Wist je dat je tijdens een reis van twee weken ongeveer dertig flesjes water koopt? Dat is een hele berg plastic afval, die in de meeste ontwikkelingslanden niet goed verwerkt kan worden. Sinds begin dit jaar neem ik daarom een Dopper mee op reis en probeer ik die waar mogelijk bij te vullen met drinkwater. Dat is helaas niet overal even makkelijk. Op Bali is er daarom een goed initiatief bedacht: Refill My Bottle Bali. Via een app kun je zien welke winkel, restaurant of hotel een watertank heeft staan, waar je je drinkfles zo mag bijvullen. Ik testte de app tijdens mijn Bali-trip.
Refill My Bottle is een inititief van de Fransman Alexandre Tsuk, die zelf op Bali woont. Het is zijn doel om Bali mooi te houden en het toerisme op Bali te verduurzamen. Daarom startte hij onder andere met Refill Bali, dat inmiddels Refill my bottle heet. Dit is een app met een kaart waarop ruim 250 refill stations staan aangegeven. Dit zijn restaurants, cafés, winkels, galerieën en hotels, die een grote waterfles of -tank in de zaak hebben staan. Deze locaties zijn te herkennen aan de blauwe Refill Bali-sticker in de etalage. Daar mag je gratis of tegen een kleine bijdrage je waterfles bijvullen. De app werd ontwikkeld met hulp van de duurzame reisorganisatie Better Places, die zich inzet om het gebruik van plastic op haar reisbestemmingen te verminderen.
Hoe werkt de app op Bali?
Ik had de app van tevoren al op mijn telefoon gezet. Hij is te downloaden in de App Store en via Google Play. De meeste refill stations op Bali vind je in Ubud en aan de bekende plaatsen aan de zuidkust. Op plekken als Sidemen en Uluwatu waren er nog bijna geen stations, maar daar komt hopelijk snel verandering in. De app zelf werkt heel simpel: op een Google Maps-kaart zijn de locaties aangegeven waar je je fles kunt bijvullen en een blauw puntje geeft aan waar je zelf bent. Naast een kaart heeft de app ook een lijst, waar de adressen in volgorde van nabijheid vermeld staan. Een handig hulpmiddel, want de namen van de winkels of restaurants zijn soms makkelijker te spotten dan de blauwe stickers.
Testen in Ubud
Ik heb de app eerst in Ubud getest, waar veel bijvulstations zitten. Ik vond het wat lastig om zomaar restaurants binnen te lopen en daar te vragen of ik mijn fles bij mocht vullen. Het werkt voor mij natuurlijker als ik al ergens heb gegeten en na afloop dan nog even mijn Dopper bijvul. Gelukkig waren er ook andere locaties dan restaurants en kon ik in winkeltjes makkelijk bijvullen. Daar moest ik meestal een paar cent betalen voor het water en dat vond ik prima. Dan voelde het minder alsof ik ‘zomaar’ water kwam aftappen, maar was het een gewone transactie. Let op: niet alle adressen zijn even makkelijk te vinden. Probeer de sticker in de etalage te spotten en loop anders even binnen bij het adres dat de app vermeldt om naar het water te vragen.
Testen app in Canggu
Canggu heeft ook verschillende adressen die zijn aangesloten bij Refill Bali. De locaties zijn hier makkelijker te vinden dan in Ubud. Zo vulde ik mijn fles bij bij Monsieur Spoon, de geweldige bakkerij het centrum. Daar staat overigens geen watertank, je moet de medewerkers even vragen of ze je Dopper willen bijvullen. Ook in de bazaar Love Anchor Canggu had ik zo het bijvulstation gevonden. De medewerkers lieten me weten dat nog maar weinig mensen vragen naar drinkwater via Refill Bali, maar ze kenden het initiatief wel.
Plastic afval verminderen
Uiteindelijk heb ik op Bali maar weinig flessen water gekocht, ook omdat ik in de meeste van mijn hotels ook drinkwater kon bijvullen. De app helpt je om de hoeveelheid afval te beperken die je tijdens je Bali-reis veroorzaakt. Het nadeel is dat de app niet altijd even stabiel is. Ben je van plan om hem te gebruiken, zorg dan dat je ‘s ochtends de kaart altijd even ververst. Dan kun je er waarschijnlijk de hele dag mee uit de voeten. Het is de bedoeling dat er dit jaar in totaal duizend bijvulpunten op Bali komen en dat ook het aantal stations op de Gili-eilanden, Nusa Lembongan, Java en Flores wordt uitgebreid. Voor meer informatie: Refillmybottle.
Refill NOT Landfill Cambodia
Ga je op reis naar Cambodja en wil je ook daar je plastic afval beperken? In Cambodja heb je het initiatief Refill NOT Landfill. In Cambodja worden elke maand 4,6 miljoen plastic flessen gebruikt in de reisindustrie en ook hier is geen goed afvalverwerkingssysteem. De Nederlander Christian de Boer bedacht daarom Refill NOT Landfill, een kaart met ruim 150 adressen waar je je waterfles gratis kunt bijvullen met schoon drinkwater. Voor meer informatie: Refill Cambodia.
Zou jij deze app gebruiken? Ik ben benieuwd!
* Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Better Places.
Mooi initiatief! Ik ga in januari naar Bali en probeerde de app te downloaden, dat lukt helaas niet, niet verkrijgbaar in de App Store (heb een Apple), krijg ik in beeld als ik hem probeer te downloaden. Heb je tips?
Hallo José, ik heb het ook geprobeerd en krijg dezelfde melding. Op de Android-telefoon van mijn vriend doet ‘ie het wel, dus misschien is er een update gaande of iets dergelijks. Ik kijk even of ik het uit kan zoeken!
Dat is fijn!
Mooi initiatief! Ik vraag me dan wel af of het mineraal water is, of water uit de kraan..? Dat laatste is voor de Balinezen tenslotte ook drinkwater… in Amerika op de luchthaven van Atlanta spotte ik ook een refill systeem voor flesjes. Super handig! Totdat je een slok neemt en het kraanwater blijkt te zijn…. yuk!
Het is echt drinkwater, geen kraanwater. Kraanwater kun je op Bali echt niet drinken. Het is water uit van die grote waterflessen, zoals je ook op de foto ziet. Dat kun je zonder problemen drinken!
Mooi project en zeker heel hard nodig. Helaas lees ik het nu pas. Vanavond vliegen we terug naar huis. Maar de volgende keer Bali gaan we onze waterfles zeker op deze manier bijvullen. Nu hebben we 5 liter containers gekocht.
De grote containers zijn in elk geval een begin! Hopelijk heb je een mooie reis gehad 🙂
Hoi Karlijn, wat een leuke artikelen schrijf jij! Omdat ik mij aan het oriënteren ben voor Bali, kwam ik dit artikel tegen. Helaas werkt de link niet meer en kan het kloppen dat de app nu Refill Bali heet?
Ik ga gauw doorlezen 😃
Hoi Gerda, dank voor je bericht! Het lijkt er inderdaad op dat de app nu Refill Bali heet. Leuk dat je naar Bali aan het kijken bent, hopelijk mogen we er snel weer naartoe!
Goede initiatieven! Wij gaan over twee weken proberen helemaal van de plastic flessen af te komen. We nemen beide een dopper en een Lifestraw-Go mee. Met de fles met filter werken we waar we niet kunnen bijvullen. Van Myanmar weer ik het nog niet, maar de bergen plastic afval van Cambodja ken ik helaas maar al te goed. Ik ben benieuwd op hoeveel flessen we in 3,5 week reizen gaan uitkomen 🙂
Goed bezig Robert! Ik ben ook benieuwd naar de uiteindelijke besparing 🙂