Home Azië Fotopost: het sfeervolle stadje Pingyao in China

Fotopost: het sfeervolle stadje Pingyao in China

Door Karlijn

Overal knalrode lampionnetjes. Sfeervolle oude Chinese huisjes. Kleurrijke tempels. Mooie binnenplaatsjes vol planten en gedetailleerd houtsnijwerk. Pingyao in China is een prachtig oud stadje dat omringd wordt door een hoge stadsmuur en het is één van de best bewaard gebleven ommuurde Han-steden van het land. In deze fotopost laat ik zien waarom ik Pingyao erg de moeite waard vind.

Reis je per trein van Xi’an naar Beijing, dan is UNESCO-stad Pingyao de ideale plek om je trip te onderbreken. Pingyao is een traditionele Han-stad met zo’n 40.000 inwoners (heel klein voor Chinese begrippen) en was tijdens de Ming- en Qing-dynastie een welvarende handelsplaats. In Pingyao werden zelfs de eerste banken van China opgericht. Het stadje is heel goed bewaard gebleven en barst van de schattige straatjes, mooie koopmanshuizen, traditionele banken, een indrukwekkende stadsmuur en vele tempels. Ook geweldig: de kleine guesthouses in oude huizen. Wij sliepen in Pingyao Cheng Jia Hotel, echt een aanrader.

Bezienswaardigheden Pingyao

Als ik een goede reisblogger was geweest, had ik tijdens onze twee dagen in Pingyao volop aantekeningen gemaakt over de vele bezienswaardigheden, maar helaas: het was vooral mijn doel om mooie foto’s te maken van de prachtige straten en gebouwen van Pingyao. We kochten een ticket waarmee we maar liefst dertig bezienswaardigheden konden bekijken en we hebben er heel wat van gezien. Ik vond Pingyao geweldig. Natuurlijk is ook dit stadje overlopen door Chinese toeristen, maar de drukte stoorde me minder dan op andere plekken. Behalve toen we heel vroeg opstonden om foto’s te maken zonder mensen, en we om zes uur ’s ochtends al op Chinese tourgroepen stuitten. Toen was ik weer even China-moe ;)

Fotogeniek Pingyao

In onderstaande fotoseries laat ik zien wat Pingyao zo mooi maakt.

Het is leuk om de oude stadsmuur te beklimmen en het uitzicht over de stad is ook een aanrader.

De prachtige gedetailleerde gevels van de gebouwen in Pingyao.

Eén ochtend stonden we heel vroeg op om de hoofdstraat van Pingyao zonder mensen te fotograferen. Dat bleek ook om zes uur al een grote uitdaging.

De achterafstraatjes van Pingyao zijn ook de moeite waard.

Zulke mooie tempels en straten!

En nog meer mooie gebouwen. Pingyao heeft me een recordaantal foto’s opgeleverd ;)

En, lijkt Pingyao je een bezoek waard?

Ook leuk om te lezen

27 Reacties

Ellen 25 januari 2017 - 07:46

Ik vond Pingyao ook erg de moeite waard en heel bijzonder. Ik was er in 2007 en denk dat het sindsdien wel veel (Chinees) toeristischer geworden is. Daar had ik in 2007 nog niet echt last van. Ik ben toen ook naar een oud familielandgoed in de buurt van Pingyao geweest. Was ook erg bijzonder. Ik weet de naam daarvan zo niet meer. En kan het momenteel ook noet nakijken omdat ik in Chengdu zit, op terugweg van (weer) een rondreis in Tibet. Maar misschien ben jij ook op dat familielandgoed geweest. Ook echt een aanrader als je toch in Pingyao bent.

Antwoord
Karlijn 25 januari 2017 - 21:27

Hoi Ellen, ik hoop dat je reis door Tibet weer geweldig was! Ik weet welk landgoed je bedoelt, maar zelf hebben we het niet bezocht. Na vier maanden op de Zijderoute waren we iets minder actief dan normaal en hebben we volstaan met de tientallen bezienswaardigheden van Pingyao ;) Maar achteraf gezien had ik het natuurlijk wel graag willen bekijken, want het lijkt me inderdaad de moeite waard!

Antwoord
Ellen 26 januari 2017 - 03:25

Ja, ik heb weer een prachtige reis in Tibet gehad. Mijn elfde reis naar Tibet overigens. Ook voor mij nieuwe kloosters gezien deze keer. En vaak het geluk gehad dat de monniken net bijeen waren en aan het chanten waren. In het klooster van Sakya had ik helemaal geluk omdat daar net een ceremonie plaats had waarbij gedanst werd met de grote protector beelden uit het klooster. Heel bijzonder! Verder was het prachtig zonnig weer. En alleen in Lhasa enkele westerse toeristen gezien. Buiten Lhasa was ik alleen tussen de Tibetanen.

Antwoord
Karlijn 26 januari 2017 - 16:34

Dat klinkt geweldig, fijn dat het weer zo’n prachtige reis was!

Antwoord
De Wandelgek 25 januari 2017 - 08:25

Hoi Karlijn, is dit toevallig ook waar een van m’n favoriete Chinees films Raise the red Lantern van regisseur Zhang Yimou is opgenomen? Ik meen een van die prachtige binnenplaatsen te herkennen maar weet het niet zeker. Mooie foto’s as alwaar en pracht plaatsje ook :-)
Ga komend weekend deze m

Antwoord
Karlijn 25 januari 2017 - 21:24

Klopt, een deel van die film is daar opgenomen! Het is ook zo’n fotogeniek plaatsje, geen wonder dat het ook als filmlocatie perfect werkt :)

Antwoord
Ellen 26 januari 2017 - 08:17

Deze film is voornamelijk opgenomen op een familielandgoed in de buurt van Pingyao. Niet op het grote familielandgoed waar ik in 2007 was, maar op een kleiner familielandgoed.

Antwoord
De Wandelgek 25 januari 2017 - 08:28

Spellingcontrole verbeteringen :eennalaatste zin:
…Mooie foto’s as always…
Laatste zin: Ga deze blog komend weekend maar eens lezen …

Antwoord
Karlijn 25 januari 2017 - 21:25

;)

Antwoord
Robert | Traveljunks 25 januari 2017 - 13:30

Wow! Dat ziet er prachtig uit zeg. Ik had er nog nooit van gehoord, maar heb eerlijk gezegd ook niet echt mijn focus op China. Dit is wel zo’n plaats die ik bij een bezoek aan China in zou plannen. Dat met ’s morgens vroeg opstaan voor foto’s heb ik in Hoi An willen doen. Ook tevergeefs…

Antwoord
Karlijn 25 januari 2017 - 21:22

Wat jammer dat het vroege opstaan in Hoi An ook niet meer werkt! In 2005 waren er om zes uur ’s ochtends maar drie verdwaalde toeristen op straat, maar ik geloof meteen dat dat helemaal veranderd is. Vietnam trekt vast ook grote groepen Chinese toeristen die vroeg opstaan helemaal geen punt vinden. Het is nu eenmaal nooit te vroeg voor 963 selfies ;)

Antwoord
Yvonne 25 januari 2017 - 17:17

JA! Pingyao vond ik ook leuk! Echt een verrassing, zeker omdat het best toeristisch is, maar toch vonden we er nog genoeg onontdekte plekjes ook. Mooie foto’s heb je weer gemaakt!

Antwoord
Karlijn 25 januari 2017 - 21:18

Dank je Yvonne! Grappig dat jij Pingyao ook leuk vond, ondanks het hoge toeristische gehalte en onze gedeelde haat-liefdeverhouding met China ;) Ik vond het een prachtig stadje!

Antwoord
Malou 25 januari 2017 - 19:50

Ondanks dat China niet op m’n lijstje staat (maar zeg nooit nooit), lijkt dit stadje me toch wel een bezoek waard hoor! Mooie foto’s Karlijn!

Antwoord
Karlijn 25 januari 2017 - 21:18

Dank je Malou! Mocht je China toch ooit gaan bezoeken (je weet het nooit ;) ), dan kan ik Pingyao enorm aanraden!

Antwoord
Sabine 25 januari 2017 - 21:15

Een heel mooi beeld van dit stadje! Zou ik zeker willen bezoeken. Ik vond die oude Chinese dorpjes in Hongkong ook zo bijzonder, maar deze die jij beschrijft ziet er nog wel veel mooier uit. Geen wonder dat je zoveel foto’s hebt gemaakt!

Antwoord
Karlijn 25 januari 2017 - 21:20

Ik bleef maar foto’s maken van al die schattige pandjes ;) De Chinese dorpjes op de eilanden in Hongkong vond ik inderdaad ook erg leuk om te bezoeken. Het is soms een erg vermoeiend land, maar China blijft erg bijzonder!

Antwoord
Nynke 26 januari 2017 - 11:16

Wat mooi en vooral super kleurrijk! Prachtige foto’s, ik vind die foto met de fietser tussen al die gekleurde gebouwen (gekleurde borden) echt geweldig mooi.
Ik heb er voor een China reis een aantal jaren geleden erg over getwijfeld om hier heen te gaan, en uiteindelijk niet gedaan… Maar: goede reden om toch nog eens die kant op te gaan zie ik ?

Antwoord
Karlijn 26 januari 2017 - 16:35

Dank je Nynke! Mocht je nog eens teruggaan naar China, dan is Pingyao zeker een aanrader. Ondanks dat het ook enorm populair is bij de lokale toeristen is het een heel relaxed en mooi stadje :)

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 26 januari 2017 - 20:05

Na drie weken Beijing, Shanghai en Nanjing tien jaar geleden, heb ik nu eindelijk het gevoel dat ik van mijn China vermoeidheid af ben! Heel veel plaatsen in China beginnen me de laatste tijd een beetje aan te trekken. Pingyao kende ik niet, maar ziet er uit alsof het wel een bezoekje waard is!

Antwoord
Karlijn 27 januari 2017 - 09:09

Haha, er is soms wat tijd nodig om van China-moeheid af te komen! Ik herken het, ik had er ook een jaar of acht voor nodig tussen de eerste en de tweede keer. En de vermoeidheid sloeg toen razendsnel weer toe, hoe bijzonder het land ook is. Pingyao kan ik in elk geval aanraden, prachtig plaatsje!

Antwoord
Linda| travellersoftheworld 27 januari 2017 - 12:02

Mooie foto’s! Wij gaan deze zomer naar china en dit plekje staat op het lijstje, ziet er mooi uit

Antwoord
Karlijn 27 januari 2017 - 12:22

Leuk dat jullie ook naar Pingyao gaan, jullie vinden het vast ook leuk daar :) !

Antwoord
De Wandelgek 27 januari 2017 - 17:43

Gaaf artikel met heel erg mooie foto’s weer. Ik ga vast nog terug naar China dus ik onthoud deze plek zeker voor een bezoek. Ook vanwege die film trouwens want ook die is heel erg mooi. Ellen ook bedankt voor je feedback. Tibet is ook erg mooi. Ben er alleen nog pas 1 keer geweest ;-) Karlijn: deze verdient een rt :-D

Antwoord
Karlijn 29 januari 2017 - 18:34

Dank je Wandelgek :) !

Antwoord
Angela 22 februari 2017 - 12:43

Wauw wat een ontzettend mooie plaats! Maar volgens mij weet jij nog mooie foto’s te maken van een vuilnisbelt! ;-)
Wel abnormaal hoor, dat je extra op staat voor toeristloze foto’s en dat 6 uur ’s ochtends blijkbaar niet vroeg genoeg is..?!

Antwoord
Karlijn 22 februari 2017 - 16:08

Haha! Ja, dat vroege opstaan was echt nutteloos. Ik had echt totaal geen selfies makende Chinezen verwacht op dat tijdstip, maar ze waren alweer druk bezig ;)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.