Home Azië Reis naar Oezbekistan: route langs de mooiste bezienswaardigheden

Reis naar Oezbekistan: route langs de mooiste bezienswaardigheden

Door Karlijn

Ben je op zoek naar een bijzondere reisbestemming in een nog relatief onbekende regio? Een land met eeuwenoude steden, kleurrijke koranscholen en drukke markten, dat ook nog eens makkelijk te bereizen is? Dan is een reis naar Oezbekistan een grote aanrader. In anderhalve week kun je alle hoogtepunten van het land zien, maar ook als je langer de tijd hebt is er genoeg te beleven. Dit is een route voor een prachtige rondreis Oezbekistan van elf dagen.

Architectuur Buchara

Waar ligt Oezbekistan?

Oezbekistan is het culturele hart van Centraal-Azië en ligt op de vroegere Zijderoute. Het land grenst aan Turkmenistan, Kazachstan, Tadzjikistan, Kirgizië en Afghanistan. Wij reisden overland naar Oezbekistan, tijdens onze Zijderoute-reis van Istanbul naar Beijing. Ik vond Oezbekistan een betoverend mooi land. De steden zijn een soort openluchtmusea, de mensen heel gastvrij en de tijd van de Zijderoute komt hier zo tot leven.

Bordjes Oezbekistan

Reis naar Oezbekistan: de reisroute

Dag 1: vlieg naar hoofdstad Tashkent

Je kunt het beste vliegen naar Tashkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Turkish Airlines biedt momenteel de beste deals, al moet je dan wel overstappen in Istanbul. Eenmaal in Tashkent kan je Oezbekistan-reis echt beginnen.

Hotel in Tashkent

Het Manifa Hotel heeft een goede locatie, prima kamers en een topontbijt.

Dag 2: breng de dag door in Tashkent

Tashkent is niet bepaald de mooiste stad van Oezbekistan en je eerste indruk is misschien niet zo positief. De stad heeft een Sovjet-verleden en dat is duidelijk te zien aan de grijze, blokkerige bouwstijl en de enorme pleinen. Maar Tashkent heeft ook volop groene parken en in het oude centrum kun je de Kukuldash-madrassa, de Barak Khan-madrassa en het Yubus Khan-mausoleum bezoeken. Loop ook even over de kleurrijke Chorsu Bazaar, waar je groenten, fruit en vleeswaren in alle soorten en maten vindt. Een mooie gelegenheid om een Oezbeeks brood te kopen voor de lunch, want het brood is hier heerlijk.

Tashkent lada Brood Oezbekistan

Dag 3: met de trein naar Samarkand

Vandaag gaat je rondreis Oezbekistan echt beginnen. Om naar Samarkand te reizen, kun je het beste de trein nemen. Die doet er ongeveer twee uur over en is heel comfortabel. Treintickets in Oezbekistan kun je 30 dagen voor je reisdatum online kopen via deze website.

Trein Oezbekistan

Hotel in Samarkand

Wij sliepen in Hotel Dilshoda, een kleinschalig hotel dat wordt gerund door een gastvrije familie. De locatie van het hotel is ook erg goed, op loopafstand van het Registan.

Dag 4 en 5: dwalen langs de sprookjesachtige gebouwen van Samarkand

In Samarkand vind je misschien wel de mooiste bezienswaardigheden in Oezbekistan. Samarkand barst van de eeuwenoude bouwwerken, die samen een fascinerend beeld schetsen van de Oezbeekse historie. Samarkand was in de veertiende eeuw de hoofdstad van het Koninkrijk van de Timoeriden, vernoemd naar stichter Timoer Lenk, en ook Alexander de Grote en Djenghiz Khan lieten hier hun sporen na. In Samarkand is heel veel zien. Natuurlijk het wereldberoemde Registan, een enorm plein met aan drie kanten madrassa’s, Koranscholen. Alle bouwwerken zijn minutieus bekleed met kleurrijke tegeltjes, die samen de meest duizelingwekkende patronen vormen. Bewaar het Registan niet tot het laatst, want het plein wordt regelmatig afgesloten voor ceremonies en bezoeken. Zorg daarom dat je altijd tijd hebt om later terug te komen.

Registan Oezbekistan Registan Samarkand Registan Samarkand 2

Bezienswaardigheden Samarkand

De indrukwekkende mausolea van Shah-i-Zinda zijn mijn persoonlijke favoriete bezienswaardigheid in Samarkand. Ook erg mooi: het mausoleum van Timoer Lenk, en dan met name de met bladgoud beklede binnenkant. De Siab Bazaar is trouwens ook een bezoek waard: hier vind je alle verse producten die je maar kunt bedenken en de verkopers zijn erg vriendelijk.

Shah-i-Zinda Samarkand Oezbekistan koepel Shah-i-Zinda Samarkand Mausoleum Samarkand

Optioneel: dagtrip naar Shachrisabz

Wij maakten vanuit Samarkand een dagtrip naar Shachrisabz, waar Timoer Lenk geboren werd. Het is maar liefst drie uur rijden, maar dat geeft je wel de kans om meer te zien van het platteland en de natuur van Oezbekistan. We brachten zelfs een bezoekje aan de familie van onze chauffeur, ergens in een dorp onderweg. In Shachrisabz zelf kun je een grote stadspoort, mausolea en een standbeeld van Timoer bewonderen.

Shachrisabz Mensen Oezbekistan Natuur Oezbekistan

Dag 6: met de trein naar Buchara, het hoogtepunt van je Oezbekistan-reis

Vandaag neem je de trein naar het hoogtepunt van je Oezbekistan-reis: Buchara! Dit was mijn favoriete plek in Oezbekistan. Hier had ik echt het gevoel dat ik door een middeleeuwse stad wandelde, waar zo een kudde kamelen met Zijderoute-handelaren de hoek om kon komen. De sneltrein doet er ongeveer twee uur over.

Karlijn Buchara

Hotel in Buchara

Lyabi House Hotel was mijn favoriete hotel tijdens onze reis. Het is een traditioneel huis, ingericht in Oezbeekse stijl. De ligging is perfect, direct in het oude centrum en het heerlijke ontbijt wordt in een prachtige zaal of op de binnenplaats geserveerd.

Dag 7 en 8: dwalen langs de bezienswaardigheden van Buchara

Samarkand mag dan de meest indrukwekkende monumenten van Oezbekistan hebben, Buchara is veruit de meest sfeervolle stad. De smalle straten, de lemen huizen, de bazaars en de pleinen die omringd worden door koranscholen met turquoise koepels: Buchara heeft iets magisch. Natuurlijk heeft de stad ook volop bezienswaardigheden. Bezoek zeker de Ark, de het oude fort bij de oude stad. De Kalyan-moskee, de Mir-i-Arab-madrassa en de Magok-i-Attari-moskee mogen ook zeker niet ontbreken op je to do-list. Wandel ook naar de Chor Minor-moskee met haar stompe minaretten, die ergens midden in een woonwijkje ligt.

Stadsmuur Buchara Buchara bezienswaardigheden op reis naar Oezbekistan Buchara

Samen met de locals naar Lyab-i-hauz

Aan het eind van de middag en de avond is Lyab-i-hauz je plek. Ook hier vind je mooie madrassa’s, maar het is vooral een plek waar locals bijkletsen en theedrinken en waar kinderen spelen. Heerlijk om een paar uurtjes te zitten en te kijken. 

Plein Buchara

Dag 9: Oezbekistan-reis: naar openluchtmuseum Khiva

Khiva ligt in een enorme uithoek, midden in de woestijn in het zuiden van het land. Ondanks dat de reisafstanden lang zijn, mag je Khiva echt niet missen tijdens je Oezbekistan-reis. Wij reisden met privé-taxi tussen de steden en we deden er zo’n zeven uur over. Sinds 2018 kun je ook de trein nemen. Die rijdt alleen op maandag, donderdag en zaterdag en doet er 5,5 uur over.

Khiva Oezbekistan

Hotel Khiva

Net binnen de stadsmuur van Khiva ligt het Arkanchi Hotel. Het hotel heeft een dakterras, fijne kamers en de medewerkers zijn supervriendelijk.

Dag 10: bezienswaardigheden Oezbekistan: Khiva

Khiva is prachtig. Het wordt niet voor niets het openluchtmuseum van Oezbekistan genoemd. Het is niet zo’n levendige stad als Buchara, maar de oude stad Ichan Kala is een plaatje. Het oude centrum wordt omringd door een stadsmuur van ruim twee kilometer lang en het is mooi om vanaf hier de zonsondergang te bewonderen. Bezoek zeker het Tash Hauli-paleis met haar schitterende binnenplaatsen, de Juma-moskee en de Kalta Minor-minaret. Je kunt eigenlijk geen bezienswaardigheid missen, want alles ligt op loopafstand van elkaar.

Khiva Oezbekistan minaretten Mozaieken Khiva Uitzicht Khiva stadsmuur

Dag 11: naar Tashkent en naar huis

Je reis naar Oezbekistan zit er helaas op! Je kunt op twee manieren terugreizen naar Tashkent voor je vlucht naar huis: met de nachttrein (vijftien á zestien uur) of per binnenlandse vlucht vanuit Urgench.

Zin in natuur? Reis dan door naar Kirgizië

Kun je na alle steden in Oezbekistan wel wat natuur gebruiken? Reis dan door naar Kirgizië. Dat kan overland, via de Fergana-vallei in Oezbekistan. Kirgizië wordt ook wel het Zwitserland van Centraal-Azië genoemd en het is een compleet andere wereld dan Oezbekistan. Besneeuwde bergen, groene valleien, yurts en paarden: reizen door Kirgizië is een paradijs voor liefhebbers van natuur en wandelaars.

HOE REIS JE IN OEZBEKISTAN?

In Oezbekistan kun je prima individueel reizen. De treinen zijn er goed en de hotels kun je zelf van tevoren boeken. Vind je het toch fijner om georganiseerd te reizen en bijvoorbeeld meerdere Stan-landen te bezoeken? Kijk dan eens naar de reizen van deze aanbieders:

  • Better Places, voor een individuele rondreis op maat.
  • DimSum Reizen, dat gespecialiseerd is in Centraal-Azië en ook maatwerkreizen aanbiedt.
  • Djoser, voor een uitgebreide groepsreis door een aantal Stannen.
  • Sawadee heeft een mooie groepsreis Oezbekistan van twee weken.

Reis naar Oezbekistan: visum nodig?

Om een reis naar Oezbekistan te maken heb je geen visum nodig, mits je niet langer dan dertig dagen blijft. Ideaal, in een regio waar visumzaken behoorlijk complex kunnen zijn.

Geldzaken in Oezbekistan: een bijzonder verhaal

Nog nooit hebben we ons zo rijk gevoeld als in Oezbekistan. De munteenheid is de Oezbeekse sum en 1 euro is momenteel 12.300 sum waard. Dat geeft al wel aan dat je met enorme stapels Oezbeekse sum het land door moet. Elke keer als je iets moet betalen, sta je een kwartier bankbiljetten te tellen. De locals hebben daar een razendsnelle methode voor ontwikkeld en het kwam bij ons regelmatig voor dat de verkoper ons het geld uit handen nam en zelf alles uittelde. Ging een stuk sneller!

Geld Oezbekistan

Pinnen in Oezbekistan

Je kunt niet op overal pinnen in Oezbekistan. Neem daarom ook voldoende euro’s of dollars mee en wissel die ter plekke. 

Oezbekistan reisadvies: is Oezbekistan veilig?

Het reisadvies voor Oezbekistan staat momenteel op geel. Dat betekent dat je er in principe veilig kunt reizen. Alleen het grensgebied tussen Oezbekistan en Afghanistan is onrustig en het wordt afgeraden daarheen te reizen. Gelukkig heb je daar als reiziger ook niets te zoeken: de mooiste bezienswaardigheden van Oezbekistan liggen in heel andere delen van het land. Zelf vond ik Oezbekistan heel veilig aanvoelen. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en je wordt overal van harte welkom geheten.

Tapijten Oezbekistan

Oezbekistan weer: wat is de beste reistijd?

De beste reistijd voor een reis naar Oezbekistan is het voor- en najaar. Dan is het weer in Oezebekistan ideaal. Wij waren zelf in juni in Oezbekistan en hoewel het weer elke dag prachtig was, was het vooral heet. Elke dag was het ruim veertig graden. In de winter kun je ook naar Oezbekistan, maar houd er dan rekening mee dat het erg koud is.

Meer lezen over Oezbekistan en Centraal-Azië?

*Dit artikel bevat affiliate links. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

6 Reacties

Denise 19 januari 2023 - 11:40

Oezbekistan staat al heel lang op m’n lijstje. Het ziet er altijd zó fotogeniek uit! Zo prachtig!
Zelf sta je trouwens ook leuk op de foto. Zo lekker zonnig. :-)
Hoe dan ook, helaas zit ik vast aan de schoolvakanties (en ik zou in de meivakantie sowieso maar 1 week kunnen) en dan zijn de vluchten helaas zo duur… Zoals jullie destijds over land hebben gedaan was ook wel heel gaaf natuurlijk!
Nou ja, er blijft in ieder geval genoeg te dromen over!

Antwoord
Karlijn 19 januari 2023 - 13:55

Oezbekistan is inderdaad prachtig! Maar ja, die schoolvakanties zijn inderdaad altijd veel te duur. En een week is ook wel erg kort natuurlijk. Hopelijk komt het er later nog eens van, en dan meteen in combinatie met wat andere Stannen ;) Dank voor je compliment over mijn foto. Het is letterlijk 1 van twee foto’s die ik van mezelf heb in Oezbekistan, dus de keuze was beperkt, haha!

Antwoord
Jeroen & Alette 20 januari 2023 - 17:45

Wat zijn dat toch een prachtige beelden!!! We hebben ons research al gedaan, en dit blog helpt er ook bij om Oezbekistan toch echt op onze reisplanning voor de komende jaren te gaan zetten… maar dan wel 3 of 4 weken!

Antwoord
Karlijn 21 januari 2023 - 11:37

Dank voor jullie reactie! Oezbekistan is echt een topbestemming, zo anders dan andere landen. En inderdaad: bij mijn route zie je vooral de bekende hoogtepunten, je kunt je natuurlijk nog veel langer vermaken in Oezbekistan. En een combinatie met Kirgizië is ook een aanrader :)

Antwoord
Bas 23 januari 2023 - 14:28

Wij zijn op Urgench gevlogen, en terug van Tasjkent. Dat scheelt een binnenlandse vlucht en reistijd. Urgench ligt vlakbij Khiva, en zo kan je dus van west naar oost reizen. Dit is met Turkish Airlines, ze vliegen niet dagelijks, maar het is de moeite waard om dit wat uit te zoeken.

Antwoord
Karlijn 23 januari 2023 - 14:45

Dank voor de tip Bas, dat is inderdaad veel handiger dan een binnenlandse vlucht nemen :)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.