Voordat we op reis gingen naar Egypte, hadden we niet zo’n goed beeld van de Egyptische keuken. Maar we wilden er natuurlijk wel alles over leren en daarvoor zijn food tours ideaal. We gingen een middag op pad met gidsen Mariam en Amir van Bellies En-Route en maakten tijdens hun food tour Caïro kennis met de lekkerste gerechten van Egypte. En wat bleek: de Egyptische keuken is verrassend goed!
Bellies En-Route is opgericht door Mariam en Laila, twee jonge vrouwen uit Caïro. Ze zijn grafisch ontwerper en dol op eten en met dat laatste wilden ze meer doen. “We dachten eerst aan een foodblog of een You Tube-kookkanaal, maar daar zijn er al zoveel van”, vertelt Mariam, terwijl we door de drukke straten van Downtown Caïro wandelen. “In Libanon ontdekten we het concept ‘food tour’ en daar waren we meteen enthousiast over. In Caïro bestonden nog geen food tours en Layla en ik zijn gek op de Egyptische keuken. Het heeft ons zes maanden gekost om de eerste tour te ontwikkelen, want we wilden zeker weten dat we de beste adresjes van de stad erin opnamen. We vroegen vrienden en familie naar hun favoriete gerechten en restaurants en testten alle plekken verschillende keren uit. Het resultaat is onze Downtown Cairo Food Tour.”
Pittig salad water
Tijd voor de eerste stop in Downtown Caïro: een restaurant waar we macarona bechamel proeven, pasta met rundvlees en tomatensaus uit de oven. Het heeft iets weg van het Griekse ovengerecht moussaka. Vroeger was dit gerecht vooral voorbehouden aan de koninklijke familie, maar later gingen ‘gewone’ Egyptische vrouwen het ook maken, om te laten zien hoe kosmopolitisch ze waren. Bij het gerecht krijgen we een glaasje salad water. Dit is een dressing van azijn, olie, citroen, dille, zout, peper, knoflook en chilipoeder, die je moet opdrinken. Erg pittig én lekker. Gids Amir legt ondertussen uit dat de Egyptische keuken een mix van allerlei invloeden is. “Grieks, Italiaans, Soedanees”, somt hij op. “Veel gerechten in onze keuken lijken op gerechten die je uit andere landen kent. Wij hebben er onze eigen draai aan gegeven en er iets authentieks Egyptisch van gemaakt.”
Nationaal gerecht Egypte: koshari
Een goed voorbeeld is het tweede gerecht wat we proeven, koshari . Je kunt Egypte niet verlaten zonder dit nationale gerecht van Egypte gegeten te hebben. “Ook wel ‘the poor man’s meal’ genoemd”, vertelt Mariam. “Koshari is goedkoop street food en het vult enorm. Het is een mix van rijst, vermicelli, macaroni, linzen, gebakken uitjes, kikkererwten en knoflook, geserveerd met een pittige tomatensaus. Niemand weet waar het gerecht precies vandaan komt, maar het schijnt al vierhonderd jaar oud te zijn. De pasta werd eraan toegevoegd door Italiaanse expats.” We eten tijdens onze Egypte-reis verschillende keren koshari en we vinden het erg lekker. Echt Egyptisch comfort food!
Dit was onze reisroute voor Egypte
Verfrissende Arabische koffie
Egyptische gerechten zijn overal het algemeen vrij zwaar en rijk, dus is onze tweede stop geen restaurant. Bij koffiebranderij Wardet Elyaman-Store proeven we Arabic Coffee, gemaakt van heel licht geroosterde koffiebonen en kardamom. Het lijkt meer op thee dan op koffie en het is een verfrissend drankje. De koffiebranderij zelf is ook erg leuk om te bekijken. In het kleine zaakje wordt 400 kilo koffie per dag gebrand en eigenaar Mohammed is duidelijk erg trots op zijn bedrijf, dat al sinds 1925 bestaat.
Home cooked maaltijden in Caïro
Door de drukte van Caïro wandelen we naar onze volgende stop, restaurant Zahraa El Bostan. Dit restaurantje was ik zelf zo voorbij gelopen. Het is amper als restaurant te herkennen en het is ook niet duidelijk wat je er kunt krijgen. Niet zo gek, want Zahraa El Bostan heeft geen vast menu. “Het is hier eten wat de pot schaft”, zegt Amir. “Het restaurant bestaat al sinds de jaren ’70 en je krijgt hier home cooked meals, zoals Egyptische vrouwen ze thuis ook maken.” We krijgen weer een flink aantal gerechten voorgeschoteld: gekookte groenten in tomatensaus, aardappel in een saus van verse tomaten en knoflook, gegrilde kip, butterbeans en -altijd lekker- Egyptisch brood.
Molokhia met twintig teentjes knoflook
Ster van de maaltijd is de molokhia, gemaakt van fijngehakte molokhiabladeren, zo’n twintig teentjes knoflook (minimaal, volgens Amir, anders is ‘ie niet goed) en koriander. “Er zijn allerlei manieren waarop je molokhia kunt serveren, bijvoorbeeld met eend, konijn of garnaal”, vertelt Mariam. “De oude Egyptenaren dachten dat de bladeren giftig waren en ooit was het gerecht verboden, omdat het lustopwekkend zou zijn. In het geheim koken kon ook niet, want het ruikt zo sterk dat de hele straat het meteen weet als je molokhia aan het maken bent. Het bereiden duurt maar tien minuten, maar het gerecht kookt snel over. Lang niet iedereen kan echt goede molokhia maken.”
Sapjes proeven tijdens food tour Caïro
Alle gerechten smaken even lekker en met volle buiken lopen we naar een cafeetje een paar deuren verder. Hier kunnen we even bijkomen met vier verschillende sapjes: tamarind, hibiscus, suikerriet en sobia, een Egyptisch drankje met kokosnoot, vanille en rijstbloem. Na deze verfrissende stop gaan we door naar de op één na laatste eetplek: het beroemde Caïreense restaurant Felfela. We proeven hier linzensoep met brood, baba ganoush, aubergine met knoflook uit de oven en drie gerechten gemaakt van fava beans (ful, taamiya en besara). Taamiya, de Egyptische variant van falafel, is één van onze favorieten. Taamiya wordt gemaakt van fava beans en is een stuk smeuïger dan gewone falafel. De food tour in Caïro wordt afgesloten met een dessert-stop. Omdat wij een trein moeten halen, moeten we die stop overslaan, dus we missen de desserts kunafa, basbousa en zalabya. Volgende keer beter, en gelukkig zitten we al meer dan vol. De Egyptische keuken heeft ons erg verrast: alles smaakte even goed!
Waarom een food tour Caïro doen?
- Tijdens een food tour leer je de lokale keuken kennen. Handig voor je hele reis, want zo weet je welke gerechten er zoal zijn en wat je lekker vindt. Zo leg je de basis voor een reis vol goed eten.
- Je leert veel over het lokale eten, maar ook over ondernemers en hun restaurants. Bovendien eet je op plekken die je zelf zo voorbij was gelopen, maar die de lekkerste authentieke lokale gerechten serveren.
- Je ziet meer van het centrum van Caïro dan alleen de bekende highlights.
- Voor meer informatie over de food tour: Belliesenroute.com.
Ik herkende alleen de baba anoush, omdat ze dat hier ook bij de jumbo hebben.. Al zal dat wel totaal anders smaken (lees: beter!) ? slim om zo’n food tour te doen zodat je dan de rest van je vakantie weet wat je kunt eten en wat wel/niet lekker is!
Ja, foodtours zijn echt fantastisch! Ik probeer er op zoveel mogelijk plekken eentje te doen 🙂
Aaaah lekker, ik krijg helemaal honger van deze post! Ik vond koshari ook lekker en heb het vaak gegeten in Egypte. En wat zonde dat je de toetjes moest missen… Als zoetekauw zou dat een no go zijn, haha. Ik ga direct kijken of we in Istrië ook een food tour kunnen doen, goed idee!
Foodtours zijn zo superleuk! Echt een aanrader in elk land, vast ook in Kroatië! En die toetjes missen, dat was inderdaad jammer 😉
Ik weet duidelijk verrassend weinig over Egyptisch eten, ik herken eigenlijk bijna geen van de gerechten die je in deze post noemt! Leuk zo’n food tour daar!
Was inderdaad superleuk, zeker omdat ik ook geen idee had van wat ik kon verwachten van het Egyptische eten! Dit was de ideale kennismaking. Ik ben echt gek op food tours 😉
Hahaha wat leuk! Ik ken natuurlijk al die adresjes! Ik mis alleen 1 heel bekend Egyptisch streetfood gerecht namelijk foul… misschien dat je het wel op hebt maar niet genoemd. Hoe dan ook, het os altijd genieten van de Egyptische keuken (Maar ik ben bevooroordeeld) 😉
Ah, foul hebben we ook gegeten! Ik ga het er nog even bij zetten. Ik vond de Egyptische keuken echt heel goed, twee weken lang alleen maar lekker gegeten (maar dat verbaast jou natuurlijk niets 😉