Home Azië Bezoek Shah-i-Zinda, de mooiste straat van Samarkand

Bezoek Shah-i-Zinda, de mooiste straat van Samarkand

Door Karlijn

Oezbekistan is zo’n land waar je jezelf af en toe even moet knijpen. De steden lijken rechtstreeks uit de Middeleeuwen te komen, vol indrukwekkende moskeeën, koranscholen en paleizen, allemaal ingelegd met de meest schitterende mozaïeken. Twee weken lang maakte ik dagelijks honderden foto’s van de prachtige bouwwerken vol blauwe tegeltjes en op onze laatste dag in prachtig Samarkand dacht ik er wel genoeg van te hebben. Totdat we Shah-i-Zinda bezochten. Deze lange straat omzoomd door mausolea werd in één klap mijn favoriete plek in Oezbekistan

Oezbekistan 4

Bezienswaardigheden in Samarkand

Het 14e eeuwse Shah-i-Zinda ligt net buiten het centrum van Samarkand en het was een hele wandeling in de moordende hitte. Juni in Oezbekistan is snikheet en we zagen dat de steden pas na zonsondergang echt tot leven kwamen. De locals zochten overdag vooral de koelte op. We hadden dan ook niet verwacht dat het bij Shah-i-Zinda zo druk zou zijn. Lokale vrouwen met kleurrijke jurken en vrolijke hoofddoekjes en mannen met traditionele hoeden liepen langzaam door de lange straat vol mausolea, terwijl ze af en toe een stop maakten om een bouwwerk van binnen te bekijken.

Wat is Shah-i-Zinda?

Shah-i-Zinda is een belangrijke pelgrimssite voor de Oezbeken. De naam betekent ’tombe van de levende koning’ en het complex bestaat uit een lange reeks mausolea, de één nog rijker versierd dan de ander. Hier liggen familieleden van Timur de Grote begraven. De heiligste shrine bevat waarschijnlijk het graf van Qusam inb-Abbas, een neef van de profeet Mohammed.

Lees hier meer over onze reisroute door Oezbekistan!

Oezbekistan 2

Architectuur Samarkand

Ik kon geen genoeg krijgen van het complex. De indrukwekkende poorten met het gedetailleerde tegelwerk, de onvoorstelbaar rijk versierde koepels in de mausolea, de vriendelijke locals die duidelijk genoten van hun bezoek: ik vond het prachtig. Oezbekistan barst van de schitterende architectuur en al haar steden zijn wat dat betreft een feestje. Maar Shah-i-Zinda vond ik het allermooiste complex van allemaal. Uiteraard kon ik weer niet kiezen tussen de vele foto’s die ik heb gemaakt, dus hieronder volgt nog een selectie!

Oezbekistan 5

De kleurrijke locals maken het plaatje compleet.

Oezbekistan 6

Blauwe tegeltjes!

Oezbekistan 3

Zo mooi en gedetailleerd.

Oezbekistan 1

Meer lezen over Centraal-Azië?

Ook leuk om te lezen

24 Reacties

Maaike 27 mei 2016 - 12:03

Wij waren in 1997 in Oezbekistan. Zou zo wel terug willen en kan het iedereen aanraden. Mooi land, heel lieve mensen en veel historische cultuur. En dan die prachtige tegeltjes bouwwerken….

Antwoord
Karlijn 28 mei 2016 - 14:35

Helemaal mee eens! De architectuur en de cultuur zijn geweldig, en de mensen sprongen er voor mij ook uit. Zoveel vriendelijkheid!

Antwoord
Jaimy 27 mei 2016 - 12:16

Je hebt echt weer hele mooie foto’s gemaakt! Ik ben altijd blij als er nieuwe posts zijn met veel foto’s :) Als ik deze foto’s zie, begint het bij mij ook wel weer een beetje te kriebelen om met mijn fotocamera op pad te gaan! Oezbekistan lijkt me zeker een mooie bestemming om eens heen te gaan.. Sinds ik afgelopen april in Georgië ben geweest is mijn reisdrang naar landen waar weinig over geschreven is heel erg toegenomen (Georgië is echt een aanrader, vooral David Gareja & Kazbegi). In deze landen zijn ook zulke mooie steden en natuur. Het leukste vind ik nog dat deze landen niet beïnvloed zijn door onze Westerse cultuur, dat geeft toch een beetje een extra reis ervaring. Helemaal als je merkt dat de bewoners zo blij en dankbaar zijn dat jij hun land bezoekt en interesse voor hen toont, echt een geweldig gevoel!

Antwoord
Karlijn 28 mei 2016 - 14:39

Dank je Jaimy, dat is leuk om te horen! Georgië lijkt me ook een prachtige bestemming, de natuur lijkt me zo mooi. Armenië staat ook hoog op mijn lijst. Ik vind het ook heerlijk om landen te bezoeken waar nog niet superveel Westerse toeristen komen, de Zijderoute was wat dat betreft ideaal!

Antwoord
Ellen 27 mei 2016 - 14:15

Ja, ik vond het daar ook prachtig. Ik zie wel aan je foto’s dat er sinds ik er in 2000 was veel gerestaureerd is. Het meest indrukwekkende vond ik daar toen dat ik met mijn 2 reisvrienden helemaal alleen op het enorm grote Registanplein stonden, tussen de 3 prachtige medressas.

Antwoord
Karlijn 28 mei 2016 - 14:36

Prachtig! Het Registan vond ik ook erg mooi, natuurlijk ;) Aan Shah-i-Zinda is inderdaad veel gerestaureerd, in 2005 als ik me niet vergis…

Antwoord
Daphne |Travelshot.nl 27 mei 2016 - 14:17

Wauw ! Prachtig zeg met al die mooie kleuren! Ik snap wel dat je daar blijft fotograferen :-) ..

Antwoord
Karlijn 28 mei 2016 - 14:39

Ik kreeg er geen genoeg van ;)

Antwoord
Sabine 27 mei 2016 - 14:43

Prachtig! Oezbekistan staat al langer op mijn lijstje, ik heb er zelfs ooit bijna een reis naar geboekt. Maar koos toen toch voor een andere bestemming. Geen idee meer waarom trouwens… Als ik dit zo zie wil ik echt graag heen. Hopelijk komt het er een keertje van.

Antwoord
Karlijn 28 mei 2016 - 14:40

Dat hoop ik ook voor je, Oezbekistan is prachtig! Wij hebben ook van die bestemmingen die we heel graag willen zien, maar die toch altijd tweede keus blijven. Gek eigenlijk!

Antwoord
Robert | Traveljunks 27 mei 2016 - 15:42

Tegeltje, tegeltje aan de wand… Wat een geweldige foto’s! Wat lijkt me dat magisch, om daar tussen al dat moois rond te lopen.

Antwoord
Karlijn 28 mei 2016 - 14:41

Dat was het ook echt! De steden van Oezbekistan zijn heel bijzonder. Buchara is volgens mij weinig veranderd de afgelopen eeuwen, heel speciaal :)

Antwoord
Esther 27 mei 2016 - 17:55

Heerlijk artikel! Ik kom al helemaal in de stemming. Over iets meer dan twee weken vlieg ik naar Oezbekistan :) Dat wordt overuren maken met mijn camera! Ik kan geen genoeg krijgen van die blauwe kleuren, zelfs de vrouwen dragen blauwe jurken haha :)

Antwoord
Karlijn 28 mei 2016 - 14:41

Wat gaaf dat je naar Oezbekistan gaat! Dat is volgens mij echt een land voor jou, het wordt vast een geweldige reis. Geniet er enorm van en ik ben benieuwd naar al je blauwe foto’s!

Antwoord
Kelly | Dutchie on the Road 27 mei 2016 - 19:37

Wow, zo ontzettend mooi! Lijkt me echt een geweldige bestemming! Ik hoop Oezbekistan ook ooit te bezoeken :) .

Antwoord
Karlijn 28 mei 2016 - 14:42

Oezbekistan is prachtig, echt een aanrader voor als je van cultuur houdt!

Antwoord
Erwin | trippingaroundtheworld.nl 27 mei 2016 - 21:55

Zo he, dat ziet er veel mooier uit dan ik bij Oezbekistan had voorgesteld! de foto van de koepel vanaf binnen genomen is echt super!!

Antwoord
Karlijn 28 mei 2016 - 14:43

Dank je Erwin! Oezbekistan is echt een prachtige bestemming. Het is een land waar je je van tevoren moeilijk een beeld van kunt vormen, maar ter plekke ga je er helemaal in op. Voor de natuur hoef je er niet echt te komen (dan is buurland Kirgizië een betere keus), maar qua steden, historie en cultuur kan het niet beter :)

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 28 mei 2016 - 18:53

Samarkand, nooit van gehoord, maar vanaf nu op m’n lijst. Wat ontzettend mooi!

Antwoord
Karlijn 28 mei 2016 - 20:09

De steden van Oezbekistan zijn echt prachtig! Allemaal de moeite waard en allemaal vol blauwe tegeltjes :)

Antwoord
Lotte - scratchingmymap 28 mei 2016 - 19:24

Oezbekistan trok me nog nooit omdat ik niet goed wist wat of hoe, maar als ik jouw foto’s ervan zie, ben ik meteen verliefd!

Antwoord
Karlijn 28 mei 2016 - 20:10

Haha! Oezbekistan is ook zo fotogeniek! Het is echt een heel gaaf reisland. Nog niet zo bekend, maar vol schitterende architectuur, een rijke cultuur en ontzettend lieve mensen. Een geweldig land om te ontdekken :)

Antwoord
Jenny - ikreis.net 28 mei 2016 - 23:33

Een heerlijke straat inderdaad!

Ik ben er per ongeluk vanaf de berg (de begraafplaats) binnengekomen. Bijzonder, want dat bewaar je de grootste gebouwen voor het laatst.

Mooi ook al die mensen met die kleurrijke gewaden (en gouden tanden). Ik vond Oezbekistan een bijzonder land om doorheen te reizen.

Antwoord
Karlijn 29 mei 2016 - 16:27

Helemaal mee eens Jenny! Oezbekistan was een van mijn favorieten van onze wereldreis. Die kleuren, de gebouwen, de vriendelijke mensen: geweldig reisland!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.