De Dode Zee in Jordanië is één van de meest bijzondere plekken tijdens je rondreis door dit geweldige land. Het zoutgehalte van het water is maar liefst 33% en dat betekent dat het tien keer zo zout is als gewoon zeewater. Je blijft dan ook moeiteloos drijven. Een vreemde gewaarwording! Modder uit de Dode Zee bevat bovendien 35 mineralen, die erg goed zijn voor je huid. Kortom: genoeg redenen om de Dode Zee te bezoeken. Met deze tips wordt je bezoek een groot succes.
Wat is de Dode Zee? De laagste plek op aarde
De Dode Zee is geen zee, maar een groot meer op de grens van Jordanië en Israël. Het ligt 430 meter onder zeeniveau en is daarmee de laagste plek op aarde. Er leven geen vissen of andere dieren het water, dat te zout is om te overleven. Mensen komen hier naartoe om te ervaren hoe het is om moeiteloos te blijven drijven, én om zich in te smeren met de mineraalrijke modder. Een perzikzacht huidje gegarandeerd, en de mineralen in de modder schijnen goed te helpen tegen allerlei huidaandoeningen, gewrichtspijn en chronische rugpijn.
Waarom verdwijnt de Dode Zee?
De Dode Zee verdwijnt en dat proces gaat snel. Bij ons hotel stonden bordjes, die aangaven tot hoe ver het water ooit kwam en het is schokkend om te zien hoeveel er in korte tijd verdwenen is. Het verdwijnen van de Dode Zee is onder andere te wijten aan de grote hoeveelheden water die Jordanië en Israël uit de rivier de Jordaan halen. De rivier vulde het water in de Dode Zee aan, maar is nu zelf te droog om het meer te voeden. Er komt daarnaast niet voldoende zoet water bij in de Dode Zee, waardoor het steeds zoutere water steeds sneller verdampt. Wil je ooit nog eens dobberen in de Dode Zee, dan is het aan te raden om daar niet al te lang mee te wachten.
Tips Dode Zee in Jordanië bezoeken
Ga je naar de Dode Zee, dan is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Het extreem zoute water vraagt om een wat andere benadering dan je gewend bent, want het water gedraagt zich ook niet zoals je gewend bent.
1. Scheer je twee dagen van tevoren niet
Dat hele zoute water prikt enorm als je een wondje hebt. Scheer je daarom twee dagen voor je bezoek aan de Dode Zee niet en doe extra je best om wondjes te voorkomen.
2. Draag oude badkleding en neem eventueel waterschoenen mee
Al dat zout is niet goed voor je badkleding, dus neem niet je nieuwste bikini mee. Wel handig: waterschoenen, want de steentjes op de bodem kunnen scherp zijn aan je voeten. Aangezien je niet mag spetteren, is het beter om pijnlijke voeten te voorkomen en waterschoenen te dragen. Nog een tip: doe je sieraden af, om te voorkomen dat ze gaan verkleuren.
3. Ga heel voorzichtig de Dode Zee in
Het is belangrijk dat je geen zout water in je ogen en mond krijgt, want dat brandt ontzettend. Loop daarom heel rustig het water in en laat je voorzichtig op je rug glijden. Dan blijf je vanzelf drijven op het water, je hoeft niet te zwemmen (dat lukt ook niet). Probeer ook maar niet om op je buik te ‘zwemmen’, want dan rol je eigenlijk vanzelf weer om en ga je zeker spetteren. Zorg ook dat je haren droog blijven, want het zout droogt je haar uit.
4. Blijf niet langer dan een kwartier in het water
Van mijn chauffeur in Jordanië hoorde ik hoe je het badderen in de Dode Zee het beste aan kunt pakken. Ga eerst een kwartier het water in, maar niet langer. Het zoute water droogt je huid erg snel uit.
5. Smeer je in met genezende modder uit de Dode Zee
Na een kwartier in de Dode Zee smeer je je in met de modder, die bij de hotels in grote potten aan het strand staat. Laat de modder een half uur intrekken en spoel je daarna voorzichtig af in de Dode Zee. Blijf er weer maximaal een kwartier in en spoel je daarna heel goed af onder de douche.
6. Gebruik bodylotion na het douchen en drink genoeg
Het is heel belangrijk dat je je goed afspoelt na je bad in de Dode Zee. De hotels hebben allemaal douches aan het strand. Je huid voelt waarschijnlijk heel glad aan, maar kan toch flink droog zijn. Smeer je daarom in met bodylotion. Nog een tip: drink veel water, om uitdroging tegen te gaan.
7. Bezoek de schitterende zoutkristallen van de Coral Reefs
Aan de rand van Dode Zee vormen zich prachtige zoutkristallen. Bij de hotels kun je die niet echt zien, maar langs de Dode Zee zijn verschillende uitzichtpunten waar je ze wel kunt bekijken. Tik in Google Maps (Coral reefs) in en maak daar een stop. Hier kun je de grillige zoutkristallen van bovenaf bekijken en er is een pad naar beneden. Loop naar de rand van het water om de kleurrijke zoutkristallen van heel dichtbij te bewonderen.
8. Ga zwemmen bij een hotel en niet ergens langs de weg
Vroeger was er langs de Dode Zee een openbaar strand, maar dat is tijdens corona dichtgegaan. Je kunt verder bijna nergens zomaar zwemmen, want je hebt vanwege de hoge kliffen vrijwel nergens toegang tot het water. Bij de Coral Reefs kan het wel, maar echt relaxed is het niet. Je moet dan over de zoutkristallen klauteren en je moet genoeg water meenemen om je na je bad af te kunnen spoelen. Het is het beste om bij een hotel te gaan zwemmen, dat alle faciliteiten heeft die je nodig hebt. Je kunt bij de meeste hotels een dagpas kopen.
9. Overnacht in één van de resorts langs de Dode Zee
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een nachtje in een resort aan de Dode Zee te verblijven. Helaas zijn er bijna geen leuke kleinschalige hotels om op terug te vallen: je bent in principe aangewezen op een groot resort. Het Mövenpick Hotel is de meest luxe variant, maar ik sliep in het Dead Sea Spa Hotel. Het was even schrikken, zo’n megahotel met zwembaden, glijbanen, grote buffetten en happy hours, maar aan de andere kant: er is een prima strandje met modderpotten, makkelijke toegang tot de Dode Zee en het eten is er erg goed. Zeker het Libanese restaurant, Mezze, is een aanrader. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om hier je rondreis Jordanië af te sluiten: het vliegveld is maar drie kwartier rijden.
10. Ga lunchen bij het geweldige vrouweninitiatief Beit Sweimeh
Hoewel het eten in ons hotel goed was, wilde ik liever ergens anders lunchen. Ik vond Beit Sweimeh, een leuk restaurant dat gerund wordt door vrouwen en is opgezet om de positie van vrouwen te versterken. Het is gevestigd in een lokaal huis en heeft een dakterras waar de lekkerste huisgemaakte Jordaanse gerechten worden geserveerd. Aanrader!
Wanneer de Dode Zee bezoeken?
De Dode Zee is het heetste stukje Jordanië en het is hier vochtiger dan in de rest van het land. Je kunt het beste in het voor- of het najaar naar de Dode Zee en Jordanië gaan, als de temperaturen niet te hoog zijn.
Hoe kom je bij de Dode Zee?
In Jordanië kun je prima een auto huren en zelf rijden. Een auto huren kan bijvoorbeeld via:
Dagtrips Dode Zee
Heb je weinig tijd en wil je liever een dagtrip boeken naar de Dode Zee? Vanuit Amman kun je makkelijk een dagtrip maken, waarbij je de hele dag doorbrengt aan de Dode Zee.
Meer lezen over Jordanië?
- Review: verblijf bij de magische Feynan Ecolodge in Jordanië
- Wereldwonder Petra in Jordanië bezoeken: de ideale planning
- 10x de hoogtepunten van mijn rondreis Jordanië
- De leukste tips voor bezienswaardigheden in Amman, Jordanië
- Bezienswaardigheden in Salt, het mooiste stadje van Jordanië
- Wat te doen in Wadi Rum, Jordanië? 9x de beste tips
*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.
Wat zonde zeg, dat de Dode Zee door menselijk toedoen aan het verdwijnen is. Ok, het niet de enige oorzaak, maar toch. Het proces versnelt er op z’n minst door. Ik hoop dat ik het ooit mag ervaren, het klinkt fantastisch!
Het is inderdaad zonde, en schokkend om te zien hoe snel het proces gaat! Beter maar niet al te lang wachten met een bezoek 😉