Home Azië De Darvaza-krater in Turkmenistan: voor de poorten van de hel

De Darvaza-krater in Turkmenistan: voor de poorten van de hel

Door Karlijn

Ik hoor het geraas van het brandende gas voordat ik het zie. Om me heen is alleen lege, hete woestijn. Ik loop naar de rand van de krater en kijk de diepte in. De hitte slaat me tegemoet en ik zie een enorm gat waarin woeste vuren razen. De Darvaza-krater in het verlaten hart van Turkmenistan is één van de meest bizarre dingen die ik ooit heb gezien. 

Derwaza krater Turkmenistan

Op weg naar de Darvaza-krater in Turkmenistan

Het is drie uur ’s middags als onze chauffeur bij ons hotel in Ashgabat komt voorrijden. Zijn Toyoto-pick-up is volgeladen met kampeerspullen, eten en water. We gaan een nachtje kamperen in de heetste woestijn van Centraal-Azië, de Karakum Desert. Daar is maar één reden voor: de Darvaza-krater. In de jaren zeventig werd in de woestijn naar olie en gas geboord. Tot de grond onverwachts instortte en het aanwezige gas zich door een ondergronds grottenstelsel verspreidde. De Russen kozen ervoor het gas aan te steken in de hoop het probleem op te lossen, maar dat werkte niet: de krater brandt nog steeds en dat zorgt voor een uniek schouwspel.

Reizen door Turkmenistan is een vreemde ervaring. Lees hier waarom!

Derwaza krater Turkmenistan

Overstekende kamelen

Ruim vier uur lang rijden we door de woestijn, terwijl de chauffeur over de weg zwalkt om de grootste gaten te ontwijken. De Turkmeense hoofdstad Ashgabat bestaat uit marmer en goud, maar dat de wegen in de woestijn in belabberde staat zijn, maakt blijkbaar niet zoveel uit. We moeten af en toe even stoppen om een groepje overstekende kamelen de ruimte te geven, maar verder is er vooral leegte om ons heen. We bezoeken eerst nog twee kleinere kraters, een met water en een met borrelende modderpoelen, voordat we de weg afgaan en door het mulle zand (4WD is nodig!) richting de brandende krater rijden.

Derwaza krater Turkmenistan

Brandend gas

De woestijn is even leeg als de afgelopen vier uur. Als je niet weet waar de Darvaza-krater is, vind je hem nooit. We horen het brandende gas voordat we het zien, maar als we de krater inkijken, vallen onze monden open. Het is zo bizar om dat gat woest te zien branden, en te weten dat het al veertig jaar keihard brandt. Het lijkt wel een soort lava. De hitte slaat ons tegemoet, maar we moeten blijven kijken. Ongelofelijk!

Derwaza krater Turkmenistan

Kamperen bij de Darvaza-krater

We kamperen die avond vlakbij de krater en we gaan net na zonsondergang en ’s avonds nog even kijken naar de vuurzee. Darvaza wordt ook wel ‘the door to hell’ genoemd en dat is terecht. Het lijkt echt alsof je voor de poorten van de hel staat. Vanaf onze kampeerplek zien we continu oranjekleurige wolken opstijgen. De gloed is zo sterk, dat hij zelfs de heuvels rond de krater op een spookachtige manier verlicht. De vogels die boven de krater vliegen kleuren ook oranje. Na een prima barbecue met gegrilde groenten, salade, kebab en kip duiken we onze tentjes in. Vanaf mijn plek kan ik de gloed van de krater zien, en ’s nachts zie ik zelfs de goudkleurige maan door de stoom heen. Spooky! Turkmenistan is een bizarre wereld en de Darvaza-krater hoort daar helemaal in thuis.

Hoe bezoek je de Darvaza-krater?

Het is heel lastig om Turkmenistan individueel te bezoeken, want toeristeninfrastructuur is er niet echt. Wij boekten daarom een reis van een week via Dimsum Reizen, als onderdeel van onze overlandreis van Istanbul naar Beijing.

Meer lezen over Centraal-Azië?

Ook leuk om te lezen

36 Reacties

Stéphanie | Expeditie Aardbol 12 juni 2015 - 13:04

Jaaa wat een bijzondere plek! Een collega van mij was er ooit en zei dat ze destijds verwachtten dat het vuur binnen korte tijd gedoofd zou zijn. Helemaal niet waar dus, lijkt me een bizarre ervaring om daar te zijn, gaaf!

Antwoord
Karlijn 14 juni 2015 - 13:45

Hoi Stéphanie, de geruchten gaan nog steeds dat het vuur een keer gedoofd gaat worden. Maar voorlopig lijkt het gewoon te blijven branden. Gelukkig maar, want ik had het niet willen missen!

Antwoord
eva - eighty7 12 juni 2015 - 13:32

Geweldig dit! Ik had er wel eens van gehoord, het ziet er fantastisch uit. Wat een bijzondere ervaring moet dat zijn geweest. Jullie doen zo veel mooie dingen tijdens deze reis; fijn om al lezend mee te reizen met jullie!

Antwoord
Karlijn 14 juni 2015 - 13:44

Hoi Eva, leuk dat je meeleest! Dit was inderdaad echt heel bijzonder, ik heb nog nooit zoiets gezien :)

Antwoord
Esther 12 juni 2015 - 14:25

Ja, ik heb inderdaad van deze bizarre plek gehoord. Mooi en tegelijkertijd ook heel raar! Wel gaaf dat jullie ook een nachtje in de woestijn bleven kamperen.

Antwoord
Karlijn 14 juni 2015 - 13:43

Hoi Esther, dat kamperen was inderdaad gaaf! Je hebt ook weinig keus, want de krater ligt uren van de bewoonde wereld af ;) . Maar ik had het niet willen missen!

Antwoord
Rahma 12 juni 2015 - 14:26

Dit ziet er echt heel heel heel erg mooi uit!

Antwoord
Ellen|TravEllenineurope.com 12 juni 2015 - 14:28

Jaaa!!! Van gehoord en wil er heel graag naar toe. Mooi ook dat je daar gekampeerd hebt. Is wel bijzonder!

Antwoord
Karlijn 14 juni 2015 - 13:42

Hoi Ellen, het kamperen was inderdaad ook erg bijzonder, zeker omdat je ’s nachts die spookachtige gloed zo goed ziet. Hopelijk kun je het zelf ook eens met eigen ogen zien!

Antwoord
Nicetobeout 12 juni 2015 - 15:17

Wauw wat gaaf!

Antwoord
Edith | [travel.create.repeat] 12 juni 2015 - 16:01

Jeetje, nooit van gehoord! Daar hou ik van, want dat gebeurt niet vaak ;-) Spectaculair, gaaf hoor!

Antwoord
Karlijn 14 juni 2015 - 13:41

Hoi Edith, leuk dat je de krater nog niet kende! Het was echt heel bijzonder, zo’n bizar fenomeen!

Antwoord
Kimber - Reisgenie 12 juni 2015 - 17:21

Jee wat bijzonder zeg! Vooral het besef dat het al 40 jaar brandt en gewoon niet ophoudt lijkt me zo vreemd. Geweldig dat jullie dit soort bijzondere dingen doen, Karlijn.

Antwoord
Karlijn 14 juni 2015 - 13:41

Hoi Kimber, het was echt heel apart! En inderdaad: het brandt al veertig jaar en voorlopig houdt het niet op. Raar land hoor, dat Turkmenistan!

Antwoord
Laura 12 juni 2015 - 17:39

Wauw, zo bijzonder.

Antwoord
Chantal 12 juni 2015 - 19:33

Heel bijzonder! Fijn om weer mee te reizen!

Antwoord
antonette - we12travel 12 juni 2015 - 19:40

Wow – wat ontzettend gaaf zeg! Ik had weleens gehoord van zo’n krater ergens in Ethiopië (dacht ik) maar deze kende ik nog niet…

Antwoord
Karlijn 14 juni 2015 - 13:40

Hoi Anto, het was ook echt gaaf! In Ethiopië heb je inderdaad wel zoiets, maar ik geloof dat dat natuurlijk is. Deze krater is door de Russen veroorzaakt ;)

Antwoord
Jose 12 juni 2015 - 20:25

Wauw, wat ontzettend bijzonder!!!! Gaaf zeg!:-D

Antwoord
Malou 12 juni 2015 - 21:46

Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord maar het lijkt me een bijzondere plek!

Antwoord
Jessica 13 juni 2015 - 00:10

Wat beschrijf je dit toch weer prachtig :) Het lijkt me inderdaad een zeer bijzondere plek. Dan vraag je je toch af hoe lang zoiets nog zal blijven branden hè? Hoppa, op de bucketlist ermee!

Antwoord
Karlijn 14 juni 2015 - 13:39

Dank je Jessica :) ! Er gaan geruchten dat de krater binnenkort wordt gedoofd, maar die gaan blijkbaar al jaren. Voorlopig zal het nog wel even blijven branden!

Antwoord
Yvon 13 juni 2015 - 04:25

Nog nooit van gehoord, maar wát bijzonder dat het al zo’n 40 jaar brand. Er zit dan echt héél veel gas op die plek.
Fascinerend.

Antwoord
Karlijn 14 juni 2015 - 13:38

Dat klopt helemaal! Er schijnt voor 40.000 dollar per dag aan gas te verbranden…maf he!

Antwoord
Simone 13 juni 2015 - 08:06

Ik had er nog nooit van gehoord maar wat lijkt me dat bijzonder om te zien. Spooky inderdaad!

Antwoord
Karlijn 14 juni 2015 - 13:37

Dat was het ook echt :) !

Antwoord
Sandra 13 juni 2015 - 11:49

Jaaa hier las ik een paar weken geleden over. Hoe bijzonder zeg, echt heel gaaf dat je dat hebt gezien! Wauw!

Antwoord
Karlijn 14 juni 2015 - 13:37

Het was ook echt heel cool! Echt een bizar Turkmenistan-fenomeen :)

Antwoord
Sabine 13 juni 2015 - 14:10

Nooit van gehoord, maar lijkt echt mega bijzonder! Ik word er helemaal stil van als ik naar de foto’s kijk en je verhaal lees…

Antwoord
Karlijn 14 juni 2015 - 13:37

Ah, thanks! Dat is leuk om te horen :)

Antwoord
Daniel 14 juni 2015 - 15:25

Ziet er erg indrukwekkend uit en gratis warmte.

Antwoord
Karlijn 15 juni 2015 - 09:21

Hoi Daniel, qua warmte zit het wel goed daar in die woestijn ;) ! Het was inderdaad enorm indrukwekkend, echt een bizar fenomeen.

Antwoord
De Wandelgek 15 juni 2015 - 07:01

Bizar! Volgens mij een keer bij reizenwaes gezien maar deze foto’s zijn superindrukwekkend. Mooi die nachtelijke gloed ook. Niet boven de krater zelf geBB-cued? ;-)

Antwoord
Karlijn 15 juni 2015 - 09:06

Nee, er werd toch maar een gewoon vuurtje gestookt ;) Dit was echt een bizar fenomeen, erg gaaf om gezien te hebben!

Antwoord
Marcella 28 juni 2015 - 20:59

Nooit van gehoord, maar de foto’s spreken boekdelen. Al is het de krater in het echt vast nog zoveel meer bijzonder. Wat een tof avontuur Karlijn!

Antwoord
Reis Turkmenistan: de meest bizarre Stan van Centraal-Azië - Karlijn Travels 25 februari 2018 - 21:55

[…] plekken in de Islamitische wereld. De oude stad Kunye Urgench is ook de moeite waard en de gaskrater van Darvaza is het bizarste fenomeen wat we ooit hebben gezien. Kortom: een reis Turkmenistan heeft genoeg te […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.