zicht op de Monastery in Petra van bovenaf

Jordanië

Wereldwonder Petra in Jordanië bezoeken: de ideale planning

Wereldwonder Petra in Jordanië is zonder twijfel hét hoogtepunt van je rondreis door dit geweldige land. Petra was ooit de hoofdstad van de Nabateeërs en bestaat uit indrukwekkende monumenten, uitgehakt in oranjerode rotsen. Voor het bezoeken van de vele bezienswaardigheden van Petra zou ik twee dagen uittrekken. Inclusief de spectaculaire wandeling via ‘de achterdeur’, van Little Petra naar de Monastery. Dit is de ideale planning voor twee dagen Petra.

Wat is wereldwonder Petra in Jordanië?

Petra is een historische stad in Jordanië en was in de achtste eeuw voor Christus de belangrijkste stad van de Edomieten. In de vierde eeuw voor Christus werd Petra uitgeroepen tot de hoofdstad van de rijke Nabateeërs, die zeer welvarend waren dankzij hun handel in wierrook (frankincense), die ze vanuit Jemen en Oman naar Perzië en het Griekse en Romeinse Rijk haalden. Petra was bovendien een belangrijk knooppunt voor verschillende handelsroutes en rond het jaar 0 woonden hier zo’n 25.000 mensen. In de zevende eeuw werd Petra verlaten, doordat handelsroutes waren veranderd en Petra daar niet langer van kon profiteren.

Bezienswaardigheden Petra: niet voor niets een wereldwonder

Bij Petra denk je waarschijnlijk meteen aan de Treasury, de wereldberoemde schatkamer. Maar naast dit in de rotsen uitgehakte monument zijn er nog veel meer bezienswaardigheden in Petra. De stad is immens groot en barst van de tombes, kloosters, kerken en andere spectaculaire bouwwerken. De belangrijkste hoogtepunten en bezienswaardigheden van Petra zijn:

  • De Siq en de Treasury (de Siq is de smalle doorgang die je naar de Treasury leidt).
  • The Monastery: misschien nog wel indrukwekkender dan de Treasury.
  • De Royal Tombs: een reeks van schitterende monumenten, ook weer uitgehakt in de rotsen.
  • De Great Tempel: een indrukwekkend tempelcomplex.
  • The Theatre: een enorm theater dat gebouwd werd in de eerste eeuw.
  • De gemarmerde zandstenen rotsen in alle kleuren rood en oranje. Het loont de moeite om de rotsen van Petra van dichtbij te bekijken. Geen enkel stuk heeft maar één kleur en de gemarmerde patronen zijn prachtig om te zien.
  • De vele dieren: trotse kamelen, schattige ezeltjes, luie katten – zonder de dieren zou Petra Petra niet zijn.

Hoeveel dagen nodig voor Petra, Jordanië?

Tijdens mijn eerste dagen in Jordanië had ik een chauffeur, die mijn twee geplande dagen voor Petra onzin vond. “You can see everything in five hours”, riep hij verbaasd uit. Tja. Als je dat per se wilt, kun je in vijf uur inderdaad enkele hoogtepunten afstrepen, maar leuker wordt je bezoek aan Petra daar niet van. De stad is enorm, je kunt er prachtige wandelingen maken en je wilt echt de tijd nemen om alles op je gemak te bekijken. Ik zou dan ook twee dagen voor wereldwonder Petra uittrekken, zodat je alle bezienswaardigheden mee kunt nemen.


Koop de Jordan Pass!

Een goede tip als je een reis naar Jordanië gaat maken: koop online de Jordan Pass. Hiermee krijg je bij aankomst op het vliegveld gratis een Jordaans visum en je krijgt toegang tot volop bezienswaardigheden. Ga je twee dagen naar Petra? Koop dan de Jordan Explorer-variant. Met een Jordan Pass ben je altijd goedkoper uit dan met losse entreetickets.

Tips Petra: planning voor twee dagen

Dag 1: de hike van Little Petra naar de Monastery: naar Petra via de achterdeur

De meeste bezoekers komen Petra binnen via de Siq, een spectaculaire smalle kloof tussen hoge rotsen van 1,2 kilometer lang. Ik koos ervoor om de eerste dag juist de zogenoemde achterdeur te nemen. We deden de hike van Little Petra naar de Monastery en liepen aan het eind van de dag via de Siq Petra weer uit.


Overnachten in Little Petra

We sliepen de avond van tevoren in Little Petra, in het geweldige Seven Wonders Luxury Camp. Aan het eind van de middag bezochten we Little Petra alvast, een soort mini-versie van het wereldwonder, inclusief uitgehakte tombes in de rotsen.

Onze eerste dag in Petra zag er als volgt uit:

Om 07.00 uur vertrokken we van het hotel naar de ingang van Little Petra (tien minuten rijden). Bij de ingang lieten we onze Jordan Passes en paspoorten zien. Het is heel belangrijk om je entreebewijs al op zak te hebben, want je kunt bij Little Petra geen kaartjes kopen voor Petra.

Een jeep nemen

Je kunt daarna je wandeling naar de Monastery (Ad Deir) starten, maar je kunt er ook voor kiezen om eerst een jeep te nemen naar een punt halverwege de wandeling (een klein half uur rijden). Die jeep regel je bij de ingang en kost 5JD per persoon. Ik raad van harte aan om die jeep te nemen. Het eerste stuk is qua landschappen niet heel bijzonder en je moet deze dag enorm veel lopen. Het scheelt veel tijd en energie om het eerste stuk van de hike te rijden.


Wandeling naar de Monastery

We werden aan de voet van een berg afgezet, waar onze wandeling naar de Monastery startte. Je loopt via eindeloze trappen omhoog, maar het is niet heel zwaar. Onderweg heb je spectaculaire uitzichten over de hele omgeving en je kunt regelmatig stoppen om een kopje zoete thee te drinken bij een Bedoein. Na anderhalf uur zie je de koepels van de Monastery in de verte en voor je het weet sta je met open mond voor dit enorme bouwwerk. En het mooie is: er zijn waarschijnlijk maar heel weinig mensen, aangezien de meeste bezoekers via de Siq binnenkomen en nog geen tijd hebben gehad om naar de Monastery te klimmen.

Tip: het beste uitzicht over de Monastery

Tegenover de Monastery ligt een uitzichtpunt, aangegeven als ‘the best view in the world’. Neem de moeite om omhoog te klimmen, want vanaf de top heb je van bovenaf een fantastisch uitzicht over de Monastery. Sla ook ‘the cave shot’ niet over: vanuit een grot tegenover de Monastery kun je het bouwwerk via een doorkijkje fotograferen.

De trappen af naar de Great Temple

Heb je de Monastery uitgebreid bekeken, loop dan naar de trappen rechts tussen de rotsen. Je loopt nu zo’n 850 trappen naar beneden, door een kloof met in de verte uitzicht op de Royal Tombs. En langs tientallen souvenirkraampjes, maar dat terzijde. Die trappen zijn ook een goede reden om de hike vanuit Little Petra te doen, want anders moet je vanuit het centrum van Petra helemaal omhoogklimmen naar de Monastery (en weer terug). Dat is echt een flinke klim!

Tip: sla linksaf naar The Lion Triclinium

Het is een verborgen plek waar je zo voorbijloopt: The Lion Triclinium. Loop je naar beneden vanaf de Monastery, dan is er na ongeveer een half uur een afslag naar rechts. Zonder onze gids had ik die zeker gemist, dus let goed op en zoek het punt van tevoren op in Google Maps. Loop tussen de smalle rotsdoorgang door en aan het eind zie je The Lion Triclinium liggen, een fotogenieke tombe die is uitgehakt in de rotsen en herkenbaar is aan het gebeeldhouwde hoofd van Medusa aan beide kanten van de opening.

Eten in Petra, Jordanië

Eenmaal beneden kom je uit bij Qasar al-Bint, met verschillende restaurantjes waar je iets eenvoudigs kunt eten. Het is de enige plek in Petra waar je wat fatsoenlijks kunt eten (drinken is wel overal verkrijgbaar), dus pak hier je kans. Als je eerst dieper Petra ingaat, moet je later het hele stuk weer teruglopen naar de restaurants. Gezien de planning van deze dag moet je dan wel vroeg lunchen. Wil je dat niet, regel dan vooraf een lunchpakketje in je hotel in Little Petra en ga ergens picknicken.

’s Middags: bezienswaardigheden Petra en de Al-Khubta Trail

Na de lunch is het tijd om de andere bezienswaardigheden van Petra te bekijken. Loop door Colonaded Street naar de Great Temple en bezoek de fantastische Royal Tombes. Links van de Royal Tombes start bovendien de Al-Khubta Trail, die je naar een uitzichtpunt hoog boven de Treasury leidt. Het is ongeveer drie kwartier naar boven lopen (wederom via trappen) en de landschappen alleen al zijn de moeite waard. Ik was in Jordanië als reisbegeleider en mijn groep had geen zin om helemaal naar boven te klimmen. Ik heb zelf dus maar een deel van de hike gedaan, maar in deze blog lees je alles over de complete wandeling.

Via de Treasury en de Siq naar Wadi Musa

Wij liepen na de tombes door de ‘hoofdstraat’ van Petra langs het theater naar de Treasury. De Treasury is een wow-moment: het is zo’n iconische plek! Vanaf een uur of tien is het hier superdruk, met toeristen, kamelen, ezels en Bedoeïnen die je tien keer komen vragen of mee wilt naar het viewpoint. Tegenover de Treasury leidt namelijk een steil en gevaarlijk pad naar boven, en de gidsen vragen veel geld om je te begeleiden. Ik zou er niet aan beginnen en gewoon voor het uitzicht vanaf de Al-Khubta Trail gaan. De Treasury zelf heeft op elk moment van de dag een andere kleur en blijft een fantastisch gezicht. Genoeg gezien? Loop dan door de schitterende smalle Siq richting het Visitors’ Center. Tegen die tijd heb je twintig kilometer gelopen, dus dan is het wel mooi geweest.

Slapen in Wadi Musa

Ga je Petra in Jordanië bezoeken, dan is het handig om te overnachten in het stadje Wadi Musa. Hier vind je alle faciliteiten die je nodig hebt. Wij verbleven in het deel dat direct naast het Visitors’ Center ligt, zodat we de volgende ochtend heel vroeg naar Petra konden wandelen. We sliepen in het prima La Maison Hotel Petra, op 400 meter van de ingang van Petra.

Tip restaurant in Wadi Musa: Alqantarah Restaurant

Na zo’n lange dag wandelen en sightseeën kun je natuurlijk wel een lekker diner gebruiken. Wij aten bij Alqantarah Restaurant een fantastische Jordaanse maaltijd, een tafel vol lekkere gerechten, salades en vers brood. Aanrader!

Petra by Night bijwonen?

Op maandag, woensdag en donderdag vindt Petra by Night plaats, waarbij de Siq en de Treasury worden verlicht met kaarsjes. Je leest er hier alles over. In 2008 vond ik dit een magische ervaring, maar in 2023 ben ik hier niet geweest omdat het niet in onze planning paste. Ik kan dan ook niet zeggen hoe het tegenwoordig is.

Dag 2 Petra: zonsopkomst, overige bezienswaardigheden en de High Place of Sacrifice Trail

Petra gaat ’s ochtends om 06.00 uur open en het is aan te raden om zo vroeg mogelijk te gaan. Dan kun je de drukte ontwijken en heb je zelfs de kans om de Treasury zonder mensen ervoor te zien. Wij kozen ervoor om eerst te ontbijten en om 07.00 uur waren we bij de ingang. Dat was een prima tijd, aangezien het daarvoor eigenlijk te donker was om echt iets te zien. Deze ochtend loop je via de Siq Petra in. Onderweg kom je langs de Djinn Blocks en de Obeslik Tomb en dan ga je de Siq in, die zonder al die mensen, golfkarretjes (echt!) en ezels nog magischer is. Met als hoogtepunt natuurlijk ‘the crack’, waar je tussen de rotswanden je eerste blik op de Treasury werpt.

Zonsopkomst in Petra

Het duurt even voordat de zon op de Treasury gaat schijnen. In oktober was dat om 09.00 uur. Het is dan ook een aanrader om eerst richting het theater te wandelen en ondertussen het zonlicht op de monumenten te fotograferen. Houd je van fotografie, dan is dit het beste moment van de dag. Om 09.00 uur waren we weer bij de Treasury om de eerste lichtstralen op het monument te zien, dat het roze zandsteen in vuur en vlam leek te zetten.

The High Place of Sacrifice Trail

Tussen de Treasury en het theater staat links een bord met ‘High Place of Sacrifice Trail’ erop. Volg dit bord en begin de klim naar boven. Deze hike mag je echt niet missen als je Petra bezoekt. Je klimt via trappen door een smalle kloof met hoge rotswanden naar de High Place of Sacrifice. Het is ongeveer drie kwartier lopen tot je boven bent en daar word je getrakteerd op een spectaculair uitzicht over heel Petra, inclusief de Royal Tombes. Enorm de moeite waard en een fijne plek om even iets te drinken en van de landschappen te genieten.

Hiken in Petra: de Wadi Al Farasa Trail

Afhankelijk van je tijd kun je hierna verder lopen via de Wadi Al Farasa Trail, die uitkomt bij Qasar al-Bint, waar de restaurantjes van Petra zitten. Lijkt me prachtig! Heb je weinig tijd, loop dan dezelfde weg terug naar beneden. Lees hier meer over de verschillende wandelroutes in Petra.

Laatste bezienswaardigheden Petra

Hierna kun je verschillende bezienswaardigheden in Petra bezoeken die je nog niet gehad gezien. Voorbeelden zijn het theater en de Byzantijnse kerk. Dan heb je alle hoogtepunten van Petra bezocht.

Lekker lunchen in Wadi Musa

We waren rond lunchtijd klaar in Petra. We liepen terug door de Siq naar Wadi Musa, waar we lunchten bij Old Street Restaurant, niet ver van het Visitors’ Center. Het eten is hier geweldig (ik droom nog steeds van de gevulde paprika en aubergine) en de eigenaar is heel gastvrij. Zelf kozen we ervoor om die middag nog door te reizen van Wadi Rum (1.45 uur rijden), maar je kunt natuurlijk ook nog een nachtje in Wadi Musa blijven en eventueel nog een zonsondergang in Petra meepikken.

Petra bezoeken: praktische informatie

Hoe kom je in Petra?

Petra is makkelijk te bereiken met de auto. Jordanië is een ideaal land voor een roadtrip en een huurauto is dan ook een prima manier van reizen. Ik huur zelf altijd auto’s via Sunny Cars, maar het is ook aan te raden om eens te kijken bij Discovercars.com. Je kunt uiteraard ook kiezen voor een transfer, taxi of auto met chauffeur. Het is zelfs mogelijk om vanuit Amman een georganiseerde dagtrip te regelen of een meerdaagse tour naar Petra, Wadi Rum en de Dode Zee te boeken.

Je hele rondreis Jordanië laten organiseren?

Natuurlijk kun je ook je hele rondreis Jordanië van tevoren organiseren:

  • Ik reisde zelf met Better Places en hun lokale reisspecialist Elena is fantastisch. Zowel voor als tijdens je reis is ze heel goed bereikbaar, ze kent de leukste plekken en staat ze altijd klaar om vragen te beantwoorden.
  • Op zoek naar een avontuurlijke meerdaagse hike in Jordanië? Dan is The Jordan Trail een geweldige optie.
  • Andere Jordanië-reizen boek je bijvoorbeeld via Riksja Travel, 333Travel of TUI.

SIM-kaart kopen in Jordanië

Op het vliegveld van Amman, in de aankomsthal, kun je een SIM-card kopen.  Ik heb een e-SIM en koos voor provider Zain, omdat die de beste dekking heeft. Ik had 50G aan data voor een maand (voor 30JD), dus veel en veel meer dan je ooit opmaakt. Vraag bij de loketten wel goed naar prijzen en pakketten, want er staat nergens een overzicht van het aanbod.

Is Jordanië veilig?

Jordanië is, ondanks de oorlogen in de buurlanden, nog steeds een veilige reisbestemming. Zelf was ik afgelopen oktober in Jordanië, toen de oorlog van start ging. Ik heb daar ter plekke geen last van gehad. De Jordaniërs hebben het toerisme keihard nodig en je bent dan ook enorm welkom. Ik kan je aanraden om te gewoon te gaan en te genieten van al het moois dat Jordanië te bieden heeft. En een groot voordeel: in het normaal zo drukke Petra is nu heel rustig.

Meer lezen over Jordanië?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven