Home Azië Van sauna tot gat in de grond: de homestays in Tadzjikistan

Van sauna tot gat in de grond: de homestays in Tadzjikistan

Door Karlijn

Reizen door Tadzjikistan is een avontuur en een belangrijk onderdeel daarvan zijn de overnachtingen. Je reist door zulke afgelegen gebieden dat er vrijwel nergens hotels zijn en dan is er maar één oplossing: slapen bij mensen thuis. Wij sliepen in negen homestays in Tadzjikistan, die compleet verschillend waren qua sfeer en voorzieningen. In deze post laat ik onze diverse overnachtingen zien.

Super-de-luxe: homestay met sauna

Het was onze eerste homestay, gelegen bij het bergmeer Iskanderkul in het noorden van Tadzjikistan. Een mooi huis aan de voet van een berg, met een hartelijke gastfamilie, een comfortabele eigen kamer en zelfs een sauna! We dachten nog: als dit het niveau van de homestays is, dan zitten we in Tadzjikistan goed.

Homestay Tadzjikstan

Soms heb je homestays op een toplocatie, soms zit je vast in een uitgestorven dorp. 

Ook onze homestays in de Wakhan Valley, aan de grens met Afghanistan, waren top. Ik was vooral fan van het ‘blauwe huis’ in het leuke dorpje Yamchun, met een douche, een nette wc, lekker eten en een mooie tuin om even te relaxen. De eigenaar was bovendien supervriendelijk en enthousiast, en juist dat contact maakt een homestay erg leuk.

Homestay Tadzjikstan

Mijn favoriet: het blauwe huis in de Wakhan Valley.

Midrange: geen douche, wel wc

Homestay Tadzjikstan

Van mooie kamers tot matjes op de vloer en van gewone tafels tot zitten op de grond.

We hadden een aantal homestays die gewoon prima waren, alhoewel er altijd wel iets ontbrak. Er was bijvoorbeeld wel een normaal toilet (altijd ergens buiten), maar geen mogelijkheid om je te wassen (douchen was meestal geen optie). Of je werd wakker met beurse botten, doordat het slaapmatje op de grond wel erg dun was. Of de voorzieningen waren ok, maar we hadden vrijwel geen contact met de familie. Of alles was in orde, behalve het eten, zoals in het plaatsje Murgab. Allemaal geen ramp, want Tadzjikistan is heel arm. Je kunt geen luxe voorzieningen verwachten en elke moeite die werd gedaan, stelden we op prijs. Voor ons was een eigen kamer eigenlijk het belangrijkste en die hadden we meestal.

Homestay Tadzjikstan

Foto rechtsboven: reden voor een feestje! Een echte badkamer met douche en toilet.

Basic: een wandeling naar het gat in de grond

Dan was er ook nog de categorie ‘basic’. Het meest basic waren onze overnachtingen in de Bartang Vallei. We sliepen op een matje in de woonkamer/keuken van de gastfamilie, bestaande uit wel tien mensen die steeds binnen kwamen lopen. Ook ’s ochtends rond vijf uur al. Geen probleem, want toen hadden de vliegen ons al wakker gemaakt. Er was geen mogelijkheid om je te wassen. De wc’s waren stinkende gaten in de grond (dus geen doortrekfunctie) en lagen meestal een stuk verderop tegen een berg aan. Het voordeel: er was altijd een toilet met een view! Het eten was ook niet best in deze plaatsen, al kun je dat de mensen echt niet kwalijk nemen. Ze hebben zelf ook zo weinig. Zelfs elektriciteit is vaak een probleem. Ik moet erbij zeggen dat juist de gastfamilies van deze basic homestays ontzettend vriendelijk waren. De zorgen voor Ward toen hij ziek was, onze theekopjes die eindeloos werden bijgevuld, brood dat meteen bij aankomst op tafel werd gezet….de mensen deden enorm hun best. En dat gat in de grond, dat namen we maar voor lief! Al moet ik eerlijk zeggen dat ik na negen dagen homestays dankbaar was voor ons fijne hotel in Osh ;)

Homestay Tadzjikstan

De wat mindere toiletvoorzieningen van deze reis. Behalve de foto rechtsboven dan, want hier had de eigenaar van de homestay over nagedacht. Wel een gat, toch een pot. Geweldige oplossing!

Lijkt het jou wat, slapen in een homestay? Ik ben benieuwd naar je mening en eventuele ervaringen!

 

Ook leuk om te lezen

23 Reacties

Annemiek 15 juli 2015 - 17:22

Gaaf stuk, en wow, wat een verschillen! Ik heb het zelf nog nooit gedaan, ook al had ik in Uganda ook niet tot weinig luxe… Het lijkt me heel bijzonder om zo hartelijk te worden behandeld door de locals! Zo leer je de kleine dingen weer waarderen!

Antwoord
Karlijn 16 juli 2015 - 13:41

Hoi Annemiek, dank voor je reactie! Het is helemaal waar dat de contacten met de locals meestal heel leuk waren. De mensen hebben hier zo weinig, maar je wordt met open armen ontvangen. En inderdaad: de kleine dingen waardeer je daarna weer enorm. Een gewoon toilet is nog steeds een luxe voor ons ;)

Antwoord
Danique 15 juli 2015 - 17:35

Wat een ervaring! En dat blauwe huis is inderdaad prachtig! Ik heb zelf een paar keer in homestays geslapen, al waren mijn voorzieningen altijd nog wel iets beter dan waar jij hebt geslapen moet ik zeggen. Maar ik vind het altijd wel een hele ervaring en erg leuk om mee te maken! En dat ik dan wakker word met rugpijn van praktisch slapen op de vloer, dat neem ik dan maar even voor lief ;).

Antwoord
Karlijn 16 juli 2015 - 13:40

Hoi Danique, homestays zijn zeker een mooie ervaring en het gebrek aan luxe is inderdaad helemaal niet erg. Je moet iets over hebben voor het avontuur! Maar het is wel fijn als er af en toe een wat luxere variant tussen zit…dat blauwe huis was zo fijn!

Antwoord
Edith | [travel.create.repeat] 15 juli 2015 - 18:34

Aiiiii dat is wel echt lekker primitief! Nobody said travelling was easy ;-) Man, wat zullen jullie snakken naar een grote moderne stad straks, gewoon om even lekker op te laden! En fatsoenlijk naar de wc te kunnen, haha….

Antwoord
Karlijn 16 juli 2015 - 13:38

Hoi Edith, de afgelopen dagen in Bishkek waren al hemels! Leuke koffietentjes, goed Japans eten…we wisten niet hoe we het hadden. Gelukkig gaat het afzien morgen weer verder, met een vierdaagse trekking in de bergen, zonder voorzieningen. We moeten ook niet teveel wennen aan al die luxe natuurlijk! Ik probeer heel hard om er zin in te krijgen, zullen we maar zeggen ;) Nog een week of twee, dan zit het afzien er (gelukkig!) op en storten we ons in de Chinese steden ;)

Antwoord
Kimber - Reisgenie 15 juli 2015 - 19:38

Dit is wel even andere koek dan een homestay in een land dat toeristen gewend is! Ik kan me heel goed voorstellen hoe blij je kunt worden van een normaal toilet na al die gaten in de grond :D. Al met al wel een geweldig bijzondere ervaring zo!

Antwoord
Karlijn 16 juli 2015 - 13:36

Hoi Kimber, het is in Tajikistan inderdaad zo niet-toeristisch! Dat zie je heel goed aan de voorzieningen. Hier in Kirgizië komen al wat meer reizigers en je hebt hier dan ook hele mooie homestays, die meer guesthouse zijn dan iets anders. Wel fijn hoor! Al gaan we vanaf morgen weer vier dagen de bergen in, lekker trekken en kamperen. Wie dat heeft bedacht, na al dat afzien ;) (ikzelf helaas)

Antwoord
Robert | Traveljunks 15 juli 2015 - 20:33

En iedereen maar jaloers op jullie reis.. Pffffff.. het is duidelijk afzien ;-) Heb ook wel eens van die fijne toiletten (NOT) en geen douche gehad, maar niet zo’n lange periode aan een stuk als jullie hebben. Ik moet opeens denken aan een meerdaagse trip in de Outback, waar je je toilet zelf moest graven en de meeste reizigers dat niet vooraf al wisten. Die gezichten van hen…. :-)

Antwoord
Karlijn 16 juli 2015 - 13:34

Ah, die Outbacktrip heb ik ook gedaan, in 2002! Lekker slapen in de buitenlucht, volop muggen, volop zweten, geen douche en toilet…eens maar nooit meer ;) Alhoewel het er hier soms verdacht veel op lijkt, haha!

Antwoord
Milou 15 juli 2015 - 20:45

Halleluja! Wat wisselend en avontuurlijk. Ben ik toch wel benieuwd: hoeveel betaal je gemiddeld voor zo’n nachtje homestay in Tajikistan? :)

Antwoord
Karlijn 16 juli 2015 - 13:32

Hee Milou, een homestay in Tajikistan kost tussen de 10 en 20 dollar per persoon. Bij de duurdere is dat inclusief eten, bij de basic varianten komt er vaak (maar niet altijd) nog een paar dollar bovenop voor diner en ontbijt. Prijs-kwaliteitverhouding is een lastig iets in dit deel van de wereld!

Antwoord
Monique Derwig 15 juli 2015 - 22:47

Ja zo vertrouwd klinkt het met de homestays. Je hebt ze in alle soorten en maten. Meestal vrij basic op mijn reizen. Maar de contacten met de mensen zijn over het algemeen super!
Vroeger had ik weinig last van de vaak harde ondergrond om op te slapen maar tegenwoordig neem ik me mijn matrasje mee. En zweefvluchten boven een onbestendig, donker, stinkend gat ben ik gewend! Diep ademhalen en een snelheidsrecord breken!

Antwoord
Karlijn 16 juli 2015 - 13:30

Dat is inderdaad de gouden tip Monique! Ik ben er nog niet echt goed in, maar oefening baart kunst, zullen we maar zeggen ;)

Antwoord
Sabine 16 juli 2015 - 02:17

Wat een bijzondere belevenissen :) Afzien of niet, zo een homestay is een ervaring om nooit te vergeten. Supermooie foto’s weer trouwens!

Antwoord
Karlijn 16 juli 2015 - 13:28

Dank je! Het klopt helemaal dat een homestay altijd een bijzondere ervaring is. Alhoewel ik denk dat ik voorlopig even genoeg van dit soort ervaringen heb gehad ;) Hier in Kirgizië zijn de homestays gelukkig van een wat hoger niveau. Vandaag hebben er zelfs eentje met eigen badkamer!

Antwoord
Eva - eighty7 18 juli 2015 - 11:50

Geweldig om te zien. En raak wat je zegt; je waardeert de moeite zo die er gedaan wordt, hoe klein het ook is.

Antwoord
Karlijn 20 juli 2015 - 13:40

Dank je Eva! En het klopt helemaal: alle extra moeite stel je enorm op prijs. Tajikistan is ook zo arm, je kunt geen luxe verwachten…

Antwoord
De Wandelgek 18 juli 2015 - 18:52

Absoluut wel en precies om de reden die je noemt. Contact met het gezin. Altijd bere interessant om te zuen hoe mensen in andere landen leven. Beetje ongemak hoort er dan un sommige labden wel bij natuurlijk. Maar kon je ook niet aan een keteltje of kan gekookt water komen ? Dat kun je als het wat is afgekoeld ook gebruiken om haren te wassen e.d. .. Heb ik in Tibet ook diverse keren meegemaakt in hotelletjes

Antwoord
Karlijn 20 juli 2015 - 13:36

Hoi Wandelgek, met een keteltje gekookt water red ik het niet hoor! Voor het uitspoelen van mijn haar heb ik toch echt een douche nodig ;) Ach ja, als een paar dagen niet douchen het ergste is…we wisten het van tevoren, dus dan moet je niet zeuren. En die eerste douche na een paar homestays is dan extra fijn!

Antwoord
Linda | One Day Trip 24 juli 2015 - 13:33

Ik heb nog geen ervaring met slapen in een homestay, maar het lijkt mij heel bijzonder. Dan ervaar je het échte leven en je leert de lokale bevolking kennen.

Hoe vind je die homestays? Of kom je die gewoon tegen als je in een dorpje aankomt?

Antwoord
Karlijn 25 juli 2015 - 10:47

Hoi Linda, de homestays in Tajikistan hebben we van tevoren geboekt, als totaalpakket met ons vervoer. In Kirgizië heb je in de meeste plaatsen een organisatie, CBT, die precies weet welke homestays er zijn en welke vrij zijn. Ze staan vaak niet zo goed aangegeven, al doet de Lonely Planet ook suggesties, die op een kaartje in de gids staan :) De homestays in Kirgizië zijn meestal prima. We hebben er nu bijvoorbeeld eentje met goede wifi! Wat wil je nog meer ;) ?

Antwoord
5 redenen waarom Tadzjikistan op je bucketlist hoort te staan - Karlijn Travels 25 november 2016 - 09:28

[…] Alleen in de hoofdstad Dushanbe en het stadje Khorog valt wat dat betreft iets te beleven. Verder slaap je in homestays, die variëren van extreem basic tot relatief comfortabel. Niet altijd even relaxed, maar toch […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.