Kratermeren Kelimutu vulkaan Flores

Indonesië

Zo bezoek je de kratermeren van de Kelimutu-vulkaan op Flores in Indonesië

Ik sta op de kraterrand en kijk ingespannen de diepte in. Onder me moet één van de drie kratermeren van Mount Kelimutu liggen, maar ik zie alleen onze schaduwen die zwart afsteken tegen een dikke muur van mist. Het is zes uur ’s ochtends en we zouden nu moeten genieten van een prachtige zonsopkomst. Helaas verhult de mist ons uitzicht, maar we zijn bereid om te wachten. Want de Kelimutu-vulkaan is één van de hoogtepunten van het Indonesische eiland Flores.

De wekker gaat al om kwart voor vier, maar ik sta binnen tien seconden naast mijn bed. Deze ochtend gaan we proberen om de drie kratermeren van de Kelimutu-vulkaan te bekijken en ik ben een beetje zenuwachtig over het weer. Het heeft geregend en de vulkaan staat al niet bekend om zijn geweldige weersomstandigheden. Het is er vaak bewolkt en mistig en de kans bestaat dan ook dat we de drie gekleurde kratermeren van Kelimutu niet eens kunnen zien. Maar als we naar buiten stappen, word ik begroet door tientallen sterren. De lucht is helder, dus met het weer moet het goed komen.

20150827_082501

Mistig Kelimutu

Niet dus. We zijn inmiddels naar boven gereden en moeten nu nog een half uurtje omhoog lopen naar het uitzichtpunt. Hoe hoger we komen, hoe minder we zien. De sterren zijn verdwenen en er hangt een witte waas om ons heen. Mount Kelimutu heeft een eigen microklimaat en op het moment is het mistig. Heel mistig zelfs, we kunnen maar een paar meter vooruit kijken. Om half zes staan we -omhuld door wolken- klaar op de kraterrand, tegen beter weten in duimend voor een mooie zonsopkomst.

Kelimutu Flores

Geesten op de Kelimutu-vulkaan

Mount Kelimutu is om meerdere redenen bijzonder. Ten eerste zijn er de drie kratermeren van de vulkaan, elk met een eigen kleur die regelmatig verandert. Op het moment hebben ze drie verschillende kleuren groen en turquoise, maar ze zijn ook wel eens donkerbruin, wit of rood. De veranderingen ontstaan waarschijnlijk door mineralen en het vrijkomen van gassen onder de vulkaan. De kleurveranderingen zijn onvoorspelbaar en kunnen elk moment plaatsvinden. Dit is de wetenschappelijke verklaring, maar de locals geloven dat de kleuren veranderen als het humeur van de geesten verandert. Want dat is de tweede reden dat Kelimutu zo speciaal is: haar spirituele betekenis. Kelimutu is een heilige plek en de locals geloven dat de geesten van overledenen in de drie kratermeren wonen.

Kelimutu Flores

Snelle blik in de krater

Staande op de kraterrand voel ik dat er iets mystieks uitgaat van de berg. De mist is nog steeds ondoordringbaar, maar uit de krater stijgt het gekwetter van tientallen vogeltjes op. In de verte horen we apen schreeuwen. Het gaat steeds harder waaien en de wolken drijven razendsnel voorbij (en op ons af). Soms trekt de mist even op en wordt ons een snelle blik gegund op een helderturquoise meer, omringd door ruige, gekartelde bergen. De andere twee meren blijven verborgen.

20150827_080543

Magisch moment

Het wordt steeds kouder bovenop de Kelimutu-vulkaan en de hoop op zicht begint te vervliegen. De zon is allang op, maar we hebben er nog geen straaltje van gezien. De meeste mensen gaan rond zeven uur weg, maar wij besluiten tot acht uur te blijven. En om kwart voor acht gebeurt het. Ik tuur in de diepte en opeens breekt de zon door. De wolken lijken alle kanten op te vliegen, er valt gouden zonlicht op het ruige landschap en daar liggen ze: de twee grootste kratermeren van Mount Kelimutu, van elkaar gescheiden door een smalle bergrichel van geel vulkanisch gesteente. Het ene meer is licht turquoise, het ander heeft een heldergroene kleur. Aan de andere kant is ook het diepgroene derde meer drie zichtbaar geworden. Het is een magisch moment. En gelukkig: meer dan het wachten waard!

Kelimutu Flores

Praktische informatie bezoek Kelimutu-vulkaan Flores

  • De Kelimutu-vulkaan bezoek je het beste vanuit Moni, een klein dorp op een half uurtje rijden van de vulkaan.
  • Het is een aanrader om de vulkaan bij zonsopkomst te bezoeken, maar bij zonsondergang lijkt het me ook heel speciaal. Je kunt in Moni een chauffeur huren om je naar de ingang te rijden. Vertrek rond 03.45 uur, zodat je in elk geval op tijd op de kraterrand staat.
  • Wil je liever een tourtje boeken naar de vulkaan? Deze tweedaagse tour bevat naast een bezoek aan de Kelimutu-vulkaan ook een overnachting aan het strand.
  • Zoek je een leuk hotel in Moni? Kies dan voor The Geckos Homestay.
  • De beste reis tijd voor Flores is de periode mei tot en met september. Dan is het het droge seizoen in dit deel van Indonesië.

Kosten bezoek Kelimutu-vulkaan

De entree bedraagt 150.000 IDR  voor de hele dag. Op zondagen en feestdagen ligt dit bedrag hoger: dan is de entreeprijs 250.000 IDR.

Meer lezen over het eiland Flores?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

26 reacties op dit artikel

    1. Hoi Mellisa, ik ben het helemaal met je eens: Indonesië heeft enorm veel te bieden. Als ik de Lonely Planet doorblader zie ik steeds nieuwe eilanden die ik graag zou willen bezoeken. Ik hoop hier nog heel vaak terug te keren!

    1. Dank je Sieds! We waren zo blij dat we uiteindelijk toch zicht hadden, dat we de mist bij zonsopkomst helemaal niet erg meer vonden. We hebben in elk geval niet voor niets gewacht!

  1. Echt wel gaaf! Ja, lijkt me zeker de moeite waard. Heb zo’n zelfde ervaring gehad op Java, met de Bromo Vulkaan. Uiteindelijk een van de gaafste dingen ooit.

    1. De Bromo vond ik ook zo ontzettend gaaf, gelukkig heb je ‘m kunnen zien! Ik heb echt iets met vulkaanlandschappen. Altijd één van de highlights van een reis 🙂

  2. Mooi! Oeff, weersomstandigheden kunnen soms zo frustrerend zijn… Je bent immers maar één keer op die plek! Ik heb al zo vaak gehad dat die mooie plaatjes die ik op internet had gezien, zich helaas niet aan mij toonden, haha. Maar wachten loont! En fijn dat je dan geen dwingend tourprogramma hebt, maar gewoon kunt besluiten nog een uurtje te blijven zitten 🙂

    1. Hoi Edith, het weer is inderdaad altijd een bron van zorg 😉 Zeker in de bergen, want daar blijft het vaak zo lang hangen. Gelukkig trok het uiteindelijk open, want ik had echt gebaald als we de meren niet hadden kunnen zien!

    1. Daar waren wij ook blij om! Zoveel mensen gaven het na een half uur op, ongelofelijk. We wilden het toch tenminste geprobeerd hebben 🙂

    1. Nog 3,5 week! Eerst nog op Bali en Nusa Lembongan, daarna gaan we naar Noord-Sulawesi om te duiken. Dan zijn we zo’n 6 weken in Indonesië geweest. Nog steeds te kort, haha!

    1. De kleuren waren inderdaad geweldig! Wel een raar idee dat de meren er volgende week totaal anders uit kunnen zien. Ik kan me de kraters niet voorstellen in rood, groen en zwart!

  3. Wachten wordt beloond dus! En wat is nou zo’n uurtje op een ochtend? Het ziet er in elk geval práchtig uit!
    Vanaf waar zijn jullie naar Flores gegaan? Vanaf Ubud waar jullie waren?

    1. Hoi Yvon, we zijn inderdaad gevlogen van Bali naar Flores (naar Maumere, in het oosten). Vanaf Labuan Bajo in het westen gingen we weer terug naar Bali. Een alternatief voor vliegen is de driedaagse boottocht van Flores naar Lombok, en dan met de ferry naar Bali. Maar die boten zinken regelmatig, dus dat durfden we niet aan…

      1. ha ha Karlijn,
        Ik lees dit .. ik ga dus met de boot van Labuan Bajo naar Flores via de eilanden. Ik neem de boot van Perematour. Die staan voor zover ik heb kunnen opzoeken als goed en betrouwbaar.
        Nog 2 weken en dan ben ik ook weer in het land van mijn ouders..

  4. Lijkt me meer dan de moeite waard! Wat een mooi en bijzonder plekje op aarde. Jammer dat het zo mistig was, maar je foto’s zien er weer geweldig uit! Tijdens onze volgende reis hoop ik dit zeker te mogen ontdekken..

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven