Home Europa Les Haudères en Lac Bleu: het Zwitserland van je dromen

Les Haudères en Lac Bleu: het Zwitserland van je dromen

Door Karlijn

Bij Zwitserland stelde ik me besneeuwde bergen voor, met groene weiden, grazende koeien, knalblauwe bergmeren en valleien met pittoreske dorpjes. En precies dat kreeg ik in Les Haudères en omgeving. Les Haudères ligt in Val d’Hérens in het zuiden van Zwitserland en de omgeving is hier (zoals het hele land) schitterend. Zeker doen: een wandeling maken naar het prachtige Lac Bleu.

bergen Val d'herend

Onze rondreis Zwitserland plande ik aan de hand van wandelingen. Ik zocht een aantal van de mooiste wandelingen in Zwitserland op en maakte daar een route omheen. Een wandeling die ik vaak tegenkwam was de hike naar Lac Bleu in Val d’Hérens. Vlakbij het startpunt ligt het plaatsje Les Haudères en daar boekte ik een hotel. Het was een enorm eind rijden vanuit Luzern naar Les Haudères, maar toen we de Val d’Hérens binnenreden, wist ik al dat de lange rit de moeite waard was geweest. Onder ons strekte het groene dal zich uit, in de verte lagen bergtoppen bedekt met een dik pak sneeuw en in het dal lagen dorpjes met houten huizen en schattige kerkjes. Kortom: het Zwitserland van mijn dromen.

Lees hier meer over de route van onze roadtrip Zwitserland.

Hike Lac Bleu Evolene piramides

Wat te doen in Les Haudères Zwitserland?

De aardpiramides van Euseigne

Zodra je de Val d’Hérens binnenrijdt, staan er borden die de aardpiramides van Euseigne aankondigen en al snel zie je deze rotsformaties ook liggen. De stenen torens met granieten rotsblokken bovenop zagen er zo apart uit dat ik even dacht dat ze door mensen gemaakt waren. Je verwacht in een groen Zwitsers dal niet direct rotpartijen die zo weggelopen lijken te zijn uit Cappadocië in Turkije. Je rijdt onder de piramides door en daarna ligt links een parkeerplaats. Stap zeker even uit om de piramiden te bekijken.

dorp Les Hauderes Zwitserland

De dorpen van Val d’Hérens

In de Val d’Hérens liggen verschillende mooie dorpen met traditionele houten huizen. Evolène is het grootste dorp, dat ook een prima supermarkt heeft. Slaap je in Les Haudères, doe dan inkopen bij deze Coop, want Les Haudères heeft geen winkel.

Kat Les Hauderes

Wandelen door Les Haudères

Les Haudères is een klein dorp vol traditionele houten huizen, die op palen zijn gebouwd. Zo werd vroeger het ongedierte buiten de deur gehouden. Tegen de achtergrond van het dorp liggen hoge bergen (inclusief de ruim 3300 meter hoge Grand Dente), overal bloeien bloemen en luierende katten houden de boel met een half oog in de gaten. Het is leuk om door het dorp te wandelen en de huizen te bewonderen. Bovendien voel je je meteen onderdeel van de gemeenschap, want iedereen groet je. Zelfs toen we op het terras van ons hotel zaten werden we nog begroet door voorbijgangers. Les Haudères is een bijzonder vriendelijk en heerlijk rustig dorp. Het toeristische deel van Zwitserland lijkt hier heel ver weg.

huizen Les Haudères Les Hauderes Valais huizen Les Hauderes

Les Haudères hoogte

Les Haudères ligt op een hoogte van 1450 meter, waardoor het ’s avonds lekker afkoelt.

Wandelen in Val d’Hérens

In de vallei vind je ruim vijfhonderd kilometer aan wandelpaden, dus als je van wandelen houdt hoef je je hier niet te vervelen. Wij maakten de wandeling naar Lac Bleu, één van de bekendste plekken in de omgeving.

Lac-Blue-Zwitserland

Wandeling naar Lac Bleu in Arolla

Vanuit Les Haudères rijd je in een kwartier naar het startpunt van de wandeling naar Lac Bleu. Als je niet te veel stopt onderweg tenminste, want de uitzichten op de vallei zijn fantastisch. Les Haudères lijkt van bovenaf een soort idyllisch modelspoorwegdorp. Je parkeert je auto in La Gouille en vanaf de parkeerplaats langs de weg staat de wandeling aangegeven. Het pad gaat meteen vrij steil omhoog en de uitzichten over de bergen zijn al snel prachtig. Sneeuw, gletsjers, eindeloze rijen dennenbomen: alles wat je je voorstelt bij Zwitserland.

Lac Bleu Valais Lac Bleu

Een onvoorstelbare kleur turquoise

Met 258 hoogteverschil in korte tijd is het best een flinke klim naar Lac Bleu, maar omdat de tocht niet erg lang is, is het prima te doen. Binnen een uur ben je als het goed is bij het knalturquoise meer (op een hoogte van 2100 meter), omringd door groene dennen en ruige bergen. Het water is kraakhelder en zeker als de zon schijnt heeft het water een onvoorstelbare kleur turquoise. Die felle kleur is te danken aan een combinatie van algen en gletsjerklei.

dennen en bloemen Zwitserland

Terugweg naar La Gouille

De meeste mensen lopen dezelfde weg weer terug naar hun auto, maar je kunt ook een rondje maken. Dat deden wij. Je loopt dan naar het dorp Arolla in de vallei onder het meer, over een smal pad door de bossen. Als je wilt kun je dan nog de rivier oversteken en langs het water teruglopen, maar wij liepen terug langs de weg om wat tijd te winnen. Dit rondje is ongeveer zeven kilometer lang en is niet zwaar. Meer weten over trails bij Lac Bleu? Kijk dan bij Alltrails.

LEUK HOTEL IN LES HAUDÈRES

Eén van de leukste dingen aan Les Haudères was ons hotel: Hôtel Dents de Veisivi. Het is een traditioneel hotel aan de rand van het dorp, met beneden een bar en restaurant. De kamers zijn geweldig: ingericht als een comfortabel chalet, maar wel met allerlei hippe details. We hadden een groot balkon met uitzicht over het dorp en de omliggende bergen en ’s ochtends konden we vanaf het balkon de zonsopkomst bekijken. Het eten in het restaurant is prima en je kunt lekker op het terras zitten. Een topplek als je naar Les Haudères gaat!

Hotel-Les-Hauderes uitzicht op Les Hauderes Bergen Wallis Zwitserland Zonsondergang Valais

Auto huren in Zwitserland

Wij reden met onze eigen auto naar Zwitserland en dat is meer dan goed te doen. Reis je met de trein of het vliegtuig en wil je ter plekke een auto huren? Dan kan ik Sunnycars.nl van harte aanraden. Bij deze verhuurder kom je ter plekke niet voor verrassingen te staan: alle verzekeringen en extra’s die je nodig hebt zijn inbegrepen in de huurprijs.

Bergen-dennen-Zwitserland Les Hauderes uitzicht

Meer lezen over Zwitserland?

 

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.