Home Azië Doen in Khiva, Oezbekistan: sprookjesachtige stad aan de Zijderoute

Doen in Khiva, Oezbekistan: sprookjesachtige stad aan de Zijderoute

Door Karlijn

Zodra we de grens tussen Turkmenistan en Oezbekistan over zijn, slaak ik een zucht van verlichting. Het is een boeiend land, Turkmenistan, maar te bizar om er lang te verblijven. En hoewel Oezbekistan ook een politiestaat is, voelt dat voor reizigers helemaal niet zo. Onze vriendelijke Oezbeekse chauffeur rijdt ons over het platteland naar Khiva, ooit een belangrijke stad op de Zijderoute en nu één van drie mooiste steden van Oezbekistan. Wat te doen in Khiva? Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

Khiva 1

Wat te doen in Khiva, Oezbekistan?

Er wordt vaak gezegd dat Khiva meer een museum dan een levende stad is. En dat klopt ook wel. Buchara en Samarkand, de andere twee belangrijke trekkers van Oezbekistan, zijn drukker en levendiger. Als de dagjesmensen aan het eind van de middag Khiva verlaten, rest een uitgestorven stad waar niets meer te beleven is. Alhoewel de stad dan misschien juist op z’n mooist is: de zandkleurige smalle straatjes zijn stil, de souvenirkraampjes zijn weg. Af en toe fiets er iemand langs, maar verder is er niemand op straat. De zon zet de lucht en in vuur en vlam, terwijl de eeuwenoude minaretten van de stad als silhouetten tegen het rood afsteken. De stad is zo goed gerenoveerd dat je voor je gevoel echt even de tijd van de Zijderoute binnenstapt.

Lees hier meer over onze reisroute door Oezbekistan!

Khiva 2

Beruchte slavenstad Khiva in Oezbekistan

Tijdens de Zijderoute was Khiva berucht. Hier werden op de grote schaal slaven verhandeld, de Khan van Khiva was een wrede heerser, in de omgeving leefden wilde stammen en de stad werd ingesloten door droge woestijnen. Voor de handelaren op de Zijderoute was Khiva de laatste pleisterplaats voordat ze naar Iran doorreisden. Dat betekende een helse tocht dwars door de woestijn. Mede door haar strategische locatie op de Zijderoute groeide Khiva uit tot een rijke en machtige stad en dat je zie je vandaag de dag nog terug in de talloze moskeeën, Koranscholen en paleizen. Khiva heeft ruim vijftig UNESCO-monumenten in haar binnenstad, dus er is heel veel te zien. 

Khiva 3

Bezienswaardigheden Khiva

1. De minaret Kalta Minor

Wij arriveren aan het eind van de middag in de stad, als de zon al laag aan de hemel staat. We wandelen langs de dikke, blauw betegelde Kalta Minor, die eigenlijk de hoogste minaret van de stad had moeten worden, maar die nooit werd afgemaakt. We bewonderen de pleinen, omzoomd door indrukwekkende paleizen. We slenteren door de smalle straatjes van Khiva, genieten van het warme zonlicht op de zandkleurige gebouwen en we weten zeker dat we Oezbekistan geweldig gaan vinden.

Khiva 7

2. Wachttoren van het paleis Kuhna Ark beklimmen

De volgende dag negeren we het feit dat het 42 graden wordt en we gaan op pad. Bij de Westpoort kopen we kaartjes waarmee we bijna alle bezienswaardigheden van Khiva kunnen bezoeken. Wil je nergens in, dan kun je via één van de andere poorten gratis de binnenstad binnenlopen. We wandelen de hele dag door de oude stad. We bewonderen de 45 meter hoge Islam Khodja Minor-minaret en bezoeken het prachtige paleis Kuhna Ark, waar de Khan woonde. Houd je van mozaïeken, dan kun je hier je hart ophalen: alle ruimtes zijn schitterend versierd met blauwe, witte en turquoise tegeltjes in allerlei gedetailleerde patronen. We betalen een klein bedrag om één van de wachttorens te mogen beklimmen en om te genieten van een schitterend uitzicht over de blauwe koepels en de stadsmuren van Khiva.

Khiva 6

3. De Juma-moskee bekijken

We slaan de Juma-moskee ook niet over, want deze is voorzien van 212 houten pilaren die allemaal prachtig versierd zijn. Het is leuk om hier Oezbeekse families te ontmoeten, die even willen ontsnappen aan de warmte.

4. De drukke markt buiten de stadspoorten van Khiva

Natuurlijk lopen we ook even naar de markt net buiten de stadspoorten. Oezbeekse markten zijn een feest, vooral door de vrolijke verkopers die graag op de foto gaan.

5. Het heilige ausoleum van Pakhlavan Mahmoud

Kun je nog wel een koele stop gebruiken, dan is het Mausoleum van Pakhlavan Mahmoud een aanrader. Dit is de heiligste plek van Khiva, waar Khiva’s beschermheilige Pakhlavan Mamhoud wordt geëerd.

6. Het rijk versierde Tash Hauli Palace

Tot slot mag je het Tash Hauli Palace niet missen, misschien wel het mooist versierde gebouw van heel Khiva. Khiva mag dan een museumstad zijn, maar zoals de Lonely Planet terecht opmerkt: ‘it’s one helluva museum’. En daar ben ik het helemaal mee eens.

Khiva 5

Hoe kom je in Khiva?

Khiva ligt erg uit de richting van de andere beroemde bezienswaardigheden van Oezbekistan. Als je weinig tijd hebt, kun je het beste naar Urgench vliegen vanuit de Oezbeekse hoofdstad Tashkent en vanuit daar een taxi nemen naar Khiva. Wij regelden een taxirit vanuit Buchara en zaten 6,5 uur in de auto. Sinds 2018 is het ook mogelijk om de trein vanuit Buchara nemen. Die doet er ongeveer acht uur over. De trein gaat drie keer per week. Tickets boek je hier. Reserveren kan maximaal 45 dagen voor vertrek.

Wat is de beste reistijd voor Khiva?

De beste reistijd voor Khiva is het voor- en het najaar. In de zomer wordt het er ontzettend heet. Wij waren hier in juni en het was toen elke dag ruim 40 graden. April-mei en september-oktober zijn betere reismaanden.

Leuk hotel in Khiva

  • Het Arkanchi Hotel ligt binnen de stadsmuren van Khiva en heeft een toplocatie. De kamers zijn heel netjes en er is een dakterras met uitzicht over de stad.
  • Ulli Oy Hotel & Terasse heeft ook een goede locatie, de kamers zijn prima en de eigenaresse is ontzettend vriendelijk en behulpzaam.

Meer lezen over Oezbekistan?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

28 Reacties

Ellen 4 september 2016 - 14:10

Helaas zat Khiva niet in de Zijderoutereis, die ik in 2000 gedaan heb. Vond ik toen al jammer. Maar die reis van 30 dagen zat al bomvol met veel andere prachtige steden en landschappen, die we gingen zien. Helaas, je kunt niet alles. Toch jammer dar ik Khiva gemist heb.

Antwoord
Karlijn 5 september 2016 - 19:17

Hoi Ellen, je kunt inderdaad niet alles zien in dertig dagen! En Khiva is een behoorlijke uithoek natuurlijk, dus het moet maar net passen. Gelukkig heeft Oezbekistan ook Buchara en Samarkand nog, dus wat mooie steden betreft zat het vast wel goed tijdens je reis!

Antwoord
Ellen 5 september 2016 - 19:21

Ja, van die twee steden heb ik zeker genoten!

Antwoord
Dominique 4 september 2016 - 17:42

Oh oh oh wat vind ik die tegeltjes mooi! Volgens mij zou ik weken door Khiva kunnen lopen om naar de verschillende gebouwen te kijken met die prachtige tegeltjes! Je posts over Centraal Azie zijn echt super inspirerend! Ik zou er graag een keer heen gaan!

Antwoord
Karlijn 5 september 2016 - 19:12

Dat is leuk om te horen Dominique! Centraal-Azie is echt een heel bijzonder gebied, en nog helemaal niet toeristisch. Ook wel eens fijn!

Antwoord
Esther 4 september 2016 - 17:53

Ah deze foto’s brengen mij weer helemaal terug in Khiva! Ik vond deze stad zo picture-perfect! Het is inderdaad echt een museumstad, ’s avonds zijn alle toeristen weg en komen de jonge jochies naar buiten om te fietsen en voetbal te spelen. Ook erg leuk om te zien! :)

Antwoord
Karlijn 5 september 2016 - 12:47

Helemaal mee eens! Buchara was mijn favoriete stad in Oezbekistan, maar ik vond Khiva ook heel speciaal. Ondanks het openluchtmuseum-gehalte :)

Antwoord
Lotte - scratchingmymap 4 september 2016 - 17:57

Ik vind dit echt allemaal een voor een plaatjes! Moet gruwelijk geweest zijn om een fotoselectie te maken. ;-)

Antwoord
Karlijn 5 september 2016 - 12:46

Dat was het inderdaad, haha! En ik kan al zo slecht foto’s kiezen ;)

Antwoord
Angela 4 september 2016 - 19:30

wauw, echt su-per mooi! :-D

Antwoord
Karlijn 5 september 2016 - 12:45

Was het ook echt :) !

Antwoord
Ester 4 september 2016 - 20:07

Prachtig al die kleurrijke tegeltjes. Het ziet er echt uit als een andere wereld! Maar die 42 graden, poef, daar zou ik wel heel veel moeite mee hebben.

Antwoord
Karlijn 5 september 2016 - 12:44

Het was ook echt bizar heet! Maar zo was het van Iran tot halverwege China, dus we moesten ermee leren leven ;)

Antwoord
Robert | Traveljunks 5 september 2016 - 11:02

Wauw, wat mooi zeg. Volgens mij zo’n plaats waar je geen verkeerde foto kunt maken. Dit moet toch wel een tegeltjes-fix in het kwadraat zijn geweest haha ;-)

Antwoord
Karlijn 5 september 2016 - 12:42

Inderdaad! Als je hier niet los kunt qua tegeltjes, waar dan wel ;) ?

Antwoord
Malou 5 september 2016 - 19:16

Prachtige kleuren Karlijn! De foto’s stralen een hele fijne sfeer uit!

Antwoord
Karlijn 5 september 2016 - 19:23

Dank je wel Malou! Khiva was zo mooi, ik heb er echt van genoten!

Antwoord
Nynke 5 september 2016 - 20:16

Wow, echt mooi! Die kleuren ?. Prachtige foto’s, ben echt weg van dat bijna-sunset licht… Lijkt me echt een super bijzondere plek om te bezoeken (ook al is het iets minder levendig als stad).

Antwoord
Karlijn 5 september 2016 - 21:00

Dank je Nynke! Khiva is 1 van de meest fotogenieke plekken waar ik ooit ben geweest :) Misschien wat minder levendig inderdaad, maar zo ontzettend mooi!

Antwoord
Eva 5 september 2016 - 21:27

Ontzettend mooi! Om je ogen uit te kijken.. En heerlijk als zo’n dorpje dan weer helemaal rustig wordt als de meeste toeristen vertrokken zijn.

Antwoord
Karlijn 6 september 2016 - 08:27

Dat is inderdaad heel fijn! Dat maakt het ook echt de moeite waard om er een paar nachten te blijven. Die rust ’s ochtends vroeg en ’s avonds is heerlijk!

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 5 september 2016 - 21:29

Zo mooi. Voordat jij op reis ging en er over schreef had ik nooit echt behoefte gevoeld om naar een land als Oezbekistan te gaan, maar het ziet er allemaal fantastisch uit. Wat een pracht en praal, zou het graag in het echt aanschouwen!

Antwoord
Karlijn 6 september 2016 - 08:27

Dat is leuk om te horen! Oezbekistan is echt een geweldig reisland. Zoveel cultuur, lieve mensen, nog vrij rustig…ik vond het een aanrader!

Antwoord
Sabine 6 september 2016 - 05:26

Interessant verhaal en prachtige foto’s! Oezbekistan staat al langer op de lijst: wat lijkt me dat een mooi land! Even die 45 graden wegdenken inderdaad Haha :)

Antwoord
Karlijn 6 september 2016 - 08:24

Ja, die hitte is wel een ding! Ik zou de volgende keer in het voor- of najaar gaan, juni was moordend ;) Maar ook in de hitte is Oezbekistan enorm de moeite waard!

Antwoord
Jenny - ikreis.net 6 september 2016 - 07:50

Ik ben mijn reis door Oezbekistan in Khiva begonnen. Heerlijk klein en compact. Het contrast tussen de mooie tegeltjes en zanderige muren vond ik heel speciaal.

Antwoord
Karlijn 6 september 2016 - 08:23

Helemaal mee eens! Ik vond het een prachtige stad :)

Antwoord
Waarom je écht naar Oezbekistan moet reizen in 2017 - Karlijn Travels 1 juli 2017 - 17:46

[…] Oezbekistan ga je voor de cultuur. Steden als Khiva, Buchara en Samarkand transporteren je terug naar de tijd van Zijderoute, toen deze plaatsen […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.