, dat was geen enkel probleem. We zeiden soms wel dat we getrouwd waren, om vragen te voorkomen. Je ziet heel veel stellen in Iran. Je mag elkaar alleen niet aanraken en dat doet ook echt niemand. Qua zwembaden is Iran geen aanrader. Ze zijn er bijna niet en als ze er zijn, dan zijn er aparte openingstijden voor mannen en vrouwen. In het enige hotel met zwembad dat wij hadden, waren vrouwen van 22.00 uur tot 01.00 uur welkom. Ik heb dus niet gezwommen ;)

Antwoord
Yvon 24 februari 2016 - 13:09

Wat een afwisselend land is Iran toch, zo blijkt maar weer eens uit jouw foto’s.
Iran staat nog niet heel hoog op mijn lijstje, met name omdat het toch in de middel of nowhere is en niet echt makkelijk in te passen ofzo.

Antwoord
Karlijn 24 februari 2016 - 13:38

Klopt, je kunt Iran echt niet handig combineren met andere bestemmingen. Maar mocht je de kans krijgen…het is zo’n bijzondere plek!

Antwoord
Jessica 24 februari 2016 - 19:28

Leuk om weer even terug te blikken op Iran, wat hebben jullie een mooie route afgelegd! :) Jullie hebben dit via een reisbureau geregeld, toch? Hoeveel geld zou je eigenlijk aanraden om mee te nemen? Want jullie hebben denk ik het vervoer en de accommodaties al van tevoren betaald hè?

Antwoord
Karlijn 24 februari 2016 - 21:23

Klopt, we hebben de reis geregeld via Dimsum. Een van de voordelen was inderdaad dat het vervoer en de hotels al betaald waren. We moesten voor de halve Zijderoute cash meenemen (pinnen is nog niet echt populair daar ;) ), dus het was fijn dat we onze stapel cash wat konden beperken. Ik vind het dan ook lastig om te zeggen hoeveel geld je mee moet nemen, maar voor twee personen zou ik denken ongeveer 2000 euro totaal? Dan houd je wel geld over, Iran is niet duur, maar wat extra cash kan zeker geen kwaad. Maar zoals ik al zei: ik durf het niet keihard te stellen…

Antwoord
Angela 8 maart 2016 - 21:37

Ondanks de prachtige foto’s, trekt dit land mij niet echt. Maar wie weet, zeg nooit nooit, als mijn bucketlist een stuk leger is…

Antwoord
Karlijn 8 maart 2016 - 21:46

Kan ik me ook best voorstellen hoor, Iran is lang niet voor iedereen een aantrekkelijke reisbestemming! Eerst maar eens flink aan de slag met je bucketlist, er is zoveel moois te zien in de wereld ;)

Antwoord
Terugblik: February favorites - Karlijn Travels 11 mei 2016 - 22:07

[…] eigen favoriete post was ‘Reizen naar Iran: onze route, tips en persoonlijke ervaringen’. Het maken van deze post was enorm veel werk, maar ik hoop dat ik er reizigers verder mee kan […]

Antwoord
Wes 29 mei 2016 - 14:44

Heey leuk ik ga in de zomervakantie naar iran ik las iets over rial en toman ofzo dat je er zelf moest weten of het rial of toman. Ik wou graag weten hoe dat zat en las dat daar eten buiten deur goedkoop was veel goed kooper of iets?

Antwoord
Karlijn 30 mei 2016 - 19:37

Hoi Wes, het geld in Iran is inderdaad een beetje verwarrend. De munteenheid van Iran is de rial, maar bijna iedereen gebruikt de benaming toman. 10.000 rials is 1.000 toman en dat is niet echt handig rekenen. Het is daarom goed om altijd even te checken bij een verkoper of zijn prijzen in rial of toman zijn. Veel plezier in Iran, het is een heel gaaf land!

Antwoord
Nynke 17 juli 2016 - 11:49

Okay, mede dankzij jouw foto’s en enthousiaste verhalen gaat Iran steeds hoger naar het ‘volgend-voorjaar-lijstje’ ? Hij deelt nu de plek met Oezbekistan, ik moet blijkbaar ergens die blauwe tegeltjes gaan zien. erg fijn om te lezen dat Iran veilig voelde, ook als je zonder groep reist (ben niet zo goed in groepsreizen nl). Die veiligheid is mijn grootste twijfel, met de vraag of je de US nog wel in komt zonder teveel gedoe met een Iran stempel in je paspoort… (Daar kom ik nl volgend jaar sowieso…).
Jij hebt op je wereldreis Iran én Oezbekistan bezocht toch? Misschien is vergelijken wel lastig, maar wanneer het gaat om sfeer en mooie gebouwen (en je ietwat duidelijk kunnen maken in Engels ?), in een kortere periode (we hebben iets van 10-12 dagen): wat zouden voors en tegens kunnen zijn bij beide landen? Alvast bedankt voor je tips ? (Ik heb echt veel aan je site, hoewel het de bucketlist nog niet meteen korter maakt… )

Antwoord
Karlijn 17 juli 2016 - 12:35

Hoi Nynke, Oezbekistan en Iran zijn allebei geweldig! Je hoeft je geen zorgen te maken over de US, want wij reisden tijdens onze wereldreis door naar Amerika. De douanebeambte in Hawaii bladerde door ons paspoort en bekeek enthousiast al onze visa van de Zijderoute. “Iran!”, zei hij. “How was that? It must have been very special!” Wij stonden met onze oren te klapperen, want we hadden inderdaad wel wat kritische vragen verwacht. Maar helemaal niets, we werden vrolijk Amerika in gestempeld. Veiligheid in Iran was sowieso geen issue. Er is bijna geen land ter wereld waar ik me zo oprecht welkom en veilig heb gevoeld als daar. Er zijn natuurlijk geen garanties, maar mijn gevoel was helemaal goed.

Wat betreft de rest van je vragen: het Engels is in Iran stukken beter dan in Oezbekistan. Bovendien staan de mensen in Iran continu klaar om je te helpen, vragen te beantwoorden of je gewoon maar te adopteren als nieuw lid van de familie. De Oezbeken zijn ook ontzettend vriendelijk, maar Iran is in dat opzicht gewoon uniek. Als je 10-12 dagen hebt, is Oezbekistan wel geschikter. Dan kun je Khiva, Buchara en Samarkand bezoeken, plus nog een uitstapje naar de bergen. Dan heb je alle highlights gezien. Hoofdstad Tashkent kun je skippen, wij hebben daar niets leuks kunnen ontdekken. In Iran zou je Teheran, Kashan, Esfahan en Shiraz (of Yazd) kunnen bezoeken. Allemaal prachtig! In Iran moet je wel keuzes maken, want het land heeft nog veel meer te bieden.

Het grote nadeel van Iran is het gedoe met de kleding. Je moet nu eenmaal een hoofddoek om en bedekkende kleding aan. Zelf vond ik dat uiteindelijk geen probleem, omdat ik zo enorm van het land heb genoten dat ik die hoofddoek bijna vergat. Het eten in Iran is veel beter dan in Oezbekistan, dat is wel een voordeel. Verder is Iran een land dat snel verandert, vanwege de deal met het Westen. Het is al een vrij modern land (dat zou je misschien niet verwachten), maar als toerist ben je daar nu nog een bezienswaardigheid. Dat blijft niet jaren zo, en juist dat contact met Iraniërs maakt je reis zo uniek. Oezbekistan verandert veel minder snel en kun je daarom nog wel even uitstellen. Maar uiteindelijk zijn het allebei schitterende landen met prachtige blauwe tegeltjes, oude steden en een eeuwenoude geschiedenis. De gebouwen zijn in allebei de landen even mooi. Verkeerd kiezen kun je niet, beide landen leveren een fantastische reis op. Ik ben benieuwd wat je uiteindelijk gaat kiezen!

Antwoord
Nynke 17 juli 2016 - 20:15

Hoi Karlijn, onwijs bedankt voor je uitgebreide reactie!
Ik had nog niet echt bedacht dat Iran zich inderdaad nu wat aan het ‘openen’ is en het vast meer toeristen zal trekken daardoor. Dat vind ik zeker wel een pré om nu Iran te gaan bezoeken (en misschien Oezbekistan in combi te doen ooit met een ander land in die regio). We hebben dan inderdaad wel kort de tijd, het zal even kiezen worden voor een aantal highlights (en als het bevalt gewoon nog een keertje terugkomen ?). Ik was via wat speurwerk naar ‘bouwstenen’ oid voor zo’n reis ook bij Dimsum uitgekomen, zag dat jullie die ook hebben gebruikt? Beviel dat?
En tja mbt de kleding, dat lijkt me wel even lastig (vooral ook wat te kiezen zodat je niet teveel opvalt maar wel een beetje binnen je eigen garderobe kan blijven…), maar ik hoop dat het met de juiste mindset wel te doen is…
Wat een relaxte reactie van de Amerikaanse douanier! Ach, en als er wel kritische vragen zouden komen, bedenken we vast wel een acceptabel antwoord… Nogmaals bedankt voor je antwoord en adviezen!

Antwoord
Karlijn 18 juli 2016 - 14:56

Hoi Nynke, Dimsum is ons prima bevallen. Ze hebben een groot deel van de Zijderoute voor ons georganiseerd en dat is vlekkeloos verlopen. Al hadden we Iran achteraf ook best zelf kunnen doen, maar zo was het ook makkelijk. Leuke combi van reizen met OV en privé-vervoer :)

Wat betreft de kleding: dat is prima te doen hoor! Je moet je er even op instellen en dan is het geen probleem. Al was ik na drie weken wel heel blij dat ik weer zonder sjaal om mijn hoofd door het leven kon ;)

Antwoord
J. Hofmans 28 februari 2017 - 13:57

PRACHTIG dit. Doet me denken aan mijn eerdere reizen door Iran

Antwoord
Karlijn 1 maart 2017 - 05:38

Dank je :) !

Antwoord
Els 28 augustus 2017 - 22:05

Karlijn, dank voor je inspirerende verhalen over Iran. We vertrekken 14 oktober voor 11 dagen georganiseerd door Dimsum. Starten in Teheran en eindigen in Isfahan. Heb je nog een tip voor het hotel in Isfahan? Twijfel welk te kiezen

Antwoord
Karlijn 29 augustus 2017 - 02:41

Hoi Els, wat gaaf dat je naar Iran gaat! Zo’n bijzonder land. Wij zaten in Esfahan in Hotel Setareh. Was perfect qua locatie, maar als hotel niets bijzonders. Gewoon prima. Heel veel plezier in Iran!

Antwoord
Mirko 23 november 2017 - 21:29

Hoi Karlijn, ik (als man) ga samen met een vriendin (zij is getrouwd, maar niet met mij) naar Iran. Hebben jullie er iets van gehoord dat jullie ongehuwd samen een hotelkamer in gingen?

Antwoord
Karlijn 24 november 2017 - 09:40

Hoi Mirko, wij hebben hier nooit vragen of opmerkingen over gekregen, dus in principe zou het geen problemen op moeten leveren. Veel plezier in Iran!

Antwoord
Mirko 15 januari 2018 - 22:27

Hoi Karlijn,

De reis naar Iran is bijna rond. Zijn jullie toevallig ook in de Karavanserai Zein-O-Din geweest in Yazd? Zo ja, Zou ik graag willen weten hoe jullie dit geboekt hebben want ik kan nergens een goede site vinden.
Alvast bedankt voor je antwoord

Groet Mirko

Antwoord
Mirko 17 januari 2018 - 15:52

Dank voor je antwoord! Van booking.ir kreeg ik na meerdere pogingen geen reactie. Ik heb gisteravond een reactie gekregen van het Iran traveling centre. Ik hoop dat het nu wat gaat worden.

Antwoord
Karlijn 17 januari 2018 - 16:53

Ik hoop het ook, succes!

Reisbestemming kiezen: zo doe ik dat - Karlijn Travels 10 januari 2018 - 07:00

[…] idee dat het ‘anders te laat is’. Dat had ik heel sterk bij Myanmar in 2010, Cuba in 2013 en Iran in 2015. Natuurlijk is ‘te laat’ onzin, want Myanmar is nu nog net zo mooi als in 2010. Toch had ik het […]

Antwoord
Marc 15 maart 2018 - 08:49

Hoi,

Ik ben 3eind juni 3 dagen voor werk in Teheran. Ik ben alleen en kan er 1 of 2 dagen aan vast plakken. Ik zal teheran veel te zien krijgen dus dacht een extra dag om wat anders te zien. Is er op 1 dzg wat te doen? Kun je de berg op, kaspische zee of iets anders? Ik kan niet goed tegen hitte en houd niet van avonden alleen te dlijten. Mss jeb je een leuke tip. En was er gern goede facebook groep? Dank je, marc

Antwoord
Karlijn 16 maart 2018 - 10:49

Hoi Marc, je kunt vanuit Teheran de bergen in, bijvoorbeeld naar Tochal of Darband. Hier wordt in de winter geskied. Wel een fijne ontsnapping aan de hitte, want eind juni zal het enorm heet zijn in de stad. Qua Facebook-groepen heb ik geen tips. Veel plezier in Iran!

Antwoord
Mirko 4 april 2018 - 14:47

Hi Karlijn,

We zijn nu bezig om een visum te regelen maar de verhalen hierover wisselen nog al. Een e-visum heeft als nadeel dat je naar Den Haag moet. Dus een visum-on-arrival kan ook. Heb jij hier ervaring mee of ken je mensen die dit gedaan hebben?

Groet Mirko

Antwoord
Karlijn 4 april 2018 - 16:17

Hoi Mirko, wij konden destijds geen visum on arrival regelen, omdat we overland Iran binnenkwamen. Maar ik ken verschillende mensen die naar Teheran zijn gevlogen en die keurig hun visum on arrival gekregen hebben. Check voor de zekerheid de actuele stand van zaken op de Iraanse visumsite. Staat daar op dat je inderdaad bij aankomst een visum kunt krijgen, dan kun je daar op vertrouwen. Succes!

Antwoord
Mirko 12 mei 2018 - 18:14

Hi Karlijn,

Net terug uit Iran. Dank voor je tips. Die hebben er mede voor gezorgd dat het een prachtige reis is geworden. Wat een briljant land en alles wat je erover hebt geschreven bij ” je weet zeker dat je…” Is waar. Fantastisch lieve mensen en oprecht geïnteresseerd in jouw verhaal en ik in dat van hen. Het was ontzettend makkelijk om contact te leggen!
Visum on arrival is makkelijk te doen. Wel zorgen voor een verklaring van de verzekering dat je verzekerd bent en ze zoeken expliciet naar het woord Iran. Kosten mei 2018; €75 pp
Iran traveling centre heeft ons goed geholpen met de zein o din karavanserai (aanrader!) Ook de woestijntour was heel mooi. Samaneh was ons contactpersoon.
Hostelsiniran.com is een prima site om hotels te boeken. Vooral hotel Rose in Yazd is een aanrader. Een traditioneel hotel.
Nogmaals dank en op naar het volgende avontuur
Groet Mirko

Antwoord
Karlijn 13 mei 2018 - 11:34

Hoi Mirko, wat leuk dat je even laat weten hoe je het hebt gehad in Iran! En super dat jij het ook zo geweldig vond :) Ook bedankt voor de update over het visum on arrival en voor de extra tips, altijd handig!

Antwoord
Holemans 8 december 2018 - 11:32

Dag Karlijn, ik ben onze reis naar Iran aan het plannen. Kan je me wat tips geven over het vervoer?
Ik dacht in begin zelf een auto te huren, maar na al die horror verhalen denk ik eerder aan een auto met chauffeur of de trein.
Ik zou ze willen afwisselen.
Hoe hebben jullie steeds gereisd? Hoe boek ik een auto met chauffeur?
Ook ivm de kledij mag je me wat tips geven ik heb veel blouses met 3/4 mouwen is dat prima? Ik ben in India en Myanmair geweest en daar was het ok.

Antwoord
Karlijn 8 december 2018 - 13:56

Wij hebben deels gereisd met de trein, deels met een auto en chauffeur. De hele reis boekten we bij Dimsum Reizen, en we stelden hem helemaal op maat samen. Qua kleding kan driekwart mouwen vaak wel, maar ik zou op wat strengere plekken toch iets dragen dat helemaal lang is. Zorg ook dat je blouse over je billen valt, dat is belangrijk. Net als een hoofddoek natuurlijk. De kledingvoorschriften in Iran zijn echt anders dan in India en Myanmar :) Veel plezier met de voorbereidingen!

Antwoord
Fotoserie: de chaotische bazaar van Shiraz, Iran - Karlijn Travels 6 december 2019 - 17:00

[…] ben dol op markten en wat dat betreft kon ik mijn hart ophalen in Iran. De bazaar van Esfahan was elegant, in die van Kashan vonden we verborgen theehuizen en hammams en […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.