Home Iran Eén dag in Esfahan, drie keer een andere stad

Eén dag in Esfahan, drie keer een andere stad

Door Karlijn

Het is misschien wel de bekendste stad van Iran. Niet voor niets, want Esfahan heeft de mooiste moskeeën, parken, pleinen en bruggen van het land. Een Europese stad met de schatten van Esfahan zou overlopen zijn door toeristen, maar Esfahan heb je soms helemaal voor jezelf alleen. ’s Ochtends, ’s middags en ’s avonds lijkt de stad compleet anders.

Esfahan in de ochtend: de stad van de toeristen

Esfahan-Iran

Iraniërs zijn niet van het vroeg opstaan en veel winkels gaan pas later in de ochtend open. In Esfahan is het bovendien erg warm, waardoor toeristen vroeg op pad gaan. Wandel je ’s ochtends door Esfahan, dan kom je gegarandeerd tourgroepen tegen. Niet teveel, je bent tenslotte niet in Rome of Parijs, maar tijdens de ochtenden in Esfahan realiseer je je dat je toch niet de enige toerist in Iran bent. De ochtend is een prima tijd om de Vrijdagsmoskee te bekijken, de bazaar in te duiken, de helderblauwe Masjed-e Shah te bewonderen en op te kijken naar de rijk beschilderde koepel van de Masjed-e Sheikh Lotfollah.

Esfahan in de middag: de stad voor jezelf

Esfahan-Iran

Het grote Nasq-e Jahan-plein ligt leeg voor ons. Een paar locals zitten in de schaarse schaduwrijke plekken onder een boompje en verder is er niemand. Bij de Pol-e Si-o-Seh-brug zoeken kinderen verkoeling in het water en durven zelfs een paar Iraanse mannen hun broekspijpen op te stropen en het water in te stappen. De vele parken van Esfahan zijn stil. Er zijn wel locals, maar die liggen te slapen. In de bazaar is het niet anders. De toeristen zijn na de lunch – net als de Esfahani – siësta gaan houden, wat niet alleen een Spaans, maar ook een Iraans gebruik is. Esfahan slaapt en dat zorgt ervoor dat je je helemaal alleen voelt in een stad met 1,6 miljoen inwoners. Zelfs het drukke verkeer is stilgevallen.

Esfahan in de avond: de stad van de locals

Esfahan Iran

Tegen het einde van de middag, als het niet meer zo heet is, komt Esfahan weer tot leven. Winkeliers gooien hun zaken open, voor de ijssalons ontstaan lange rijen en de pleinen, bruggen en parken van Esfahan stromen vol. Picknickende gezinnen, stelletjes, groepjes vrienden, spelende kinderen, in chador gehulde vrouwen die in de bazaar hun inkopen doen…Dit is het moment waarop Esfahan van ‘gewoon’ een mooie stad verandert in een stad waar je verliefd op wordt. Het is het moment dat de warme avondzon de blauwe moskeeën een gouden gloed geeft. Dat nieuwsgierige Iraniërs naast je komen zitten om je de hemd van het lijf te vragen. Dat de grote fonteinen de hoognodige verkoeling brengen na een hete dag. Dat de lucht oranje kleurt en de lichtjes op het plein één voor één aanspringen. De magie van prachtig Esfahan is nooit beter voelbaar dan in de vroege avonduren.

Esfahan Iran

BewarenBewaren

Ook leuk om te lezen

33 Reacties

Stéphanie | Expeditie Aardbol 4 juni 2015 - 17:41

Prachtige stad lijkt me, en bijzonder om te zien dat het leven pas ’s avonds op gang komt. Werken de mensen dan ook ’s avonds langer door?

Antwoord
Karlijn 5 juni 2015 - 14:38

Hoi Stéphanie, in de winkels en bazaars wordt inderdaad langer doorgewerkt, zeker tot een uur of negen. Hoe het op de kantoren zit, weet ik eigenlijk niet. Volgens mij gaan kantoormensen in de steden op een vrij normale tijd naar hun werk, de spitsuren in Teheran waren ongeveer hetzelfde als bij ons…Het zijn vooral de winkels die ’s middags hun deuren sluiten!

Antwoord
Robert | Traveljunks 4 juni 2015 - 18:24

Wat zijn die moskeeën toch mooi. Alleen daarom zou ik al graag eens die kant op willen. Prachtig!

Antwoord
Karlijn 5 juni 2015 - 14:35

Hoi Robert, die moskeeën alleen zijn inderdaad al enorm de moeite waard. Al die blauwe tegels en mozaïeken, ik kreeg er geen genoeg van!

Antwoord
Stephanie 4 juni 2015 - 21:42

Hele gave stad lijkt het met als ik de foto’s zie en je verhaal lees. Gek om te zien dat het zo uitgestorven is ’s middags!

Antwoord
Karlijn 5 juni 2015 - 14:35

Hoi Stephanie, dat uitgestorvene blijft inderdaad gek! We zijn nu in Mashhad, de tweede stad van Iran na Teheran. Het is midden op de dag en het lijkt wel alsof het einde der tijden is aangebroken. Alles is dicht, de wegen zijn leeg…ik zal blij zijn als het over een uurtje weer een beetje levendig is :) !

Antwoord
Jessica 4 juni 2015 - 22:12

Wat een heerlijke beelden weer. :) En een siësta verwacht je inderdaad niet snel in Iran haha ;p Mocht je de moskeeën als toerist/niet-moslim trouwens wel binnen?

Antwoord
Karlijn 5 juni 2015 - 14:33

Hoi Jessica, de moskeeën binnengaan is geen enkel probleem! Je hebt hier echter ook shrines, gewijd aan een belangrijk religieus persoon. Daar mag je het heiligste van het heiligdom niet betreden als niet-moslim, maar er omheen ben je wel welkom. Mits je als vrouw een chador om hebt, wat echt een ramp is. Hoe die Iraanse vrouwen dat doen, geen idee. Ik was steeds in gevecht met dat ding ;)

Antwoord
Joost | TheWorldAround 4 juni 2015 - 23:16

Ik ben jaloers!!! Iran staat sinds een tijdje ook op mijn bucketlist. Heel tof dat je er al geweest bent. Prachtige fotos!

Antwoord
Karlijn 5 juni 2015 - 14:31

Thanks Joost! Iran is echt enorm de moeite waard. Gaan, zou ik zeggen ;) !

Antwoord
Reggy | Project R. 5 juni 2015 - 03:10

Prachtige foto’s en leuk om te zien. Ik krijg echt een beeld bij Esfahan door je beschrijvingen. Iran staat inmiddels op mijn bucket list.

Antwoord
Karlijn 5 juni 2015 - 14:31

Hoi Reggy, dank je! Iran verdient echt een plek op de bucketlist, superleuk dat het land nu op de jouwe staat!

Antwoord
De Wandelgek 5 juni 2015 - 07:50

Leuk dat je dat ook zo ziet! Ik had dat ook bij andere oosterse steden. Het avondlicht en waarschijnlijk ook de intredende verkoeling doet iets met de steden en de mensen

Antwoord
Karlijn 5 juni 2015 - 14:30

Hoi Wandelgek, grappig dat dat voor jou ook herkenbaar is! Ik denk dat de verkoeling er inderdaad veel mee te maken heeft. Wat een verzengende hitte soms, overdag!

Antwoord
Yvon 5 juni 2015 - 08:00

Bijzonder, dat de stad veranderd door de dag heen. Ik vraag me net als Stéphanie af of mensen hun winkels ’s avonds langer open houden omdat ’s ochtends alles pas later open gaat.

Antwoord
Karlijn 5 juni 2015 - 14:30

Hoi Yvon, de winkels blijven wel wat langer open, meestal tot een uur of negen ’s avonds. In de woestijnstad Yazd was het nog langer, daar was de bazaar om die tijd nog in volle gang. Niet zo gek, want overdag was het er 50 graden. Niet te doen ;) !

Antwoord
Sieds | Sieds My Travels 5 juni 2015 - 08:57

Het lijkt me een hele mooie stad, je foto’s en verhaal geven er in ieder geval een prachtig beeld van! :-)

Antwoord
Karlijn 5 juni 2015 - 14:29

Dank je Sieds! Esfahan was een van mijn favorieten in Iran :)

Antwoord
Malou 5 juni 2015 - 23:05

Mooi in beeld gebracht weer! Ik word steeds enthousiaster over Iran door jouw verhalen en foto’s.

Antwoord
Karlijn 7 juni 2015 - 12:57

Dank je Malou, dat is leuk om te horen!

Antwoord
Sabine 6 juni 2015 - 04:37

Wauw, wat prachtig weer! Vooral die mooie moskeeën met al die kleuren en mozaïeken, daar zou ik echt een hele dag naar kunnen staren. Wat een verrassend land!

Antwoord
Karlijn 7 juni 2015 - 12:56

Hoi Sabine, Iran is inderdaad enorm verrassend! De mensen, de cultuur, de bouwwerken…echt ontzettend de moeite waard!

Antwoord
Marijke 6 juni 2015 - 14:09

Wat een mooie stad! Leuk om te zien hoe de stad doorheen de dag verandert op het ritme van de mensen! Wat is Iran toch betoverend mooi! Het portret van die vrouw is ook héél mooi gedaan!

Antwoord
Karlijn 7 juni 2015 - 12:56

Dank je Marijke :) ! Iran is inderdaad waanzinnig mooi, een van onze favorieten tot nu toe!

Antwoord
Ester 7 juni 2015 - 19:48

Mooie foto’s!

Antwoord
Karlijn 11 juni 2015 - 18:00

Dank je Ester!

Antwoord
pascal 9 juni 2015 - 08:27

Karlijn,
Wat een kleurrijk verhaal weer…
Ik voel de sfeer, geur en kleur door het scherm komen… ;)

Antwoord
Karlijn 11 juni 2015 - 17:43

Dank je Pascal, dat is leuk om te horen :) !

Antwoord
Jelle | Modern Traveller 4 september 2015 - 16:20

Geweldige foto’s! Ik vlieg over 1,5 week naar Iran en ben echt ontzettend benieuwd na alle verhalen en foto’s. Die van jou doen er nog mooi een schepje bovenop!

Antwoord
Karlijn 5 september 2015 - 03:05

Dank je Jelle, en geweldig dat je naar Iran gaat! Ik weet zeker dat het een fantastische reis wordt, Iran is een van de meest bijzondere reisbestemmingen ter wereld. Geniet ervan!

Antwoord
Reizen naar Iran: onze route, tips en persoonlijke ervaringen - Karlijn Travels 11 februari 2016 - 13:32

[…] de moskeeën zo rijk versierd en is de grandeur van het oude Perzië zo duidelijk zichtbaar als in Esfahan. Esfahan heeft niet alleen indrukwekkende monumenten, maar ook volop parken en bruggen, waar de […]

Antwoord
De Grote Terugblik op acht maanden reizen - Karlijn Travels 11 mei 2016 - 19:24

[…] steden: Tokyo, Beijing en Esfahan (Iran). Al blijven Singapore en San Francisco ook heel […]

Antwoord
Je weet dat je in Iran bent als… - Karlijn Travels 11 mei 2016 - 20:12

[…] mensen voor in de rij staan. Yazd heeft het lekkerste snoep, Shiraz het lekkerste sorbetijs en in Esfahan moet je het rijsttoetje met honing […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.