Home Iran Persepolis in Iran: gedetailleerde beelden brengen Perzië tot leven

Persepolis in Iran: gedetailleerde beelden brengen Perzië tot leven

Door Karlijn

We hebben al heel wat mooie antieke ruïnesteden mogen bezoeken, maar Persepolis in Iran is één van onze favorieten. Persepolis was vanaf 518 voor Christus de ceremoniële hoofdstad van het Oud-Perzische rijk. Bijna twee eeuwen lang was de stad een symbool van macht en rijkdom, tot Alexander de Grote roet in het eten gooide. Persepolis raakte in verval en verdween langzaam onder een laag zand van acht meter dik. Pas in 1930 werd de stad herontdekt. Gelukkig maar, want Persepolis is een must see tijdens je reis door Iran.

Persepolis 3

Persepolis kun je bezoeken vanuit de stad Shiraz en onze chauffeur zet ons keurig voor de ingang af. Zo vroeg mogelijk, om de hitte enigszins voor te zijn. Want als we één ding geleerd hebben van reizen door Iran, is dat het begin juni verzengend heet is in de steden. We moeten onze rugzak afgeven bij de ingang en dan lopen we over een stoffige vlakte naar een immens hoog terras, deels natuurlijk en deels door mensen aangelegd. We zien alleen maar muren en niets wijst erop dat bovenop het terras de resten van het oude Persepolis liggen. We zien de stad pas zodra we de trappen naar boven hebben beklommen. Hoge pilaren torenen boven de vlakte uit en we lopen naar binnen door een indrukwekkende poot, geflankeerd dor mythische half paard-half vogel-figuren. Prachtig!

Persepolis 2

Persepolis Iran: hoofdstad van het oude Perzië

De Perzische koning Darius I besloot in 518 voor Christus een nieuwe, imponerende hoofdstad te bouwen voor de Achaemeniden, het koningshuis van het Oud-Perzische Rijk. Dat werd Persepolis. Geen stad waar ‘gewone’ mensen woonde, maar een ceremoniële hoofdstad vol grote koninklijke paleizen en indrukwekkende poorten. Een perfecte plek voor de sjahs om feesten en bijeenkomsten te houden en hun rijkdommen tentoon te stellen. De machtige stad bestond in zijn hoogtijdagen uit twaalf gebouwen, maar tegenwoordig zie je daar niet veel meer van. In het Turkse Efeze is het heel gemakkelijk om je voor te stellen hoe de stad er in de tijd van de Romeinen uitzag. Je kunt precies aanwijzen waar het badhuis was, waar de huizen stonden en waar de bibliotheek zich bevond. In Persepolis gaat dat niet. Maar dankzij de schitterende, goed bewaard gebleven beeldhouwwerken kun je je toch een goed beeld vormen van de functie van de stad.

Persepolis 1

Belasting betalen aan de sjah

Het hoogtepunt van de oude stad is de audiëntiehal, waar de sjahs zitting hielden. Tijdens een groot feest (waarschijnlijk het Perzische nieuwjaar) kwamen de onderdanen van de diverse bevolkingsgroepen in het rijk hun giften aanbieden aan de sjah. Dat is schitterend afgebeeld op gedetailleerde reliëfs op de trappen van de hal. Je ziet afgevaardigden van 23 verschillende volkeren, te herkennen aan hun kleding en hoofddeksels, die ‘belasting’ betalen aan de koning. In vorm van jonge geitjes, volwassen steenbokken en allerlei waardevolle producten. Overal in de stad vind je zulke prachtige beeldhouwwerken terug, variërend van beeldende reliëfs tot enorme paarden en mythische figuren.

Persepolis 4

Persepolis mag je niet missen

Eeuwenlang bleef Persepolis de machtigste en rijkste stad van het Perzische Rijk, maar in 331 voor Christus waren de hoogtijdagen definitief voorbij. Persepolis werd veroverd door Alexander de Grote en die hield niet van een zachtzinnige aanpak. Het paleis werd in brand gestoken, de rijke hoofdstad werd geplunderd en raakte in verval. Gelukkig bleven de zuilen, een aantal poorten en veel beeldhouwwerken gespaard. Toch verdween de stad uiteindelijk onder een metersdikke laag stof en zand en kwam pas weer in 1930 tevoorschijn. Gelukkig maar, want het is een schitterende oude ruïne die je niet mag missen als je door Iran reist.

Persepolis 5

Nergens op klimmen

In elk ander land zou Persepolis compleet overlopen zijn door toeristen, maar dit is Iran. We konden op ons gemak tussen de ruïnes door wandelen en alle reliëfs rustig bekijken. Een groot deel van de stad is afgeschermd, dus je kunt niet overal tussendoor lopen en nergens bovenop klimmen. Dat vonden we soms wel eens jammer, als we ergens tussen de gebouwen een schitterend beeldhouwwerk zagen dat we niet van dichtbij konden bekijken. Maar aan de andere kant: er wordt goed voor Persepolis gezorgd en dat is uiteindelijk het belangrijkste.

Tips Persepolis

Ga je naar Persepolis, dan is het belangrijk om rekening te houden met de hitte. Er is vrijwel geen schaduw en je loopt over een open vlakte. Neem genoeg te drinken mee of neem pauze bij het mini-cafeetje bij het museum op het terrein. Daar kun je flessen ijskoud water kopen, een heerlijke opfrisser nadat je je een paar uur vergaapt hebt aan de archeologische wonderen van Persepolis.

Meer lezen over Iran?

Ook leuk om te lezen

19 Reacties

Robert | Traveljunks 12 augustus 2016 - 10:37

Waanzinnig mooi! Echt een prachtig stukje geschiedenis heb je wee mooi in beeld gebracht. De Perzische architectuur en beeldhouwkunst is echt één van mijn favorieten. Die bas-reliëfs zijn zeker zo mooi als die in de grote galerij van Angkor Wat. Ik zeg ooit.., al is het alleen maar om hoogtepunten als Persepolis te zien ;-)

Antwoord
Karlijn 14 augustus 2016 - 16:46

Dank je Robert! Je hebt helemaal gelijk over die bas-reliëfs. Ik had het me nog niet eerder gerealiseerd, maar die lijken inderdaad op die van Angkor. Hopelijk kun je Ingrid toch ooit overtuigen ;)

Antwoord
Erwin | trippingaroundtheworld.nl 12 augustus 2016 - 12:45

Persepolis vonden wij ook erg indrukwekkend! En gelukkig bestaat het nog! Bijzonder inderdaad dat je haast zonder andere toeristen hier rond kunt lopen.

Antwoord
Karlijn 14 augustus 2016 - 16:44

Dat is inderdaad bijzonder! Een paar weken voor Persepolis waren we in Ephesus in Turkije. Daar stonden we voor openingstijd al voor de deur, om maar zoveel mogelijk te kunnen zien voordat de busladingen toeristen arriveerden. Dat was andere koek ;)

Antwoord
Sabine 12 augustus 2016 - 16:16

Indrukwekkend! Sowieso Iran lijkt me heel bijzonder. Mooi dat dit zo goed bewaard is gebleven trouwens.

Antwoord
Karlijn 14 augustus 2016 - 16:43

Ja he! Het wordt ook echt goed beschermd, dat vond ik ook fijn om te zien :)

Antwoord
Nynke 12 augustus 2016 - 21:41

Wat ziet dat er prachtig uit! Fijne achtergrondinfo ook. Persepolis staat al jaaaaren hoog op mijn lijstje (ik zag als kind ooit foto’s, en die reliefs van ‘mannen met stippeltjesbaarden’ zijn me altijd bijgebleven). Fijn dat het zo goed onderhouden wordt en niet enorm druk is. Wie weet volgend jaar… ?

Antwoord
Karlijn 14 augustus 2016 - 16:40

Wat grappig dat je Persepolis al zo lang geleden ontdekte! Ik hoorde er pas over toen ik me in Iran ging verdiepen :) Ik ben inderdaad ook blij dat de ruïnes goed beschermd worden, dat is op een groot aantal andere plekken wel anders. Ik hoop dat je het volgend jaar met eigen ogen kunt zien!

Antwoord
Dominique 13 augustus 2016 - 10:56

Ik heb echt heel veel over Persepolis gehoord en het staat al tijden hoog op een mogelijke itinerary in Iran, maar ik had nog nooit zoveel foto’s van dichtbij gezien! Een camera is gewoon toegestaan of niet? Ik ging er altijd vanuit dat je geen foto’s mag maken, omdat ik ze op het internet niet vaak voorbij zag komen!

Antwoord
Karlijn 14 augustus 2016 - 15:05

Hoi Dominique, foto’s maken mag gewoon hoor! Ik geloof dat we wel een camera fee moesten betalen (onzin natuurlijk, maar goed), al ben ik daar niet 100% zeker meer van. Maar daarna was het geen enkel probleem. Gelukkig maar, anders was ik erg gefrustreerd geweest ;)

Antwoord
Angela 13 augustus 2016 - 21:19

Och, wat mooi!! Vond je het niet vervelend om je tas af te staan? Ik vind het al vervelend om dat in de Efteling te doen bij een achtbaan. De gedachte dat iemand anders hem misschien wel meeneemt, zou me niet lekker zitten. (Ben een beetje panisch voor dat soort situaties.)

Antwoord
Karlijn 14 augustus 2016 - 14:57

Ik vind dat ook irritant hoor! Zeker in dit geval, want we waren op doorreis naar een andere stad. Dus zat onze laptop ook in die rugzak. Maar je hebt geen keus helaas. Al ben ik altijd blij als ik mijn tas dan weer terug heb :)

Antwoord
Claudia 15 augustus 2016 - 14:27

Wauw zo mooi! Iran is weer gestegen op de verlanglijst;) Dankjewel!

Antwoord
Karlijn 15 augustus 2016 - 17:01

Graag gedaan Claudia! Iran is zo fantastisch als reisbestemming, ik kan het iedereen aanraden :)

Antwoord
Jaklien 21 september 2016 - 20:22

Hai Karlijn. Ik vroeg me af of je dit allemaal op eigen houtje aan het doen bent en is je reisgenoot mannelijk of vrouwelijk? Ik meen me te herinneren dat je met je vriend ging toen ik je sprak in Athen bij TBEX?

Ik wil ook zo graag maar niet in m’n uppie. :-) Alle tips welkom.

Antwoord
Karlijn 23 september 2016 - 19:13

Hoi Jaklien, ik ben inmiddels alweer thuis van deze reis, maar ik heb inderdaad samen met mijn vriend gereisd in Iran. We hadden van tevoren alles geregeld (deels trein, deels auto met chauffeur), maar dat had eigenlijk niet gehoeven. Zelfstandig reizen in Iran gaat prima en er staan altijd drommen mensen klaar om je te helpen. Ik heb helaas geen ervaring met alleen reizen in Iran, maar ik heb er alleen maar goede verhalen over gehoord. Ik kan me ook niet voorstellen dat het een probleem zou zijn, want de mensen zijn zo aardig en behulpzaam. Maar ik kan me ook weer voorstellen dat alleen reizen je niets lijkt. Je zou eens kunnen kijken op heartmybackpack.com. Sylvia heeft alleen gereisd in Iran en ze vond het geweldig. Veel succes en ik hoop dat je kunt gaan. Iran is zo geweldig! En mocht je meer vragen hebben, dan kun je me altijd mailen :)

Antwoord
mohammad 21 april 2017 - 10:04

Mooie steden van Iran: Tabriz-Ramsar-Lahijan
Pittoreske dorpjes van Iran: Kandovan-masuleh
Je hebt niet te zien.

Antwoord
Karlijn 21 april 2017 - 10:39

Ik kan niet alles zien in drie weken natuurlijk! Ik moet nog een keer terug naar Iran :)

Antwoord
Reizen naar Iran: onze route, tips en persoonlijke ervaringen - Karlijn Travels 1 juli 2017 - 15:13

[…] is één van de hoogtepunten van je reis door Iran: een bezoek aan de ruïnestad Persepolis, de oude hoofdstad van het Perzische rijk. De gedetailleerde reliëfs en de beelden zijn enorm […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.