Home Europa Oeschinensee in Zwitserland: wandelen boven het mooiste bergmeer van het land

Oeschinensee in Zwitserland: wandelen boven het mooiste bergmeer van het land

Door Karlijn

We waren net in Zermatt geweest en we dachten niet dat Zwitserland dat natuurschoon nog zou kunnen overtreffen. Maar de Oeschinensee in Kandersteg bewees het tegendeel. Een intens turquoise bergmeer, omringd door grillige bergen met gletsjers en watervallen: de Oeschinensee is spectaculair mooi. Bovendien kun je er een prachtige wandeling maken die je tot hoog boven het meer leidt. Met de mooiste uitzichten als beloning.

turquoise meer in bergen Zwitserland

Zodra we Kandersteg binnenrijden, ben ik verkocht. Dit typisch Zwitserse dorp wordt helemaal omringd door bergen. Rechts zien we verschillende watervallen naar beneden storten, de gletsjers op de bergen schitteren in de zon en voor ons zien we bergen met groene weiden. Boven ons zweven paragliders en het dorp zelf is een verzameling karakteristieke Alpen-gebouwen. Kandersteg is alles wat je van een Zwitsers dorp verwacht.

Meer lezen over onze roadtrip Zwitserland? Dat kan hier!

dorp Kandersteg in Zwitserland

bergen rond KanderstegOeschinensee in Zwitserland: UNESCO-werelderfgoed

Zelf hebben we na onze aankomst meteen haast, want de weersvoorspellingen voor de volgende dag zijn slecht. En ik wil de beroemde Oeschinensee heel graag bij mooi weer zien. We checken razendsnel in in ons hotel en nemen meteen de kabelbaan naar boven. Op naar de Oeschinensee! De Oeschinensee (Lake Oeschinen) is UNESCO-werelderfgoed en staat bekend als het mooiste bergmeer in de Alpen. De kleur van het meer is intens turquoise en het wordt gevoed door het gletsjerwater van de bergen Blüemlisalp, Oeschinenhorn, Fründenhorn en Doldenhorn, allemaal ruim drieduizend meter hoog.

Oeschinensee Zwitserland uitzicht over blauw bergmeer

De kabelbaan vanuit Kandersteg

De rit met de kabelbaan naar Oeschinensee is alleen al de moeite waard. Je hebt fantastische uitzichten over Kandersteg en de bergen eromheen en voor je het weet ben je boven. Vanaf het kabelbaanstation is het ongeveer twintig minuten lopen voordat je je eerste turquoise glimp opvangt. Ook geen verkeerde wandeling, want je wordt meteen omringd door hoge, ruige bergen en groene dennenbossen.

kabelbaan Kandersteg

Mooiste bergmeer van Zwitserland

Als we eenmaal aan de rand van het meer staan ben ik zwaar onder de indruk. Het water heeft zo’n intense kleur en op de immens hoge bergen eromheen liggen glinsterende gletsjers. Watervallen storten van alle kanten naar beneden en op een strand loopt een kudde koeien rond, voorzien van Zwitserse koeienbellen. De Oeschinensee is één van de mooiste plekken waar ik ooit ben geweest.

koeien met bellen Zwitserland wandelaar bij bergmeer turquiose bergmeer met roeibootje

Doen bij Oeschinensee

Bij het meer is van alles te doen. Je kunt er zwemmen, een roeibootje huren, vissen of gewoon lekker zonnen. Wandelen kan natuurlijk ook: er zijn verschillende wandelroutes mogelijk. Wij gaan voor de route Oeschinensee-Heuberg, een rondje van in totaal elf kilometer dat ons hoog boven het meer brengt. Kijk hier voor een kaartje met de route.

blauw bergmeer Zwitserland koeien in bergweide Zwitserland wandeling Kandersteg

Wandelen bij Oeschinensee: Oeschinensee-Heuberg

Mooi wandelen bij Oeschinensee in Zwitserland

Wij lopen de route tegen de klok in, omdat we eerst een stuk langs het meer zijn gelopen en de wandeling daar op kunnen pakken. Wil je iets minder klimmen, dan kun je de route beter met de klok mee wandelen. Het eerste stuk lopen we meteen vrij steil omhoog, maar daar hebben we geen last van. De uitzichten zijn zo geweldig. Het meer wordt steeds intenser van kleur, de watervallen komen steeds dichterbij en de gletsjers worden steeds beter zichtbaar. We stoppen onderweg bij een bankje om onze broodjes op te eten en lopen daarna door een weide met tientallen koeien naar een hut waar we iets kunnen drinken. Een aanrader, want je zit hier heerlijk in de zon, met een topuitzicht over het meer.

gletsjers Kandersteg wilde bloemen Zwitserland

Wandeling bij Oeschinensee: een flinke klim

Deze stop is ook hard nodig, want daarna volgt een hele forse klim naar boven. Wel weer de moeite waard, want hoe hoger we komen, hoe meer bergpieken en gletsjers er opdoemen. Toch ben ik blij als we het hoogste punt bereikt hebben en we over een vrij makkelijk pad boven het meer verder kunnen lopen. De uitzichten lijken niet beter te kunnen worden, maar toch wordt het steeds mooier. De eenzame dennenbomen boven het meer, de eindeloze velden met wilde bloemen, de kleur van het water: het is onbeschrijfelijk mooi. Tegen de tijd dat we gaan afdalen, begint het weer langzaam om te slaan. En als we bij de kabelbaan naar beneden aankomen, regent het. Prima getimed, onze wandeling bij de Oeschinensee.

bomen Oeschinensee watervallen Oeschinensee

Andere wandelingen bij Kandersteg

Kandersteg is een wandelparadijs en op deze website vind je verschillende andere mooie wandelroutes. Wij hadden nog plannen voor een lange hike vanaf Almenalp (die start met een verschrikkelijk steil kabelbaantje), maar het weer was helaas te slecht. Houd je van wandelen, dan is het zeker de moeite waard om een paar dagen in Kandersteg te blijven.

Kabelbaan naar Oeschinensee

De kabelbaan is in de zomermaanden elke dag geopend van 08.30 tot 18.00 uur.

wandeling Oeschinensee hiken Oeschinensee

De autotrein naar Kandersteg

De reis naar Kandersteg vanuit het zuiden van Zwitserland is bijzonder, want je kunt dan het beste de autotrein nemen. Deze trein heet de Lötschbergtrein en rijdt van Goppenstein naar Kandersteg. De rit kostte in 2022 27 Zwitserse frank. Zoals alles in Zwitserland is ook deze trein perfect geregeld. Als je komt aanrijden koop je vanuit de auto een kaartje en dan wacht je in de rij op de trein. Je kunt uitstappen om koffie te halen bij het café. Vervolgens rijd je de trein op en blijf je in de auto zitten. De rit duurt vervolgens een kwartier en is een aparte ervaring: je dendert in je auto in het pikdonker door tunnels, tot je eindelijk licht ziet en de bergen rond Kandersteg verschijnen. Meer informatie en vertrektijden vind je hier. Kom je vanuit het noorden, dan kun je gewoon de weg nemen.

autotrein Kandersteg

FOTOGRAFIETIP VOOR OESCHINENSEE

Wij waren midden op de dag bij de Oeschinensee en dat is natuurlijk nooit het beste tijdstip voor de mooiste foto’s. De zon scheen fel en de wolken waren spierwit, dus de belichting was erg lastig. Ik zou daarom proberen om ’s ochtends naar de Oeschinensee te gaan. De eerste kabelbaan vertrekt wel pas om 08.30 uur, dus als je echt vroeg wilt zijn, moet je naar boven lopen.

turquoise meer in de bergen

TIP: FIJN HOTEL IN KANDERSTEG

Wij sliepen in het Typically Swiss Hotel Ermitage. Wel een prijzige optie, maar het hotel ligt direct naast de kabelbaan naar Oeschinensee en op loopafstand van het dorp. De kamers zijn heel mooi en comfortabel én zijn voorzien van een groot overdekt balkon. Je hebt er een prachtig uitzicht op de bergen (soms zelfs met een spectaculaire zonsondergang, zie hieronder) en de watervallen en ook als het regent kun je hier heerlijk zitten. Het restaurant bij het hotel is ook erg goed. Een andere tip voor een leuk restaurant in Kandersteg is trouwens Café-Restaurant Au Vieux Chalet. De rösti is een aanrader!

hotel Kanderstegalpenglow Kandersteg

Ook leuk om te lezen

4 Reacties

Frans 14 augustus 2022 - 13:20

Erg leuk om te lezen. We zijn zelf net terug uit Zwitserland en hebben deze prachtige locatie ook bezocht. Heel erg mooi. Ook je blog van de Matterhorn was herkenbaar. Daar hebben we de 5 meren route gelopen met een prachtig uitzicht op de iconische berg. Ben je ook in Lauterbrunnen geweest?

Antwoord
Karlijn 14 augustus 2022 - 14:11

Hoi Frans, dank voor je reactie! Ik ben ook in Lauterbrunnen geweest, maar dat was in 2020, als korte tussenstop vanuit Italië op weg naar huis. Ook een schitterend gebied!

Antwoord
Marcella 13 september 2022 - 20:14

Wat een gaaf uitzicht Karlijn! Wij zijn naar de Oeschinensee gegaan met de kabelbaan en vanaf daar beneden gelopen. Daar heb ik spijt van als ik het uitzicht vanaf het hogere punt zie!

Antwoord
Karlijn 14 september 2022 - 09:51

Het uitzicht was inderdaad erg mooi! Maar vanaf de rand van het water is het ook al prachtig :)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.