Home Azië Een fallus op de muur brengt geluk in Bhutan

Een fallus op de muur brengt geluk in Bhutan

Door Karlijn

Ik weet dat ik 34 jaar ben en geen twaalf, maar elke keer als we in Bhutan langs een met fallussen beschilderd huis reden, grinnikte ik in mezelf. Het blijft bijzonder om aan weerszijden van een voordeur twee enorme, vrolijk uitziende penissen geschilderd te zien. Het is geen symbool van vruchtbaarheid, zoals ik eerst dacht. Een fallus brengt geluk en houdt demonen buiten de deur. Handig!

Bhutanese architectuur is prachtig. Huizen zijn voorzien van gedetailleerd houtsnijwerk en beschilderd hout en op de muren worden vaak mythische figuren afgebeeld. Dat maakt een wandeling door zelfs het kleinste dorpje een feest. Aan de schilderijen van tijgers en slangen was ik snel gewend, maar ik moest twee keer kijken toen ik het eerste met fallussen beschilderde huis tegenkwam. Wat een apart gezicht! De fallussen zijn vaak groot en gedetailleerd, soms sproeien ze gezellig hun goedje in het rond (ik druk me voorzichtig uit, je weet nooit welke zoektermen er naar mijn blog gaan leiden ;)) en ze stralen pure vrolijkheid uit. Het blijft niet bij schilderingen alleen: je ziet regelmatig enorme houten fallussen aan de daken van woonhuizen of boven de deuropening hangen. Heel gewoon in Bhutan.

De Divine Madman

En natuurlijk is het niet voor niets. Voor de Bhutanezen is de fallus een symbool voor geluk en een symbool dat boze geesten afschrikt. Dit geloof dateert uit de vijftiende eeuw, uit de tijd van de Divine Madman, een heilige die er excentrieke methodes op nahield om zijn geloof te verspreiden. Onze gids, Chunjur, hield niet meer op met vertellen toen hij eenmaal over de legendarische en nog steeds populaire Madman begon. Zijn echte naam was Drukpa Kunley en deze vrije geest was gek op drie dingen: op drank, seks en zingen. Die instrumenten gebruikte hij om mensen op bijzondere wijze tot het Boeddhisme te bekeren en ondertussen joeg hij met zijn penis demonen weg. Vandaar dat het symbool zo populair is geworden.

Gezegend met een fallus

Vlakbij de plaats Punakha is een tempel voor hem gebouwd, toepasselijk de Temple of the Devine Madman genaamd. Bij deze tempel kun je bidden om vruchtbaarheid en deze wordt dan ook vaak bezocht door stellen met een kinderwens. Een lama zegent hen met twee fallussen en met een handboog die eens van de Devine Madman is geweest. Na het gebed trekt het stel een papiertje uit een stapel, met daarop de naam en het geslacht van de toekomstige baby. Volgens Chunjur werkt het gegarandeerd. “Do you want this blessing?”, vroeg hij ons voorzichtig. Ward en ik schudden zeer beslist ‘nee’. Want je weet het maar nooit, in Bhutan…

Meer lezen over Bhutan?

 

Ook leuk om te lezen

15 Reacties

Klasine 24 september 2014 - 23:03

Bijzonder.. hihi

Antwoord
Karlijn 25 september 2014 - 10:24

Ja hé Klasine! Het bleef toch grappig :)

Antwoord
Lisette | Travellust.nl 24 september 2014 - 23:04

Hahaha, hilarisch dit. Ik ga je artikel delen op Facebook, hij staat gepland voor donderdagmiddag 12.00 uur! :)

Antwoord
Karlijn 25 september 2014 - 10:24

Hoi Lisette, dank je! En echt heel leuk dat je het artikel gaat delen, bedankt!!

Antwoord
Let's travel and see 25 september 2014 - 20:51

Hahaha hilarisch!

Antwoord
Karlijn 25 september 2014 - 21:38

Ik bleef er ook om lachen ;) !

Antwoord
Yvon 27 september 2014 - 05:40

Eh… apart? Haha.
Dit is toch nog wel een tikkeltje erger dan wat ik in Zuid-Korea zag. Daar bezocht ik het Penis Park. Een park met fallussen in allerlei soorten en maten.

Antwoord
Karlijn 27 september 2014 - 11:46

Hmm, dat Penis Park klinkt me anders ook wel erg bijzonder in de oren! Leerzaam ook ;)

Antwoord
Travellust's Favorites #1 - Travellust.nl 28 september 2014 - 08:02

[…] van de opmerkelijkste artikelen die ik de afgelopen tijd voorbij heb zien komen is ‘Een fallus op de muur brengt geluk in Bhutan’ van Karlijn Travels. Karlijn reisde af naar Bhutan, voor mij een onbekende bestemming die ik graag […]

Antwoord
Sandra 30 september 2014 - 21:37

Hahaha al die piemels op de muur, geweldig! Je maakt mijn dag weer goed!

Antwoord
Karlijn 30 september 2014 - 21:52

Dank je Sandra! Ik bleef er ook om lachen ;)

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 30 september 2014 - 22:43

Hihi, hier moet ik ook wel om gniffelen. Thanks for sharing ;).

Antwoord
Karlijn 1 oktober 2014 - 09:21

You’re welcome ;)

Antwoord
Marcella 3 oktober 2014 - 16:44

Echt zo grappig dit! Al moet ik er niet aan denken om zo’n schildering en plank vol ‘attributen’ bij m’n eigen huis te hebben ;-)

Antwoord
Karlijn 3 oktober 2014 - 17:03

Haha, dat lijkt me ook niks. Ik heb de souvenirwinkels daar maar overgeslagen ;)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.