Home Iran Fotopost: dwalen door de lemen steegjes van Yazd, Iran

Fotopost: dwalen door de lemen steegjes van Yazd, Iran

Door Karlijn

Als ik mijn ogen dichtdoe en terugdenk aan Yazd in Iran, dan voel ik het weer: de allesoverheersende hitte. Het stof van de smalle, lemen straatjes in mijn neus. Mijn kriebelende hoofddoek, die ik vanwege het traditionele karakter van  Yazd wat strakker had omgeslagen. Het was ruim boven de veertig graden en eigenlijk veel te heet om de stad goed te verkennen. De straten waren vrijwel uitgestorven, maar wij liepen toch uren door de zandkleurige steegjes, bewonderden de blauwe mozaïeken van moskeeën en de binnentuinen van oude koopmanshuizen. Yazd is simpelweg te bijzonder om er niet op uit gaan. 

Yazd 1

Yazd ligt in het hart van Iran, midden in de woestijn. Met haar ruim vijfduizend jaar is het één van de oudste steden ter wereld en het was al een belangrijke plaats op de Zijderoute. Marco Polo beschreef Yazd als een prachtige handelsstad en in de 14e en 15e werden er volop zijde, textiel en tapijten verkocht. Yazd heeft geluk gehad dat het gespaard is gebleven van de vernietigingsdrang van Genghis Khan en het historische centrum is goed bewaard gebleven. Yazd is een stad zonder grote hoogtepunten, maar wel één die je meteen pakt. De oude binnenstad is helemaal opgetrokken uit leem en stro en de straatjes zijn smal en sfeervol. Af en toe verdwaal je enigszins in het labyrint van steegjes, maar je komt altijd weer uit op een mooi binnenplein. Yazd heeft enkele prachtige moskeeën, een drukke bazaar en verschillende tempels rond het Zoroastrisme, een van oorsprong Perzische religie.

Yazd 2

De airco’s van Yazd

Zodra je Yazd binnenrijdt, zie je de hoge, rechthoekige badgirs al boven de lemen daken van de stad uitsteken. Deze windtorens vormen een natuurlijke airconditioning die al eeuwen oud is. De torens vangen de lichtste wind en blazen het naar de kamers eronder. Het is mooi om te zien hoe de vroegere inwoners van Yazd zo’n slimme manier hebben gevonden om hun huizen koel te houden in de hete zomer.

Yazd 6

Bijzondere sfeer in Yazd

Wij waren in juni in Yazd en dan is het er ruim veertig graden. Het is een droge hitte, dus het gaat net, maar heet is het zeker. Overdag zagen we op straat niemand, wat natuurlijk heel verstandig was. We dwaalden door de smalle steegjes en bezochten de moskeeën in alle rust. Zodra de zon onderging, kwam de stad tot leven. Dan liep de bazaar vol met mensen, kochten vrouwen in zwarte chadors groenten en fruit in en bestelden kinderen het traditionele Yazd-snoep. Een compleet andere stad en een compleet andere sfeer. Maar op welk tijdstip van de dag ik ook door de straatjes van Yazd liep, ik had altijd het gevoel dat ik per ongeluk in een heel ander tijdperk terecht was gekomen.

Yazd 5

De indrukwekkende blauwe mozaïeken van de Masjed-e Jameh-moskee.

Yazd 4

De bazaar, de wachttorens rond de stadsmuren en de Masjed-e Jameh-moskee.

Yazd 3

Het doolhof van straatjes dat Yazd heet.

Lijkt Yazd jou een mooie stad? Ik ben benieuwd!

Ook leuk om te lezen

27 Reacties

Robert | Traveljunks 3 juli 2016 - 08:16

Die betegelde gevel van de Masjed-e Jameh-moskee is echt prachtig. Die antieke airconditioning is goed bedacht zeg. Ik vind die kloppers op de oude deuren zo gaaf! Hmm, zeg nooit nooit ;-)

Antwoord
Karlijn 4 juli 2016 - 17:58

Haha! Wie weet kun je Ingrid ooit overtuigen ;)

Antwoord
Robert | Traveljunks 5 juli 2016 - 11:27

Nou, je foto’s zorgen bij mij echt voor een enorme aantrekkingskracht wat Iran betreft. Ik zal het zeker (sneaky) blijven proberen ;-)

Antwoord
Jenny - ikreis.net 3 juli 2016 - 09:06

Wat een mooie zonnige foto’s!

Op weg naar Yazd had ik SNEEUW. In Yazd zelf was het bewolkt met soms een beetje miezer. De locals helemaal blij. Voor de foto’s is het echter minder…

Heb je ook een dagtocht gemaakt naar de forten rondom Yazd?

Antwoord
Karlijn 4 juli 2016 - 17:59

Sneeuw in Iran vind ik zo’n raar idee, wij hebben echt drie weken 40 graden gehad. Wel balen dat het bewolkt was in Yazd, dat zijn toch steden die extra goed tot hun recht komen met een blauwe lucht erbij :( Wij hebben inderdaad ook een dagtrip gedaan naar de forten, ook erg apart!

Antwoord
Erwin | trippingaroundtheworld.nl 3 juli 2016 - 10:46

Gaaf he, hoe ze toen al airconditioning wisten te ontwikkelen in de vorm van windtorens! Wij vonden Yazd één van de mooiste steden waar we in Iran gewest zijn, helemaal als je je bedenkt dat het één van de oudste steden ter wereld is!

Antwoord
Karlijn 4 juli 2016 - 19:11

Helemaal mee eens! Yazd was ook een van mijn favorieten, en inderdaad heel gaaf om te zien hoe ze vroeger die natuurlijke airco hebben bedacht!

Antwoord
Edith | [travel.create.repeat] 3 juli 2016 - 11:22

Wow Karlijn, wat een mooie plek! En prachtige foto’s natuurlijk ;-) Het doet me denken aan het oosten van Turkije, richting de grens met Syrië. Man, wat hou ik toch van het Midden-Oosten. Die blauwe tegeltjes in combi met de lemen straatjes zijn echt prachtig!

Antwoord
Karlijn 4 juli 2016 - 19:13

Ja he! Ik ben ook gek op het Midden-Oosten, het is zo’n andere wereld! En heel fotogeniek, nog groot een voordeel :)

Antwoord
Dominique 3 juli 2016 - 11:42

Iran staat hoog op mijn to-visit lijst! Ik zou dolgraag dit land willen bezoeken. Yazd ziet er prachtig uit! Ik word zo vrolijk van die gekleurde moskeeën!

Antwoord
Karlijn 4 juli 2016 - 17:52

Iran is echt prachtig! Zoveel cultuur, zulke vriendelijke mensen…ik vond het zo indrukwekkend!

Antwoord
Linda | travellersoftheworld 3 juli 2016 - 16:10

Prachtige foto’s! Iran staat niet zo hoog op mijn lijstje, maar het ziet er toch wel heel mooi uit..

Antwoord
Karlijn 4 juli 2016 - 17:52

Is het ook echt! Het is een heel bijzonder land, een van de indrukwekkendste plekken waar ik ooit ben geweest :)

Antwoord
Sabine 3 juli 2016 - 20:43

Echt indrukwekkend zo mooi! 40 graden is ook wel heel heet.. zal wel meer een droge hitte zijn denk? Dat is wel ietsje makkelijker vol te houden. Echt prachtige stad lijkt me!

Antwoord
Karlijn 4 juli 2016 - 17:50

In Yazd heb je inderdaad een droge hitte, dus dat is een stuk beter te doen dan 43 graden in de tropen. Maar ik vond het toch zweten, met die hoofddoek en bedekkende kleding aan ;) Gelukkig was het de moeite waard, ik vond Yazd zo mooi!

Antwoord
Reisbloggers 3 juli 2016 - 21:48

Wauw! Wat een mooie foto’s!

Antwoord
Karlijn 4 juli 2016 - 16:15

Dank je wel Josanne!

Antwoord
Angela 3 juli 2016 - 22:47

Het lijkt me een prachtige stad om in rond te dwalen, maar dan misschien in een ander seizoen (40 graden met hoofddoek… ik weet niet of ik het zou kunnen, pffff!) .

Antwoord
Karlijn 4 juli 2016 - 16:13

Haha! Het was ook wel ambitieus ;) Een maandje eerder was net wat comfortabeler geweest qua temperatuur!

Antwoord
Eva 4 juli 2016 - 16:45

Wat een bijzondere plek, mooi vastgelegd! En goed om te zien dat airco’s niet alleen lelijk hoeven te zijn ;)

Antwoord
Karlijn 4 juli 2016 - 17:46

Dank je! En inderdaad, in Iran hadden ze vroeger al kijk op wat mooi was ;)

Antwoord
Nynke 17 juli 2016 - 11:34

Wat een prachtige foto’s! Wat lijkt me dit een bijzondere plek om te bezoeken… Kon je je uberhaupt lostrekken van die schitterende moskeeen of heb je eerst 500 foto’s moeten maken ??

Antwoord
Karlijn 17 juli 2016 - 12:21

Haha! Ik moet eigenlijk altijd eerst 500 foto’s maken voordat ik me ergens van kan lostrekken ;) Ik heb letterlijk honderden detailfoto’s van de moskeeën van Iran. Zo ontzettend mooi!

Antwoord
Reizen naar Iran: onze route, tips en persoonlijke ervaringen - Karlijn Travels 28 juli 2017 - 13:57

[…] vertrokken al vroeg naar de snikhete woestijnstad Yazd, waar we gelukkig wel water konden kopen. Hard nodig, bij temperaturen van ruim veertig graden! We […]

Antwoord
M 18 december 2017 - 21:08

Hi Karlijn, fijne blogposts! Ik heb gehoord dat Yazd (erg) toeristisch is. Hoe heb jij dat ervaren?

Antwoord
Karlijn 18 december 2017 - 21:26

Wij waren in juni 2015 in Yazd en we hebbben maar weinig andere toeristen gezien. Ik zou in Iran geen enkele bestemming toeristisch noemen eigenlijk!

Antwoord
Wereldreisweek #6 in foto’s - Karlijn Travels 7 december 2019 - 12:46

[…] en de vele culturele highlights wel. Afgelopen week reisden we van het traditionele Esfahan naar Yazd, een kokend hete woestijnstad. Dit is ons […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.