Maya-tempel steekt boven de jungle uit in Mexico

Mexico

Calakmul: verborgen Maya-stad in de jungle van Mexico

Zestig kilometer is niet zo’n grote afstand. Maar als je al die kilometers over een smalle weg door dichte jungle rijdt, steeds verder weg van de bewoonde wereld, lijkt er geen einde aan te komen. Samen met onze gids Luiz rijden we naar Calakmul in Mexico, ooit één van de belangrijkste Maya-steden van het hele Maya-rijk.

Gidsen en ik, het gaat niet goed samen. Ik kan mijn aandacht maar zelden bij hun uitleg houden en ik dwaal veel te vaak af om ergens een foto van te maken. Tijdens onze roadtrip door Mexico hadden we al heel wat Maya-tempels zonder gids bezocht, maar voor Calakmul wilden we een uitzondering maken. Dit complex is zo uitgestrekt en zo afgelegen, dat een gids ons een goed idee leek. Ons hotelletje Rio Bec Dreams heeft in de persoon van Luiz een eigen gids in huis en al vroeg rijden we in onze huurauto naar Calakmul.

Calakmul Mexico

Maya-stad Calakmul: geen tekenen van leven

Calakmul ligt in het hart van een tropisch regenwoud, het op één na grootste van Amerika. Vanaf de grote weg is het nog zestig kilometer rijden, richting de Guatemalteekse grens, dwars door dichtbegroeide jungle. In het begin is de weg nog vrij goed, maar op een gegeven moment worden de gaten groter en de weg smaller. Aan die zestig kilometer lijkt geen einde te komen. Er rijden bijna geen auto’s, er zijn geen tekenen van leven en ik begin er ernstig aan te twijfelen of dat hele Calakmul wel bestaat. 

Calakmul Mexico

Machtige Maya-stad

Op het moment dat ik het bijna niet meer verwacht, zijn we er. Er staan maar een paar auto’s, in tegenstelling tot bij drukbezochte Maya-complexen als Chichen Itza. Eigenlijk raar, want Calakmul was één van de grootste en machtigste steden van het Maya-rijk. Op haar hoogtepunt woonden hier 50.000 mensen en de stad bestond van 550 voor Christus tot 900 na Christus. Calakmul heeft bovendien één van de hoogste tempels van alle Maya-steden: tempel II is meer dan 45 meter hoog.

Calakmul Mexico

Obsessie voor de Maya’s

Onze gids Luiz blijkt geweldig. Hij is geobsedeerd door de Maya’s en hij kent Calakmul van binnen en van buiten. Hij vertelt uitgebreid over de tempels, over de geschiedenis van Calakmul en over de manier van leven van de Maya’s en ik vind het geen moment saai. Maar hoe kan dat ook? We lopen door de vochtige, weelderige jungle, begeleid door het geluid van woeste brulapen. Er slingeren andere apensoorten door de bomen boven ons en we zien zelfs twee toekans overvliegen. Luiz heeft hier twee keer een jaguar gespot.

Opgravingen Calakmul

Tussen de dichte bomen doemen steeds meer tempels op. Sommige gerestaureerd en in goede staat, anderen nog grotendeels door jungle bedekt. Calakmul heeft zo’n zevenduizend oude structuren, maar veruit de meeste zijn nog onontdekt. De opgravingen zijn nog in volle gang en regelmatig wordt er iets bijzonders onder de jungle vandaan gehaald. Zo zijn in 2004 prachtige muurschilderingen gevonden, die het dagelijkse leven van de Maya’s laten zien. De schilderingen zijn nu helaas nog niet open voor het publiek.

Calakmul Mexico

360 graden junglezicht

We beklimmen verschillende tempels, allemaal anders qua grootte, vorm en details. De supersteile, smalle trappen zijn niet voor iedereen even geschikt (zeker niet als je naar beneden moet), maar het uitzicht is alle moeite waard. Het is helder en we hebben een 360 graden-zicht op de jungle om ons heen. Groen, groen, groen, overal waar we kijken. De bossen worden alleen hier en daar onderbroken door de top van een piramide die tussen de bomen uitsteekt. We staan hoog boven het verlaten, afgelegen Calakmul en voelen het nog meer dan bij de andere complexen die we bezochten: de magie van de Maya’s.

Calakmul Mexico

Praktische informatie Calakmul

Waar ligt Calakmul?

Calakmul ligt in de provincie Campeche en is te bereiken vanuit de stad Campeche of vanuit Palenque in de Chiapas. Wij hadden een huurauto en dat is erg handig als je Calakmul wilt bezoeken. Het dichtstbijzijnde stadje is Xpujil. Vanuit hier kun je zelf naar Calakmul rijden of een tourtje boeken. Het schijnt dat er soms ook een shuttle naar Calakmul rijdt, maar ik kon daar weinig informatie over vinden. Misschien handig om dat even na te vragen in je hotel.

Een auto huren in Mexico

Een auto huren in Mexico is makkelijk: de wegen zijn meestal goed en zelf rijden gaat er prima. Je kunt een auto huren bij:

Wij haalden onze auto in Cancun op en leverden hem op het vliegveld van Cancun weer in.

Een tour boeken naar Calakmul

Wil je liever niet zelf rijden? Dan kun je ook makkelijk een tourtje boeken naar Calakmul:

 • Deze halve dagtrip vertrekt vanuit Xpujil en bevat een uitgebreide rondleiding door Calakmul. Het is een privé-tour, dus je hebt de tijd mooi aan jezelf.
 • Deze dagtrip vertrekt uit Campeche. Handig als je weinig tijd hebt, maar het is wel een lange dag.

Hotels in de buurt van Calakmul

 • Wij sliepen in Rio Bec Dreams in Chicanna, een kleinschalig hotel met leuke huisjes in de jungle. Het voordeel van dit hotel is dat je dichtbij Calakmul en de andere Maya-steden in de omgeving verblijft.
 • Xpujil is ook een prima uitvalsbasis. Kijk bijvoorbeeld eens bij Casa Kaan Calakmul, dat ook gezellige huisjes heeft, op een mooie locatie.

Overige tips Calakmul

 • Je hebt een volle dag nodig voor Calakmul. Onze dagtrip duurde ruim tien uur en we moesten in het donker terugrijden. Begin daarom zo vroeg mogelijk, want in het donker door de jungle rijden is niet heel fijn.
 • Je kunt Calakmul ook zonder gids bezoeken, maar het complex is heel uitgestrekt en niet alles is even goed te vinden. Zorg dat je een goed kaartje bij je hebt en zorg voor eten en drinken. Bij het complex zelf is niets te krijgen.
 • In de omgeving van Xpujil en Calakmul liggen meer indrukwekkende Maya-complexen, zoals die van Chicanná en Becan. Leuk om in een dagje verschillende kleine ruïnesteden te bezoeken!

Meer lezen over Mexico?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

20 gedachten over “Calakmul: verborgen Maya-stad in de jungle van Mexico”

 1. Bas van der Zwaag

  Hi Karlijn, complimenten voor je leuke blog! Wij zijn net terug van een prachtige reis door Mexico, met de auto vanuit Mexico-Stad (aanrader!) via Palenque, Calakmul en Merida naar een heerlijk resort ten noorden van Cancun. In Calakmul hadden we naar aanleiding van jouw blog geboekt bij Rio Bec Dreams, maar dat is ons enorm tegengevallen. De ‘hutten’ zijn volledig open, dus het was binnen net zo heet als buiten (bijna 40 graden) en er vlogen binnen allerlei grote insecten rond. We zouden hier 2 nachten blijven, maar besloten ter plekke een ander hotel te zoeken. De eigenaar (die op het moment dat wij aankwamen afwezig was) was hier niet blij mee en heeft uit wraak de gids die we via hen geboekt hadden voor ons bezoek aan Calakmul gecancelled. Dit was voor ons een enorme teleurstelling, we hadden ons verheugd op een bezoek aan Calakmul met een kundige gids. Naast deze kinderachtige actie heeft het hotel ook het bedrag voor 2 nachten van mijn creditcard afgeschreven en weigert het te restitueren.
  Calakmul is absoluut de moeite van de reis waard, maar Rio Bec Dreams zou ik ten zeerste afraden. Er vlakbij bij Casa Ka’an staan veel betere cabana’s en ook in Xpujil zijn betere hotelletjes te vinden. Reken wel op een reistijd vanuit Xpujil naar Calakmul van 2 uur en een kwartier, de laatste 30 km is de weg heel slecht, alleen over dat stuk doe je al een uur.

  Groet, Bas

  1. Hoi Bas, wat enorm balen zeg! Wij hadden een heel andere ervaring bij Rio Bec Dreams, misschien mede doordat het niet zo warm was toen wij er waren. Helemaal stom dat je gids dan gecanceld wordt en je ook nog eens je geld niet terugkrijgt. Ik zal een disclaimer in de blogpost zetten. Gelukkig dat Calakmul zelf wel de moeite waard was!

 2. Yoeri debruyne

  Dag karlijn,
  Wij reizen rond door yucatan..dachten de oversteek naar belize te maken.
  Maar daar we maar zo’n 5 dagen meer hebben en belize toch meer tijd vraagt, kiezen we nu om calakmul te bezoeken .
  Aangewakkert door jouw enthousiasme en de mooie beelden op you tube.
  Hoop op een mooie verwondering
  Groet dominiek en yoeri

  1. Hoi Dominiek en Yoeri, ik hoop dat jullie Calakmul net zo gaaf vinden als ik! Nog veel plezier de laatste vijf dagen in Mexico 🙂

 3. Prachtig! Zou ook eerder naar zo’n Maya stad gaan dan de populairdere om toch die drukte te ontvluchten.
  Dat zelf rijden lijkt me alleen wel een dingetje…

  1. De rust is inderdaad superfijn, zeker als je het vergelijkt met Chichen Itza. Zelf rijden is op zich helemaal geen probleem in Mexico, maar we reden uiteindelijk in het donker terug. En dat was niet zo fijn. De jungle is natuurlijk pikdonker, er lopen allerlei dieren rond en op de ‘grote’ weg rijden ze ‘s avonds niet bepaald rustig. We waren blij toen we weer veilig in ons hotel waren 😉

 4. Hoi Karlijn, wat een prachtige plaatjes heb je weer weten te schieten. Die aap bijvoorbeeld… zo mooi! Was dit een gids die jullie er naartoe bracht, of moesten jullie zelf rijden en zat hij er puur bij voor de info? En uit het verhaal maak ik op dat dit een privé gids was, toch?

  1. Hoi Angela, we reden zelf en Luiz was erbij voor de informatie 🙂 Hij was inderdaad een privé-gids, geregeld via ons hotel. Fijn, want zo konden we alles mooi op ons eigen tempo bekijken. En kon ik af en toe ongestraft afdwalen om ergens een foto van te maken 😉

  1. Hoi Jenny, duiken schijnt inderdaad ook mooi te zijn in Mexico, maar de Maya-tempels waren voor ons de reden om er naartoe te gaan. Wat dat betreft is Mexico wel een hele mooie bestemming: oude culturen, leuke steden, lekker eten, stranden, eilandjes, duiken…het is er allemaal!

  1. Dank je Linda! Het is inderdaad heel fijn dat er bijna niemand is. Als dat vergelijkt met de drukte bij Chichen Itza, dan is Calakul de omweg zeker waard!

 5. In 1991 ben ik in de Maya-stad Yaxchilan op de grens van Mexico en Guatemala geweest. Toen ging daar eigenlijk nog geen enkele toerist heen. De weg daarheen was toen ook nog een echte dirt road en alleen met 4-WD te bereiken. Nou, te bereiken … je moest ook nog een aantal uren met een bootje over de grensrivier. Het was prachtig. Toen wij in de stad een rondleiding hadden, kreeg de gids op een van de bastions opeens heel veel haast. De duisternis viel. En dan kwamen alle slangen etc. te voorschijn. Wij mochten dan ook bij het afdalen van het bastion ons aan geen enkele tak meer vasthouden. Het avondeten hadden we in een klein hutje op het terrein van de stad. Gelukkig hebben ze ons niet verteld, dat in dat hutje allemaal vogelspinnen zaten en ik heb ze gelukkig niet gezien. We overnachten aldaar in kleine tentjes. Ik moest er ‘s nachts een keer er uit om te plassen en ben toen – een beetje bang voor al die dieren daar – maar direct naast het tentje neergehurkt om te plassen. Het grappige was dat toen ik in 2003 weer in Mexico was en in de Maya-stad Palenque was, een gids daar vertelde over Yaxchilan en dat begin jaren ’90 er alleen maar een klein aantal gekke Nederlandse toeristen heen gingen …. daar behoorde ik dus toe. In 2003 heb ik Yaxchilan ook weer bezocht. Het was toen wat beter te bereiken en ik vond het er nog steeds geweldig. Ik heb er toen niet overnacht.

  1. Hoi Ellen, wat een mooi verhaal weer! Jij bent ook overal geweest 🙂 Wij hebben Yaxchilan niet bezocht, al hebben we wel getwijfeld. We moesten echter kiezen tussen een dagtrip naar Yaxchilan of een volle dag in Calakmul en het is het laatste geworden. Maar Yaxchilan lijkt me een prachtige site!

   1. Ja, Yaxchilan is prachtig. Als je daar heen gaat moet je Bonampak meteen mee pikken want daar zijn heel bijzondere en kleurrijke muurschilderingen te zien.

 6. Prachtig! Tjah, dat sites als Calakmul en Edzna niet veel bezocht worden komt puur door de ligging. Er zijn geen voorgekauwde tripjes die je er heen brengen. Je moet er moeite voor doen en weten dat het bestaat 😉

  1. Klopt helemaal! En dat maakt deze ruïnes ook zo speciaal, ik heb echt genoten van al die onbekendere sites! Al moet ik zeggen dat het bekende Uxmal wel één van mijn favorieten is 🙂

 7. Wow super mooi hoor Karlijn. Vooral zo weggestopt en dan toch relatief bij dit toeristische deel van Mexico. Dat had ik niet verwacht.

  1. Calakmul is ook echt iets voor jou! De hele omgeving staat vol Maya-tempels, allemaal heel mooi en er is bijna niemand 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven