Home Europa Hvar stad: tips voor één van de fijnste plekken van Kroatië

Hvar stad: tips voor één van de fijnste plekken van Kroatië

Door Karlijn

Als reisblogger mag je eigenlijk niet zeggen dat je verliefd bent op een bestemming, want dat is afgezaagd. Maar deze ongeschreven regel moet ik breken voor Hvar stad in Kroatië, want ik werd echt een beetje verliefd op deze plek. Van mijn mini-hotel direct aan het plein tot aan het helderblauwe water, en van het grote fort tot aan de schattige boetiekjes: Hvar stad op het eiland Hvar was één van mijn favoriete plekken in Kroatië. Dit zijn mijn tips.

Hvar stad

Hvar vakantie: zeker zien en doen

1. Slenter rond de haven en langs kleine strandjes

Hvar staat bekend als het party-eiland van Kroatië en dat is ook de reden dat ik twijfelde of ik het eiland wel moest bezoeken. Ik ben niet zo van de party’s en ik zag mezelf nog niet zitten tussen de feestende Engelsen. Gelukkig heb ik maar weinig van de partysfeer gemerkt, dus laat dat je niet tegenhouden. Hvar is wel een beetje zien en gezien worden en dat uit zich vooral in de haven vol glimmende jachten. Ik vond het heerlijk om langs het water te slenteren, helemaal naar het Franciscan Monastery en de kleine baai daarvoor. Je wandelt dan langs al die boten, restaurants en terrasjes, om vervolgens bij het rustige klooster te eindigen. Kies vervolgens een mooie route terug naar het centrale plein, dwars door smalle steegjes en langs boetiekjes met handgemaakte spullen.

2. Kies een sfeervol hotel in Hvar stad

Eerlijk is eerlijk: ik kon er mijn kont niet keren en het was maar goed dat ik alleen door Kroatië reisde, want mijn kamer in Villa Town Gate was wel erg klein. Maar ik was er helemaal weg van. De gastvrouw verhuurt hier slechts een paar kamers en een algemene ruimte is er niet. Het hotelletje zit in een mooi straatje en je staat binnen tien seconden op het centrale plein. Een perfecte uitvalsbasis om het stadje te ontdekken, behalve misschien als je met de auto bent. Ik zou niet weten waar je je auto moet parkeren.

eten Hvar stad

Lees hier mijn routepost over twee weken in Kroatië

3. Tips Hvar stad: zoek de leukste restaurants en cafés op

Het is mijn fijnste herinnering aan Hvar: ’s ochtends langs de bakker aan de haven wandelen, een nog warme chocoladecroissant meenemen en bij Vita (ook aan de haven) de lekkerste verse smoothie laten maken. Plekje zoeken aan de haven, in de zon en ontbijten maar. Het ultieme vakantiegevoel! Hvar heeft volop leuke plekken om te eten. Heb je zin in koffie met iets lekkers, dan kan ik Nonica Patisserie van harte aanraden. Het is een klein zaakje, met buiten een paar leuke zitjes en het is hier bijna onmogelijk om een keuze te maken uit al die lekkere taartjes. Ook erg leuk: het hippe Fig, waar kunt kiezen uit allerlei creatieve gerechten. Van dik belegde boterhammen tot vegetarische curry, het is er allemaal. Je moet waarschijnlijk wel even zoeken, want Fig zit verborgen in een smal straatje in het centrum. Google Maps helpt je verder.

Hvar stad

4. Maak de klim naar Hvar Fortica

Het is zo’n beetje het eerste wat opvalt als je met de boot op Hvar arriveert: het fort dat hoog boven het stadje uittorent. Dit oude kasteel staat op de plek van een dorp dat dateert uit 500 voor Christus en het is de klim naar boven meer dan waard. Je loopt over een verhard pad naar boven, langs enorme cactussen, een fotogeniek vervallen kerkje en de oude stadsmuren. Het uitzicht over de rode daken van Hvar en de groene Pakleni Islands in de verte is geweldig.

Hvar stad

5. Ga een dagje zonnen op één van de Pakleni Islands

Voor de kust van Hvar liggen de Pakleni Islands, groene eilandjes met witte stranden. Vanuit Hvar stad pak je voor een paar euro een watertaxi naar één van de eilanden. Ik koos voor het eiland Palmizana, dat een mooie baai heeft waar je relaxed kunt zonnen. Helaas had ik me net geïnstalleerd op mijn ligbedje toen het noodweer losbarstte, en de watertaxi ging pas om 16.00 uur terug. Gelukkig liggen er verschillende restaurants aan de baai en ik mocht de hele middag schuilen in de palmentuin van Toto’s.

Hvar stad

6. Verken de rest van het eiland Hvar

Deze tip is makkelijk op te volgen als je met eigen vervoer op het eiland bent. Dan kun je op je gemak de mooie stranden, baaien en het ruige binnenland van Hvar ontdekken. Heb je geen vervoer, ga dan voor de Hvar Hidden Gems Tour. Liever het water op? Maak dan een dagtrip naar de blauwe en groene grot, met genoeg stops om te zwemmen en te snorkelen.

Hvar stad

Vervoer naar Hvar: hoe kom je er?

Ik nam vanuit Dubrovnik de snelle Jadrolinija-catamaran naar Hvar, met onderweg een stop op het eiland Korcula. Van Hvar naar Split nam ik een catamaran van dezelfde maatschappij. In het hoogseizoen varen er elke dag verschillende boten van Hvar naar Split. Tickets kun je reserveren via deze website en dat werkte voor mij prima. Ik zou zeker reserveren als je in het hoogseizoen reist: mijn boot van Dubrovnik naar Hvar zat half juni helemaal vol. De catamaran legt aan in de haven van Hvar stad. Ben je met de auto? Dan neem je een auto-ferry en dan kom je aan in Stari Grad in het noorden van het eiland Hvar.

Reisgids Kroatië en Hvar

Ik nam tijdens mijn reis door Kroatië de Lonely Planet Croatia mee en die is me prima bevallen.

Meer lezen over Kroatië?

*Deze blog bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

10 Reacties

Angela 4 september 2018 - 07:21

Wat een fijne tips! Wij bezochten Hvar in augustus. Ik wilde heel graag de klim naar het fort maken maar mijn mannen waren moe van alle trips en wandelingen en hielden bij slenteren en zittend uitkijken over de baai en al zijn boten.
Ik baalde achteraf al dat ik niet gewoon alleen gegaan was. Na jouw blog helemaal ?

Antwoord
Karlijn 4 september 2018 - 14:17

Haha! Voortaan inderdaad toch maar alleen gaan, als het zwakke geslacht alweer moe is ;) Alhoewel slenteren rond de baai ook heel verleidelijk is in Hvar!

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 5 september 2018 - 18:03

Hvar ziet er inderdaad prachtig uit, ik ben nog veel te weinig in die regio van Europa geweest! Kroatie staat ontzettend hoog op mijn lijstje :-)

Antwoord
Karlijn 6 september 2018 - 09:47

Het is echt een prachtig land, ik kan het aanraden :) !

Antwoord
Angela 11 september 2018 - 12:24

Klinkt heel leuk! Ik ken Hvar idd alleen van het gefeest daar, maar (zoals wel vaker, want zie maar Ibiza en Mallorca) is er ook een mooie, rustige kant. Ik ga hem in gedachten houden. ?

Antwoord
Karlijn 12 september 2018 - 09:00

Klopt helemaal! Ik heb geen feest gezien, maar heb het ook niet opgezocht ;)

Antwoord
Rondreis Kroatië: de leukste route en praktische tips - Karlijn Travels 9 december 2018 - 10:28

[…] gezellig en sfeervol, en de omringende eilandjes mét witte stranden zijn ook de moeite waard. In deze blog lees je al mijn tips voor Hvar […]

Antwoord
Europa 31 maart 2019 - 12:39

Prachtig Kroatië. Ben nog aan het zoeken voor een tripje binnen twee weken. Kroatië is zeker een kanshebber.

Antwoord
Tips Kroatië: de leukste route voor een reis van twee weken - Karlijn Travels 4 juni 2019 - 15:13

[…] gezellig en sfeervol, en de omringende eilandjes mét witte stranden zijn ook de moeite waard. In deze blog lees je al mijn tips voor Hvar […]

Antwoord
Bezienswaardigheden Split: 10x zeker zien en doen - Karlijn Travels 11 mei 2020 - 16:33

[…] Genieten op het prachtige eiland Hvar […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.