Home Azië Slapen bij de monniken in Koyasan

Slapen bij de monniken in Koyasan

Door Karlijn

Metro, treinen, een kabeltrein en een bus: het kost even wat tijd en moeite om van Kyoto naar het Japanse bergstadje Koyasan te reizen. Maar dan ben je ook in een prachtig gelegen plaats, met volop tempels en een bijzondere overnachtingsplek. Want in Koyasan kun je in een tempel overnachten en ’s ochtends een Boeddhistische dienst bijwonen. Wij sliepen een nachtje in de tempel Ekoin, die gerund wordt door een groep jonge monniken.

Hoe kom je in Koyasan?

We zijn ’s ochtends vroeg uit Kyoto vertrokken, op weg naar Koyasan. We reizen met de trein, het handigste vervoersmiddel in Japan. Een Japan Rail Pass kopen kan hier. Het laatste deel van de reis is het mooiste. We nemen  een steile kabeltrein naar de top van de berg, met een prachtig uitzicht op de valleien om ons heen. Bovenaan de berg staan bussen klaar, die ons snel naar Koyasan brengen. Koyasan is een belangrijke heilige plek in Japan, omdat hier het Shingon-Boeddhisme werd gesticht. In Koyasan vind je dan ook zo’n 120 tempels én Okunoin, de grootste begraafplaats van Japan.

Slapen in tempel Koyasan

Het leuke van Koyasan is dat er in tempels kunt overnachten. We vinden tempel Ekoin al snel en we worden hartelijk ontvangen door een jonge monnik. We trekken onze schoenen uit en slippers aan en lopen achter de monnik aan naar onze kamer. Die is geweldig: in strakke Japanse stijl, met een gezellig zitje met uitzicht op de kleurrijke tuin. De tempel heeft bovendien een fijne onsen, een traditioneel heetwaterbad. Daar verheug ik me al op, want het is behoorlijk koud in Koyasan. We krijgen ’s avonds en ’s ochtends een compleet Boeddhistisch-vegetarische maaltijd en de volgende ochtend mogen we een dienst van de monniken bijwonen.

Okunoin Koyasan

Die middag verkennen we Koyasan. Deels in de regen, deels in een korte sneeuwbui en deels in de zon. Het weer in november kan in Japan alle kanten op. Het stadje is bezaaid met prachtige tempels, maar begraafplaats Okunoin is het meest bijzonder. Het kerkhof ligt in een bos en er staan meer dan 200.000 grafstenen. Een pad van twee kilometer lang leidt naar het mausoleum van Kobo Daishi, de stichter van het Shingon-Boeddhisme. Aanhangers van deze stroming geloven dat Kobo Daishi niet is overleden, maar in meditatie rust, in afwachting van de Boeddha van de toekomst. Okunoin heeft een mystieke sfeer, zeker in de regen. We bekijken de talloze grafstenen en lopen langzaam naar het mausoleum toe. Een heel bijzondere plek!

De ochtenddienst

Die avond eten we bijzondere gerechten in onze tempel. Niet alles is even lekker, maar het is wel apart om al die vegetarische hapjes te proeven. Na een lang bezoek aan de warme onsen duiken we onze futons in, die de monniken al hebben klaargelegd. Zoals overal in Japan slapen we lang en diep. Heerlijk! De volgende ochtend worden we vroeg gewekt door een vrolijke monnik. De zon is nog niet op, maar het is al wel licht. We lopen naar de gebedsruimte, waar de monniken zich voorbereiden op het gebed. De monniken van Koyasan bidden voor de zielen van hun voorouders. We begrijpen de dienst niet, maar we genieten van de sfeer. Het melodieuze gezang van de monniken en het ritmische slaan op de gong maken me rustig en ik vind het heel bijzonder om mee te maken. Na een wederom vegetarisch ontbijt met veel ondefinieerbare, maar lekkere gerechten, nemen we bus naar de kabeltrein terug. Koyasan is echt een aanrader!

Van Kyoto naar Koyasan

Koyasan is één van de weinige plekken waar je niet met je Japan Rail Pass kunt komen. Het is aan te raden om naar de Tourist Information in Kyoto Station te gaan en daar een pakketje met de benodigde tickets te kopen. Daar zit ook een handige Engelstalige beschrijving bij, die je precies uitlegt welke treinen je moet nemen. Wil je ook overnachten in Ekoin? Dan kun je makkelijk boeken via Booking.com.

Meer lezen over Japan?

*Dit artikel bevat een affiliatelink. Hier lees je er meer over.

 

Ook leuk om te lezen

24 Reacties

Robert | Traveljunks 17 april 2015 - 14:42

Bookmarked! Fijne post, en heel handig.

Je bent een goede Japan ambassadrice ;-) Ik heb Ingrid telkens je artikelen over Japan laten zien en laatst heben we op Travel Channel en bij “Erica op reis” ook e.e.a. gezien. Ze weet dat Japan definitief op de radar staat en wil er inmiddels ook graag heen :-)

Antwoord
Karlijn 18 april 2015 - 10:46

Mooi zo, en leuk dat je Ingrid mijn posts hebt laten zien! Dan is mijn taak als hoofd PR van de tourism board van Japan geslaagd ;) Ik denk dat jullie Japan ook geweldig gaan vinden als het zover is!

Antwoord
Stephanie 17 april 2015 - 15:09

Omg supervet! Lijkt me een hele gave reisbestemming. Die foto’s zijn ook echt heel mooi! Die natuur <3

Antwoord
Karlijn 18 april 2015 - 10:44

Dank je Stephanie! Japan is een fantastische bestemming, ik ben er helemaal gek van!

Antwoord
Ester 17 april 2015 - 20:39

Bijzonder! Net als heel Japan, trouwens. Ik denk nog vaak terug aan onze reis vorig jaar :-)

Antwoord
Karlijn 18 april 2015 - 10:44

Kan ik me voorstellen! Wij waren er in 2012 en ik raak er nog niet over uitgepraat ;) Zo’n geweldig land om doorheen te reizen!

Antwoord
Simone 17 april 2015 - 22:28

Ah wat Lijkt me dat een speciale ervaring! Heel mooi!

Antwoord
Karlijn 18 april 2015 - 10:43

Dat was het ook echt! Aanrader :)

Antwoord
Sandra 19 april 2015 - 15:12

Die herfstkleuren zijn echt prachtig om te zien, heel mooi… Ik zou graag nog eens naar Japan gaan in de herst, lijkt mij echt geweldig. En het slapen bij de monniken is een bijzondere ervaring zeg, heel tof dat je dat gedaan hebt!

Antwoord
Karlijn 19 april 2015 - 23:28

Hoi Sandra, Japan is geweldig in elk seizoen (denk ik), maar de herfstkleuren voegen echt iets toe! Het verblijf bij de monniken is een aanrader, leuk om te onthouden voor een eventuele reis ;)

Antwoord
deniz 20 juli 2015 - 17:55

hi your post is beautiful. I am planning on going to Koyasan next year. Could you please tell me what time the monks finished in the morning and you were able to leave to go on?
thanks

Antwoord
Karlijn 21 juli 2015 - 07:15

Hi Deniz, so great you want to go to Koyasan! I don’t remember the times exactly, but I think the morning ceremony started around 6 AM en took about an hour. After that it was breakfast time and then we left. I think we got an 8 AM bus out of Koyasan, if I remember correctly. Good luck with your travel planning!

Antwoord
A Japan itinerary for the first-time visitor - Karlijn Travels 24 juli 2016 - 15:33

[…] I know. Another temple town. But Koyasan definitely stands out from the crowd. The town is located on top of a mountain and that makes […]

Antwoord
Martine 22 augustus 2017 - 18:17

Hi! Ziet er heel gaaf uit zeg! In oktober ga ik ook 3 weken naar japan en ben idd van plan om koyasan te bezoeken.. hoelang deed jij erover vanuit Kyoto? En ging het je gemakkelijk af of was het een beetje gedoe? Dan kan ik me daar op voorbereiden :) en na koyasan, nog aanraders om te bezoeken? Groetjes , Martine

Antwoord
Karlijn 23 augustus 2017 - 03:11

Hoi Martine, ik weet niet meer precies hoe lang we erover gedaan hebben. Een halve dag ofzo, denk ik. Je kunt je route invullen op Hyperdia.com, de Japanse 9292. Dan zie je precies hoe lang je erover doet en welke overstappen je moet maken. Wij hebben er geen problemen mee gehad, het is alleen een kwestie van een paar keer overstappen. Wij zijn na Koyasan naar Hiroshima gegaan, wat vanwege de geschiedenis heel indrukwekkend was. Daarna zijn we nog een nachtje op het eiland Miyajima geweest, ook een aanrader. Veel plezier in Japan!

Antwoord
Benny Devos 6 januari 2018 - 02:36

Hoi Karlijn,
Ik wou even weten hoeveel nachten je dan eigenlijk in Koyasan hebt doorgebracht?
Wij dachten aan 1 nacht? Maar mss kan je ons overtuigen voor 2 nachten :)

Antwoord
Karlijn 6 januari 2018 - 12:16

Hoi Benny, wij zijn 1 nacht in Koyasan geweest en dat was voor ons ook voldoende. Wij hebben in die tijd alles kunnen zien wat we wilden!

Antwoord
» Charlotte Plans a Trip | Reisroute: Japan in 20 dagen 19 september 2018 - 04:02

[…] keer terug. Ook kun je in de stad Koyasan overnachten in een tempel. Blogger Karlijn deed dit, lees hier haar […]

Antwoord
Hanneke Schalk 12 mei 2019 - 18:10

Hoi Karlijn, leuk om alvast iets hiervan te lezen. Mijn zoon en zijn beste vriend zijn nu bijna aan het eind van hun drie weken vakantie. Zij slapen hier vannacht en gaan ook mee in ochtendritueel en ontbijt. Heb al diverse dingen via je site bekeken wat zij ook gezien hebben. Mooie foto’s ook van je.

Antwoord
Karlijn 12 mei 2019 - 20:23

Hoi Hanneke, bedankt voor je berichtje, wat leuk! Ik hoop dat je zoon en zijn vriend een prachtige reis hebben gehad :)

Antwoord
Route Japan 2 à 3 weken: tips voor een afwisselende rondreis - Karlijn Travels 6 juni 2019 - 09:46

[…] Slapen bij de monniken deden wij in temple Eko-in, wat ik van harte kan aanbevelen. In deze post lees je er alles […]

Antwoord
Paul 12 maart 2023 - 08:40

Ben dit ook aan het overwegen, maar vind het wel erg prijzig (rond 800 eur voor 1 nacht voor deluxe kamer). Was dat destijds ook al het geval?

Antwoord
Karlijn 12 maart 2023 - 15:51

Hoi Paul, het kostte destijds zeker geen 800 euro, want dat had ik nooit betaald. Via Booking zie ik wel goedkopere opties daar (in oktober), maar ik weet natuurlijk niet wanneer je wilt gaan. Ik hoop dat je een betaalbare overnachting vindt. De ervaring is geweldig, maar 800 euro gaat nergens over.

Antwoord
Paul 15 maart 2023 - 21:33

Vond het ook wel beetje belachelijk inderdaad. Wij gaan in November, ga nog eens even goed kijken wat de opties daar zijn (economy kamers zijn wel stuk goedkoper, relatief gezien dan, want nog steeds rond de 300 eur). Bedankt voor de info!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.