Home Mexico De Puuc Route: roadtrip langs weinig bezochte Maya-steden

De Puuc Route: roadtrip langs weinig bezochte Maya-steden

Door Karlijn

Ik ben gek op archeologische opgravingen en oude steden en tijdens onze roadtrip Mexico bezochten we dan ook een lange lijst van Maya-steden. De één nog mooier dan de ander! Mijn favoriet is het prachtige Uxmal, dat prima te combineren is met de Puuc Route Mexico. Hier vind je mooie Maya-steden, die je met een beetje geluk helemaal voor jezelf alleen hebt.

Uxmal Mexico

Waar ligt de Puuc Route? Tussen Mérida en Campeche

Voor onze rondreis Mexico kozen we ervoor om een auto te huren. Zo hadden we alle ruimte om te stoppen waar we wilden en verschillende leuke omwegen te maken. Tijdens onze rit van Mérida naar Campeche kwam dat extra goed uit, want er stonden die dag verschillende mooie Maya-ruïnes op het programma. Onze eerste stop was Uxmal, mijn favoriete Maya-stad. Chichen Itza mag dan één van de zeven wereldwonderen zijn, maar Uxmal vond ik indrukwekkender. Het complex heeft talloze prachtige gebouwen, met als blikvanger de 39 meter hoge piramide Casa del Advino. Vanaf de Palacio del Gobernador heb je een geweldig uitzicht over de stad en de jungle er omheen. Loop ook even door naar de indrukwekkende El Palomar, in het zuidwesten van het complex. Het mooie van Uxmal is dat je een goed beeld krijgt van hoe de Maya-stad er vroeger uitgezien moet hebben. Het is meer dan een stapel oude stenen: het is nog altijd duidelijk een stad.

Uxmal Mexico

Puuc Route Mexico: reis langs oude Maya-steden

Uxmal was een belangrijke Maya-stad en is gebouwd in Puuc-stijl, gekenmerkt door geometrische, steeds terugkerende elementen en gedetailleerd beeldhouwwerk. Vaak zie je maskers met lange neuzen terug op de façades van de bouwwerken, die staan voor Chac, de regengod van de Maya’s. In de buurt van Uxmal vind je verschillende ‘voorsteden’, ook allemaal gebouwd in Puuc-stijl. Dit gebied was tussen de zevende en negende eeuw een Mayarijk met diverse belangrijke steden en langs de Puuc-route tussen Merida en Campeche zie je daar de overblijfselen van.

Uxmal Mexico

Kabah: driehonderd maskers

Onze eerste stop was Kabah, 23 kilometer rijden vanaf Uxmal en gelegen naast Highway 261. Kabah is nog niet officieel onderdeel van de Puuc Route, maar het is een fantastisch complex wat je niet over mag slaan. Het hoogtepunt is het Palace of the Masks, met ruim driehonderd maskers van Chac in de façade. Aan de achterkant van het paleis vind je enkele beelden van menselijke figuren, heel zeldzaam in de Maya-architectuur. Kabah is mede daarom één van mijn favoriete Maya-ruïnes in Mexico.

Route Puuc Mexico

De Puuc Route rijden

Zo’n vijf kilometer na Kabah sla je af naar de Puuc Route (Ruta Puuc), die over heuvels en door dichte bossen leidt. De eerste ruïne is die van Sayil, met het 85 meter brede El Palacio. De tempel El Mirador is ook een bezoekje waard. Onze tweede stop aan de Puuc-route was Xlapak, met een mooi paleis dat weer voorzien is van vele Chac-maskers. De laatste stop was Labná, waar op het hoogtepunt drieduizend mensen woonden. Ook deze site heeft weer een El Palacio, wat heel goed bewaard is gebleven. Labná is beroemd vanwege El Arco, een enorme boog die twee plaza’s verbindt. Prachtig!

Route Puuc Mexico

Maya-steden Mexico zonder bezoekers

Ik vond de Puuc Route echt een aanrader, mede omdat de Maya-ruïnes daar nog zo weinig bezocht worden. Bij Kabah waren nog wel wat andere mensen, maar de tempels aan de Puuc Route hadden we steeds voor onszelf. Erg leuk om op je gemak die weinig bezochte complexen te bekijken.

Route Puuc Mexico

Hoe bezoek je de Puuc Route?

  • Wij hadden een huurauto en dat maakte het heel makkelijk om de tempels langs de Puuc Route te bezoeken. Een auto huren doe je het makkelijkste via Sunny Cars. Een goed alternatief is Discovercars.com. Vergelijk de prijzen om de beste keuze te maken.
  • Heb je geen auto, dan kun je op zondag de Oriente Bus pakken in Mérida. Die stopt bij Uxmal, Kabah en de drie ruïnes aan de Puuc Route. In Mérida kun je ook tours boeken naar deze Maya-steden.
  • Heb je weinig tijd, maar wil je wel de belangrijkste Puuc-steden zien? Boek dan deze handige dagtour naar Uxmal en Kabah.

Meer lezen over Mexico?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

17 Reacties

Robert | Traveljunks 3 augustus 2017 - 13:00

Ik krijg er spontaan heimwee van.. Ik ben nu 3 keer op de Maya en/of Puuc Route geweest en heb nog steeds niet alles gezien. Het geometrische aan de bouwwerken vind ik fantastisch. Het klooster van Uxmal is dan ook een van mijn favorieten. Volgens mij moet ik nog eens terug. Maar wanneer hè..?! ;-)

Antwoord
Karlijn 4 augustus 2017 - 09:49

Hadden we maar twee keer zoveel vakantiedagen! Uxmal is ook mijn favoriet, geweldig. En inderdaad: ik heb ook nog lang niet alle Maya-steden gezien. Al had ik wel het gevoel dat we een heel eind kwamen. Na zo’n twaalf Maya-steden in drie weken was zelfs ik wel even verzadigd ;)

Antwoord
Route Mexico: praktische tips voor een roadtrip van drie weken - Karlijn Travels 3 augustus 2017 - 13:03

[…] beeldhouwwerk. Dit is genieten voor Maya-fans. We lunchen iets simpels bij Uxmal en rijden dan de Puuc-route, een route langs verschillende weinig bezochte Maya-ruïnes in Puuc-stijl. Hier is niemand, maar de […]

Antwoord
Saskia 3 augustus 2017 - 13:53

Hoi wij zijn er ook geweest. Geweldig en wat is het gaaf om te zien dat deze bouw werken er nog zijn. Zeker , je mag het niet missen op je reis naar Mexico.

Antwoord
Karlijn 4 augustus 2017 - 09:47

Helemaal mee eens! Leuk dat jij er ook geweest bent :)

Antwoord
Sandra 3 augustus 2017 - 13:54

Die route staat genoteerd hoor. Jeetje wat fantastisch! Ik had het er afgelopen zondag nog met mijn vriend over dat we een keer naar Mexico moeten gaan om onder andere maya tempels te kunnen bezoeken. En nu zie ik dit voorbij komen op jouw blog. Top haha! Aaaah ik wil NU!

Antwoord
Karlijn 4 augustus 2017 - 09:48

Haha! Toevallig :) Mexico is echt een topbestemming, ik kan het aanraden!

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 4 augustus 2017 - 11:34

Ik had nog nooit van de Puuc route gehoord, maar nu ik de foto’s zie wil ik er meteen heen! Mexico schuift bij mij steeds naar voren en naar achteren op mijn lijstje. Ik weet niet of ik er volgend jaar heenga, maar als ik ga zou ik zeker zoveel mogelijk tempels & stranden willen zien!

Antwoord
Karlijn 5 augustus 2017 - 12:03

Met sommige bestemmingen heb je dat inderdaad, dat je ze steeds uit blijft stellen! Maar als je gaat, dan krijg je er vast geen spijt van. Mexico is de perfecte mix van cultuur, natuur, strand, leuke steden en lekker eten!

Antwoord
Angela 5 augustus 2017 - 21:41

Mexico staat niet perse hoog op het lijstje, maar het klinkt wel enorm aantrekkelijk dat je zelf in een huurauto deze complexen kunt bezoeken. Vrijheid, blijheid en voor mij weer een “plusje’ achter de bestemming.

Antwoord
Karlijn 6 augustus 2017 - 13:05

Mexico is een superfijne bestemming, ik vond het echt leuk om daar zelf te roadtrippen!

Antwoord
Marcella 18 augustus 2017 - 09:23

Mexico staat erg hoog op mijn wishlist, het lijkt me er echt prachtig. Wat gaaf dat je deze prachtige complexen zelf kunt bezoeken. Dat wil ik ook graag doen! Maar ik denk/hoop dat we eerst een andere reisdroom uit laten komen volgend jaar!

Antwoord
Karlijn 18 augustus 2017 - 14:57

Dat zou mooi zijn Marcella! Australië toch? Geweldig!

Antwoord
renate 21 november 2017 - 10:57

Hi! Wij gaan in januari naar Mexico, en zijn ons een beetje aan het inlezen. Mag ik vragen wat jouw ervaringen zijn met auto verhuur bedrijven aldaar? Waar heb jij je auto gehuurd? Gewoon vanaf het vliegveld? Hartelijke groet,
Renate

Antwoord
Karlijn 21 november 2017 - 17:14

Hoi Renate, in deze post lees je alles over onze autohuur en route: http://karlijntravels.com/mexico-route-tips/. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

Antwoord
Sigrid 30 januari 2023 - 11:14

Wij gaan volgende zomer met ons gezin naar Mexico en gaan de Puuc route volgen wanneer we van Mérida naar Campeche rijden met een huurauto vol bagage. Is het veilig om je auto volgeladen achter te laten wanneer je de tempels bezoekt?
groetjes,
Sigrid

Antwoord
Karlijn 30 januari 2023 - 12:27

Hoi Sigrid, dat vind ik lastig om te zeggen. Bij sommige tempels heb je een parkeerplaats met bewaking (voor zover ik me kan herinneren), maar bij sommige plekken staat je auto onbewaakt ergens. Wij hebben geen problemen gehad, maar ik kan helaas niet garanderen dat je auto daar 100% veilig staat.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.