Home Azië Fietsen in Jaipur: slalommen door de roze stad van India

Fietsen in Jaipur: slalommen door de roze stad van India

Door Karlijn

Riksja’s schieten onze auto links en rechts voorbij, we worden opgehouden door een paardenkar, we krijgen bijna een motor voor onze wielen en een man met een kar vol eten rijdt nét niet de zijkant van de auto in. Welkom in Jaipur! Nu zitten we nog enigszins veilig in de auto, maar de volgende ochtend staat een fietstocht gepland. Dat lijkt een hele uitdaging te worden, maar gelukkig valt de chaos erg mee. Fietsen in Jaipur blijkt zelfs één van de hoogtepunten van onze rondreis India.

stadspoort Jaipur

We staan al vroeg op, want de fietstocht begint net na zonsopkomst. En het kalme Jaipur waar we doorheen rijden, is een andere wereld dan het kolkende Jaipur van onze aankomst. Het is een beetje mistig en fris, en de drukte heeft plaatsgemaakt voor lege straten. Het is alleen druk in de gebedshuizen en er zijn al verschillende eetstalletjes open. We halen onze fietsen op (mét helm) en onder leiding van Raju en zijn broer gaan we op pad. Raju blijkt een goede, gezellige gids, die zijn geboorteplaats op zijn duimpje kent.

Fietsen in Jaipur: het Paleis der Winden

We fietsen eerst naar het beroemde Paleis der Winden, dat eigenlijk alleen een gevel is, in de vorm van de kroon van de god Krishna. De beste plek om het bouwwerk te bewonderen is het dakterras van het café tegenover het paleis en daar gaan we eerst naartoe. Vanaf het dakterras heb je inderdaad een prachtig uitzicht en kun je ook goed de kleuren van de stad bekijken. Jaipur heeft als bijnaam ‘de roze stad’, hoewel de kleur eigenlijk meer terracotta is. De kleur roze staat in Rajasthan voor gastvrijheid en daarom werd Jaipur roze geverfd toen de prins van Wales in 1876 op bezoek kwam. Daarvoor was de stad geel geschilderd.

Paleis der Winden

Goed voor je karma

We stappen weer op de fiets en rijden door de nog steeds stille straten naar de City Palace Gate van Jaipur. Voor de poort ligt een pleintje, waar vrouwen dierenvoer verkopen. In het Hindoeïsme is het belangrijk om mensen te voeden die zelf niet genoeg eten hebben, want dat is goed voor je karma. Dieren eten geven is ook van groot belang en dat is precies wat op dit pleintje gebeurt. Inwoners van Jaipur kopen hier vogelzaad en gooien handenvol tegelijk tussen de talrijke duiven. Goedbedoeld, maar volgens Raju levert dit veel problemen op met ratten en ander ongedierte. Het is ook altijd wat in het leven ;)

De kleurrijkste markt van India

Het lijkt nog steeds rustig op straat, maar zodra we de stadspoort doorfietsen, zien we dat het al een stuk drukker wordt. Niet zo gek, want we zijn vlakbij de groenten- en fruitmarkt van Jaipur. En die is ’s ochtends op zijn hoogtepunt. We parkeren onze fietsen aan de rand van de markt en voor we het weten storten we ons midden in het marktgewoel. We moeten steeds aan de kant springen voor mannen met enorme zakken op hun hoofd, verkopers drijven fanatiek handel en mensen staan luidkeels te discussiëren. Dit is een Indiase markt op z’n best. Foto’s maken is geen probleem, want a) dit is India en daar vinden mensen dat leuk en b) niemand heeft ons echt in de gaten, want iedereen gaat op in de handel.

Bloemenmarkt en zoete chai

We dwalen een hele tijd over de markt en als we klaar zijn met het groenten- en fruitgedeelte lopen we naar de bloemenmarkt. Met eerst een belangrijke stop: een hete, zoete chai. Niets lekkerder dan Indiase chai en op deze markt drink je volgens Raju de beste. De bloemenmarkt is ook een prachtig spektakel, met juten zakken barstensvol roze, gele en oranje bloemen en vrouwen die de mooiste bloemenslingers rijgen. Ga vooral ’s ochtends vroeg, want dan is het hier het drukste.

Een Rajasthani ontbijt

Als we eindelijk genoeg hebben van de markt, stappen we de fiets weer op. We gaan naar het familiehuis van Raju, waar zijn moeder een typisch Rajasthani ontbijt voor ons maakt. De fietstocht naar het huis is geweldig. We schieten door smalle steegjes, we slalommen langs de koeien (die gaan niet aan de kant) en proberen niemand omver te rijden. Regelmatig kun je stiekem bij huizen naar binnen kijken, kinderen zwaaien je enthousiast toe en je fietst door delen van de stad waar je zelf niet zo snel gekomen zou zijn. We maken regelmatig een stop, want Raju heeft veel te vertellen over de plekken waar we langsrijden.

Er staat een koe in de gang

Bij Raju’s huis zetten we onze fietsen neer en we lopen naar binnen. Tenminste, dat proberen we, want er staan drie koeien binnen in de smalle, donkere gang. Koeien mogen in Jaipur eigenlijk overdag niet meer op straat zijn, maar lang niet iedereen houdt zich aan die regel. Mensen sturen hun koeien toch de straat op, en die komen vanzelf rond vijf uur weer thuis. Het gezin traint één koe daarin en die leert het de andere koeien in huis. Only in India. Geen idee hoe je een koe leert klokkijken, maar hier kan het allemaal. Raju’s familie heeft vijf koeien in huis, vooral voor de melk. Ze verkopen melk en maken er boter van. Op de binnenplaats van het huis zitten drie apen (die heeft Jaipur genoeg) en er loopt ook nog een hond rond, dus het is een drukte van belang in het kleine huis.

Fietsen in Jaipur: gezellig druk

Raju’s moeder heeft intussen een heerlijk ontbijt klaargemaakt. We eten dal baati, een currygerecht met koriander en een soort harde tarwebroodjes. Lekker spicy en goed vullend. Een prima ontbijtje na een paar uur fietsen in Jaipur. Met een volle  maag stappen we de fiets weer op, voor een bezoek aan een werkplaats voor marmerbewerking. Daarna is het tijd om de fietsen af te leveren en we rijden het laatste stuk door een Jaipur dat alweer stukken drukker is. Geen wonder dat de fietstours in Jaipur heel vroeg in de ochtend beginnen, anders ben je je leven niet meer zeker.

Fietsen in Jaipur: zeker doen!

Fietsen in Jaipur is echt een enorme aanrader. Jaipur kan een enigszins intimiderende stad zijn, door de drukte en de omvang, maar op de fiets zie je de stad door heel andere ogen. Wij boekten onze individuele India-reis bij reisorganisatie Better Places en de fietstocht hoorde bij die reis. De aanbieder die wij destijds hadden, kan ik helaas niet meer vinden. Misschien is de organisatie tijdelijk gestopt vanwege corona. Maar bij deze aanbieders kun je soortgelijke fietstochten boeken:

Meer lezen over India?

Ook leuk om te lezen

4 Reacties

Saskia Van der hoest 30 maart 2022 - 09:07

Je krijgt er weer zo,n zin in deze reizen te maken. Met fietsen zie je veel en steunt de locals. Prachtige foto,s.

Antwoord
Karlijn 30 maart 2022 - 09:18

Dank je wel Saskia! Ik vind het ook echt fijn om weer over verre bestemmingen te bloggen. Toch mijn grote liefde :)

Antwoord
Kitty 27 december 2023 - 10:36

Beste Karlijn,
In maart gaan wij naar India. Heel veel zin . Overal lees je dat je chai thee kunt drinken. Maar is dat wel verantwoord vanwege het water in India?

Antwoord
Karlijn 27 december 2023 - 11:05

Hoi Kitty, de chai in India is heerlijk en de beste chai drink je bij straatstalletjes. Omdat het water wordt gekookt, is de kans klein dat je er last van krijgt. Ik heb er zelf nog nooit problemen mee gehad en ik heb in twee maanden India heel wat chai gedronken. Dat is geen garantie natuurlijk, maar misschien toch een fijn idee. Heel veel plezier in India, dat wordt een prachtige reis!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.