Home Azië Chele La-pas: picknicken op 4000 meter hoog in Bhutan

Chele La-pas: picknicken op 4000 meter hoog in Bhutan

Door Karlijn

De hele nacht was het koud en regenachtig. Een goed teken in de bergen van Bhutan, want dat gaf hoop voor de volgende morgen. Met een beetje geluk zouden we ’s ochtends bij helder weer de Chele La-pas oversteken, met 3988 meter de hoogst berijdbare pas van Bhutan. Toen ik die ochtend de gordijnen opentrok, zag ik een helderblauwe lucht en een stalend zonnetje. Perfect weer voor de Chele La-pas!

Elke reisgids zegt dat de beste reistijd voor de Himalaya het voor- en najaar is. In Nepal hadden we al gezien dat dat niet helemaal klopt: het is in april wel mooi weer, maar er zit veel stof in de lucht en dat veroorzaakt heiige berglandschappen. In Nepal zorgde een lange nacht vol regen uiteindelijk voor twee kraakheldere dagen. Maart in Bhutan was hetzelfde: ook heiig. Natuurlijk wisten we niet wat we misten, totdat het een nacht hard geregend had. De volgende ochtend reden we een bergpas over die we de dag ervoor ook waren gepasseerd. Toen was het uitzicht aardig, maar die heldere ochtend werden we getrakteerd op een lange rij besneeuwde Himalaya-pieken, scherp afstekend tegen de lucht. Wow!

Smalle slingerwegen voor Chele La-pas

We hoopten dan ook dat we de hoge Chele La-pas ook bij helder weer zouden beklimmen. We stapten zo vroeg mogelijk bij chauffeur Rinzen en gids Chunjur in de auto, om vanuit de Haa Vallei via de pas richting Paro te rijden. Chunjur zei tevreden: “You are not unlucky. It seems we will have good views.” We reden hoger en hoger, over de smalle slingerwegen richting Chele La. De Haa Vallei werd steeds kleiner en kleiner, de gebedsvlaggen onderweg steeds talrijker. We vroegen Rinzen om de paar bochten om te stoppen voor foto’s, totdat Chunjur ingreep en zei: “We must go now, or the mountains will be gone. Around lunch time the clouds will come in.”

IJs op de berg

We zagen de pas al van verre aankomen: duizenden gebedsvlaggen wapperden in de wind. Rinzen stopte de auto en we keken ademloos uit over de hoogste Himalaya-toppen van Bhutan. We klommen de steile berg op, nog hoger. We liepen door een woud van enorme staande gebedsvlaggen, groetten lokale families die nog meer vlaggen aan het ophangen waren en lachten tegen kleine kinderen die met het ijs op de berg speelden. Aan de ene kant hadden we uitzicht op de Haa-vallei, aan de andere kant lag de Paro Vallei. En overal om ons heen besneeuwde bergtoppen.

Picknick op 4000 meter

Helemaal bovenaan, met het allermooiste uitzicht, pakte Chunjur de lunch uit. En daar zaten we dan, heerlijk te eten op een van de prachtigste plekken ooit. Weer een van die vele magische momenten in Bhutan.

DSC05410

Meer lezen over Bhutan?

Ook leuk om te lezen

12 Reacties

Alfons 16 oktober 2014 - 09:29

Gaaf! Ik ben van plan om eind maart, begin april volgend jaar naar Bhutan te reizen en de Chelala-pas staat bij deze genoteerd! Hopelijk tref ik het dan ook zo goed met het weer. Prachtige foto’s en wát een uitzicht!

Antwoord
Karlijn 16 oktober 2014 - 10:52

Hoi Alfons, dank je! Wat gaaf dat je ook naar Bhutan wilt. Echt zo’n bijzonder land! Ik zal duimen voor helder weer :)

Antwoord
Robert | Traveljunks 16 oktober 2014 - 09:55

Prachtig zeg. Die bergen en die prachtige lucht. Daar zou ik ook enorm van kunnen genieten!

Antwoord
Karlijn 16 oktober 2014 - 10:53

Hoi Robert, we hadden zo’n geluk met het weer! Inderdaad echt genieten :)

Antwoord
Let's travel and see 17 oktober 2014 - 14:20

Echt onwijs vet! Ben heel benieuwd naar dat land!

Antwoord
Karlijn 17 oktober 2014 - 14:39

Dank voor je reactie! Bhutan is echt heel gaaf land, heel bijzonder om doorheen te reizen!

Antwoord
Marcella 20 oktober 2014 - 22:20

Wat een onwijs Bijzondere ervaring zeg, zo gaaf! Mooooie foto’s ook. Een land waar ik nooit aan gedacht heb, maar je maakt me onwijs nieuwsgierig nu! :-)

Antwoord
Karlijn 20 oktober 2014 - 22:26

Dank je Marcella! Ik kan Bhutan echt aanraden: bijzondere cultuur, schitterende natuur, super interessant…prachtig!

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 25 oktober 2014 - 23:55

Fantastisch foto’s! Heb zoveel mooie verhalen over Bhutan gehoord, dat maakt nieuwsgierig :)

Antwoord
Karlijn 26 oktober 2014 - 16:43

Dank je! Bhutan is zo speciaal, het is niet moeilijk om daar mooie foto’s te maken. Het is echt een van de meest bijzondere bestemmingen waar we ooit geweest zijn :)

Antwoord
Het mooiste en het beste van reisjaar 2014 - Karlijn Travels 17 december 2014 - 21:37

[…] was helder weer en de besneeuwde Himalaya-toppen van Bhutan lagen uitgestrekt voor ons. Op zo’n 4000 meter hoogte legde onze gids Chunjur een kleed op de […]

Antwoord
Is een reis naar Bhutan het geld waard? - Karlijn Travels 20 oktober 2016 - 13:39

[…] ik terugdenk aan Bhutan, dan denk ik aan een unieke ervaring. Bhutan is gewoonweg schitterend. De bergen zijn ongerept, de mensen open en vriendelijk en je krijgt er een inkijkje in een unieke cultuur. Het is prachtig […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.