Home Azië Wat te doen in Nara, Japan? Tips voor tempelhoppen met heilige herten

Wat te doen in Nara, Japan? Tips voor tempelhoppen met heilige herten

Door Karlijn

Je zou denken dat we na het bezoeken van tientallen tempels tijdens onze rondreis Japan wel uitgetempeld waren. Maar tempelmoeheid komt in ons woordenboek niet voor. Dus namen we vanuit Kyoto de trein naar het tempelstadje Nara. En dat kwam direct met stip binnen in de top drie van mijn favoriete plekken in Japan. Wat wil je ook, met 1200 tamme herten die de straten in hun greep houden, acht UNESO World Heritage-sites en een Boeddha van zestien meter hoog? Wat te doen in Nara? Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden. 

De geschiedenis van Nara

Tot de zevende eeuw had Japan geen vaste hoofdstad. Volgens het Shinto-geloof moest de hoofdstad verplaatst worden nadat een keizer overleed. Onder invloed van het Boeddhisme verdween deze gewoonte en in 710 werd Nara de eerste vaste hoofdstad van Japan. ‘Vast’ bleek een relatief begrip en na 75 jaar werd Kyoto de keizerlijke hoofdstad. Voor Nara was dat een zegen: waar Kyoto regelmatig aangevallen werd, bleef Nara meestal gespaard. Daardoor kun je er nu nog steeds veel van de oorspronkelijke gebouwen en tempels bezoeken.

Nara Japan

De herten van Nara: messengers of the Gods

In een half uurtje reis je per trein van Kyoto naar Nara. Nara is prima te bekijken tijdens een dagtrip en de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand. De meeste tempels liggen in het park Nara-koen, waar je meteen de machtigste inwoners van Nara ontmoet: the Messengers of the Gods, de national treasures van Japan. Ook wel bekend onder de naam ‘tam hert’. 1200 van deze brutale dieren heersen over de straten en tempels van Nara. Je kunt ze voeren, ze worden gevoerd door de eigenaren van lokale winkels en ze poseren graag voor foto’s. Maar het blijven dieren, dus af en toe word je van achteren aangevallen door een nieuwsgierig hert, of hoor je gesnuffel aan je tas, van een hert dat driftig op zoek is naar eten. In het park hangen verschillende hilarische borden, die je waarschuwen voor alles wat er fout kan gaan in de interactie met herten. Prachtig!

Nara Japan

Wat te doen in Nara?

Het is moeilijk om precies te bepalen wat er zo magisch is aan Nara. Toen wij er waren was het erg rustig en liepen we met z’n tweeën door de kleurrijke Japanse tuinen. We beklommen indrukkwekkende tempels in de bossen van Nara, genoten van de herfstkleuren en van de verschillende bouwstijlen van de tempels. Elke tempel heeft zijn eigen stijl en unieke gevoel en ik vond het prachtig om te zien. De sfeer is misschien wel de belangrijkste reden om naar Nara te gaan, maar hieronder volgen ook onze andere highlights van een bezoek aan het tempelstadje.

Nara Japan

Bezienswaardigheden Nara: Daibutsu, the Great Buddha

De indrukwekkende tempel Todai-ji heeft een nog indrukwekkendere bewoner: the Great Buddha van zestien meter. De tempel zelf is het grootste houten bouwwerk ter wereld en Daibutsu is een van de grootste bronzen beelden op aarde. Het beeld werd al gemaakt in 746 en is opgetrokken uit 437 ton brons en 130 kilo goud.

Nara Japan

Wat te doen in Nara? Bekijk het sfeervolle Nigatsu-do

Niet ver van Todai-ji vind je de tempel Nigatsu-do. Neem de zuidoostelijke uitgang van Todai-ji, ga linksaf en loop langs de tempel af. Na de vijver sla je rechtsaf, een heuvel op. Hier ligt een stenen pad, omlijnd door hoge bomen en met uitzicht op de tempels rond Nigatsu-do. Het is een prachtig, sfeervol pad, waar regelmatig kunstenaars aan het schetsen zijn. Ik voelde me even in het oude Japan en dit pad is dan ook één van mijn favoriete plekken in Nara. Het pad leidt uiteindelijk naar een plein met daar omheen verschillende tempelcomplexen. Als je de tempel Nigatsu-do beklimt, word je beloond met een mooi uitzicht over Nara.

Nara Japan

Bezienswaardigheden Nara: de Japanse tuinen Isui-en en Yoshiki-en

Als je ergens rustig van wordt, dan zijn het wel de Japanse zentuinen, met vijvers, bruggen en sfeervolle hoekjes. Ik kreeg ook een veel beter gevoel over onze eigen voortuin, die overgroeid is met mos. Dat is helemaal geen achterstallig onderhoud, het is gewoon een Japanse mostuin. Helemaal hip!

Nara Japan

De vele lantaarns van Kasuga Taisha

Van de Kasuga Taisha-tempels was ik vooral fan vanwege de vele lantaarns die rondom het gebouw hangen. Het slingerende pad dat naar de tempel toe leidt, is omlijnd door honderden stenen lantaarns en speelse herten die er graag verstoppertje spelen. Magisch!

Nara Japan

Tips Nara: bewonder de Kofuku-ji pagodes

Ik ben dol op de hoge, smalle Japanse pagodes en deze tempel heeft er twee: één van drie en één van vijf etages. De hoogste is meteen de op één na hoogste van Japan. Erg fotogeniek.

Nara Japan

Wat te doen in Nara? Sake proeven in Naramachi

Heb je alle tempels gezien en ben je toe aan een opkikkertje? Ga dan naar Saka-gura Sasaya in de oude buurt Naramachi in Nara. Naramachi is sowieso een aanrader, met haar sfeervolle straatjes, traditionele houten huizen en bijzondere winkeltjes. Ook dit sake-fabriekje is een prima stop. Je kunt hier diverse soorten sake proeven en de eigenaar legt je graag de verschillen uit. Ook na uitgebreid proeven ben ik tot de conclusie gekomen dat sake niet mijn drankje is, maar het is erg leuk om er meer over te leren. Een prima afsluiting van een dagje tempelhoppen langs de mooiste bezienswaardigheden van Nara!

Nara Japan

Meer lezen over Japan?

Ook leuk om te lezen

21 Reacties

Ester 6 februari 2015 - 16:08

Magisch, dat is inderdaad het juiste woord voor Nara :-) Wij hebben er ook overnacht, en ’s ochtends vroeg ben ik snel een paar km gaan hardlopen. Tussen de hertjes! Dat kan ik ook niet elke dag zeggen.

Antwoord
Karlijn 6 februari 2015 - 17:18

Hoi Ester, wat leuk dat jullie er ook hebben geslapen, dat had ik achteraf ook wel gewild :) Geweldig om tussen de herten hard te gaan lopen, Nara is zo ’s ochtends vroeg vast prachtig!

Antwoord
Robert | Traveljunks 6 februari 2015 - 18:09

Wat een prachtige plek! Die pagode is al zeer indrukwekkend op de foto, dus ben ik erg benieuwd naar de pagode in het echt. Japan staat steeds hoger op mijn lijst van landen die ik graag zou willen bezoeken. De schuld daarvan mag jij deels op je nemen ;-)

Antwoord
Karlijn 7 februari 2015 - 12:00

Hoi Robert, mission completed, haha! Ik voel me af en toe echt het hoofd PR van de verkeersbureaus van Japan en Myanmar. Ik houd er maar niet over op ;) Maar Japan verdient echt een plek hoog op de verlanglijst. Ik kan nu al niet wachten om in oktober weer terug te gaan!

Antwoord
Joost | TheWorldAround 6 februari 2015 - 20:04

Wauw, wat gaaf! In je foto’s voel je helemaal die magische sfeer. Dat moet echt bijzonder zijn geweest. En wat leuk van die ‘messengers of the gods’, haha!

Antwoord
Karlijn 7 februari 2015 - 11:57

Dank je Joost! Ik vond ‘messengers of the Gods’ ook zo’n briljante naam voor een groep brutale herten die in Nara de straten afschuimen op zoek naar eten ;)

Antwoord
Esther 6 februari 2015 - 20:31

Aah Japan, het land dat ik zeker binnen nu en 3 jaar wil bezoeken. En dit artikel wakkert die drang nog meer aan. Moest trouwens erg lachen om dat bord met de herten, geweldig!

Antwoord
Karlijn 7 februari 2015 - 11:58

Hoi Esther, Japan is zo’n bijzonder land, echt een bezoek waard! Dat bord vond ik ook geweldig. En de Japanners staan zo’n bord bloedserieus te bekijken ;)

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 10 februari 2015 - 11:19

Wat een prachtige plek. Japan lijkt me zo bijzonder! Deze tempels zijn weer van een heel ander kaliber dan wat ik in de rest van Azië heb gezien :)!

Antwoord
Karlijn 10 februari 2015 - 11:22

Klopt, het is weer helemaal anders! En de tempels onderling verschillen ook erg. Ahhh…I love Japan!

Antwoord
RaymondC 15 februari 2015 - 10:30

Japanners zijn erg goed in geraffineerde soberheid en ‘less is more’. En Shintoïsme vind je alleen in Japan. Veel Japanse tempels zijn een mix van Shintoïsme en boeddhisme.

Antwoord
Karlijn 15 februari 2015 - 17:45

Klopt, Japanners houden van strak en sober. Ik houd erg van hun bijzondere stijl!

Antwoord
RaymondC 15 februari 2015 - 10:24

Erg mooi, ik ben in totaal 2 dagen in Nara geweest maar jij hebt toch weer andere dingen gezien dan ik. Misschien moet ik toch nog een keer terug? Ik heb veel rondgefietst op het platteland rondom Nara want ik ben met de fiets van Nara naar de Toshodai, Yakushi en Horyu tempels gereden, Vooral de Horyu tempel is erg de moeite waard, het is het oudste houten gebouw ter wereld, deze tempel is ongeveer 1300 jaar oud.

Antwoord
Karlijn 15 februari 2015 - 17:46

Dank voor je reactie Raymond! Wat leuk om te fietsen rondom Nara, daar heb ik niet eens aan gedacht. Misschien moet ik dus ook maar terug, blijkbaar hebben we allebei nog dingen gemist ;) . Zou het graag willen, ik vond Nara een van de mooiste plekken waar ik ben geweest in Japan!

Antwoord
Japie 5 maart 2015 - 13:35

Japan kersenbloesem 2015 :
http://www.cheriblossom.com

Antwoord
Karlijn 5 maart 2015 - 17:14

Dank voor de informatie :) !

Antwoord
A Japan itinerary for the first-time visitor - Karlijn Travels 11 mei 2016 - 22:37

[…] temple town, but very different from the others we saw. In Nara, the deer are called ‘the messengers of the Gods’ and they rule the streets. In temple Todai-ji […]

Antwoord
Nynke 6 juli 2016 - 18:46

Wat ziet dat er prachtig en bijzonder uit! Je foto’s roepen echt een fijne sfeer op, heerlijk om naar te kijken. En die foto met de herten-kontjes vond ik vooral echt grappig (en die van dat maffe bord ook, kicking and biting deer, o my ?)

Antwoord
Karlijn 6 juli 2016 - 19:06

Haha! Nara is geweldig, zo leuk dat jullie daar een nachtje blijven slapen!

Antwoord
Tips: deze 15 dingen moet je zeker doen in Kyoto! - Karlijn Travels 22 juli 2017 - 13:41

[…] Alsof er in Kyoto zelf al niet genoeg te zien is, liggen er net buiten de stad ook geweldige bezienswaardigheden. Een dagtrip naar Nara is echt een aanrader. Nara is een tempelstadje waar heilige herten de baas zijn en waar je eindeloos door de bossen van tempel naar tempel kunt dwalen. Dit zijn mijn tips voor een dagje naar Nara. […]

Antwoord
Route Japan 2 à 3 weken: tips voor een afwisselende rondreis - Karlijn Travels 5 juni 2019 - 07:00

[…] Zelfs al begin je een beetje tempelmoe te worden, dan is een dagtrip naar Nara nog een must. Natuurlijk heeft Nara talloze prachtige tempels, maar ook een Boeddha-beeld van vijftien meter hoog (in tempel Todai-ji), honderden heilige herten die de straten en parken afschuimen en mooie natuur. Je leest alles over de bezienswaardigheden van Nara in deze post. […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.