Hoogtepunten India
India

Hoogtepunten Noord-India: 10x onze mooiste ervaringen

Chaotische straten, toeterende tuktuks, koeien die overal in de weg staan, nieuwsgierige mensen, markten, paleizen en forten: Noord-India is een fantastische reisbestemming. Ok, ik werd af en toe gek van de herrie en de rommel, maar elke dag gebeurden er talloze mooie dingen die alles weer helemaal goed maakten. Wat het allermooiste was? Eรฉn ding kiezen is te moeilijk, dus zet ik hieronder mijn top tien van hoogtepunten in Noord-India op een rij.

Jodhpur fort

1. Het fort van Jodhpur – en Jodhpur sowieso

Blauwe stad Jodhpur was รฉรฉn van mijn favoriete steden in Noord-India. Jodhpur is echt India, met chaotische markten, tuktuks die je bijna omver rijden en straten die zo druk zijn dat je er bijna niet kunt oversteken. Maar Jodhpur heeft ook gave street-art, sfeervolle blauwe straten en hippe Indiase boetiekjes en cafรฉs in de wijk rond de Stepwell. En natuurlijk is er het indrukwekkende fort van Jodhpur, dat hoog boven de stad uittorent. Rajasthan barst van de indrukwekkende forten en paleizen, maar het fort van Jodhpur vond ik het mooiste van allemaal.

Old Delhi straatbeeld

2. Hoogtepunten Noord-India: de chaos van Old Delhi

Ik ben best wat gewend qua drukte en chaotische taferelen op reis (ik was ook al eerder in India geweest), maar Old Delhi was echt een aanslag op al mijn zintuigen. Vanaf het moment dat we de metro uitliepen, stonden we in een andere wereld. Een wereld van fietsriksja’s, tuktuks, stampvolle straten, tot aan de nok toe gevulde winkeltjes en eetstalletjes. Getoeter, de geur van specerijen, de kruidenmarkt waar ik elke minuut moest niezen van de kruiden in de lucht: Old Delhi is fantastisch. Een beetje overweldigend misschien, maar wel alles wat je je voorstelt bij India.

haveli's Jaisalmer

3. De kronkelstraten en haveli’s van Jaisalmer

Woestijnstad Jaisalmer in het westen van Rajasthan was ook een favoriet. Deze kleine, zandkleurige stad wordt gedomineerd door een sfeervol fort, waar je uren kunt dwalen door smalle straatjes vol winkeltjes en oude huizen. De rijk versierde haveli’s, traditionele huizen van Jaisalmer, zijn ook van binnen vaak prachtig. Jaisalmer is een paradijs voor fotografen en ik kreeg er geen genoeg van.

Narlai

4. De dorpswandeling in Narlai

Tijdens onze reis door Noord-India sliepen we regelmatig in dorpjes op het platteland. Dat was een leuke afwisseling met de drukke steden van Rajasthan en bovendien konden we zo zien hoe het gewone leven in de Indiase dorpen eraan toe gaat. Narlai was รฉรฉn van de dorpjes waar we verbleven en dat was in alle opzichten geweldig. We sliepen in het prachtige Rawla Narlai, een zeventiende eeuws klein fort, beklommen de hoge Olifantsrots achter het dorp en maakten een mooie dorpswandeling. De mensen in Narlai zijn heel hartelijk en enthousiast en we mochten ook een kijkje nemen in een lokaal huis. Een heel mooie ervaring.

fietsen in Jaipur

5. Hoogtepunten India: fietsen in Jaipur

Wil je meer zien in Jaipur dan alleen de beroemde bezienswaardigheden? Boek dan een fietstour in Jaipur. Dit was absoluut รฉรฉn van de hoogtepunten van Noord-India voor ons. We stapten al om zeven uur ‘s ochtends op de fiets, omdat het dan nog rustig is in de straten van Jaipur. We fietsen door smalle steegjes, langs koeien en tuktuks. We stopten op een fantastische groenten- en bloemenmarkt. We aten een typische Rajasthani ontbijt bij de moeder van onze gids thuis. Ook een perfect uitzicht op het Paleis der Winden stond op het programma, net als een stop bij een marmerwerkplaats. Dankzij deze fietstocht leerden we Jaipur wat beter kennen en vonden we de stad helemaal geweldig. In deze blog lees je er meer over.

Varanasi ghats

6.ย Boottocht langs de ghats in Varanasi

Ik was een beetje zenuwachtig voor Varanasi, omdat ik niet wist hoe heftig de stad zou zijn. Ik had horrorverhalen over smerigheid en vervelende mensen gehoord, dus ik was voorbereid op het ergste. Maar wat bleek: Varanasi is een magische stad, die niet veel viezer of drukker is dan andere Indiase steden. Bij zonsopkomst maakten we een boottocht langs de ghats, de trappen die naar de heilige Ganges leiden. Hier is het een drukte van belang, met mensen die bidden, zich wassen en de was doen. Natuurlijk zagen we ook de beroemde crematieghats, waar elke dag honderden mensen worden gecremeerd. Ook dat is bijzonder om mee te maken. Het is zo’n andere manier van omgaan met de dood dan wij in het westen doen. Varanasi was een heel speciale ervaring, die je niet mag missen als je een reis Noord-India gaat maken. In deze blog lees je er meer over.

koken Udaipur

7. Koken in Udaipur tijdens rondreis Noord-India

Kookworkshops vind ik altijd leuk om te doen en in India wilde ik natuurlijk ook graag aan de slag. Al die lekkere curries, het brood, de chutneys: de moeite van het leren maken waard! We kozen voor een kookworkshop in Udaipur, in het huis van Sunny en Sweta. Dat was een prima keuze, want de workshop was erg leuk. We maakten chai (het lekkerste drankje ter wereld), gefrituurde groentenpakhora’s, koriander- en mangochutney, drie verschillende curries, diverse soorten brood en zelfs een zoet toetje. Het was best even werken, drie uur lang, maar het resultaat was geweldig. De beste maaltijd van onze vier weken in India.

Taj Mahal zonsopkomst

8. De Taj Mahal bij zonsopkomst

Soms vallen beroemde bezienswaardigheden in het echt een beetje tegen, maar de Taj Mahal was juist mooier dan ik me had voorgesteld. Misschien kwam het ook wel door het feit dat we ‘m konden zien. We reisden namelijk in november door Noord-India en we hadden regelmatig last van dichte smog. Bij aankomst in Agra konden we de contouren van de ย Taj Mahal maar met moeite onderscheiden en we vreesden het ergste voor de volgende morgen. Maar hoewel de zonsopkomst niet geweldig was, was er af en toe wel zon. En blauwe lucht! Ik was er zo blij mee. En de Taj, dat moet toch echt het allermooiste gebouw ter wereld zijn.

markt Pipar

Hoogtepunten Noord-India

9. Shoppen op de bazaars van Pipar

Eรฉn van onze leukste overnachtingsplekken was het kleine fort van Chandelao. De locatie zelf is al geweldig, maar de tourtjes die je er kunt doen zijn dat ook. Zo gingen we een halve dag op pad met een gids, naar de bazaars van het nabijgelegen stadje Pipar. Pipar is totaal niet toeristisch en daarom ook zo leuk. Je kunt op je gemak langs alle markten en winkels struinen en je hebt continu aanspraak van de locals, die erg nieuwsgierig zijn. Op de foto willen ze ook graag, wat ik natuurlijk erg fijn vond. Bij Pipar bezochten we ook nog een werkplaats waar stoffen met de hand bedrukt worden. En we gingen schoenen kopen voor ons gids. Leuk om te zien hoe hard die moest onderhandelen om de prijs te krijgen die hij in gedachten had. Onderhandelen is dus niet alleen aan toeristen voorbehouden ๐Ÿ˜‰

tempels Khajuraho

10.ย De tempels van Khajuraho

Om de lange reis van Agra naar Varanasi te onderbreken, kun je verschillende stops maken. Wij sliepen een nacht in Orchha en een nacht in Khajuraho. Khajuraho is beroemd om haar Kamasutra-tempels, met beeldhouwwerk met afbeeldingen uit de Kamasutra. Deze beelden maken uiteindelijk maar 5% van het geheel uit, maar dat is helemaal geen punt. De tempels van Khajuraho zijn enorm indrukwekkend, ook als je eigenlijk al genoeg tempels hebt gezien. Ze zijn extreem goed bewaard gebleven en de beelden zijn ontzettend gedetailleerd. Ze vertellen veel over de tijd waarin de tempels werden gebouwd en dat maakt ze extra interessant. Ook leuk vond ik het oude deel van Khajuraho. Dit dorpje is heel sfeervol, met gekleurde straatjes, tempels en winkeltjes. Leuk om een uurtje doorheen te wandelen.

Reis Noord-India regelen

Ik had geen zin om onze reis Noord-India zelf te organiseren, maar ik wilde ‘m wel graag zelf samenstellen. Dat deed ik samen met Shalome, de lokale reisexpert van Better Places. Shalome is een Indiase, woont in Goa en kent haar land door en door. Ze stelde een geweldige reis voor ons samen, vol leuke excursies, goede chauffeurs en met prachtige accommodaties. Natuurlijk zaten alle bekende hoogtepunten van Noord-India erin, maar ze voegde ook bijzondere bestemmingen toe waar ik eerder nooit van had gehoord. Een aanrader!

9 reacties op dit artikel

  1. Wat leuk om te lezen! Ik ga de reis zelf binnenkort ook maken en ik vroeg me af waar dat dakterras is in Jodhpur, was dat een hostel/guesthouse?

    1. Hoi Leslie, wat een mooi vooruitzicht! Die foto is gemaakt op het dakterras van Haveli Inn Pal, het hotel waar we sliepen. Maar (als ik het me goed herinner) was dit ook gewoon een openbaar restaurant, dus als het goed is kun je er gewoon naartoe! Veel plezier gewenst alvast ๐Ÿ™‚

  2. Tof artikel met mooie fotoโ€™s! Ik vond het noorden van India ook echt fantastisch. Ik hoop snel meer van dit prachtige land te kunnen zien!

    1. Dank je wel! Ik wil ook graag terug naar India. Een land om soms stapelgek van te worden, maar zo bijzonder ๐Ÿ™‚

  3. Terug een heel leuk verslag Karlijn :)! Leuk om lezen, zeker als je zelf aan het plannen bent!
    Waar heb je je kookworkshop geboekt in Udaipur? Heb je toevallig een link? Zou leuk zijn!
    Groetjes,
    Elisa

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven