Home Azië I Weekverslag #20: de forten, markten en paleizen van Rajasthan

Weekverslag #20: de forten, markten en paleizen van Rajasthan

Door Karlijn

We sliepen in koninklijke paleizen, dwaalden door de kronkelstraten van Jaisalmer, bewonderden het kolossale fort van Jodhpur en wandelden door het mooie dorp Narlai. Onze tweede week in India was er eentje met volop hoogtepunten en in dit verslag lees je er alles over.

Zondag en maandag: op ontdekking in Jaisalmer

Jaisalmer ligt in de Thar Woestijn en staat bekend om haar prachtige fort, dat boven de oude stad uittorent. We zijn vandaag op tijd op pad om het Fort Palace Museum te bezoeken en de oude straatjes van Jaisalmer zonder drommen toeristen te bewonderen. Ik vind Jaisalmer helemaal geweldig. Je hebt het idee dat je in de middeleeuwen rondloopt, met overal prachtige oude gebouwen, smalle kronkelstraatjes en pleinen met kleine markten. We brengen heel wat uren in de oude stad door en bezoeken ook nog een haveli, een oud huis, tempels en een meer. We slapen zelf trouwens ook in een haveli, Nachana Haveli, en dat is meer een museum dan een hotel. Prachtig!

Dinsdag: een lange rit naar Jodhpur

Dinsdag reizen we van Jaisalmer naar Jodhpur en dat is ruim vijf uur rijden. Naarmate we dichterbij Jodhpur komen, wordt het drukker op de weg en als we de stad inrijden is de chaos compleet. Het constante getoeter en gedrang, de koeien, marktkramen, eetstalletjes: de steden in India zijn overweldigend. Je hoeft je in elk geval geen seconde te vervelen, want er is op elke straathoek van alles te beleven. Na het inchecken lopen we naar de oude Stepwell, een waterbron. Hier zitten ook een leuk café en verschillende leuke boetiekjes. Een prima plek om een paar uurtjes door te brengen. We lopen ook nog over een grote markt en eten ’s avonds lekker op het dakterras van ons hotel. Mét uitzicht op het fort van Jodhpur.

Woensdag: het indrukwekkende fort van Jodhpur

De ochtend staat helemaal in het teken van het fort van Jodhpur. We klimmen langs de deels blauwgeverfde huizen van Jodhpur naar de ingang. Onderweg komen we mooie street art tegen en het is nog lekker rustig op straat. Zo fijn, die kalme ochtenden in India! Het fort zelf is fantastisch mooi, één van de hoogtepunten van de trip tot nu toe. Als we alle kamers, details en uitzichten hebben bekeken, lopen we door naar de witte tempel, een heuvel verderop. Ook die is de moeite waard.

Tips van locals

’s Middags volgen we verschillende tips van locals op. De eigenaar van het café waar we lunchen vertelt ons waar we de beste samosa’s van de stad kunnen eten, dus daar halen we een inderdaad superlekkere middagsnack. De eigenaar van een ander restaurant dat we checken voor ’s avonds, vertelt ons waar we de beste textielmarkt kunnen vinden. Ook dat is een goede tip, want we komen terecht in drukke, niet-toeristische straten waar lokale vrouwen volop stoffen inkopen. Jodhpur is echt een leuke stad waar we ons meer dan prima hebben vermaakt.

Donderdag: via Ranakpur naar het sfeervolle dorp Narlai

Het is een flinke rit naar de tempels van Ranakpur, maar het is de moeite waard om ze te bezoeken. Na de lunch rijden we door het dorp Narlai, waar we overnachten bij Rawla Narlai, een klein fort uit de 17eeeuw dat nu een hotel is. We krijgen hier een upgrade naar een fantastische suite en er worden talloze activiteiten aangeboden. Eén nacht hier is veel te kort. We besluiten voor zonsondergang naar Elephant Hill te klimmen, de granieten berg achter Narlai. Lekker eten doen we op het met kaarsjes verlichte dakterras van het hotel. We hadden gerust nog een paar nachten kunnen blijven. 

Vrijdag: een wandeling door Narlai en door naar Deogarh

We beginnen de ochtend met een dorpswandeling door Narlai. Erg leuk, want dit is een niet-toeristisch dorp waar je rustig kunt rondwandelen. De mensen zijn erg vriendelijk en je ziet hier hoe het gewone dorpsleven in India er aan toegaat. Narlai heeft bovendien 350 tempels, dus ook op dat gebied is er genoeg te bekijken. Na de wandeling moeten we helaas uitchecken bij Rawla Narlai, maar onze volgende overnachtingsplek is ook niet verkeerd. We slapen in het stadje Deogarh in een fantastisch paleis, in wederom een prachtige kamer.

Zaterdag: met de lokale trein door de bergen van Rajasthan

Vandaag maken we een bijzonder treinritje met een trein uit de jaren dertig. Het is sowieso leuk om met de locals in zo’n oud treintje te rijden, maar het is ook nog eens een mooie tocht door de bergen en bossen van Rajasthan. Onderweg zien we apen, we rijden onder luid gejuich van de Indiërs door twee pikdonkere tunnels en langs verschillende watervallen. De uitzichten zijn niet geweldig, want het is weer een smoggy dag in Noord-India, maar toch is het een leuke ervaring. Na de treinrit reizen we door naar Udaipur, gelegen aan een meer. We lopen alvast wat door de stad, eten erg goede appelkruimeltaart bij een Duitse bakkerij en kiezen een keer voor pasta in plaats van voor Indiaas eten.

Vandaag zijn we op pad gegaan in Udaipur en bezochten we onder andere het enorme City Palace. Volgende week lezen jullie er alles over!

Ons vorige weekverslag lezen? Dat kan hier!

Ook leuk om te lezen

11 Reacties

Edith | [travel.create.repeat] 11 november 2019 - 13:25

Aaaaah, zo heerlijk dat Rajasthan. En al die geweldige forten in die kleine dorpen, ik herinner ze me uit mijn tijd als Indiareisspecialist. Echt tof!

Antwoord
Karlijn 13 november 2019 - 11:58

Die forten zijn inderdaad zo gaaf! We hebben echt alleen maar in zulke paleizen geslapen, heel bijzonder :)

Antwoord
Elisa Leeman 11 november 2019 - 16:07

Hey Karlijn!
Weet je toevallig nog het adresje van de samosas in Jodhpur? En van de textielmarkt? Wij trekken binnenkort ook die kant op ?en houden van zo’n tips! Wij volgen je mee ??!

Antwoord
Karlijn 13 november 2019 - 12:04

De samosa’s eet je bij Shahi Samosa, net buiten de oude stadspoort. Te herkennen aan de rijen mensen ervoor en ook te vinden op Google Maps ;) De textielmarkt is meer een straat met kleine winkeltjes dan een gewone markt. Je kunt op Google Maps zoeken naar Mahaveer Market. Veel plezier in India!

Antwoord
Elisa Leeman 17 november 2019 - 15:05

Super! Bedankt! Net alweer genoten van je weekverslag!

Antwoord
Karlijn 18 november 2019 - 13:23

Leuk om te horen, dank je wel!

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 12 november 2019 - 18:04

Wat een super mooie foto’s zeg! Die portretten zijn echt heel erg bijzonder!

Antwoord
Karlijn 13 november 2019 - 11:57

Dank je wel Dominique! India is echt een paradijs als het op fotografie aankomt :)

Antwoord
Angela 10 december 2019 - 21:04

Wat leuk en inspirerend om je weekverslagen over India te lezen. Zo te zien hebben jullie met volle teugen genoten van al het moois om jullie heen!

Antwoord
Karlijn 11 december 2019 - 08:52

Zeker! India is zo bijzonder. Het land maakt je af en toe helemaal gek, maar dat is ook meteen waarom het zo’n gaaf reisland is.

Antwoord
Hoogtepunten Noord-India: 10x onze mooiste ervaringen - Karlijn Travels 20 december 2019 - 07:02

[…] Woestijnstad Jaisalmer in het westen van Rajasthan was ook een favoriet. Deze kleine, zandkleurige stad wordt gedomineerd door een sfeervol fort, waar je uren kunt dwalen door smalle straatjes vol winkeltjes en oude huizen. De rijk versierde haveli’s, traditionele huizen van Jaisalmer, zijn ook van binnen vaak prachtig. Jaisalmer is een paradijs voor fotografen en ik kreeg er geen genoeg van. […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.