Home Azië De dag dat ik…gekookt werd in een hot stone bath in Bhutan

De dag dat ik…gekookt werd in een hot stone bath in Bhutan

Door Karlijn

De zon was aan het ondergaan en we reden over een smalle, hobbelige weg door de Paro Vallei. We hadden geen idee waar we naartoe gingen, maar we wisten wel dat we een Bhutanees hot stone bath zouden gaan nemen. Volgens onze gids Chunjur ‘very relaxed’. Dat klopte. Als je bij ‘relaxed’ tenminste denkt aan langzaam gekookt worden in een houten kist.

Van tevoren had ik al gelezen dat een hot stone bath in Bhutan een bijzondere ervaring zou zijn. De Bhutanezen zijn vol lof over hun traditionele manier van badderen, omdat de mineralen in de ‘hot stones’ talloze kwaaltjes zouden genezen. Na een week hobbelen over de bergwegen van Bhutan waren we hard toe aan een ontspannen badje.

Hete stenen

Chunjur beloofde om een hot stone bath voor ons te regelen, maar hij wilde dat niet in een ‘commercieel’ hotel doen. De laatste avond namen hij en chauffeur Rinzen ons daarom mee de Paro Vallei in, naar een bevriende familie. Daar werden we hartelijk ontvangen en de heer des huizes troonde ons trots mee naar een vuur, dat een berg grote stenen aan het verhitten was. Een hot stone bath vergt wat voorbereiding, want die stenen lagen al zes uur op te warmen en waren gloeiend, gloeiend heet.

Houten kisten

In het naastgelegen schuurtje waren in de grond twee houten kisten ingegraven, precies breed genoeg om in te liggen. Een houten schot deelde het bad in tweeën. Onze gastheer, Chunjur en Rinzen gingen meteen aan de slag om die baden met emmers koud water te vullen. Ward en ik keken elkaar enigszins vertwijfeld aan. Waar moest dit naartoe en was dit niet een beetje veel werk voor een badje?

Stomend water in hot stone bath Bhutan

Toen de baden gevuld waren, werden de gloeiende keien met een grote tang achter het houten schot gelegd. Luid sissend zakten ze het koude water in. Binnen no time was de hele schuur met stoom gevuld en sloeg de hitte van de baden af. Toen de stapel stenen eindelijk in het bad lag, vulde Chunjur twee emmers koud water. “Maybe it’s a little hot, so you can add cold water”, zei hij. “But not too much. And now go in, and stay in for at least 45 minutes.”

Auw!

Daar stonden we dan, in zwembroek en bikini, ergens in een schuurtje in Bhutan. Het water was onvoorstelbaar heet en het duurde zeker tien minuten voordat we alleen maar in het bad konden gaan staan. Liters koud water hielpen niet genoeg om het af te laten koelen. Ik heb nog nooit in zo’n heet bad gezeten. Toen ik eenmaal in mijn houten kist lag, deed elke beweging pijn. Want het golvende water leek bijna te branden op de huid die niet onder water lag.

Gloeiende strepen door hot stone bath

We hebben geprobeerd om het drie kwartier vol te houden, echt. Maar na twintig minuten waren we duizelig en misselijk van de hitte en zagen we dat er enorme rode vlekken op onze huid verschenen. Grote gloeiende strepen gaven aan tot waar het water had gereikt. Het was mooi geweest, we gingen eruit. Gelukkig moet je na een hot stone bath goed eten, dus had de gastvrouw een feestmaal met wel vijf verschillende gerechten klaargemaakt. Zo konden we even bijkomen, want echt lekker voelden we ons niet. Toen we ’s avonds in ons hotel aankwamen, waren we nog steeds rood en vlekkerig. Pas de volgende ochtend zag alles er weer normaal uit. Dus: een hot stone bath gezond? Ik betwijfel het. Maar een ervaring is het wel!

Meer lezen over Bhutan?

Ook leuk om te lezen

33 Reacties

Sofie 5 december 2014 - 15:19

Wow klinkt inderdaad wel heftig!
Zou denk ik niet meteen iets voor mij zijn.

Antwoord
Karlijn 6 december 2014 - 10:54

Hoi Sofie, voor mij bleek het ook niets te zijn ;) Ik was echt bang dat die rode vlekken dagen zouden blijven zitten!

Antwoord
Esther 5 december 2014 - 15:30

Haha die titel heb je leuk bedacht! Het doet even pijn, maar het klinkt wel als een onvergetelijke ervaring. Stiekem lijkt het me ook nog leuk om dit eens in Rusland te doen met de ijskou daar in de winter.

Antwoord
Karlijn 6 december 2014 - 10:55

Hoi Esther, dank je! Zo’n bad is inderdaad heerlijk als het ijskoud is. Maar voor mij zou het dan toch nog een paar graadjes kouder mogen dan het Bhutanese badje ;)

Antwoord
Robert | Traveljunks 5 december 2014 - 15:36

Yikes! Ik vind het zien een kist in de grond sowieso al een voorbode van iets macaber… Heb ooit een poging gedaan om in het heetste deel van de hot springs bij La Fortuna te komen, maar dat lukte niet echt.

Ps: Ik mis de kookwekker..

Antwoord
Karlijn 6 december 2014 - 10:57

Hoi Robert, kisten in de grond zijn ook niet echt mijn hobby ;) Ik denk niet dat ik ooit nog ga proberen om in zo’n heet bad te stappen! En dat na al die moeite met het verhitten van stenen en het klaarmaken van het water…

Antwoord
Saskia | KidsErOpUit 5 december 2014 - 15:58

Wow, heftige en bijzondere ervaring! Volgende keer toch maar voor de commerciële variant gaan? Daar houden ze er vast wat meer rekening mee dat toeristen het niet gewend zijn :-)

Antwoord
Karlijn 6 december 2014 - 10:59

Hoi Saskia, het was inderdaad apart! Misschien dat de commerciële variant voor onze huidjes beter was geweest, maar dit was wel weer een ervaring: ergens diep in de vallei, bij een lokale familie in je bikini in een kokende kist zitten…bijzonder ;)

Antwoord
Ester 5 december 2014 - 18:04

Haha wat een ervaring! Nu moet ik denken aan die stelling dat een kikker uit een pan kokend water zou springen wanneer hij er direct ingegooid wordt, maar als je de pan langzaam warmer laat worden tot kookpunt, dat ‘ie dan blijft zitten ;-)

Antwoord
Karlijn 6 december 2014 - 11:01

Hoi Ester, die stelling kende ik nog niet! Maar ik geloof het best ;) Ik voelde me in elk geval alsof ik in een kist met kokend water zat, en ik had er het liefst meteen uit willen springen ;)

Antwoord
Tikva 6 december 2014 - 06:03

Ah dat klinkt helemaal niet lekker, en die mensen zoveel moeite doen jullie de authentieke ervaring te geven. Lol gelukkig kon je daarna eten en was je niet zelf het gekookte maaltje.

Antwoord
Karlijn 6 december 2014 - 11:03

Hoi Tikva, het was inderdaad niet echt een pretje, maar wel een bijzondere ervaring! We hebben nog een kwartiertje aangekleed in het schuurtje gewacht voordat we weer naar binnen gingen. We vonden het zo zielig om na al die moeite na twintig minuten alweer buiten te staan ;)

Antwoord
Let's travel and see 6 december 2014 - 09:25

Haha jeetje wat een belevenis! Ik vind 20 minuten al best wel lang! Ben totaal geen held met heet water: in Taiwan in de hotsprings gingen ze ook van koud naar warmer, maar ik vond alleen het koudste bad te doen, je wordt er idd helemaal duizelig van en het brand als een malle!

Antwoord
Karlijn 6 december 2014 - 11:05

Hoi Saimi, dit is dus een herkenbaar verhaal voor jou ;) Ik dacht eigenlijk dat ik best goed tegen heet water kon, maar de Bhutanese aanpak ging me echt een paar stappen te ver!

Antwoord
Rianne 6 december 2014 - 13:55

Oh jeetje, wat een ervaring inderdaad! Ik voelde gewoon de pijn tijdens het lezen haha

Antwoord
Karlijn 6 december 2014 - 15:01

Hoi Rianne, het was inderdaad geen relaxed badje ;)

Antwoord
Jenny 6 december 2014 - 15:42

Bhutan lijkt me sowieso een bijzondere bestemming, maar iets als dit maakt het nóg onvergetelijker!

Dank voor het delen.

Antwoord
Karlijn 7 december 2014 - 11:33

Hoi Jenny, klopt, Bhutan is heel speciaal! En dat bad zullen we niet snel meer vergeten ;)

Antwoord
Kimber 6 december 2014 - 21:01

Hahahaha oh, ik moest zo lachen om je inleiding! Wat een ervaring zeg, once in a lifetime zullen we maar zeggen ;)

Antwoord
Karlijn 7 december 2014 - 11:31

Dank je Kimber ;) Inderdaad: het was een geweldige ervaring. Voor 1 keer ;)

Antwoord
Marcella 6 december 2014 - 22:58

Heftig zeg, dit klinkt niet echt als een pretje. Sowieso, een houten kist?! Brrr, alleen dat klinkt als scary. In Nieuw-Zeeland wilde ik persé in een natuurlijke hot spring, maar ter plekke hield ik het niet lang vol ivm hartkloppingen. Ook echt té heet. Weer wat geleerd ;-)

Antwoord
Karlijn 7 december 2014 - 11:31

Hoi Marcella, die houten kisten maakten het inderdaad extra spannend! Te heet water is gewoon niet goed voor je, vervelend van die hartkloppingen :(

Antwoord
Stephanie | Expeditie Aardbol 6 december 2014 - 23:03

Ai, pijnlijk! Ik heb een keer in een te warme hot tub gezeten, vre-se-lijk. Ik vind het knap dat jullie het nog twintig minuten hebben uitgehouden!

Antwoord
Karlijn 7 december 2014 - 11:30

Hoi Stephanie, een te warme hot tub klinkt mij ook niet fijn in de oren ;) Ik ben voorlopig even genezen van hete baden!

Antwoord
Sarah 15 december 2014 - 09:18

Heerlijk verhaal! Cool dat jullie het geprobeerd hebben. Je hebt toch nog kunnen lachen voor de foto… ;)

Antwoord
Karlijn 15 december 2014 - 09:54

Dat wel, haha! Al zie ik er wel een beetje benauwd uit ;)

Antwoord
Fem | Standort Hamburg 18 december 2014 - 18:36

woa, jij bikkel! Heb je enig idee van de temperatuur die je daar in die ingegraven kist getrotseerd hebt??

Antwoord
Karlijn 18 december 2014 - 19:37

Hoi Fem, ik heb geen idee! Normaal kan ik aardig wat hebben, maar dit was niet te harden ;) Niet echt voor herhaling vatbaar!

Antwoord
Terugblik: December favorites - Karlijn Travels 3 januari 2015 - 12:39

[…] blog ‘De dag dat ik…gekookt werd in een Bhutanees bad’ werd het meeste […]

Antwoord
Elianne 4 januari 2015 - 10:25

Wat een ervaring! Stoer dat je het gedaan hebt, zou ik ook doen denk ik maar zo lang volhouden?
Wow! Buthan lijkt me ook een prachtige bestemming maar ik ga nu eerst naar colombia!
Zag je naam ook voorbij komen op de blog van mijn dochter, lastdaysofspring, succes met alles !

Antwoord
Karlijn 4 januari 2015 - 12:18

Het was inderdaad een hele ervaring, maar niet echt voor herhaling vatbaar haha! Wat geweldig dat je naar Colombia gaat! Dat lijkt me een fantastische bestemming, staat bij mij ook hoog op de verlanglijst. Ben erg benieuwd hoe je het daar gaat vinden, ik zie je foto’s via Instagram graag verschijnen. Wat leuk dat Marlous jouw dochter is, ik lees haar blog heel graag. Fijne zondag nog!

Antwoord
Het mooiste en het beste van reisjaar 2014 - Karlijn Travels 11 mei 2016 - 20:44

[…] is niet zo moeilijk: dat was het hot stone bath in Bhutan. Het is leuk om je onder te dompelen in culturele gebruiken, maar de onderdompeling in dit hete bad […]

Antwoord
Bezienswaardigheden Bhutan: wandeling naar Tiger's Nest - Karlijn Travels 20 februari 2020 - 12:38

[…] De dag dat ik gekookt werd in een Bhutanees bad […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.