Berastagi Sumatra

Indonesië

Doen in Berastagi op Sumatra: van de Sibayak-vulkaan tot de kleurrijke markten

Het mooie van een vulkanische omgeving is dat je vaak een mix van droge maanlandschappen en vruchtbare valleien treft. Berastagi in Noord-Sumatra past precies in dat plaatje. Dit bergstadje wordt omringd door de actieve vulkanen Sinabung en Sibayak, die hoog boven groene velden vol groenten, fruit, koffie en kruiden uitsteken. Berastagi is op zich niet zo bijzonder, maar de omgeving is dat wel. Een prima stop tijdens je rondreis Sumatra dus!

Sinabung vulkaan Sumatra

We vertrekken op tijd uit Bukit Lawang, want met de rit naar Berastagi ben je (inclusief tussenstops) zo’n zes uur bezig. Ook al is het dan maar 130 kilometer rijden. Toch is die lange rit helemaal geen straf, want na een paar uur verschijnt de actieve vulkaan Sinabung al aan de hemel. Deze vulkaan barstte in juli 2021 voor het laatst uit en aan de rookpluim boven de grillige kraterrand zie je duidelijk dat hij nog altijd actief is. De omgeving van de vulkaan is mede dankzij de uitbarstingen erg groen en vruchtbaar. We rijden langs eindeloze velden vol bonen, cacao, rode pepers, koffie, papaya en talloze andere soorten groenten en fruit. Overal in de groene heuvels zijn mensen aan het werk en worden verse producten geoogst. Niet ver van de voet van de vulkaan is de keerzijde van de vulkanische activiteit te zien: hier liggen verschillende spookdorpjes, verlaten door bewoners die in paniek vluchtten voor een uitbarsting. Een bizar gezicht.

Doen in Berastagi: tips en bezienswaardigheden

Bezoek de fruitmarkt in het centrum van Berastagi

Berastagi zelf is op het eerste gezicht een rommelige stad zoals er zoveel zijn in Indonesië. Toch heeft de stad een paar leuke bezienswaardigheden. Met op nummer 1 de grote overdekte fruitmarkt in het centrum. Hier vind je talloze kraampjes met hoog opgestapeld fruit en het is erg verleidelijk om hier inkopen te doen. Vergeet niet te onderhandelen, want de eerste vraagprijs is hoog. Het is trouwens aan te raden om de markt aan het eind van de middag of begin van de avond te bezoeken, want dan is het gezellig druk overal. ’s Middags ben je één van de weinige bezoekers.

Lees hier alles over onze reisroute in Noord- en West-Sumatra

kraampjes fruitmarkt Berastagi Mangosteen IndonesieFruitmarkt Berastagi

De houten Batak-kerk in Berastagi

Aan de rand van Berastagi staat de houten Saint Francis of Assisi-kerk. Dit is een katholieke kerk, maar wel gebouwd in de karakteristieke stijl van de Batak-Karo, de oorspronkelijke bewoners van dit deel van Sumatra. Het is interessant om de mix van katholieke- en Batak-elementen te bekijken.

Kerk Berastagi Sumatra

Een Boeddhistische tempel net buiten de stad

Je verwacht het niet, op het islamitische Sumatra, maar Berastagi heeft een eigen Boeddhistische tempel, Taman Alam Lumbini genaamd. Deze gouden pagode zou niet misstaan in Myanmar en dat kan kloppen, want het is een replica van de Shwedagon Pagoda in Yangon. Geen enorm hoogtepunt, maar wel leuk om te zien. Vlak voor de tempel liggen trouwens velden met aardbeienplanten. Ben je hier in het juiste seizoen, stop dan even om een bakje verse aardbeien te kopen.

Tempel Berastagi

Naar het uitzichtpunt van Gundalin Hill

Zelf hebben we dit niet gedaan, omdat we al verschillende uitzichtpunten in de omgeving hadden bezocht. Maar ben je nog op zoek naar een prachtig uitzicht op de Sinabung-vulkaan, loop dan vanuit Berastagi naar Gundalin Hill. Je bent een uurtje onderweg, maar bij helder weer zie je de vulkaan perfect liggen.

Bloemenmarkt bezoeken aan de rand van Berastagi

Als we na twee dagen Berastagi verlaten, rijden we langs een enorme, kleurrijke bloemenmarkt, die in elk geval elke woensdag wordt gehouden. We vragen onze chauffeur Armin om te stoppen en lopen de markt op. Dat gaat uiteraard niet ongezien en in no time worden we omringd door enthousiaste bloemenverkopers, die willen weten waar we vandaan komen en wat we op Sumatra komen doen. Iedereen wil op de foto of wil ons op de foto zetten, dus het is meteen een gezellige boel. Zeker een stop waard!

Bloemenmarkt Berastagi Bloemenmarkt Berastagi Bloemenmarkt Berastagi Bloemenmarkt Berastagi Kraampje bloemenmarkt Berastagi Bloemenmarkt Berastagi Sumatra

Bezoek een traditioneel Karo-Batak-dorp

Berastagi is het gebied van het Karo-Batak-volk. In de omgeving liggen verschillende Karo-Batak-dorpen, waar je onder andere huizen in traditionele stijl kunt bekijken. Wij bezoeken het kleine dorp Dokan, met verschillende van deze typische huizen, die je ook van binnen kunt bewonderen.

Huizen Batakdorp Dokan Sumatra

Aanrader: de Sibayak-vulkaan beklimmen

Het lijkt misschien aantrekkelijk om de hoge Sinabung-vulkaan te beklimmen, maar dat is momenteel niet toegestaan. De vulkaan is veel te actief en dat maakt het te gevaarlijk voor hikers. Dan blijft er één optie over voor vulkaanliefhebbers en dat is de beklimming van de Sibayak-vulkaan. Prima, want dit is een prachtige wandeling. Sibayak is ruim 2200 hoog en barstte voor het laatst uit in 1881. Toch is de vulkaan nog altijd actief en dat is te zien aan de hotsprings, de gele zwavelbronnen en de stomende geisers.

Vulkaan Sibayak Sumatra

Hoe beklim je de Sibayak-vulkaan?

Je kunt de Sibayak-vulkaan in principe zelfstandig beklimmen. Meestal gaat dat natuurlijk goed, maar bij de ingang hangt een groot bord met de namen van alle toeristen die op de vulkaan zijn overleden.  Tijdens onze wandeling met gids Juan kwamen we een soloreizigster tegen, die het verkeerde pad aan het beklimmen was en door onze gids teruggeroepen werd. Een gids is dus wel aan te raden. Ga je toch zelfstandig, check dan voor je vertrek even in je hotel of er nog bijzonderheden zijn en ga niet wandelen bij slecht weer.

Sinabung Sumatra Bloemen vulkaan Sumatra

Wandeling naar boven

We rijden met de auto naar het officiële startpunt van de wandeling, waar we ons registeren. Ga je zelfstandig, dan neem je in het centrum een busje naar de voet van de berg, waarna je door de jungle naar het startpunt loopt. De weg is heel rustig, maar loopt wel omhoog, dus houd daar rekening mee. De hike naar de kraterrand is prachtig en niet erg zwaar. Af en toe moet je wat klimmen, maar nooit lang achter elkaar. Vulkanische landschappen vind ik geweldig en na de eerste klim worden we al getrakteerd op een uitzicht over de actieve Sinabung-vulkaan en de omringende heuvels. In de krater van de Sibayak-vulkaan stijgen de rookwolken omhoog, uit gele bronnen vol zwavel. De kraterrand is een mix van geel, oranje en rood gesteente en alles bij elkaar heb je het gevoel dat je op de maan bent beland.

Vulkaan Sibayak Sumatra Krater vulkaan Sibayak Sumatra

Klimmen naar de kraterrand van Sibayak

Het laatste stuk naar de kraterrand van Sibayak gaat redelijk steil omhoog, maar is nog altijd prima te doen. En de klim is de moeite waard, want vanaf de top heb je een fantatisch uitzicht over de krater, de groene valleien rond Berastagi en natuurlijk de rokende Sinabung-vulkaan. Als de wolken het toelaten tenminste, want die razen in hoog tempo over de bergkam heen. Wij nemen dezelfde weg terug naar beneden, maar er zijn ook andere paden terug. Er is één route die zo glad en steil is dat onze gids die zelf ook nooit neemt. Ben je alleen en heb je dit pad op het oog, laat je dan van tevoren informeren over de staat ervan, want het leek mij geen aanrader.

Beklimming Sibayak vulkaan Sumatra Uitzicht Sibayak vulkaan Berastagi Beklimming Sibayak vulkaan Sumatra

Bezoek aan de hotsprings van Berastagi

Wij nemen niet de auto terug naar Berastagi, maar lopen via het groene binnenland naar de hotsprings van Pemandian Air Panas Ginting. Dit zijn aangelegde hotsprings met verschillende zwembaden,  die diverse temperaturen hebben. Alles ziet er netjes uit, er zijn een paar kleedhokjes en het water is heerlijk. Wees wel voorbereid op enthousiaste lokale bezoekers die graag met je op de foto willen. Het is aan te raden om als vrouw een t-shirt te dragen als je het water ingaat, want de meeste lokale vrouwen gaan geheel gekleed het water in.

Hotsprings Berastagi Vruchtbare vallei Berastagi Sumatra

Eten in Berastagi

Berastagi heeft verschillende restaurants waar je prima kunt eten. Wij aten bij:

  • Panorama Restaurant in het centrum. Prima Indonesisch eten en lekkere verse fruitsapjes.
  • Puncak Restaurant. Een leuk restaurant met een goede kaart en allerlei verschillende soorten koffie. Vrij hip voor Berastagi-begrippen.

Tip: leuk hotel in Berestagi

Wij sliepen in Berastagi in het Kalang Ulu Hotel. Heel grappig: dit hotel past eigenlijk helemaal niet bij Berastagi. Van binnen lijkt het alsof je in een designhotel op Bali bent beland. Een prachtig aangelegde tuin, hippe zitjes, een prachtig rooftopterras en geweldige kamers: het hotel is echt heel mooi.

Hotel Berastagi 1 Hotel Berastagi 1Werken op land Sumatra

Hoe kom je in Berastagi?

Vanuit Medan is het een kleine drie uur rijden naar Berastagi, vanuit Bukit Lawang een kleine vijf uur. Wij reisden door Sumatra met een privéauto met chauffeur, geregeld bij reisorganisatie Better Places. Je kunt ter plekke ook een taxi huren of natuurlijk de openbare bus nemen.

Meenemen naar Sumatra

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er alles over.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven