Home Azië Waarom je écht naar Oezbekistan moet reizen

Waarom je écht naar Oezbekistan moet reizen

Door Karlijn

Kijk, je moet natuurlijk niks. Maar als je nog een bijzondere reisbestemming zoekt, dan kan ik je reizen door Oezbekistan echt aanbevelen. In Oezbekistan stap je terug in de tijd van de Zijderoute en ontdek je magische steden die al eeuwen onveranderd zijn. Vanaf februari 2019 heb je bovendien geen visum meer nodig om het land te bezoeken. Twijfel je nog over Oezbekistan? Dan zijn dit zes redenen waarom deze ‘Stan’ echt op je bucketlist thuis hoort.

1. Reizen naar Oezbekistan is visumvrij

Toen wij in 2015 langs de Zijderoute reisden waren de visa van de verschillende Stan-landen ons grootste zorgpunt. Ons visum voor Oezbekistan wisten we pas anderhalve dag voor vertrek in de wacht te slepen. Sinds 1 februari 2019 is reizen naar Oezbekistan wat dat betreft een stuk makkelijker. Als je een Nederlands of Belgisch paspoort hebt hoef je geen visum meer aan te vragen voor je vertrekt. Bij aankomst krijg je direct een visum, dat 30 dagen geldig is. Uitnodigingsbrieven zijn ook niet meer nodig. Heel makkelijk dus!

2. De steden van Oezbekistan zijn magisch

Naar Oezbekistan ga je voor de cultuur. Steden als Khiva, Buchara en Samarkand transporteren je terug naar de tijd van Zijderoute, toen deze plaatsen belangrijk waren voor de handel tussen oost en west. Het waren bekende pleisterplaatsen voor de handelscaravans die langs de Zijderoute trokken en de steden waren dan ook rijk en welvarend. Dat zie je vandaag nog steeds terug in de rijk versierde moskeeën, paleizen en koranscholen, die tot in detail zijn bewerkt met blauwe, witte en groene mozaïeken. De meest indrukwekkende architectuur vind je in Samarkand, maar de sfeervolste stad is Buchara. De smalle straatjes van deze Zijderoutestad lijken sinds de Middeleeuwen niet meer veranderd te zijn.

3. In korte tijd kun je veel zien

Oezbekistan heeft veel te bieden en je kunt er natuurlijk zo lang rondreizen als je wilt, maar in een dag of twaalf kun je de beroemdste highlights al prima bekijken. Dat maakt Oezbekistan een prima bestemming voor een kortere trip. Wij bezochten in twaalf dagen Khiva, Buchara, Samarkand (inclusief een dagtrip naar de bergen) en hoofdstad Tashkent. Heb je meer tijd, dan zou je Oezbekistan kunnen combineren met één van de andere landen in de regio. Een combinatie met Kirgizië of Tadzjikistan is bijvoorbeeld echt een aanrader, omdat je dan een perfecte afwisseling hebt tussen cultuur en natuur.  Meer lezen over onze reisroute? Die vind je hier.

4. De mensen zijn heel open en hartelijk

De mensen in de Stan-landen zijn over het algemeen heel vriendelijk en gastvrij. Maar in het bizarre Turkmenistan waren mensen ook gesloten, want dat doet leven in het Centraal-Aziatische Noord-Korea met je. Wij reisden van Turkmenistan naar Oezbekistan en het verschil was aan de grens al duidelijk. Hoewel Oezbekistan ook een politiestaat is, was dat aan de mensen niet te merken. De douaniers waren vriendelijk en zo bleef het onze hele reis door Oezbekistan. Van verkopers op markten tot nieuwsgierige dagjesmensen bij bezienswaardigheden, iedereen was even open en hartelijk.

5. Reizen door Oezbekistan is makkelijk

De grote steden van Oezbekistan zijn verbonden door een prima treinnetwerk. Kaartjes koop je op het station of bij een lokale reisagent. Je kunt ook vragen of je hotel ze voor je kan regelen. Tussen Khiva en Buchara rijden geen treinen, maar je kunt via je hotel makkelijk een gedeelde taxi of een privé-taxi organiseren. Wil je je reis van te voren regelen, kijk dan eens bij Dimsum Reizen. Wij hebben een groot deel van onze Zijderoute-reis via hen geregeld en dat is prima bevallen.

6. Je leert op een heel nieuwe manier met geld omgaan

Het vervoer is geen probleem, maar reizen in Oezbekistan brengt wel andere uitdagingen met zich mee. Zo zijn de geldzaken nogal bijzonder. Pinnen is vaak lastig, dus je moet al je geld in dollars meenemen en wisselen op de zwarte markt voor veruit de beste koers. 1000 Oezbeekse som is nog geen halve dollar waard en daardoor loop je steeds met enorme stapels geld rond. Honderd dollar levert je een halve rugzak met Oezbeeks briefgeld op. De Oezbeken zijn meesters in het razendsnel tellen van geld, maar als reiziger sta je bij elke betaling te klooien. Oefening baart kunst ;)

Reisverzekering

Praktische tips voor reizen in Oezbekistan

  • Leer een paar woordjes Russisch. De mensen in Oezbekistan spreken weinig Engels en als je een beetje contact wilt maken is het leuk om wat standaard zinnetjes in het Russisch te kunnen zeggen.
  • Zorg dat je genoeg dollars meeneemt naar Oezbekistan, want je kunt niet overal pinnen. Ons is het in elk geval nergens gelukt, al verandert het misschien snel. Ter plekke wisselen is niet moeilijk, elke stad heeft vaste plekken waar geldwisselaars actief zijn. Vraag in je hotel even naar de laatste stand van zaken.
  • Probeer je reis in het voor- of najaar te plannen. De zomers in Oezbekistan zijn heet en het wordt makkelijk ruim 40 graden.

Meer lezen over Oezbekistan?

Ook leuk om te lezen

43 Reacties

Ellen 2 januari 2017 - 12:41

Oezbekistan is een prachtige bestemming. Ik ben er in het jaar 2000 geweest. Toen kwamen er nog nauwelijks toeristen. Heb er genoten. Ik kan deze bestemming dan ook echt aanbevelen.

Antwoord
Karlijn 3 januari 2017 - 10:25

Ja he! Qua toeristen is het nu nog steeds heel rustig, op wat verdwaalde Italiaanse tourgroepen na. Die rust maakt Centraal-Azië mede zo’n bijzondere regio om te bezoeken :)

Antwoord
Ilona 2 januari 2017 - 13:10

Laatst was een collega ook al zo lovend over Oezbekistan. Wat een mooi artikel, Karlijn. Oezbekistan lijkt me een héél mooi land. Langzaam maar zeker hoor ik er steeds meer over en dan met name de positieve verhalen. Dat geld omwisselen lijkt me wel een aparte ervaring. Man, man, man wat een mooie foto’s heb je gemaakt.

Antwoord
Karlijn 3 januari 2017 - 10:26

Dank je Ilona! Oezbekistan is ook zo fotogeniek, je kunt gewoon niet met slechte foto’s thuiskomen! Het geld wisselen was inderdaad wel bijzonder. Elke keer kregen we een halve vuilniszak aan briefgeld mee. Hadden we omgerekend weer vijftig dollar op zak ;)

Antwoord
Marlous 2 januari 2017 - 16:07

Wauw, wat een prachtige foto’s! Al die ‘stan-landen’ zijn voor mij eigenlijk nog een pot nat. Maar juist die mix van het Midden-Oosten en het Aziatische lijkt me echt heel erg tof. Leuk om via je blog zo een kijkje te krijgen!

Antwoord
Karlijn 3 januari 2017 - 10:28

Dank je Marlous! De Stannen zijn echt speciaal. Naast het Midden-Oosten en het Aziatische heb je ook nog volop Russische invloeden, dus je hebt er een unieke mix van culturen. Eén van de meest bijzondere regio’s waar ik ooit ben geweest!

Antwoord
Sabine 2 januari 2017 - 17:47

Wat fijn dat er geen visum meer nodig is! Dat vind ik altijd zo een gedoe. Ik zou het land dolgraag eens bezoeken. Ik stond ooit al eens op het punt een ticket te boeken maar toen ging de reis toch ergens anders heen (geen idee meer waarheen trouwens haha). Dat geld is hier in Colombia ook. 1 euro is 3000 pesos. 100 euro dus 300.000 pesos. In pesos ben ik gewoon miljonair hahaha :P Niet dat dat in euro’s dan heel veel voorstelt dus haha :P

Antwoord
Karlijn 3 januari 2017 - 10:29

Wat een gedoe met dat geld he! We wisten soms niet waar we die stapels moesten laten, en jij zit er elke dag mee ;) Grappig dat je ooit al bijna in Oezbekistan was. Hopelijk komt het er snel van om echt te gaan!

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 2 januari 2017 - 19:12

Alle “stans” lijken me zo bijzonder om te bezoeken!! Zeker de prachtige gebouwen in Oezbekistan & landschappen in Kirgizie spreken me echt aan! In 2017 gaat het er waarschijnlijk niet van komen, maar ik hoop toch wel dat ik binnenkort de knoop door ga hakken en erheen ga!

Antwoord
Karlijn 3 januari 2017 - 10:24

Dat hoop ik ook Dominique! De combinatie van Oezbekistan en Kirgizië is ideaal, dan zit je qua cultuur en natuur helemaal goed. Al vond ik Tadzjikistan stiekem het allermooiste van allemaal ;)

Antwoord
Robert | Traveljunks 2 januari 2017 - 19:22

Jij weet me wel te triggeren met die prachtige foto’s. Ik denk dat ik van de “stans” Oezbekistan ook veruit de meest interessante vind. Ik kreeg net al de vraag of de nog niet geboekte Azoren dit jaar weer gaan afvallen. Ik begon duidelijk nogal enthousiast te worden tijdens het lezen van je blog. Je bent weer goed bezig onze reisplannen te ‘beïnvloeden’ ;-)

Antwoord
Karlijn 3 januari 2017 - 10:23

Haha! Dan heb ik mijn doel weer bereikt, al lijken de Azoren me ook prachtig! Maar Oezbekistan is echt heel speciaal. En voor iemand die net als ik een voorliefde heeft voor blauwe tegeltjes, is het eigenlijk gewoon noodzakelijk om het zelf te gaan zien ;)

Antwoord
Robert | Traveljunks 7 januari 2017 - 20:44

Now you’ve done it… In 2018 gaat het naast een trip door Japan ook een bezoek aan Oezbekistan worden. Je hebt Ingrid ook weten te overtuigen :-)

Antwoord
Karlijn 8 januari 2017 - 20:30

Haha! Wat goed, en superleuk dat Ingrid ook overtuigd is! Met Oezbekistan en Japan heb je twee enorme toppers te pakken. Totaal verschillend, maar allebei geweldig! Leuk ook dat jullie nu al naar 2018 kijken. Ik heb daar ook alweer allerlei plannen voor ;)

Antwoord
Esther 2 januari 2017 - 20:50

Aah heerlijk dit artikel en de foto´s. Ik ben weer helemaal terug in dit prachtige land. Het is zo fotogeniek! Ik wil zeker nog meer van de Zijderoute ontdekken! Turkmenistan en Kirgizië lijken me bijvoorbeeld fascinerend.

Antwoord
Karlijn 3 januari 2017 - 10:22

Hoi Esther, zo leuk dat jij ook in Oezbekistan bent geweest! De Stannen zijn allemaal bijzonder. Turkmenistan is inderdaad interessant, maar wel erg bizar. Na een week was ik blij dat ik er weg kon. Kirgizië is weer helemaal anders, daar gaat het echt om de natuur. Ook supermooi, al die landen zijn totaal anders!

Antwoord
Stephanie 3 januari 2017 - 09:01

Lijkt me een waanzinnig mooi land, mede door jouw verhalen ben ik de afgelopen maanden heel nieuwsgierig geworden naar Oezbekistan. Toch denk ik dat het er in 2017 nog niet van gaat komen ;)!

Antwoord
Karlijn 3 januari 2017 - 10:18

Haha! Het is ook zo lastig kiezen tussen al die mooie bestemmingen ;) Maar ik denk dat Oezbekistan jou echt aanspreekt, dus hopelijk komt het er nog eens van!

Antwoord
Linda | travellersoftheworld 3 januari 2017 - 15:47

Oezbekistan is echt zo’n bestemming waar je echt nooit aan denkt als je een nieuwe reisbestemming zoekt. Leuk artikel met prachtige foto’s, het ziet er heel mooi uit. Wij hebben onze reisbestemming voor 2017 al, het wordt China. Maar dit klinkt ook wel heel leuk

Antwoord
Karlijn 4 januari 2017 - 14:17

Klopt helemaal, Oezbekistan is nog zo onbekend! Maar wel de moeite waard :) Net als China natuurlijk, ik ben heel benieuwd hoe jullie het gaan vinden!

Antwoord
Antoon Tychon 3 januari 2017 - 20:54

Lijkt mij prachtig, staat op de planning voor het najaar. Ben benieuwd.

Antwoord
Karlijn 4 januari 2017 - 14:17

Wat een mooi vooruitzicht, ik ben heel benieuwd of jij Oezbekistan ook zo geweldig gaat vinden!

Antwoord
Marlies 4 januari 2017 - 21:42

Wow Oezbekistan ziet er prachtig uit! Ik heb eerlijk gezegd nog nooit van deze plek gehoord! Ik ga me er toch wat meer in verdiepen want ik ben verkocht!
Hoe lang zou je voorstellen om er te blijven? Bedankt!

Antwoord
Karlijn 5 januari 2017 - 08:57

Hoi Marlies, Oezbekistan is echt een aanrader! Je kunt er natuurlijk zo lang rondreizen als je wilt, maar in een dag of twaalf kun je de beroemdste highlights al prima bekijken. Dat maakt Oezbekistan een prima bestemming voor een kortere trip. Wij bezochten in twaalf dagen Khiva, Buchara, Samarkand (inclusief een dagtrip naar de bergen) en hoofdstad Tashkent. Dat is prima te doen!

Antwoord
Marlies 5 januari 2017 - 22:15

Hoi Karlijn, bedankt hiervoor! Ik ga het zeker allemaal eens rustig bekijken. :)

Antwoord
LINDA 5 januari 2017 - 19:14

Hallo karlijn,
Door je reisblog meteen een lonely planet besteld om me te verdiepen in een reis naar oezbekistan.
Is het ook een veilig land om als vrouw alleen te reizen? Heb je tips voor hotels? Is het aan te
raden om vooraf te boeken of kan hetbook goed op de bonnefooi?

Antwoord
Karlijn 6 januari 2017 - 09:47

Hoi Linda, dat vind ik echt heel leuk om te horen! Oezbekistan is zo’n bijzonder land :) Ik heb zelf met mijn vriend gereisd, maar Oezbekistan lijkt me als vrouw alleen ook prima te bereizen. Qua hotels kan ik in Khiva ArKanchi B&B aanraden, in Buchara vond ik Lyabi House prachtig en in Samarkand zaten we in Dilshoda B&B bij een lokale familie. Dat waren alledrie hele leuke, kleinschalige guesthouses. In Tashkent zaten we in hotel Rovshan. Dat vond ik meer een gevangenis dan een hotel, maar ik vraag me af of je in Tashkent betere midrange accommodatie kunt vinden. Ik vond Tashkent sowieso een rare stad. Een dag daar is meer dan genoeg ;) Ik heb zelf onze hotels van tevoren vast laten leggen en ik zou zelf niet zo snel op de bonnefooi reizen in Oezbekistan. Het is niet zoals in Thailand, waar je op elk straathoek een hotel vindt. Maar je kunt ook een paar dagen van tevoren iets boeken natuurlijk, en op de bonnefooi reizen kan vast ook als je dat het fijnste vindt. Ik ben benieuwd wat je gaat doen :) !

Antwoord
Nynke 9 januari 2017 - 20:15

Oh ja, Oezbekistan staat echt zooo hoog op mijn wish list.
Voor dit voorjaar ben ik het erg aan het overwegen geweest, alleen viel het qua prijs (en het feit dat er nog een dikke reis op t programma staat dit jaar) en vliegroute (of via Rusland of via Istanbul) niet helemaal handig uit. Maar wie weet gaan we toch nog om, want ik vind het erg zo prachtig uitzien en hoe je het beschrijft – zowel in deze blog als eerder ook al – trekt het me erg!

Antwoord
Karlijn 10 januari 2017 - 08:27

Wat leuk dat je naar Oezbekistan wilt! Ik kan me wel voorstellen dat de vliegroute lastig is, het ligt natuurlijk op geen enkele logische route. Maar Oezbekistan is zeker enorm de moeite waard. Welke bestemming staat er dit jaar bij jou op het programma?

Antwoord
Angela 10 januari 2017 - 12:54

De eerste keer dat je het over Oezbekistan had, dacht ik nog: hartstikke mooi en zo, maar no way dat ik daar naartoe ga. ;-) Maar, (zoals met wel meerdere bestemmingen die ik via jou leer kennen) je weet me aardig over te halen. Ik zal niet in 2017 gaan, maar ik zet um op de lijst. En dat is eigenlijk al heel wat! :-D

Antwoord
Karlijn 11 januari 2017 - 19:24

Haha! Dan heb ik mijn doel bereikt ;) Oezbekistan is heel bijzonder, het land verdient echt meer toeristen!

Antwoord
Yvon 15 januari 2017 - 08:57

Heel mooi! Dat vond ik al toen je de weekverslagen deelde.
Dit jaar gaat het er zeker niet van komen, maar wie weet in de toekomst.

Antwoord
Karlijn 15 januari 2017 - 20:45

Ik hoop het Yvon! Het is echt een heel bijzonder land :)

Antwoord
Ed Borgman 11 februari 2017 - 18:08

In april gaan wij de zijderoute vauit Georgie tot Beiing doen. Eindelijk een side met wat recente informatie. Helaas het verhaal over de Visa voor Oesbekistan klopt niet meer. De procedure is uitgesteld tot 2021.

Antwoord
Karlijn 12 februari 2017 - 14:18

Hoi Ed, wat een gave route! De Zijderoute is een van de indrukwekkendste reizen die we ooit hebben gemaakt, dat wordt een geweldige trip. Bedankt voor je correctie op de Oezbeekse visa, dat nieuws heb ik helemaal gemist. Ik ga het meteen aanpassen in het artikel!

Antwoord
Yvette 15 februari 2019 - 11:23

He Ed,
Ik ben het aan het uitzoeken en ik zie toch overal staan dat het land visumvrij is vanaf feb 2019. Heb jij andere info die ik kan gebruiken?

Antwoord
Karlijn 15 februari 2019 - 11:25

Hoi Yvette, het bericht van Ed is oud en de regels zijn begin dit jaar gelukkig veranderd! Oezbekistan is inderdaad visumvrij vanaf februari 2019 :)

Antwoord
Yvette van Ree 15 februari 2019 - 11:30

Ah, super dank je, dan hoef ik niet verder te zoeken :-)
Wij willen in juli/augustus naar Oezbekistan, maar ik vraag me erg af of het niet te heet is…

Antwoord
Karlijn 15 februari 2019 - 11:52

Wij waren er in juni en we hadden elke dag ruim 40 graden. De zomer is wat dat betreft niet de beste tijd :(

Eugénie 16 oktober 2017 - 09:29

Aanvulling. Vanaf 5 september is er geen zwarte markt meer. Wisselen doe je nu bij de bank tegen een veel betere koers dan voorheen.

Antwoord
Karlijn 16 oktober 2017 - 12:01

Goed om te weten, dank je wel!

Antwoord
Annelieke 18 oktober 2018 - 14:19

Hi Karlijn, voor mij en mijn vriend staat Oezbekistan op de planning voor volgend jaar. Normaliter backpacken we altijd, dus op de bonnefooi. Maar ik begrijp uit een ander bericht dat het beter is om wel alles vooraf te boeken? Dat lijkt me zo lasting, waar blijf je langer waar blijf je korter?
Ik zie altijd alleen maar foto’s van de steden in Oezbekistan. Weet je of er ook mogelijkheden zijn om ‘iets van natuur’ te verkennen?
En in welke maand ben jij zelf geweest? Ik zit te denken aan mei/juni, maar weet dat het heel heet wordt in juli/aug.. Ben bang dat dat ook al het geval gaat zijn in juni. Maar de planning heeft natuurlijk met werk te maken.. Ik hoor het graag! Groetjes.

Antwoord
Karlijn 19 oktober 2018 - 18:07

Hoi Annelieke, Oezbekistan is geweldig! Wij hebben destijds onze hotels en vervoer vooraf geregeld, omdat voor ons de route helemaal duidelijk was. In Oezbekistan draait het vooral om de steden en dat zijn er maar een paar: Khiva, Buchara, Samarkand en eventueel Tashkent (maar die laatste zo kort mogelijk). Dat maakte het destijds ook makkelijker om een visum te krijgen, al weet ik niet precies hoe dat nu zit. Wij hebben vanuit Samarkand nog een dagtripje gedaan naar het mausoleum van Timor Lenk in Sachrisabz en daarbij reden we dwars door de bergen. Meer natuur hebben wij niet opgezocht, omdat we die reis ook al naar Kirgizië en Tadzjikistan gingen (we reisden toen overland van Istanbul naar Beijing). Wij zijn er ook juni geweest en het was verschrikkelijk heet. Elke dag ruim veertig graden. Mocht je in mei kunnen gaan, dan zou ik dat zeker aanraden!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.