Home Azië Zo loop je naar het spectaculaire Tiger’s Nest in Bhutan

Zo loop je naar het spectaculaire Tiger’s Nest in Bhutan

Door Karlijn

Hoog tegen de steile rotsen aangeplakt, bijna onzichtbaar vanaf het beginpunt van de klim naar boven, ligt het Tiger’s Nest. Dit klooster is één van de bekendste bezienswaardigheden van Bhutan en niet voor niets: het is onvoorstelbaar dat juist op die onmogelijke plek tempels zijn gebouwd. Toch is het niet al te moeilijk om het klooster te voet te bereiken. Meer weten? Zo loop je naar het spectaculaire Tiger’s Nest in Bhutan. 

Wat is het Tiger’s Nest?

Bhutan zou Bhutan niet zijn als er niet een legende vast zat aan een tempel of andere bezienswaardigheid, en bij het beroemde Tiger’s Nest is dat niet anders. Het Tiger’s Nest is de heiligste plek van Bhutan. 1300 jaar geleden landde hier de vereerde Boeddhistische Guru Rinpoche in Bhutan, op de rug van een vliegende tijgerin. Guru Rinpoche schuilde in de grotten op de plek waar nu het klooster staat en hij mediteerde hier drie jaar lang. Daarna bekeerde hij de Bhutanezen tot het Boeddhisme, wat in Bhutan nog altijd springlevend is. Het oorspronkelijke klooster werd in de zeventiende eeuw gebouwd, maar vanwege een aantal branden werd het klooster verschillende keren opnieuw opgebouwd.

Een flinke wandeling naar Tiger’s Nest

Wil je het klooster van dichtbij bekijken, dan wacht je een flinke klim. Het ligt op 700 meter hoogte en het kost je bijna twee uur om bij het beste uitzichtpunt te komen. Dan moet je nog honderden traptreden afdalen en weer stijgen, om zo het klooster zelf te bereiken. Maar als je rustig aan doet, is de klim goed te doen. Je wandelt bovendien samen met enthousiaste Bhutanezen, die de pelgrimstocht van hun leven ondernemen, je passeert duizenden wapperende gebedsvlaggen in alle kleuren van de regenboog en je geniet van de prachtigste uitzichten. De wandeling start bij de stupa Sartsam Chorten, net ver van Paro. Je maakt de wandeling samen met je gids, want zo werkt reizen in Bhutan.

Feiten over de hike naar Tiger’s Nest

  • De wandeling is in totaal ongeveer zes kilometer lang.
  • Het klooster ligt op een hoogte van 3120 meter.
  • Je klimt in totaal 900 meter.

De uitzichten worden steeds mooier en de gebedsvlaggen steeds talrijker.

Een pauze onderweg

Halverwege de klim kun je stoppen in een cafetaria voor een pauze. Het uitzicht op het klooster is prachtig en er zijn lieve honden die je gezelschap komen houden.

Het Tiger’s Nest zelf bezoeken

Eenmaal bij het Tiger’s Nest aangekomen mag je naar binnen om het te bezoeken. Je krijgt hier een goede rondleiding met uitleg, maar foto’s maken mag niet. Na de rondleiding loop je dezelfde weg weer terug, maar dan lekker makkelijk naar beneden.

Is de wandeling naar Tiger’s Nest zwaar?

De wandeling naar Tiger’s Nest duurt ongeveer zes uur, heen en terug en inclusief een bezoek aan het klooster zelf. Het is aan te raden om vroeg te beginnen, ook omdat het weer ’s ochtends vaak het beste is. Onderweg kun je theedrinken of lunchen in een cafeetje, waar je ook een heel mooi uitzicht op het klooster hebt. De wandeling naar Tiger’s Nest is niet heel zwaar, maar ook niet heel makkelijk. Er zitten steile stukken bij, dus houd daar rekening mee. Maar een beetje afzien is hoe dan ook de moeite waard: dit is het hoogtepunt van je reis naar Bhutan!

Meer lezen over Bhutan?

Ook leuk om te lezen

18 Reacties

Ellen 8 januari 2017 - 11:22

Ik vond Bhutan prachtig en heb genoten van al het moois dat daar te zien is. Maar naar Tigers Nest ben ik niet geweest. Vond het teveel klimmen. En ik ben “geen berggeit”. Maar ik heb jaren daarna wel in Tibet drie keer de kora rond de heilige berg Kailash gelopen. Een trektocht van 2,5 dag waarbij je aan de achterzijde van de berg een pas van 5.660 meter hoogte over moet. Maar dat is gelukkig niet alleen maar (constant) klimmen en trappen lopen. Maar wel heel zwaar. Volgens mijn broer, die een keer met mij mee geweest is, was dit het zwaarste dat hij na zijn militaire dienst heeft gedaan. M.a.w. je kunt vaak meer dan je denkt. Ik in ieder geval dus wel.

Antwoord
Karlijn 8 januari 2017 - 20:26

Kailash lijkt me een heel bijzondere plek om te bezoeken, echt magisch! Maar inderdaad superzwaar, vast veel zwaarder dan een paar uurtjes klimmen naar het Tiger’s Nest ;) En je kunt inderdaad meer dan je denkt. Tijdens meerdaagse trekkings heb ik vaak gedacht dat ik het nooit zou redden, maar het lukte (soms met veel moeite) altijd!

Antwoord
Robert | Traveljunks 8 januari 2017 - 11:56

Prachtig! Het moet er de komende jaren zeker van gaan komen. Die klim lijkt me meer dan de moeite waard, want het Tigers Nest bezoeken lijkt me geweldig. Bhutan willen we heel graag bezoeken. Al is het maar voor die lieve honden ;-)

Antwoord
Karlijn 8 januari 2017 - 20:25

Alleen dat is al een prima reden ;) Bhutan is echt heel gaaf, een van de meest bijzondere plekken waar ik ooit ben geweest!

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 8 januari 2017 - 15:48

Oh, Bhutan lijkt me echt zo bijzonder! Vooral omdat er ook maatregelen genomen worden om toerisme zoveel mogelijk te beperken. De klim klinkt erg zwaar, maar ik denk dat het het zweten wel waard is want het ziet er prachtig uit!

Antwoord
Karlijn 8 januari 2017 - 20:24

Hoi Dominique, Bhutan is inderdaad heel bijzonder! En als je er naartoe gaat, dan mag je het Tiger’s Nest echt niet missen. Zo gaaf dat op zo’n plek een klooster is gebouwd!

Antwoord
Jessica 8 januari 2017 - 20:37

Bhutan lijkt me zo gaaf en je hebt het weer prachtig in beeld gebracht Karlijn! Met zware wandelingen bedenk ik altijd maar: iemand anders heeft niet alleen deze wandeling gemaakt, maar ook nog eens een – enigszins – bewandelbaar pad hier neergelegd voor de toekomstige bezoekers! ;p

Antwoord
Karlijn 9 januari 2017 - 19:53

Dank je Jessica! En je hebt gelijk: dat is een goede gedachte die helpt om ook zware tochten zonder al teveel wanhoop door te komen ;)

Antwoord
Nynke 9 januari 2017 - 20:28

Dit lijkt me zo’n speciaal en uniek land om te bezoeken! Elke keer als ik er over lees (of er foto’s van zie) schuift Bhutan weer wat naar boven op de wishlist (om elke keer als ik het prijskaartje zie weer wat plekjes te zakken, zo suf eigenlijk want hoe mooi is dit?!). Klinkt als een pittige klim, maar wow wat krijg je er een bijzondere ervaring voor terug ?

Antwoord
Karlijn 10 januari 2017 - 08:24

Is het ook echt! Bhutan is ontzettend duur, maar je krijgt er inderdaad iets heel speciaals voor terug :)

Antwoord
Eva 10 januari 2017 - 09:22

Wat een schitterende tocht, en die foto’s… wauw!

Antwoord
Karlijn 10 januari 2017 - 11:01

Thanks Eva!

Antwoord
Angela 10 januari 2017 - 13:34

Prachtige foto’s Karlijn! Ik wil dit zeker ook gaan doen, ik ben alleen nu een beetje huiverig geworden voor de tocht er naartoe: je zegt dat om tot halverwege te komen, je er al 3 uur heen en 3 uur terug overdoet. Als ik dan de som afmaak en erbij bedenk dat je ook nog hier en daar stopt voor foto’s en dan eenmaal bij Tigers Nest ga je neem ik aan ook niet direct weg.. Dan ben je heel makkelijk 12 tot 15 uren onderweg! Hebben jullie dat op 1 dag gedaan?!

Antwoord
Karlijn 11 januari 2017 - 19:29

Ah, ik denk dat ik dit niet zo goed uitgelegd heb! Het is zes uur heen en terug inclusief stops. Wij zijn ’s ochtends begonnen en waren rond een uur of drie weer beneden. Ik klim niet zo snel, dus ik denk dat jij het nog een stuk sneller zou kunnen :)

Antwoord
Angela 14 januari 2017 - 13:01

Ohhh gelukkig maar! Want anders is het wel een hele onderneming, haha. Nee 6 uurtjes onderweg zijn, is heel goed te doen. :-D
Je zal je nog verbazen hoe langzaam ik klim, ondanks dat ik vaak sport, ben ik toch vrij snel buiten adem als ik al wandelend naar boven klim. Geen idee hoe dat komt, maar ik denk niet dat ik het sneller zou doen. ;-)

Antwoord
Karlijn 15 januari 2017 - 20:49

Klimmen blijft inderdaad lastig! Ik ben een hele goede wandelaar (al zeg ik het zelf ;) ), maar mijn klimwerk is een drama. Geen tempo in te krijgen ;)

Antwoord
Martine 18 januari 2018 - 14:19

Hey Karlijn
Bhutan is inderdaad prachtig. Tiger’s nest een flinke klim, maar als je niet te snel stapt heel goed te doen. Het is misschien wat duurder, maar in die prijs zit dan ook alles in: vluchten, auto met chauffeur en gids, schitterende hotels, alle maaltijden en drinken, alle toegangen tot de verschillende tempels, het visum op de luchthaven. Ter plaatse geen kosten meer.
Wij hebben er inderdaad ook van genoten. Het was in november 2015 na een trekking in Nepal, nog 6 dagen Bhutan erbij.
Fantastische ervaring!

Antwoord
Karlijn 18 januari 2018 - 16:15

Helemaal mee eens Martine! Ik vond Bhutan heel bijzonder en ik ben blij dat ik het land heb kunnen zien :)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.