Home Azië De Wakhan Valley: het mooiste avontuur in Tadzjikistan

De Wakhan Valley: het mooiste avontuur in Tadzjikistan

Door Karlijn

Onze Tadzjikistan-reis hing van hoogtepunten aan elkaar. De indrukwekkende landschappen, de ruige natuur en de gastvrije mensen: Tadzjikistan is echt een geweldige reisbestemming. Het mooiste stuk van onze roadtrip was de Wakhan Valley, op de grens tussen Tadzjikistan en Afghanistan.

Wakhan Valley Tajikistan

Onze reis over de beroemde Pamir Highway van Tadzjikistan was een paar dagen eerder begonnen, in de Tadzjiekse hoofdstad Dushanbe. Onze Toyata Landcruiser was volgestouwd met onze tassen, enorme watermeloenen, snacks en water en we hadden al kennisgemaakt met chauffeur Bagram en gids Dilshod. De eerste vier dagen reden we via Kalaikhum en de afgelegen Bartang Valley naar Khorog, het laatste stadje voordat we de Wakhan Valley in trokken. We reden honderden kilometers langs de Afghaanse grens en ik vond het magisch. De landschappen waren weids en ruig, met aan de horizon altijd besneeuwde bergtoppen. Tadzjikistan en Afghanistan werden alleen door een rivier gescheiden en ik vond het zo’n bizar idee dat ik zo dicht bij Afghanistan was. Af en toe konden we zelf zwaaien naar mensen in de dorpjes aan de overkant.

Wakhan Valley Tajikistan

De Pamir Highway Tadzjikistan

Na het relatief (voor Tadzjiekse begrippen) wereldse Khorog reden we opnieuw de verlatenheid in. Soms kwamen we uren niemand tegen, en zaten we alleen met open mond naar buiten te staren. De landschappen werden steeds ruiger en opeens doemde aan de horizon het magische Hindu Kush-gebergte op, de bergketen die van Centraal-Afghanistan naar Noord-Pakistan loopt. Na een lunch in Ishkashim wachtte eindelijk de Wakhan Corridor, een smalle vallei die doorsneden wordt door een rivier. Aan de ene kant heb je de uitlopers van de Hindu Kush in Afghanistan, aan de andere kant het Pamir-gebergte in Tadzjikistan. Kleine dorpjes liggen tussen vruchtbare groene velden, kinderen zwaaien enthousiast naar je en overal staan traditionele Pamir-huizen. Het is fantastisch. De Wakhan Valley is niet alleen bijzonder vanwege de natuur, het is ook cultureel gezien een unieke plek.

Wakhan Valley Tajikistan

Bezienswaardigheden Wakhan Valley

De Wakhan Valley heeft volop bezienswaardigheden. Wij sliepen op twee verschillende plekken, in de dorpjes Yamchun en Langar, zodat we op ons gemak zoveel mogelijk konden zien. Dit zijn in elk geval aanraders:

1. Bezoek een traditioneel Pamir-huis

In het dorp Yamg kun je een traditioneel Pamir-huis bezoeken. Hierin staan altijd vijf pilaren, die verwijzen naar de vijf pilaren van de islam. In Yamg kun je ook het huismuseum van de sufi-heilige Mubarak bezoeken en de oude muziekinstrumenten bewonderen. Net als veel andere huizen heeft ook dit museum een mooie toegangspoort, versierd met de horens van het Marco Polo-schaap.

Wakhan Valley Tajikistan

2. Klim naar een oud fort

In de Wakhan Valley zijn de overblijfselen van verschillende oude forten te vinden, van waaruit de Zijderoute verdedigd werd, die door de vallei leidde. Sommige forten, zoals fort Kakh Kaha, dateren uit de tweede eeuw voor Christus. Vanaf de forten heb je een geweldig uitzicht over de Wakhan Valley.

Wakhan Valley Tajikistan

3. Bekijk de Vrang-stupa

Hoog op een berg boven het dorpje Vrang liggen de resten van een oud bouwwerk, dat gebouwd werd in de vierde eeuw. Het is daarmee één van de oudste religieuze gebouwen van Centraal-Azië, maar het is niet helemaal duidelijk wat de exacte functie ervan was. Het kan een oude Boeddhistische stupa zijn, maar ook een vuurtempel uit het Zoroastrisme. Wat het ook is: het is een prachtige plek met wederom een fantastisch uitzicht.

4. Relax in een warmwaterbron

Even bijkomen van al dat rijden en klimmen? Neem dan een bad in de warmwaterbronnen van Bibi Fatima bij Yamchun. De bronnen zijn in de rotsen uitgehouwen en je kunt er heel relaxed badderen. Ook gezellig om contact te leggen met de locals!

5. Bewonder oude rotstekeningen

Vlakbij het dorp Langar kun je een wandeling maken naar een rotsgebied vol petroglyfen die dateren uit het Bronzen Tijdperk. Het is even een klim, maar het uitzicht is de moeite waard. Net als de petroglyfen, al moet je soms wel even zoeken naar de echt oude tekeningen, aangezien er ook veel bij gekrast is.

Wakhan Valley Tajikistan

Praktische informatie Wakhan Valley

Tadzjikistan-reizen boeken

Wij boekten onze hele tocht over de Pamir Highway vooraf bij Dim Sum Reizen. We hadden onze eigen auto, chauffeur en gids en we sliepen in homestays. 

Homestays in Tadzjikistan

De homestays in Tadzjikstan verschillen enorm in kwaliteit (sommige zijn extreem basic), maar in de Wakhan Valley waren ze allebei erg goed. We hadden een eigen kamer, een gemeenschappelijke badkamer en een fijne tuin. Het eten was goed te doen en de mensen waren, zoals overal in Tadzjikistan, enorm gastvrij en vriendelijk.

Wakhan Valley Tajikistan

Backpacken Tadzjikistan

Wil je naar Tadzjikistan reizen zonder van tevoren je trip te boeken? Openbaar vervoer is er vrijwel niet in Tadzjikistan, dus je moet ter plekke zelf vervoer organiseren. Het is handig om dat in Dushanbe te doen. Kijk of je samen met een groepje andere reizigers een auto met chauffeur kunt regelen, of bij een lokaal reisbureau een tour kunt boeken. Wat je ook doet, zorg in elk geval dat je met een goede auto en chauffeur op pad gaat. De Pamir Highway is afgelegen en ruig en je wilt daar niet in de problemen komen. Voor meer informatie over backpacken in Tadzjikistan kan ik de blog Goats on The Road erg aanbevelen.

Lijkt het je wat, reizen in Tadzjikistan? Ik ben benieuwd!

Roadtrip Tadzjikistan

 

 

Ook leuk om te lezen

15 Reacties

Robert | Traveljunks 29 oktober 2017 - 14:03

Prachtig! Mij lijkt het wel wat, om er doorheen te reizen. Ik denk dat het voor Ingrid op een bepaald moment te eentonig kan worden. Eerst haar maar eens naar de zijderoute-steden in Oezbekistan krijgen ;-)

Antwoord
Karlijn 30 oktober 2017 - 10:20

Dat lijkt me een prima begin! Oezbekistan is echt geweldig, een goede eerste kennismaking met Centraal-Azië :)

Antwoord
Ellen 29 oktober 2017 - 14:03

Het staat zeker op mijn to do lijstje!

Antwoord
Karlijn 30 oktober 2017 - 10:19

Het lijkt me ook echt iets voor jou Ellen!

Antwoord
Sabine 29 oktober 2017 - 16:25

Fantastisch mooi zeg! Lijkt me heel gaaf om daar te reizen!

Antwoord
Karlijn 30 oktober 2017 - 10:19

Was het ook! Echt nog een heel onontdekt land en dat maakt het heel bijzonder :)

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 31 oktober 2017 - 19:28

De Stans lijken me super leuk om doorheen te reizen, dat komt mede door de blog posts van Goats on the Road. Zij hebben daar inderdaad zoveel leuke uitstapjes & wandelingen gemaakt!

Antwoord
Karlijn 3 november 2017 - 11:54

Klopt, hun blog heeft me echt geïnspireerd om Tadzjikistan te bezoeken! Geen spijt van gehad, het was mijn favoriete Stan-land. Zo mooi, ongerept en ruig daar!

Antwoord
Nynke 1 november 2017 - 17:51

Oh wat ziet die omgeving er geweldig uit! En wat veel groen toch ook nog (had er een beetje zo’n ruig maar kaal beeld bij). Ik ben niet zo goed in heel basic overnachten, maar als ik dit zo zie… wie weet ?

Antwoord
Karlijn 3 november 2017 - 11:46

De Wakhan Valley is inderdaad vrij groen, in tegenstelling tot de rest van de Pamir Highway. En het basic overnachten is inderdaad een uitdaging. In de Wakhan was het prima, maar we hebben me in Tadzjikistan toch in crappy homestays geslapen…Van sommige ’toiletten’ heb ik nog nachtmerries ;)

Antwoord
5 redenen waarom Tadzjikistan op je bucketlist hoort te staan - Karlijn Travels 9 juli 2018 - 21:35

[…] je bent te druk met staren naar die bizar mooie natuur. Ook onmisbaar als je in Tadzjikistan bent: de Wakhan Valley, de corridor tussen Tadzjikistan en Afghanistan. Hier heb je fantastische uitzichten op het Hindu […]

Antwoord
Marleen 19 juni 2019 - 14:50

Hoi Karlijn, ik zie dat het al even geleden is dat je in Tadzjikistan bent geweest maar heb toch even een vraag. Mijn vriend en ik hebben voor 21 dagen een jeep gehuurd en willen zelf door Kirgizië en Tadzjikistan rijden. We hebben meer ervaring met zelf rijden maar heb je nog tips wat we wel of niet moeten doen tijdens de route langs de Pamir Highway ?

Antwoord
Karlijn 20 juni 2019 - 06:34

Hoi Marleen, wij hebben in 2015 een auto met chauffeur gehuurd en dus niet zelf gereden. Je moet er vooral rekening mee houden dat de Pamir Highway heel desolaat en ruig is en je vaak lange tijd niemand tegenkomt. Het is ook handig als je zelf in elk geval een band kunt verwisselen en dergelijke, want er is onderweg niets. Verder is het goed om de veiligheidssituatie te checken bij de locals, want het kan wel eens onrustig zijn bij de grens met Afghanistan. Ook kun je te maken krijgen met corrupte politie en controleposten. Verder is een heel klein beetje Russisch spreken of tenminste een woordenboekje meenemen een aanrader, vooral voor in de homestays. En neem een goede GPS mee, want aan bewegwijzering doen ze niet in Tadzjikistan ;) Zorg verder vooral dat je jeep in topconditie is, met goed profiel op de banden enzo. Veel plezier!

Antwoord
Floor 8 november 2019 - 16:23

Hoi Karlijn,

Ben je ook meer aan de noord-west kant van het land geweest? Ik heb gehoord dat Iskanderkul en het Fann gebergte ook heel mooi is. Ik hou erg van meerdaagse trekkingen, maar zou het liefst zonder reisorganisatie gaan. Van wat ik nu lees lijkt dit misschien makkelijker in het westerlijke gedeelte… kun jij hier meer over zeggen?

Antwoord
Karlijn 9 november 2019 - 04:31

Ja, ben ik geweest, maar niet zo lang. We hebben geen meerdaagse wandelingen gedaan, alleen een korte hike vanuit onze homestay. Het is een prachtig gebied en veel geschikter voor trekkings dan de Pamirs, die veel desolater zijn.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.