Iran

Eén dag in Esfahan, drie keer een andere stad

Het is misschien wel de bekendste stad van Iran. Niet voor niets, want Esfahan heeft de mooiste moskeeën, parken, pleinen en bruggen van het land. Een Europese stad met de schatten van Esfahan zou overlopen zijn door toeristen, maar Esfahan heb je soms helemaal voor jezelf alleen. ’s Ochtends, ’s middags en ’s avonds lijkt de stad compleet anders.

Esfahan in de ochtend: de stad van de toeristen

Esfahan-Iran

Iraniërs zijn niet van het vroeg opstaan en veel winkels gaan pas later in de ochtend open. In Esfahan is het bovendien erg warm, waardoor toeristen vroeg op pad gaan. Wandel je ’s ochtends door Esfahan, dan kom je gegarandeerd tourgroepen tegen. Niet teveel, je bent tenslotte niet in Rome of Parijs, maar tijdens de ochtenden in Esfahan realiseer je je dat je toch niet de enige toerist in Iran bent. De ochtend is een prima tijd om de Vrijdagsmoskee te bekijken, de bazaar in te duiken, de helderblauwe Masjed-e Shah te bewonderen en op te kijken naar de rijk beschilderde koepel van de Masjed-e Sheikh Lotfollah.

Esfahan in de middag: de stad voor jezelf

Esfahan-Iran

Het grote Nasq-e Jahan-plein ligt leeg voor ons. Een paar locals zitten in de schaarse schaduwrijke plekken onder een boompje en verder is er niemand. Bij de Pol-e Si-o-Seh-brug zoeken kinderen verkoeling in het water en durven zelfs een paar Iraanse mannen hun broekspijpen op te stropen en het water in te stappen. De vele parken van Esfahan zijn stil. Er zijn wel locals, maar die liggen te slapen. In de bazaar is het niet anders. De toeristen zijn na de lunch – net als de Esfahani – siësta gaan houden, wat niet alleen een Spaans, maar ook een Iraans gebruik is. Esfahan slaapt en dat zorgt ervoor dat je je helemaal alleen voelt in een stad met 1,6 miljoen inwoners. Zelfs het drukke verkeer is stilgevallen.

Esfahan in de avond: de stad van de locals

Esfahan Iran

Tegen het einde van de middag, als het niet meer zo heet is, komt Esfahan weer tot leven. Winkeliers gooien hun zaken open, voor de ijssalons ontstaan lange rijen en de pleinen, bruggen en parken van Esfahan stromen vol. Picknickende gezinnen, stelletjes, groepjes vrienden, spelende kinderen, in chador gehulde vrouwen die in de bazaar hun inkopen doen…Dit is het moment waarop Esfahan van ‘gewoon’ een mooie stad verandert in een stad waar je verliefd op wordt. Het is het moment dat de warme avondzon de blauwe moskeeën een gouden gloed geeft. Dat nieuwsgierige Iraniërs naast je komen zitten om je de hemd van het lijf te vragen. Dat de grote fonteinen de hoognodige verkoeling brengen na een hete dag. Dat de lucht oranje kleurt en de lichtjes op het plein één voor één aanspringen. De magie van prachtig Esfahan is nooit beter voelbaar dan in de vroege avonduren.

Esfahan Iran

BewarenBewaren

30 gedachten over “Eén dag in Esfahan, drie keer een andere stad”

  1. Jelle | Modern Traveller

    Geweldige foto’s! Ik vlieg over 1,5 week naar Iran en ben echt ontzettend benieuwd na alle verhalen en foto’s. Die van jou doen er nog mooi een schepje bovenop!

    1. Dank je Jelle, en geweldig dat je naar Iran gaat! Ik weet zeker dat het een fantastische reis wordt, Iran is een van de meest bijzondere reisbestemmingen ter wereld. Geniet ervan!

  2. Karlijn,
    Wat een kleurrijk verhaal weer…
    Ik voel de sfeer, geur en kleur door het scherm komen… 😉

  3. Wat een mooie stad! Leuk om te zien hoe de stad doorheen de dag verandert op het ritme van de mensen! Wat is Iran toch betoverend mooi! Het portret van die vrouw is ook héél mooi gedaan!

  4. Wauw, wat prachtig weer! Vooral die mooie moskeeën met al die kleuren en mozaïeken, daar zou ik echt een hele dag naar kunnen staren. Wat een verrassend land!

    1. Hoi Sabine, Iran is inderdaad enorm verrassend! De mensen, de cultuur, de bouwwerken…echt ontzettend de moeite waard!

  5. Bijzonder, dat de stad veranderd door de dag heen. Ik vraag me net als Stéphanie af of mensen hun winkels ‘s avonds langer open houden omdat ‘s ochtends alles pas later open gaat.

    1. Hoi Yvon, de winkels blijven wel wat langer open, meestal tot een uur of negen ‘s avonds. In de woestijnstad Yazd was het nog langer, daar was de bazaar om die tijd nog in volle gang. Niet zo gek, want overdag was het er 50 graden. Niet te doen 😉 !

  6. Leuk dat je dat ook zo ziet! Ik had dat ook bij andere oosterse steden. Het avondlicht en waarschijnlijk ook de intredende verkoeling doet iets met de steden en de mensen

    1. Hoi Wandelgek, grappig dat dat voor jou ook herkenbaar is! Ik denk dat de verkoeling er inderdaad veel mee te maken heeft. Wat een verzengende hitte soms, overdag!

  7. Reggy | Project R.

    Prachtige foto’s en leuk om te zien. Ik krijg echt een beeld bij Esfahan door je beschrijvingen. Iran staat inmiddels op mijn bucket list.

    1. Hoi Reggy, dank je! Iran verdient echt een plek op de bucketlist, superleuk dat het land nu op de jouwe staat!

  8. Wat een heerlijke beelden weer. 🙂 En een siësta verwacht je inderdaad niet snel in Iran haha ;p Mocht je de moskeeën als toerist/niet-moslim trouwens wel binnen?

    1. Hoi Jessica, de moskeeën binnengaan is geen enkel probleem! Je hebt hier echter ook shrines, gewijd aan een belangrijk religieus persoon. Daar mag je het heiligste van het heiligdom niet betreden als niet-moslim, maar er omheen ben je wel welkom. Mits je als vrouw een chador om hebt, wat echt een ramp is. Hoe die Iraanse vrouwen dat doen, geen idee. Ik was steeds in gevecht met dat ding 😉

    1. Hoi Stephanie, dat uitgestorvene blijft inderdaad gek! We zijn nu in Mashhad, de tweede stad van Iran na Teheran. Het is midden op de dag en het lijkt wel alsof het einde der tijden is aangebroken. Alles is dicht, de wegen zijn leeg…ik zal blij zijn als het over een uurtje weer een beetje levendig is 🙂 !

    1. Hoi Robert, die moskeeën alleen zijn inderdaad al enorm de moeite waard. Al die blauwe tegels en mozaïeken, ik kreeg er geen genoeg van!

    1. Hoi Stéphanie, in de winkels en bazaars wordt inderdaad langer doorgewerkt, zeker tot een uur of negen. Hoe het op de kantoren zit, weet ik eigenlijk niet. Volgens mij gaan kantoormensen in de steden op een vrij normale tijd naar hun werk, de spitsuren in Teheran waren ongeveer hetzelfde als bij ons…Het zijn vooral de winkels die ‘s middags hun deuren sluiten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven