Viewpoint Harau Vallei Sumatra
Indonesië

Tips Harau Vallei op Sumatra: van rijstveldenhikes tot eendenraces

Enorme granieten en kalkstenen rotsen torenen hoog boven de Harau Vallei uit, boven een lappendeken van knalgroene rijstvelden, traditionele huizen en modderige paden. De Harau Vallei ligt in West-Sumatra, Indonesië en het is één van de mooiste plekken van heel Sumatra. Bovendien is er genoeg te beleven, van traditioneel leren koken tot het bijwonen van eendenraces. Dit zijn mijn tips voor de leukste dingen om te doen in de Harau Vallei.

Vanuit de stad Bukittinggi is het ongeveer een uur rijden naar de Harau Vallei en het stadse leven is dan meteen ver weg. De Harau Vallei is een schitterende plek, dankzij de hoge rotsen (tot wel driehonderd meter hoog), de relaxte sfeer en de groene rijstvelden. Een aantal jaren geleden kwamen hier bijna geen toeristen en kon je alleen bij Adbi Homestay verblijven. Tegenwoordig is het aantal buitenlandse reizigers nog wel beperkt, maar weten de Indonesiërs Harau prima te vinden. De homestays en glampings schieten als paddenstoelen uit de grond en in het weekend schalt de door locals zo geliefde karaoke door het dorp. Kortom: bezoek Harau op een doordeweekse dag en wacht niet te lang, want de ontwikkelingen gaan hier razendsnel.

Wat te doen in de Harau Vallei?

Slaap in een homestay

Wij sliepen bij de eerste homestay in de Harau Vallei: Adbi Homestay. Het is nog altijd een fijne plek, met leuke, eenvoudige huisjes (met een mini-badkamertje) in een groene tuin en enorm hartelijke eigenaren. De homestay ligt onder een torenhoge rots waar een grote waterval vanaf klettert. Als het regent wordt de waterval behoorlijk indrukwekkend. Via Adbi kun je alles regelen wat je maar wilt, van hikes tot kookworkshops. Ik vond het al leuk om rond de homestay te wandelen en het rustige dorpsleven tussen de rijstvelden te bekijken. Af en toe zie je tussen de velden zelfs een traditioneel Minangkabau-huis staan. Je moet direct boeken bij Adbi, via WhatsApp: 085263781842. Meer informatie vind je op Instagram.

Kledingtip! De Harau Valley is een traditioneel gebied en de bewoners zijn moslim. Het is dan ook respectvol om rekening te houden met je kleding en je knieën en schouders te bedekken.

Tips Harau Vallei: wandelen door de rijstvelden

De Harau Vallei is gemaakt om te wandelen en wij gingen op pad met Rinal, de zoon van onze homestay-eigenaar. Hij leidde ons dwars door de rijstvelden, langs steile rotswanden en door de heuvels. Onderweg kom je door traditionele dorpjes met enthousiast zwaaiende kinderen en in de verte hoor je het gebrul van black gibbons. Wij werden onderweg overvallen door een bui en toen het weer droog was, gingen de gibbons helemaal los. Geen aap gezien, maar het geluid was overweldigend.

Waterval Air Terjun Lembah Harau

Na de rijstvelden klommen we omhoog voor een mooi uitzicht over de vallei en liepen vervolgens naar een waterval. Rinal had voor ons een geweldige lunch geregeld bij een lokaal huis in de vallei. Eenmaal terug in de vallei stond er een becak (brommer met zijspan) op ons te wachten, die ons naar de waterval Air Terjun Lembah Harau bracht. Deze waterval is dé bezienswaardigheid van de Harau Vallei en inderdaad: hij is erg mooi. Iets minder is het feit dat er onderaan een soort zwembad is gemaakt met opblaasbanden en andere rommel, waardoor het geheel zeker in het weekend een kermis wordt. Gelukkig waren wij er op een doordeweekse dag en is de omgeving hier prachtig. Het is een half uur lopen naar de waterval vanuit het dorp, maar de weg is wel steil. Een opelet of brommer nemen is aan te raden.

Tip! Vraag bij je homestay naar de beste hikes. Wij maakten van onze wandeling een complete dagtrip, maar er zijn ook kortere routes mogelijk. Er schijnt een mooie (maar zware) klim naar een uitzichtpunt te zijn, voor het beste uitzicht over de vallei. De homestay kan een gids voor je regelen.

Leer Sumatraans koken van een local

Bij Adbi Homestay kun je een kookworkshop doen, die wordt gegeven door Noni, de zus van het gezin. De eerste stap was inkopen doen op een drukbezochte markt in de buurt en dat was geweldig. Hier komen blijkbaar maar weinig toeristen en we werden continu begroet, aangesproken en uitgenodigd om foto’s te maken en producten te bekijken.

De Minang-keuken leren kennen

Eenmaal terug in de homestay konden we aan de slag in Noni’s kleine keukentje. We maakten chicken rendang met jackfruit (rendang is de lokale specialiteit), bakwan (gefrituurde groenten in deeg) en onde onde (kleefrijstballetjes met pandan en geraspte kokos) als toetje. Dit zijn gerechten uit de lokale Minang-keuken en het resultaat was heerlijk. Het leuke van deze kookworkshop was dat het allemaal niet zo gepolijst was: de recepten moesten we zelf opschrijven en Noni vond het soms sneller gaan als zij het werk van ons overnam, maar leuk was het zeker.

Maak een trip naar de Sikabu-rijstvelden

De rijstvelden op Sumatra behoren sowieso al tot de mooiste van Indonesië, maar de Sikabu-rijstvelden doen er nog eens een schepje bovenop. Ruim een half uur rijden vanuit Harau liggen deze eindeloze rijstterrassen, fotogeniek aangelegd tussen de bergen. Dit is een hele mooie plek en er ligt een leuk café bij, Bumi Sikabu. Ideaal om iets te drinken of te eten op het dakterras en ondertussen kennis te maken met de locals. Want als buitenlandse reiziger trek je hier alle aandacht en mensen vinden het leuk om een praatje met je te maken. De eigenaar van het café heeft grote dromen om het toerisme hier verder te ontwikkelen en heeft een kleine homestay (Sikabu View) en een glamping gebouwd.

Woon een traditionele eendenrace bij

“Do you want to see a duck race?”, vroeg onze homestay-eigenaar ons. Ik zag meteen twee eenden voor me die losgelaten werden uit hun hokjes en al waggelend een parcours af moesten leggen, maar de duck races in Sumatra bleken andere koek te zijn. Een flying duck race (Pacu Itiak) is een traditie van het Minangkabau-volk in dit deel van West-Sumatra. Hiervoor worden vrouwtjeseenden van vier tot zes maanden oud ingezet, die nog niet volledig kunnen vliegen. Het idee is dat ze laag vliegend een afstand van zeshonderd tot tweeduizend meter overbruggen. De winnende eend is de eend die het dichtst bij de eindstreep komt, maar er niet overheen gaat. De races zijn zo populair dat het inmiddels nationaal erfgoed is geworden én een professionele sport.

Eendenrace = lokaal festival

We besloten een kijkje te nemen bij zo’n eendenrace en dat bleek een enorme happening. De races worden gehouden in verschillende gebieden en er worden complete wegen voor afgesloten. Wij kwamen midden in een soort festival terecht, met eetkraampjes, muziek, een prijzenkast, een omroeper en een dolenthousiast publiek. De eigenaren van de eenden waren verschrikkelijk zenuwachtig, de eenden werden behandeld als prinsessen en ondertussen werd er flink gegokt op de winnende eenden. Wij werden meteen begroet als een soort eregasten en alle mannen wilden ons vol trots hun eend laten zien.

De start van de duck race

De start was het meest bijzondere moment, waarbij de mannen hun eenden bloedfanatiek de lucht ingooien en er vervolgens achteraan sprintten. De spanning was voelbaar, want de winnaars kunnen geld én eeuwige roem winnen. De eigenaren hebben er bovendien hard voor gewerkt. Onze gids vertelde ons de dat de voorbereidingen ruim drie maanden duren en dat er stevig getraind wordt met de eenden. Ze krijgen daarnaast een speciaal dieet met honing en vitamines. Dat komt allemaal nauw, want de eenden moeten voldoen aan verschillende eisen om zich te kwalificeren voor de race. Natuurlijk zijn dit soort wedstrijden niet goed voor de dieren, maar het is hier nu eenmaal een traditie. Ik vond het erg bijzonder om mee te maken.

Tip! Vraag bij je homestay of er in de buurt eendenraces gehouden worden. Het eendenrace-seizoen duurt een maand en vindt plaats in het najaar. Wij waren in oktober op Sumatra.

Hoe kom je in Harau Valley?

Wij reisden door Sumatra met een auto en chauffeur, geregeld via reisorganisatie Better Places. Dat maakte de reisdagen erg makkelijk: instappen en gaan. Hier lees je alles over onze reisroute van drie weken. Reis je met de bus, dan is Harau het beste te bereiken via Bukittinggi (twee uur) of Padang (vier tot vijf uur). Stap uit in Sarilamak (vraag de chauffeur om je op de juiste plek af te zetten) en neem daar een becak naar de Harau Valley. Je kunt ook een privé-taxi nemen vanuit Bukittinggi of Padang als je wat sneller wil reizen.

Entree betalen voor Harau Valley

Voordat je de vallei inrijdt, moet je entree betalen bij een slagboom. Toen wij er waren was dat 10.000 rupiah, 60 eurocent. Het was me niet duidelijk waar die entree voor bedoeld is. Toen ik daar onze chauffeur naar vroeg, antwoordde hij: ‘for two people’ 😉 .

Het vervoer binnen de Harau Valley

In de Harau Valley kun je een brommer huren en zo de omgeving verkennen. Een brommer huren kan via of bij je homestay. De hoofdweg in Harau is goed, maar de kleinere wegen niet. Rijd dus heel voorzichtig, zeker als je weinig brommerervaring hebt. Andere opties voor vervoer is de becak, een motor met zijspan die als taxi fungeert. Dit vervoersmiddel wordt ook wel opelet genoemd.

Homestays en glamping in Harau Vallei

Wij verbleven bij Adi Homestay, maar dat is natuurlijk niet de enige accommodatie in de Harau Vallei. Andere opties zijn bijvoorbeeld:

Eten in de Harau Valley

Wij aten al onze maaltijden in onze homestay, want het eten was daar geweldig. Niets meer aan doen!

Meer lezen over Sumatra?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven