Iran

Je weet dat je in Iran bent als…

Elk land heeft zijn eigen gewoonten en gebruiken die je als reiziger soms erg kunnen verbazen. Iran bleek zo anders dan anders en er waren zoveel dingen die we ‘typisch Iran’ vonden, dat we er een lijstje van hebben gemaakt.

‘Je weet dat je in Iran bent als…’

 • …je zo’n tien keer per dag oprecht welkom wordt geheten. ‘Welcome to Iran!’ ‘Welcome to our train!’
 • …elke stad zijn eigen zoete specialiteiten heeft waar mensen voor in de rij staan. Yazd heeft het lekkerste snoep, Shiraz het lekkerste sorbetijs en in Esfahan moet je het rijsttoetje met honing proeven.
 • …handdoeken in je hotel per stuk in plastic zijn verpakt. Je bestek in restaurants trouwens ook.
 • …de verkoper zelf de biljetten uit je stapeltje geld pakt bij het afrekenen. Het duurt anders wel erg lang voordat je die honderdduizenden rials bij elkaar hebt gezocht.

Iran

 • …je drankje in restaurants pas tegelijk met je eten komt. Ook als het 40 graden is en je vergaat van de dorst.
 • …een eenrichtingsstraat geen enkele betekenis heeft. Dubbel parkeren is trouwens ook heel normaal.
 • …je gewoon achteruit kunt rijden op de snelweg als je een afslag hebt gemist.
 • …je chauffeur altijd steden met 1,5 miljoen mensen binnenrijdt met alleen een hotelnaam in zijn bezit. Met honderd keer vragen kom je er ook, straatnamen en telefoonnummers zijn overbodig.
 • …je vijftien keer per dag gevraagd wordt waar je vandaag komt en de reacties steeds dolenthousiast zijn.
 • …de tweede vraag vaak ‘What do you think of Iran’ is. En dat mensen stralen als je zegt dat je Iran prachtig vindt.

Iran

 • …je geen tien seconden op je kaart kunt kijken zonder hulp te krijgen van omstanders. En meteen gratis tips ontvangt voor het beste ijs van de stad.
 • …het geen probleem is als op een enorm treinstation alleen informatie in het Farsi wordt gegeven. Je wordt meteen geadopteerd door mensen die je in de juiste trein en wagon zetten. Vaak komen ze onderweg ook nog even checken of alles goed met je is.
 • …mensen je spontaan cadeautjes geven, van haarspelden tot versgeplukte appeltjes.
 • …je door een onbekende op thee wordt getrakteerd in een theehuis in Esfahan.
 • …je overal dozen met tissues vindt. Op tafels in restaurants, in auto’s, op wc’s…Iraniërs zijn grootverbruikers.

Iran

 • …je bij 45 graden nog altijd verplicht bent bedekkende kleding en een hoofddoek te dragen. Hoe Iraanse vrouwen met een chador door het leven kunnen is mij een raadsel.
 • …elke schaduwrijke plek wordt gebruikt om te picknicken. Iraniërs zijn de fanatiekste picknickers ter wereld en benutten hun vele parken om een kleed uit te rollen, een eenpits gasstelletje tevoorschijn te halen en een thermoskan thee leeg te drinken.
 • …de ene moskee nog mooier is dan de andere. De blauwe mozaïeken in de Perzische architectuur zijn prachtig!

Iran

 • …de inwoners je elke dag weer opnieuw verrassen met hun vriendelijkheid, openheid en nieuwsgierigheid
 • …het imago van het land totaal niet klopt met de werkelijkheid. Iran is niet het land van rare moslimextremisten. We hebben genoeg Iraniërs ontmoet die niet religieus zijn. Iran is veel meer dan haar regering en het land verdient echt een bezoek. Wij zijn in elk geval zwaar onder de indruk!

Meer lezen over Iran?

36 gedachten over “Je weet dat je in Iran bent als…”

 1. Wauw klinkt echt als een mooi land! Ik kende Iran eigenlijk alleen maar van het nieuws, maar nu ik dit lees krijg ik echt een hele amdere kijk. Leuk om te lezen! Denk je dat je er ook op vakantie kan als lesbisch koppel?

  1. Hoi Mary Louise, Iran is echt geweldig! Homoseksualiteit is verboden in Iran, dus ik zou er ter plekke zeker niets over zeggen. Gewoon doen alsof je als gewone vriendinnen reist, dan lijkt het me dat er niets aan de hand is.

 2. Ik ben naar zoveel landen (70+) geweest, maar Iran vond ik toch wel prachtig. Ik ben er nu zeven keer geweest, ook naar het noorden (o.a. Rasht), waar ik nu een stuk grond heb gekocht om er een huis te laat bouwen. Ik ben tandarts van beroep en kan meteen aan de slag bij een vriend.

 3. Mirre | mirreopreis.nl

  oh dat klinkt geweldig! Zwijmel..
  Ik zet Iran gelijk op m’n bucketlist!
  Heb je je er nooit onveilig gevoeld?

  1. Helemaal nooit! De Iraniërs zijn zo ontzettend vriendelijk, gastvrij en hartelijk. Je wordt eigenlijk steeds geadopteerd, ze doen er echt alles aan om te zorgen dat je het naar je zin hebt in hun land. Echt een aanrader!

 4. Wat een onwijs leuk lijstje om te lezen! Iran maakt echt nieuwsgierig, het klinkt bijna als het land met de leukste mensen. Echt superleuk Karlijn! Mooi tegenwicht tegen het negatieve nieuws over Iran.

 5. Anita - Reisvlinder.nl

  Leuke weetjes. Klinkt als een bijzonder gastvrij land. Alleen een beetje jammer dat je drankje met die hitte pas tegelijk met je eten komt.

  1. Hoi Anita, dat was inderdaad niet altijd handig 😉 Maar geen ramp hoor, even vragen hielp altijd! Iran is echt een heel speciaal land, ik ben er zo enthousiast over!

 6. joris schouten

  Leuk verhaal en mooie foto’s! Pakken je. Ik ga wat vaker op je blog kijken, veel plezier daar! Dank en groeten, Joris

 7. fijn om te lezen dat veel vooroordelen ontkracht worden! Klinkt als een land die op mijn wishlist terecht kan komen

  1. Hoi Yvonne, Iran is inderdaad heel anders dan je op het eerste gezicht zou denken! Echt een uniek land, de moeite van het bezoeken meer dan waard!

  1. Hoi Kimber, wat leuk om te horen, dank je! Iran is zo enorm de moeite waard, het verdient alle positieve aandacht die het kan krijgen!

 8. Eva - eighty7

  Gaaf!! En wat een heerlijke ervaringen allemaal; onvergetelijk. En zo fijn als mensen behulpzaam en vriendelijk zijn, dan voel je je echt welkom.

  1. Hoi Eva, dat is helemaal waar! In Iran voelden we ons echt thuis, heel fijn. In Turkmenistan was dat nét een beetje anders 😉 !

  1. Hoi Stéphanie, Iran is ook echt heel speciaal! Wat betreft het bestek: ik zal er rekening mee houden 😉 Dat is me de vorige keer in China helemaal niet opgevallen, stom!

 9. Mooi geschreven artikel weer! Grappig om te lezen dat je spontaan haarspeldjes krijgt aangeboden, iedereen zorgt voor elkaar 😉 Geniet nog even van Iran!

  1. Dank je Esther! Ik vond het zo lief dat ik die haarspeld kreeg! We hadden met een meisje van mijn leeftijd zitten praten. Toen ze wegging, wilde ze me met alle geweld de speld geven. Echt heel schattig, en handig ook!

 10. Haha geweldig om te lezen dit! Echt hilarisch. Ook herkenbaar met hier trouwens. Zelfs als ik bijvoorbeeld bij de bank en rekening kom openen wordt er van alles gevraagd doe de medewerker. Zelfs of ik een beetje Nederlands wil spreken Haha. En iedereen straalt werkelijk als je verteld hoe geweldig hun land wel niet is 😀 Door jouw verhalen over Iran zou ik er ook best wel graag heb willen!

  1. Wat leuk dat de mensen in Colombia zo reageren! Dat lijkt me zo’n geweldig land, het staat hoog op de verlanglijst. Mooi om te zien dat mensen zo trots zijn als je zegt dat je hun land mooi vindt 🙂 Ik vond dat in Iran elke keer zo aandoenlijk. Ze weten daar heel goed welk imago hun land heeft en ze willen dat zo graag veranderen. Ik hoop ook echt dat dat ze lukt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven