Truffeljager en hond aan het werk

Kroatië

Truffels zoeken in de bossen van Istrië, Kroatië

Midden tussen de glooiende groene heuvels van de Kroatische streek Istrië ligt het dorpje Paladini. Dit is de thuisbasis van Karlić tartufi, het bedrijf van de traditionele truffeljagersfamilie Karlić. Hier ging ik samen met truffeljager Ben en zijn honden Katsu en Laila op pad om te zien hoe ze samen truffels zoeken. En natuurlijk hoorde daar ook een uitgebreide proeverij bij, want met truffels kun je de lekkerste gerechten, kaas en chocolade maken.

Het is al jarenlang een strijd tussen Kroatië en Italië: welk land heeft de beste truffels? In Kroatië zijn ze er uiteraard van overtuigd dat hun truffels van de beste kwaliteit zijn, want het binnenland van Istrië is een geweldige truffelvindplaats. Truffels zijn zwammen die onder de grond groeien, op de wortels van verschillende soorten bomen. Het is een kostbare delicatesse, die vooral in (dure) restaurants wordt gebruikt. Op het eerste gezicht zijn truffels niet erg aantrekkelijk en vroeger gebruikten de boeren ze vaak om hun dieren te voeren. Dat is inmiddels wel anders. De witte truffel, die alleen in de periode oktober-december gevonden kan worden, kan per kilo duizenden euro’s opleveren. Een witte truffel van 1 kilo werd in 2021 geveild voor maar liefst 100.000 euro. De zwarte truffel is minder zeldzaam en is het hele jaar te vinden, maar ook daar worden flinke bedragen voor neergeteld.

Over de eerste truffeljager van Istrië

Ivan Rašpolić was één van de eerste truffeljagers in Istrië en hij gaf zijn passie voor het werk door aan zijn hele familie. Daaruit kwam het bedrijf Karlić tartufi voort. Ivan begon met truffels zoeken in 1966 in de bossen rond het mooie dorpje Motovun en hier worden nog steeds de beste truffels gevonden. Karlić tartufi werd in 1994 officieel een bedrijf, met een prachtig restaurant, een winkel met truffelproducten (van kaas tot pesto en van olie tot chocolade) en een proeverij. Je kunt hier ook tours boeken waarbij je samen met een truffeljager meegaat op truffeljacht en dat was wat ik deed.

Enthousiaste honden

Karlić tartufi heeft een fantastische locatie tussen de heuvels, met uitzicht over het dorpje Motovun. In de tuin hebben de honden van de familie hun hok. Het zijn allemaal ‘professional trufflehunters’ of truffeljagers in opleiding. Zodra truffeljager Ben hun hok openmaakt, beginnen ze als een dolle te blaffen. De opwinding van de jacht is duidelijk groot en het doet me denken aan het enthousiasme van de husky’s tijdens onze huskytocht in Lapland.

Truffels zoeken in Istrië

Na een uitleg over de truffel (onder het genot van een glaasje truffellikeur) ga ik op pad met truffeljager Ben, die het vak leerde van zijn opa en zijn vader. Dit beroep gaat traditioneel altijd over van generatie op generatie. Ben neemt vandaag de honden Laila en Katsu mee, allebei een kruising tussen een labrador en een pointer. Alle hondenrassen zijn op te leiden tot truffeljagers, als je ze maar van puppy af aan traint. “Het mooiste onderdeel van mijn werk is de samenwerking met mijn honden”, vertelt Ben. “Ik houd van alle honden van Karlić, maar ik heb natuurlijk wel mijn favorieten. Met de ene hond communiceer je nu eenmaal wat beter dan met de andere, net zoals dat met mensen werkt. Laila en Katsu ken ik door en door en samen vinden we vaak de mooiste truffels.”

Focus op het werk: truffels zoeken

Truffeljagen is een serieuze zaak en we mogen de honden dan ook niet aaien of met ze spelen. Ze moeten gefocust zijn op hun werk: truffels vinden, zodat Ben ze vervolgens uit kan graven. Dat zit bij Laila en Katsu wel goed: ze gaan er al snuffelend meteen als een speer vandoor en we moeten flink doorlopen om ze bij te houden. Ben moedigt ze intussen enthousiast aan. Hij is er meteen bij als één van de honden wat langer stil blijft staan bij een boomstronk of begint met graven. Om genoeg te verdienen met truffeljagen moet je hard werken en Ben is dan ook hele dagen in de bossen te vinden. Vaak werkt hij ’s nachts, omdat de honden de geuren dan nog beter oppikken.

Trots en blijdschap

Tijdens het eerste deel van de jacht lopen we over de plantage voor zwarte truffels die de familie Karlić meer dan tien jaar geleden aanlegde. Daar vinden de honden niets, dus lopen we door naar het bos waar ooit de truffeljacht in Istrië begon. Katsu duikt meteen een helling af en begint enthousiast te graven bij een boomstronk. Ben is er snel bij met zijn truffelschep, handgemaakt gereedschap met unieke persoonlijke details. Hij graaft voorzichtig een paar prachtige grote truffels uit. “Wow, veel groter dan ik had verwacht!”, roept hij blij. Katsu en Laila bedankt hij uitgebreid met een welgemeend ‘brava, brava!’, een knuffel en hondensnoepjes, waarna de honden er alweer vandoor rennen om verder te zoeken. Het is erg leuk om de collectieve trots en blijdschap van Ben, Katsu en Laila te zien. Een stukje verderop vinden ze nog wat truffels, die Ben tevreden in zijn tas stopt. De buit voor vandaag is binnen en nu mogen we Laila en Katse wél aaien. Hun werkdag zit erop.

 

Fotografietip!

Foto’s maken tijdens het truffels zoeken is best lastig. Er is relatief weinig licht in het bos, de honden staan geen seconde stil en als de zon schijnt, zijn de contrasten tussen zon en schaduw erg hard. Let daarom goed op je ISO en je sluitertijd, om te voorkomen dat je foto’s onscherp worden.

 

Uitgebreide proeverij van truffels

Terug bij Karlić tartufi is het tijd om te proeven. In het restaurant met enorme ramen, die uitzicht bieden op het groene landschap, zijn de tafels al mooi gedekt. De proeverij bestaat uit drie gangen en is perfect verzorgd: we proeven canapés, twee soorten kaas, worstjes, honing, olijfolie en natuurlijk is alles gemaakt met truffels. Het hoofdgerecht is roerei met verse truffels, gemaakt door eigenaresse Ivana. Heerlijk romig en erg lekker! Er is ook een lekker zoet dessert: een kleine donut gevuld met truffel/chocoladepasta. Bij het eten wordt onbeperkt witte en rode wijn geserveerd en alles is geweldig verzorgd. Ik ben een enorme truffelliefhebber, dus ik kan hier mijn hart ophalen. Wil je na afloop nog iets lekkers meenemen voor thuis, dan kun je in de winkel van Karlić alle mogelijke truffelproducten kopen die je maar kunt bedenken.

Truffels zoeken in Istrië: hier kun je boeken

Meegaan op truffeljacht is een grote aanrader. Het is een bijzondere ervaring die je op maar weinig plekken kunt meemaken. Ben je dol op honden en lekker eten, dan is dit een enorme leuke tour om te doen. Je kunt de truffeltour bij Karlić tartufi hier boeken.

Meer lezen over Kroatië?

*Dit artikel bevat een affiliatelink. Hier lees je er meer over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven