Home Azië Van basic tot glamping: slapen in een yurt in Kirgizië

Van basic tot glamping: slapen in een yurt in Kirgizië

Door Karlijn

Zodra we Kirgizië binnenrijden, zien we ze overal staan: traditionele yurts. Hele dorpen van yurts, op uitgestrekte graslanden met kuddes paarden, schapen en geiten. In de lente trekken de Kirgizische nomaden naar de graslanden toe en het is bijzonder om een kijkje te nemen in hun dagelijks leven. Wij sliepen tijdens onze reis in drie yurts, allemaal verschillend qua setting en comfort.

De nomaden van Kirgizië leven niet in yurts tijdens de koude wintermaanden. Maar zodra de lente arriveert en de sneeuw smelt, zetten ze hun yurts op in de graslanden om daar een deel van de zomer door te brengen. Vaak verhuizen ze daarna nog een keer naar een hoger gelegen plek, om aan de warmte te ontsnappen. Een yurt is een stevige ronde tent, bedekt met vilt. De wanden zijn gemaakt van houten latten en het dak wordt gevormd door gekromde palen. De top van de tent is open: zo kan de rook van de kachel ontsnappen en het zonlicht kan er binnenvallen. Een nomadische familie doet er een halve dag over om een yurt op te zetten. Wij sliepen in drie verschillende yurts in Kirgizië en dat was steeds een hele leuke ervaring.

Yurt_1

1. De basic yurt

Song Kul is één van de mooiste plekken van Kirgizië en dit hooggelegen meer mag je dan ook niet overslaan. De rit er naartoe is schitterend en de bochtige, smalle weg leidt dwars door de bergen. Op de uitgestrekte graslanden zie je talloze yurts staan. Paarden galopperen door het eindeloze landschap en in de verte schittert het meer Song Kul, gelegen op 3000 meter hoogte. Je kunt hier in verschillende yurtkampen slapen, gerund door lokale families die hier zelf ook wonen. Elke yurt was voorzien van twee krakkemikkige bedden, veel dekens en een kacheltje voor het geval het echt koud werd ‘s nachts. De wc was een gat in de grond in een hokje op de vlakte, maar wel voorzien van wc-pot. Douchen konden we niet.  Onze gastfamilie zorgde voor een basic maaltijd in de centrale tent en hete thee was altijd beschikbaar.

Yurt_3

Het hoogtepunt van ons verblijf was vroeg opstaan voor de zonsopgang, na een prima nacht in onze warme tent. We hadden geen mooi weer tijdens onze dagen bij Song Kul, maar de vroege ochtend bleek magisch: een paar straaltjes licht lieten het water van Song Kul schitteren en langs de waterkant galoppeerde een grote groep paarden, aangevoerd door een traditioneel geklede Kirgiziër. Een compleet andere wereld.

2. Relaxed kamperen in een yurt

Ook aan het enorme meer van Issyk-Kul vind je een aantal yurtkampen en wij sliepen in een kamp aan de rand van het water. Onze yurt was voorzien van kleurrijke traditionele doeken en matrasjes om op te slapen. Er waren bovendien prima faciliteiten: je kon er warm douchen, de wc’s waren normaal en ook het eten was best in orde. Dit kamp was een relaxte kampeerplek en Issyk-Kul is een mooie plek om een nachtje door te brengen. Zeker als het goed weer is, want dan kun je heerlijk zwemmen in het frisse meer.

Yurt_2

3. Glamping in een yurt

Een must see in Kirgizië is Tash Rabat. Dit is een caravanserai uit de tijd van Zijderoute, prachtig gelegen tussen hoge, ruige bergen. Dit gebied is schitterend en perfect voor het maken van wandelingen. Tegenover Tash Rabat ligt een yurtkamp, maar onze chauffeur was niet te spreken over het slechte eten en het gebrek aan voorzieningen daar. We reden daarom een stukje terug richting de hoofdweg en stopten bij een prachtig gelegen yurtkamp. Dit was glamping in een yurt. We hadden een comfortabel tweepersoons bed. Er stonden traditionele tafeltjes en kastjes in de tent. We hadden een dekbed. Er was zelfs een Russische sauna, heerlijk om na een dag vol wandelingen en kou even bij te komen. En het eten smaakte ook nog eens prima, altijd mooi meegenomen in het minder culinair onderlegde Centraal-Azië. Alleen de wc’s waren uiteraard weer hokjes met een gat in de grond, maar wat wil je ook in, in zo’n afgelegen gebied. Al met al heel goed te doen, kamperen in zo’n yurt!

Yurt_4

 

Ook leuk om te lezen

28 Reacties

Edith | [travel.create.repeat] 13 april 2016 - 13:07

Wauw, die laatste yurt ziet er echt prachtig uit! Kan zo in een hippe editie van VT wonen over glamping, haha :-)

Antwoord
Sabine 13 april 2016 - 14:47

Geweldig! IK heb eens in een soort yurt in Colombia geslapen. Is niets Colombiaans aan trouwens hahaha. Maar die was ook echt niet zo mooi als deze op de foto, vooral niet van binnen. Vooral die tweede is toch gewoonweg prachtig!

Antwoord
Karlijn 13 april 2016 - 22:42

Yurts in Colombia, daar had ik inderdaad nog nooit van gehoord! Wel een leuke ervaring, ik vond de yurts het hoogtepunt van Kirgizië :)

Antwoord
Robert | Traveljunks 13 april 2016 - 14:51

Zo, die laatste zien er wel heel flashy uit zeg. Daar zou ik het ook wel een tijdje in kunnen uithouden. De omgevingen op de foto’s mogen er overigens ook zijn ;-)

Antwoord
Karlijn 13 april 2016 - 22:41

De landschappen van Kirgizië zijn echt fantastisch. En ik was ook fan van de glamping yurt! Past toch beter bij mij dan basic kamperen ;)

Antwoord
Robert | Traveljunks 14 april 2016 - 07:35

Dat kan ik goed begrijpen. Ik heb ook goed mijn best moeten doen om Ingrid zover te krijgen dat te dit jaar 2 weken met me in de Outback gaat kamperen. Welliswaar een daktent op een 4×4, maar toch.. Douchen uit de jerrycan etc….;-)

Antwoord
Karlijn 14 april 2016 - 14:58

Ik heb respect voor Ingrid hoor! Twee weken is best een tijd voor zo’n avontuur. Maar wel heel gaaf!

Antwoord
Yvonne 13 april 2016 - 19:45

Slapen in een yurt was echt één van onze beste ervaringen in deze regio. Vooral die waar we zelf op een paard naartoe reden, helaas begon het halverwege te regenen en kwamen we half verzopen aan, maar verder echt top! Helaas heb ik er niet zulke mooie foto’s van als jij, prachtig vastgelegd weer.

Antwoord
Karlijn 13 april 2016 - 22:40

Dank je! En wat leuk dat jullie het ook zo gaaf vonden om in een yurt te overnachten. Te paard er naartoe past natuurlijk ook perfect in deze omgeving!

Antwoord
Ellen 14 april 2016 - 00:52

De voorzieningen zijn er in Kirgizië wel erg op vooruit gegaan sinds ik daar in het jaar 2000 was. Het was toen kamperen in eigen kleine tentjes in de vrije natuur met begeleiders, die ’s nachts de wacht hielden. En alleen vlakbij Tash Rabat konden we primitief overnachten in een yurt. Maar het was een heel avontuur dat reizen door die prachtige landschappen daar in een omgebouwde Russische legertruck (met zitcabine er op aangebracht). Goede herinneringen!

Antwoord
Karlijn 14 april 2016 - 15:02

Hoi Ellen, en dan vond ik Kirgizië zelfs nu nog vrij basic, haha! Jij hebt het land gezien toen er echt nog bijna niemand reisde. Het klinkt als een hele bijzondere ervaring!

Antwoord
Ellen 17 april 2016 - 19:29

Was het ook Karlijn. Ben blij dat ik in veel landen geweest ben voordat ze wat toeristisch werden. En basic vind ik niet erg. Leuk juist!

Antwoord
Karlijn 17 april 2016 - 19:56

Is zeker zo! Je hebt echt geweldige reizen gemaakt :)

Antwoord
Ellen 17 april 2016 - 22:22

Ik voel me erg bevoorrecht!

Chantal 14 april 2016 - 07:09

Het blijft een feest om jouw verhalen te lezen en je foto’s te bekijken. Wanneer komt dat boek er? ;-)

Antwoord
Karlijn 14 april 2016 - 14:59

Ah, thanks, wat lief! Een boek zie ik niet zo snel gebeuren, ik houd het wel bij mijn blogje ;)

Antwoord
Mellisa - Grenzeloosreizen 16 april 2016 - 21:04

Wow dit ziet er echt super leuk uit! Grappig dat er zoveel verschil in de yurts zit. Het ziet er zo heerlijk kleurrijk uit. Het was niet koud in zo’n yurt?

Antwoord
Karlijn 17 april 2016 - 11:37

Hoi Mellisa, wij hebben het niet koud gehad, maar ik denk dat het wel flink koud kan worden. Zeker omdat het dak open is. Maar dan is er altijd nog een kacheltje en een enorme stapel dekens om de nacht mee door te komen :)

Antwoord
Angela 12 mei 2016 - 18:42

wat een groot verschil in de verschillende yurts! vooral in die laatste zou ik wel kunnen overnachten. :-)

Antwoord
Karlijn 12 mei 2016 - 20:30

Die laatste is mooi he! Ik was helemaal fan :)

Antwoord
Lisa 13 maart 2018 - 13:03

Dag Karlijn, mijn vriend en ik plannen een reis naar Kirgizië en kwamen op je blog terecht! Heel leuk om te lezen :) Ik had enkele vraagjes over de yurts! Hoef je de overnachtingen in zo’n yurt op voorhand (ergens?) te boeken? Of kan het allemaal ter plekke en last minute?

Antwoord
Karlijn 13 maart 2018 - 15:05

Hoi Lisa, wij hadden een auto met chauffeur en hij regelde de yurts ter. plekke voor ons. Alleen de yurt bij Song Kul was vooraf geboekt. Ik denk dat je het beste ter plekke kunt informeren bij een CBT-kantoortje, zij weten wel wat er mogelijk is :)

Antwoord
Gaby 16 december 2019 - 21:31

Hoi Karlijn,

Mijn vriend en ik zitten er aan te denken dit jaar naar Kyrgyzstan (en mogelijk in combinatie met Oezbekistan) te bezoeken. Heb je tips over hoeveel tijd we daarvoor uit moeten trekken?

Antwoord
Karlijn 16 december 2019 - 21:53

Hoi Gaby, als je Kirgizië en Oezbekistan wilt combineren, dan zou ik drie weken gaan. Ongeveer tien dagen Oezbekistan en de rest Kirgizië. De combinatie is erg mooi, omdat de landen totaal verschillend zijn. In Oezbekistan heb je cultuur en prachtige steden, in Kirgizië draait het vooral om de natuur :)

Antwoord
Lisanne 26 november 2019 - 11:43

Hoi Karlijn,

Weet je toevallig van het laatste yurt kamp zich ongeveer bevind? Of heb je eventueel een naam?

Antwoord
Karlijn 27 november 2019 - 08:40

Je ziet het kamp aan je linkerhand voordat je Tash Rabat binnenrijdt. Ik denk dat het kamp Ak Sai heet. Je moet in elk geval niet het kamp direct tegenover Tash Rabat hebben, maar het eerste kamp wat je tegenkomt als je de vallei inrijdt.

Antwoord
Alex 16 november 2023 - 12:22

Hi! Welke maand was je in Kirgizië? Hoe beviel dat in de bergen qua weer?

Antwoord
Karlijn 16 november 2023 - 15:43

Wij waren er in juli! Het weer was overal het algemeen best goed, maar we hebben ook best veel regen gehad. Wat dat betreft weet je het in de bergen nooit.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.