Home Azië I Fotoserie: de chaotische bazaar van Shiraz, Iran

Fotoserie: de chaotische bazaar van Shiraz, Iran

Door Karlijn

Ik ben dol op markten en wat dat betreft kon ik mijn hart ophalen in Iran. De bazaar van Esfahan was elegant, in die van Kashan vonden we verborgen theehuizen en hammams en die van Yazd was vooral ’s avonds druk en levendig. Maar mijn favoriet was de Vakil-bazaar van het oude Shiraz. Zakken vol kruiden, stapels tapijten, kleurrijke moskeeën en prachtige mensen maakten het struinen door deze bazaar één groot feest. 

De Vakil-bazaar van Shiraz dateert waarschijnlijk al uit de elfde eeuw en het is een enorm complex van zo’n achthonderd meter lang, exclusief de vele zijstraatjes. De lange gangen worden overkoepeld door tientallen bogen en naast talloze kleine winkeltjes vind je er ook oude theehuizen, moskeeën en sfeervolle binnenplaatsen. Rondwandelen met een plan is niet nodig en eigenlijk ook zonde. Om de bazaar optimaal te beleven kun je het beste regelmatig zijstraten inslaan, af en toe stoppen om ergens thee te drinken en praatjes te maken met de vriendelijke verkopers. En natuurlijk kun je je ook uitleven qua fotografie. Hieronder laat ik een (erg ruime) selectie van mijn foto’s zien!

Bazaar Shiraz

In de bazaar van Shiraz vonden we voor het eerst gekleurde stoffen. Een heel verschil met de rollen zwarte stof die in Esfahan vooral te koop waren. Shiraz staat dan ook bekend als een vrijere stad met bijzonder relaxte inwoners.

Bazaar Shiraz

Prachtige mensen in de bazaar! Ik durfde de Afghaanse man rechtsboven eigenlijk niet om een foto te vragen, maar kon het uiteindelijk niet laten. Gelukkig vond hij het helemaal niet erg en ging hij er echt voor zitten.

Bazaar Shiraz

We sloegen ergens een paar straatjes in en stonden opeens voor de prachtige Vakil-moskee, helemaal ingelegd met mozaïeken die de mooiste bloemen vormen.

Bazaar Shiraz

Kruiden! Altijd goed voor kleurrijke foto’s.

Bazaar Shiraz

In de lange gangen van de bazaar wordt alles verkocht wat je maar kunt bedenken. Met een voorkeur voor stoffen, tapijten en kruiden.

Bazaar Shiraz

Onder de chadors die veel Iraanse vrouwen gaan vaak mooie kleren schuil. In de bazaar vind je prachtige jurken. In de bazaar in Teheran zagen we ook kramen vol sexy ondergoed. Dat verwacht je ook niet, in het islamistische Iran.

Bazaar Shiraz

Nog meer stoffen en tapijten.

Bazaar Shiraz

Maar ook stof voor chadors is nog volop te koop. Je zou denken dat het allemaal gewone zwarte stof is, maar er zijn talloze variaties qua soorten stof, diktes en patronen. Erg leuk om de onderhandelingen te volgen!

Bezoek jij graag markten op reis? Ik ben benieuwd!

BewarenBewaren

Ook leuk om te lezen

22 Reacties

Nicetobeout 9 juli 2015 - 15:07

Schitterend, wat een kleurenpracht! Droeg je zelf ook een hoofddoek?

Antwoord
Karlijn 13 juli 2015 - 13:44

Jazeker! Dat is verplicht in Iran, ook als toerist. Gelukkig volstaat een losse sjaal om je hoofd, dan is het nog prima te doen. Al was ik blij dat dat ding na drie weken de prullenbak in kon ;)

Antwoord
Kimber - Reisgenie 9 juli 2015 - 19:15

Prachtig! De eerste foto is mijn favoriet, wat een geweldig mooi beeld.

Antwoord
Karlijn 13 juli 2015 - 13:42

Dank je Kimber :) ! Ik heb me uit kunnen leven qua fotografie :)

Antwoord
Bianca 9 juli 2015 - 19:29

Fantastische kleuren! Ik vond het in Jeruzalem ook zo geweldig, dit overtreft alles! Mooi ook hoe je de mensen weet vast te leggen!

Antwoord
Karlijn 13 juli 2015 - 13:42

Thanks Bianca! Jeruzalem lijkt me ook super, zo fotogeniek! Staat op de verlanglijst :)

Antwoord
Sabine 10 juli 2015 - 00:34

Prachtig! Ik zie nu al allemaal dingen die ik best wel zou willen kopen haha

Antwoord
Karlijn 13 juli 2015 - 13:40

;) Altijd verleidelijk, die bazaars!

Antwoord
Anita - Reisvlinder.nl 10 juli 2015 - 08:57

Wauw, wat een mooie kleuren. Ik vind marktjes geweldig, er is altijd zoveel te zien. Die moskee met mozaïeken is trouwens ook echt prachtig.

Antwoord
Karlijn 13 juli 2015 - 13:40

Hoi Anita, hier ook een fan van markten! En van de moskeeën van Iran, want inderdaad: zo mooi had ik ze nog nooit gezien!

Antwoord
Jessica 10 juli 2015 - 11:51

Wauw ik snap waarom je fan bent van deze markt, zo kleurrijk! Ik ben trouwens benieuwd hoe jij mensen op de foto zet. Ik struggle daar soms nog een beetje mee tussen dat wel/niet vragen, met de kans dat het een te geposeerde foto wordt. Want dat zie ik bij jouw foto’s namelijk nooit, terwijl ik denk dat je van tevoren toestemming vraagt, klopt dat?

Antwoord
Karlijn 13 juli 2015 - 13:39

Hoi Jessica, ik vraag inderdaad altijd toestemming van tevoren. Soms wordt het dan inderdaad een beetje een geposeerde foto (vooral bij kinderen), maar meestal valt het wel mee. Vaak is het een kwestie van 1 foto maken en even wachten. Mensen denken dan dat je klaar bent, kijken je wat meer ontspannen aan en dan maak je nog een foto. Meestal is die tweede foto beter, al blijven portretten een uitdaging. Ik moet altijd weer even over een drempel met het vragen van toestemming :)

Antwoord
Jessica 16 juli 2015 - 01:58

Interessant om jouw ervaringen daarmee te lezen :) En kinderen portretteren is inderdaad alweer een wereld van verschil met volwassenen… Ik vind de foto’s die ik tot nu toe van je heb gezien in ieder geval erg geslaagd! :)

Antwoord
Karlijn 16 juli 2015 - 13:28

Dank je Jessica :) !

Antwoord
Robert | Traveljunks 10 juli 2015 - 15:07

Wat een kleurenpracht! Die foto van de lange gang van de bazaar, dat plafond is echt geweldig mooi zeg. Hoeveel sd-kaartjes heb je al vol? ;-)

Antwoord
Karlijn 13 juli 2015 - 13:36

De sd-kaartjes zijn al niet meer te tellen ;) Gelukkig hebben we een paar extra harde schijven bij ons!

Antwoord
Reggy | Project R. 12 juli 2015 - 13:17

Wauw, weer een hele mooie fotoserie. En ik hou van markten op reis!

Antwoord
Karlijn 13 juli 2015 - 13:32

Thanks! Ik ben ook marktenfan, een markt staat altijd op mijn to do-lijst in een nieuwe stad!

Antwoord
De Wandelgek 12 juli 2015 - 21:26

Gave markt. Heel fotogeniek. Ik heb ook 2 favoriete foto’s. Ik teijfel over de eerste, maar ga zonder twijfel voor de 8ste (met de scooter) vanwege het vervreemdende effect en de 15e foto vanwege de fabuleuze diepte die daar in zit (dat is dus die met die lange gang waar je recht in kijkt). Maar ze zijn allemasl prachtig hoor

Antwoord
Karlijn 13 juli 2015 - 13:29

Leuk om te horen welke foto’s jij het beste vindt! Mijn eigen favoriet is die van de man met baard, maar dat komt natuurlijk omdat ik niet had verwacht dat ik hem mocht fotograferen…een extra overwinning ;) !

Antwoord
Reizen naar Iran: onze route, tips en persoonlijke ervaringen - Karlijn Travels 11 februari 2016 - 16:59

[…] Shiraz is heel veel te zien. Ik vond de bazaar van Shiraz de leukste en meest traditionele van het hele land en alleen hier dwaalden we al uren rond. Verder […]

Antwoord
Je weet dat je in Iran bent als… - Karlijn Travels 7 maart 2016 - 21:02

[…] eigen zoete specialiteiten heeft waar mensen voor in de rij staan. Yazd heeft het lekkerste snoep, Shiraz het lekkerste sorbetijs en in Esfahan moet je het rijsttoetje met honing […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.