Home Europa Hoe je de Plitvice meren niet moet bezoeken (en hoe wel)

Hoe je de Plitvice meren niet moet bezoeken (en hoe wel)

Door Karlijn

Dankzij jarenlange reiservaring komt het niet meer zo vaak voor dat ik echt fouten maak in mijn reisplanning. Maar bij Plitvice National Park in Kroatië ging het afgelopen juni toch mis. Hoewel dit de mooiste plek van het land is, heb ik er niet echt van genoten. Deels door mijn eigen schuld en deels door het slechte weer. Tijd om te vertellen waar het mis ging en hoe je de Plitvice meren wél moet bezoeken. En ja, moét, want het is er prachtig.

Plitvice meren

Plitvice National Park bezoeken

De Plitvice meren staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is niet voor niets. Dit nationale park bestaat uit zestien meren en ruim negentig watervallen, en de hoogste is 78 meter hoog.  Toen ik mijn soloreisje Kroatië plande, wist ik dat ik de Plitvice meren wilde zien, maar ik had niet uitgezocht hoe je dat het beste kon doen. Ik dacht dat het park misschien lastig te bereiken zou zijn met de bus, dus besloot ik om vanuit kustplaats Zadar een tourtje te boeken. Als het niet hoeft doe ik liever geen tourtjes, maar ik dacht: ik ben alleen, dus dat is wel zo handig. Ik stond om half acht ’s ochtends  op het busje te wachten toen ik gebeld werd: de tour ging niet door. Balen (en belachelijk, hoezo kom je daar op het tijdstip van verzamelen mee?), want de volgende dag moest ik Zagreb zijn omdat ik een dag later naar huis zou vliegen. Ik besloot de volgende dag in Zadar een auto te huren en die in Zagreb in te leveren. Wel spannend, alleen rijden in Kroatië, maar dan zou ik in elk geval de meren kunnen zien.

Plitvice meren

Plitvice meren in de stromende regen

De auto werd de volgende dag om acht uur afgeleverd, het startschot van een dag vol kleine drama’s. Ik was nog geen kilometer uit de kust of het begon te regenen. Toen ik bij de Plitvice watervallen aankwam, stortte het water met bakken uit de hemel. Tijd om te wachten had ik niet, dus ik liep met paraplu naar de ingang en stond twintig minuten in de rij voor de kaartverkoop. Daarna kocht ik voor tien euro een poncho, want met het weer zou het niets meer worden. Mijn natte paraplu stopte ik in het zijvak van mijn rugzak. Ik gooide er nog een zak Skittles-snoepjes in en ging op pad. De regen nam af en de eerste blik op de Plitvice meren was fantastisch: ruige bergen, knalgroene meren en overal enorme watervallen. Sprookjesachtig! Ik koos voor wandelroute C, waar ik naar verwachting vier uur over zou doen. Dan moest ik wel tempo maken, want ik moest om zes uur in Zagreb zijn voor mijn guesthouse, dat niet de hele dag bemand was.

Plitvice-meren

Plitvice watervallen: alles kletsnat

Na dat eerste half uur ging het bergafwaarts. Het ging hard regenen, het was druk en iedereen slenterde met paraplu’s over de smalle houten boardwalks alsof het zondagmiddag in de Kalverstraat was. Passeren ging bijna niet, waardoor ik steeds chagrijniger werd. Ik kon mijn camera bijna niet uit de tas halen, want die was in een paar seconden nat, laat staan dat ik lenzen kon wisselen. Mijn t-shirt was op onverklaarbare wijze gaan pluizen, waardoor alles onder de blauwe pluis zat. De Skittles waren uit de zak gevallen en de paraplu aan de zijkant van mijn rugzak was doorgelekt. Mijn hele tas, kleine camera, stekkers en laptophoes zaten dus onder de plakkerige gesmolten Skittles en ik kon nergens stoppen om het schoon te maken.

Plitvice meren

Welke wandelroute nemen in Plitvice National Park?

Plitvice meren: route C

Route C was prachtig, maar bleek deels over een modderig pad te lopen, waardoor mijn gympen binnen vijf minuten onder een dikke laag modder zaten en ik steeds bang was om uit te glijden. En ondertussen regende het alsof het nooit meer op zou houden. Mijn broek, schoenen, sokken: alles was doorweekt. Ik liep de route in een recordtijd (veel te gehaast), maar had geen tijd om te eten voordat ik weer in de auto stapte. De route naar Zagreb was druk en ik stond anderhalf uur in de file bij de tolpoorten voor de stad. Eenmaal bij het verhuurbedrijf bleek het kantoor dicht. Arghhh! Gelukkig kon ik bellen en hoefde ik slechts drie kwartier te wachten voordat ze terugkwamen. Op een invalidenparkeerplaats, want in de verre omtrek was geen lege plek te bekennen. Tegen de tijd dat ik in mijn hotel aankwam, was ik er helemaal klaar mee. Echt zo’n dag dat er niets écht fout ging, maar ook niets echt goed. Zonde, want de Plitvice meren zijn schitterend en je mag dit nationale park echt niet overslaan als je in Kroatië bent.

Plitvice meren

Plitvice watervallen bezoeken: hoe doe je dat wél?

Het ging natuurlijk vooral mis door mijn eigen slechte planning. Een dag is gewoon te kort voor de Plitvice meren. Mijn belangrijkste tip is: overnacht bij de meren zelf. Er zijn talloze hotels rond het park en daar overnachten heeft als grote voordeel dat je ’s ochtends heel vroeg het park in kunt. De tourbussen vanuit Zadar en Zagreb arriveren rond tien uur en dan wordt het enorm druk bij de meren. Irritant, want de paden zijn smal en iedereen verdringt zich voor de uitzichtpunten. Ik zou proberen om er uiterlijk om acht uur te zijn, zodat je het park in alle rust kunt bekijken. Als je je bezoek over twee dagen spreidt, kun je bovendien verschillende wandelroutes lopen. Erg de moeite waard.

Leuke hotels Plitvice meren

Zoek je een leuk hotel bij de Plitvice meren? Deze hotels vlakbij de ingangen van het park scoren goed:

Plitvice meren

Hoe kom je bij de Plitvice meren?

De Plitvice meren zijn makkelijk te bereiken. Het is twee uur rijden vanuit Zagreb en ruim twee uur vanuit Zadar, en ook vanuit Split en Istrië is de afstand nog goed te doen. Je kunt natuurlijk een auto huren, maar er rijden ook volop bussen naar het park, te boeken via het superhandige Get by Bus. Reis je in één dag van Zadar naar Zagreb, dan kun je je bagage bij één van de twee ingangen van het park droppen. Ben je met de auto, dan kun je bij het park parkeren voor 7 kuna per uur. Een auto huren in Kroatië kan bij Sunny Cars.

Entree Plitvice National Park zonder wachtrij

In 2019 is het verplicht geworden om je tickets voor Plitvice National Park vooraf te bestellen. Er wordt nu een bepaald aantal bezoekers per dag toegelaten. Er wordt aangeraden om je tickets minimaal twee dagen van tevoren te bestellen, maar eerder kan zeker geen kwaad.  Zeker niet in drukke periodes. Je kunt hier je tickets voor Plitvice bestellen en dan kun je zonder wachtrij naar binnen. Ideaal!

Plitvice meren: welke route loop je?

Plitvice National Park heeft twee ingangen: 1 en 2. Bij elke ingang starten verschillende wandelroutes. Deels over aangelegen houten boardwalks, deels over onverharde paden. Bij ingang 1 starten routes A, B, C en K. Bij ingang 2 E, F, H en K. De kortste routes zijn 2 tot 3 uur, de langste 6 tot 8 uur. Kies je voor een korte route, dan zie je alleen het hoge of het lage deel van het park, afhankelijk van de ingang die je hebt genomen. Ik koos voor route C van 8 kilometer, omdat die alle hoogtepunten van het park combineert. Voor route C staat 4 tot 6 uur wandelen, door het hoge en het lage deel van het park. Met een boot stak ik het grote Kozjak-meer over en ik nam aan het eind van de route de bus terug naar ingang 1. Ik vond deze route een aanrader: je ziet een groot deel van het park en het is niet overal heel druk, omdat de tocht wat langer is. Je kunt trouwens ook je eigen wandelroute samenstellen, want overal staan bordjes en alles is prima bewegwijzerd. Verdwalen kan niet!

Plitvice watervallen: prachtig natuurpark

Kortom: Plitvice National Park is fantastisch, maar neem er wel de tijd voor. En kies een dag uit dat het niet zo hard regent, want dan is het park vast nog veel mooier dan dat ik het heb gezien.

Meer lezen over Kroatië?

Plitvice meren

*Deze blog bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

39 Reacties

Shirley 13 augustus 2018 - 07:42

Balen dat alles zo net niet goed ging. En dan ben je ook nog alleen. Achteraf is het misschien wel een leuke anekdote. De meren lijken me heel mooi, maar de drukte proberen te vermijden, is wel een goed idee denk ik.

Antwoord
Karlijn 14 augustus 2018 - 13:36

Dit soort dagen zijn inderdaad extra irritant als je alleen bent. Als je tegen elkaar kunt zeuren is het toch een stuk makkelijker ;) Ik ga vast nog een keer terug, en dan doe ik het wel goed!

Antwoord
Lotte 13 augustus 2018 - 09:40

Ohnee, wat een dag seg! Wat een pech maar je foto’s zijn toch nog goed gelukt ondanks de tegenslagen. Toen wij er enkele jaren geleden waren hadden we meer geluk: we sliepen op een camping vlakbij en stonden bij openingstijd als een van de weinigen aan de kassa. Toen wij klaar waren met de langste route na de middag, was het over de koppen lopen over de paadjes… Dus ik kan beamen dat je tips zeker hele goeie tips zijn. :-)

Antwoord
Karlijn 14 augustus 2018 - 13:37

Dat klinkt stukken beter dan mijn mislukte dag ;) Veel foto’s zijn inderdaad nog best redelijk gelukt, al had ik er nog veel meer willen maken!

Antwoord
Janine 13 augustus 2018 - 10:08

Wel bijzonder goede foto skills dat je de meren er alsnog zo op hebt gekregen (ik zie niets van de drukte die je omschrijft!)
Is het altijd zo druk bij de meren of was dit echt hoogseizoen?

Antwoord
Karlijn 14 augustus 2018 - 13:38

Ik was er eind juni, dus het hoogseizoen was aanstaande. Ik denk dat het altijd wel vrij druk is bij de meren, misschien dat het bij mij zelfs nog meeviel omdat het zulk slecht weer was. Het is vooral druk op de kortere routes volgens mij, als je iets langer gaat lopen laat je de massa’s al snel achter je!

Antwoord
Robert 14 augustus 2018 - 11:27

Je hebt de foto’s toch nog goed weten te schieten. Ik ben er jaren geleden, tijdens het lezen van een blog, achter gekomen dat ik bij de meren ben geweest. Tijdens mijn eerste lange trip ook in Joegoslavië geweest en dit gebied per toeval bezocht. Wij hebben toen met het busje gekampeerd in het gebied. Ik moet altijd wel lachen als ik er iets over lees. Ik heb jaren niet geweten waar die mooie watervallen ook alweer waren haha

Antwoord
Karlijn 14 augustus 2018 - 13:41

Haha, wat grappig! Heb je zonder het te weten het hoogtepunt van Kroatië bezocht ;) Het was er toen vast een stuk rustiger dan nu!

Antwoord
Nynke 14 augustus 2018 - 18:22

Och, jemig, wat een baaldag kan het dan worden (zo ongeveer alles wat fout kon gaan, ging ook fout zo te horen… incusief de Skittles ?). Helemaal als je dan alleen bent, lijkt zo’n dag me niet fijn. Ondanks alles vind ik wel dat je erg mooie foto’s hebt gemaakt!
Plitvice wil ik erg graag een keer bezoeken, maar hik ook wat aan tegen de drukte. Dus kan me alles voorstellen bij de ‘vroeg op pad’ tip, vind ik toch vaak dé manier om de drukte wat te vermijden. Hopelijk heb je ondanks alle pech wel een beetje van de omgeving kunnen genieten…

Antwoord
Karlijn 14 augustus 2018 - 19:41

Dat was het precies, echt een baaldag! Ellendige Skittles ook ;) Ik vond de omgeving echt prachtig, maar ik was wel boos op mezelf dat ik het zo slecht had gepland. Ik zou inmiddels beter moeten weten, want inderdaad: vroeg arriveren is de sleutel tot succes. In heel Kroatië stond ik overal om acht uur ’s ochtends of vroeger klaar, maar juist hier niet. Stom! Volgende keer beter :)

Antwoord
Eva 15 augustus 2018 - 12:40

Haha, wel heel leuk geschreven, maar het klinkt als zo’n dag waarop ik ook bloedchagrijnig zou worden van dit alles ;) Meteen ook het nadeel van zo’n tourtje; dat je zo afhankelijk bent. Wel tof dat je alsnog een auto hebt gehuurd en er zelf naartoe gereden bent!

Antwoord
Karlijn 16 augustus 2018 - 05:56

Thanks! Ik was ook wel trots op mezelf eerlijk gezegd ;) Het was mijn dag niet, maar alleen een auto huren durf ik tenminste voortaan!

Antwoord
Jessica 16 augustus 2018 - 07:32

Ohhhh ik voel de frustratie van al die kleine irritaties door de tekst heen sijpelen. Wat jammer zeg! Wij zijn er een jaar of 7 naartoe geweest vanuit Rovinj. Heeeeel vroeg in de ochtend vertrokken en ergens laat in de avond weer teruggereden waardoor we wel die lange route konden doen. Dat was trouwens in de zomer, maar ik vond het verrassend koud bij de meren! Wij hadden met 4 meiden 3 jassen die we steeds rouleerden, waardoor er een af en toe echt kou moest lijden ;p

Antwoord
Karlijn 17 augustus 2018 - 15:51

Haha! Het is er inderdaad fris, ik denk iets van 13 graden toen ik er was. Kon er ook nog wel bij ;)

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 17 augustus 2018 - 09:03

Wat een pech! Ik kreeg net foto’s van vrienden die bij de Krka watervallen waren, en daar was het ook ontzettend druk! Vroeg zijn is volgens mij echt key! Goede tips!

Antwoord
Karlijn 17 augustus 2018 - 15:49

Klopt, in Kroatie moet je overal vroeg bij zijn in de zomer! Ik stond daar elke dag supervroeg op om de mass’s enigszins voor te zijn. Prachtig land verder, maar de drukte is iets om rekening mee te houden.

Antwoord
Merin Veronique 20 augustus 2018 - 22:14

Haha stiekem moet ik er wel om lachen. Zo’n dag had mij ook zomaar kunnen overkomen. Soms heb je van die dagen… op dat moment baal je en als je erop terugblikt is het eigenlijk wel humoristisch. Gelukkig heb je nog prachtige foto’s weten te maken! Ik wil er graag nog eens heen en dan zal ik zeker aan jouw tips denken! :)

Antwoord
Karlijn 21 augustus 2018 - 13:56

Dit was inderdaad een van die dagen ;) Ik ben wel blij dat ik de meren heb gezien, maar ooit moet ik terug om ze fatsoenlijk te bezoeken!

Antwoord
Marcella 6 september 2018 - 14:56

Wat een dag Karlijn! Heel herkenbaar overigens, ook wij hebben dit soort dagen gehad. Je hebt trouwens wel prachtige foto’s gemaakt! Misschien ziet het er door de regen wel groener uit. Ik wil heeeel graag nog eens genieten van de Plitvice meren, lijkt me prachtig daar! Goeie tips geef je, daar ga ik vast goed gebruik van maken. Ik wist trouwens niet dat het maar 2 uur rijden is vanuit Zagreb en Zadar. Ga ik onthouden!

Antwoord
Karlijn 7 september 2018 - 09:18

Het is een prachtig gebied, dus ik kan het zeker aanraden! Hopelijk treffen jullie het dan met beter weer dan ik ;)

Antwoord
Angela 9 september 2018 - 22:15

Vervelend, zo’n dag! Gelukkig heb je er iets positiefs van gemaakt door het delen van jouw “fouten”. Wij zijn je daar heel dankbaar voor! ?

Antwoord
Karlijn 10 september 2018 - 10:28

Dan is het toch niet voor niets geweest ;)

Antwoord
Ruud 11 september 2018 - 15:54

Zow zeg, jij hebt wel echt alles over om een ‘hoe moet het niet’ blogpost op papier te krijgen ;-)

Wij waren eind juli bij Plitvice, en ik herken je verhaal dan ook volledig (minus de regen, dat dan weer wel..). Wij zaten gelukkig in een appartementje vlak bij ingang 2, en hebben 2 dagen voor het park uitgetrokken. Op beide dagen (uiterlijk) om 7 uur het park in, en dan op dat moment volop genieten van de prachtige omgeving en het gevoel dat je alleen op de wereld bent. Zo vroeg in de ochtend is het ook echt nog heel rustig, ook al zijn er natuurlijk nog wel wat handjesvol toeristen met hetzelfde goede idee.
Op de ene ochtend hebben we de ene helft van het park gedaan, in ultieme rust. Daarna ook deel 2 van het park gelopen, maar daar was het vanaf een uur of 10 al zo druk dat ik er niet meer van kon genieten, laat staan dat je nog een mooie natuurfoto kan schieten waar niet tig willekeurige voorbijgangers bij op staan. De tweede ochtend hebben we dit deel van het park dan ook nogmaals gelopen, nu wel met z’n tweeën. Omdat we de kaartjes al hadden, konden we zelfs (stiekem) al iets voor openingstijd het park in, en liepen we lang helemaal alleen. En toen we deze ronde rond 10 uur hadden afgerond, liepen we lachend het park uit, en konden we de kaartjes zelfs nog doorverkopen aan twee van de vele toeristen die op dat moment in de lange rij bij de kassa stonden. Ofwel, Plitvice, wat ben je mooi! Maar wel in de vroege ochtend :-)

Antwoord
Karlijn 12 september 2018 - 08:59

Kijk, dat klinkt een stuk beter dan mijn mislukte avontuur ;) Dit is volgens mij dé manier om Plitvice goed te beleven!

Antwoord
Edith | [travel.create.repeat] 15 september 2018 - 18:54

Whaah, ik had deze topper gemist maar hij is absoluut de moeite om nog even terug te lezen ;-) Wat een ellende zeg. Wel prachtige foto’s! Ik ben jaren geleden bij de meren in Plitvice geweest en ik weet dat bij mij vooral de teleurstelling overheerste dat je in deze meren dus niet mag zwemmen… Daar had ik totaal geen rekening mee gehouden, ik had me die ochtend helemaal in bikini gehesen en wandelde daar met m’n handdoek, haha. Overigens: hier nog een Skittle-fan!

Antwoord
Karlijn 16 september 2018 - 11:15

Ook geen onverdeeld succes dus, jouw bezoek aan de Plitvice-meren ;) Het is grappig dat de foto’s nog best goed zijn gelukt, terwijl ik enorm gefrustreerd was omdat ik geen lenzen kon wisselen en het natuurlijk steeds stortregende. Zo zie je maar dat de meren écht heel mooi zijn, zelfs in die omstandigheden!

Antwoord
Rondreis Kroatië: de leukste route en praktische tips - Karlijn Travels 9 december 2018 - 07:01

[…] het niet op de goede manier, want ik bezocht de Plitvice-meren onderweg van Zadar naar Zagreb. In deze post lees je waarom dat geen succes was. Wil je het goed doen, overnacht dan bij het park en zorg dat je […]

Antwoord
Stefanie 12 mei 2019 - 09:11

Hi Karlijn!

Wat een avontuur, maar wel hele fijne tips! Wij gaan begin juli naar Kroatië. Op de planning staan de plitvicemeren nu erop om ze in de na middag te doen. Wij hebben een auto gehuurd vanuit Zagreb en rijden door naar Sibenik. Ik gok dat we rond 3 uur zullen arriveren. Is dat ook een beetje oké vanwege de drukte ? Wij willen de volgende dag namelijk naar de krka watervallen. Ik ben benieuwd naar jouw mening.

Groetjes Stefanie

Antwoord
Karlijn 12 mei 2019 - 12:03

Hoi Stefanie, ik vind het lastig om hier iets over te zeggen, omdat ik zelf natuurlijk ’s ochtends arriveerde. Tegen de tijd dat ik wegging uit het park was het wel een stuk rustiger, maar dat kwam misschien ook door de wolkbreuk die boven de meren hing ;) Ik denk dat het een beetje een kwestie van pech of geluk is. Gevoelsmatig lijkt om drie uur aankomen me in elk geval beter dan om tien uur ’s ochtends. Succes en alvast veel plezier gewenst!

Antwoord
Stefanie 12 mei 2019 - 17:04

Dank voor je reactie!!! We gaan het zien! Ook soms naar de krka watervallen geweest?

Antwoord
Karlijn 12 mei 2019 - 17:55

Ja, als dagtrip vanuit Split! Ook hier zou ik weer aanraden om zo vroeg mogelijk te gaan, wil je nog een beetje rustig kunnen wandelen en zwemmen :)

Antwoord
Stefanie 12 mei 2019 - 20:00

Thanks! Dat gaan we zeker doen. Vond je hem wel de moeite naast de plitvicemeren?

Antwoord
Karlijn 12 mei 2019 - 20:21

De Plitvice meren zijn veel mooier! Maar in Krka kun je zwemmen en dat is ook wel erg lekker. Ik heb ze allebei gezien en daar heb ik geen spijt van :)

Antwoord
Wouter 12 juli 2019 - 06:48

Aaah dat willen we niet meemaken. Onze vakantie met vrouw en kind gaat naar kroatie en de meren. Alvast met mooie fotos terug gekomen. Leuke blog.

Antwoord
Karlijn 15 juli 2019 - 06:46

Dank je en heel veel plezier gewenst in Kroatië!

Antwoord
Bezienswaardigheden Split: 10x zeker zien en doen - Karlijn Travels 11 mei 2020 - 16:31

[…] Zo moet je de Plitvice-meren zeker NIET bezoeken […]

Antwoord
Dubrovnik: tips voor een geslaagde citytrip in Kroatië - Karlijn Travels 16 mei 2020 - 12:50

[…] Zo bezoek je de Plitvice-meren niet (en zo wel) […]

Antwoord
Miranda Latiers 17 december 2023 - 08:39

Hoe zit het met de beren en wolven waarover ik ergens gelezen heb. Er staat dat die daar voor komen. Heb je daar wat van gezien.?
Ik ben best bang om met onze kinderen er een tegen het lijf te lopen

Antwoord
Karlijn 17 december 2023 - 12:39

Hoi Miranda, ik heb even moeten Googelen, want ik wist helemaal niet dat er beren en wolven leven in de buurt van Plitvice. De kans dat je die tegenkomt is minimaal. Plitvice is een superdruk park en die dieren blijven ver van de drukte uit de buurt. Als je de gewone paden en wandelroutes volgt, is er normaal gesproken helemaal niets om je zorgen over te maken!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.