Home Verenigde Staten Wat te doen op Maui: zonsopkomst bij de Haleakala-vulkaan

Wat te doen op Maui: zonsopkomst bij de Haleakala-vulkaan

Door Karlijn

Het is kwart voor vier ’s ochtends als we onze auto instappen. Het is natuurlijk nog pikdonker, maar de hemel wordt helder verlicht door ontelbare sterren. Er is geen wolk te zien en dat komt ons goed uit. Want vandaag gaan we de zonsopkomst bekijken vanaf de top van de Haleakala-vulkaan, één van de gaafste dingen om te doen op Maui in Hawaii. 

Om een zonsopkomst te zien moet je altijd vroeg je bed uit. Maar om de zon op te zien komen vanaf de Haleakala-vulkaan op Maui, moet je vanaf de kust ook nog eerst minimaal anderhalf uur rijden. Eén keer om half vier opstaan vinden we wel genoeg, dus proberen we aan de hand van tien verschillende weerberichten te bepalen op welke dag we het beste kunnen gaan. Want je hebt goed weer nodig voor een mooie zonsopkomst en we willen ook graag wandelen tussen de kraters van Haleakala National Park. De krater hangt vaak vol dikke wolken en dan zie je natuurlijk niets.

Haleakala_1

Vallende sterren bij Haleakala

Na lang twijfelen prikken we een dag en we hebben geluk: het is kraakhelder als we om half vier opstaan. We rijden over een smalle, bochtige bergweg naar de top, die op 3000 meter hoogte ligt. En hoewel we heel vroeg zijn, is het al behoorlijk druk. Iedereen wil de zonsopkomst zien en terecht. We veroveren toch een goede plek en wachten koukleumend op de eerste zonnestralen. Al is het wachten ook geen straf, want de hemel is bezaaid met sterren. Af en toe zien we zelfs een vallende ster, prachtig!

Wat te doen op Maui? Knalrode zonsopkomst bewonderen

Het mooie van deze zonsopkomst is dat we geen idee hebben van het landschap waarin we staan. Als de eerste zonnestralen over de bergen schijnen, houd ik dan ook even mijn adem in. Rechts van mij ligt een wolkendek, dat oranjeroze kleurt. Links zie ik ruige rotsen, knalrood van de zon. En recht voor me tekenen de vele vulkanische bergen in de Haleakala-krater zich af. Ik sta midden in een maandlandschap met duizend kleuren en het is misschien wel de mooiste zonsopkomst die ik ooit heb gezien.

Haleakala_3

Kleurrijke vulkanen Maui

Na dit spektakel eten we een broodje en bekijken we het uitzicht over de Haleakala-krater vanaf het Visitors Center. Het is een enorm gebied van ruim elf kilometer lang en drie kilometer breed. De diepte is zo’n achthonderd meter. In de krater liggen grote vulkanische kegels, het landschap is ruig en kleurrijk en de zon zet alles in vuur en vlam.

Haleakala_2

Hiken bij de Haleakala-vulkaan

De meeste mensen racen meteen weer de berg af als de zon op is, maar je kunt ook prachtige wandelingen maken in de Haleakala-krater. Zonde om dat niet te doen! Er is een hike uitgezet van achttien kilometer, waarbij je de hele krater doorkruist. Het enige probleem is je auto, want het eindpunt is aan de andere kant van het vertrekpunt. Met een beetje geluk kun je een lift regelen naar je auto, maar zeker is dat niet. Wij besluiten daarom slechts een deel van de Sliding Sands Trail te lopen. We wandelen drie kilometer naar beneden en het is briljant. We stoppen om de tien meter om foto’s te maken van de vulkanen, de vele kleuren, de leegte en de woeste natuur. Nadeel is dat we daarna weer drie kilometer naar boven moeten klimmen, maar zelfs daar genieten we van.

Dikke mist

We wandelen een paar uur bij een strakblauwe lucht, maar tegen de tijd dat we boven zijn, trekken wolken de krater binnen. Vanaf het Visitors Center is weinig meer te zien en naar beneden rijden we in een dikke mist, waar we pas uitkomen als we de kust naderen. Niets zo veranderlijk als het weer op Hawaii, maar wij hebben een topochtend gehad.

Haleakala_4

Tips voor zonsopkomst Haleakala-krater

  • Let op! Je hebt een reservering nodig om de zonsopkomst te mogen bewonderen vanaf de vulkaanrand. Op deze site lees je er alles over. 
  • Kleed je warm aan, want het kan erg koud worden op de top.
  • Vertrek op tijd, anders heb je kans dat de parkeerplaatsen vol zijn. Die bij de top is altijd het eerste vol, maar je kunt ook bij het lager gelegen Visitor Center parkeren en het laatste stukje lopen. Het is aan te raden om er ruim een uur voor zonsopgang te zijn. Het is anderhalf tot twee uur rijden vanaf de west- en zuidkust van Maui.
  • Wees voorbereid op plotselinge weersveranderingen, zeker als je gaat hiken. De wolken trekken razendsnel de krater in en de kans bestaat dat je overvallen wordt door slecht weer.
  • Een auto huren op Maui? Dat kan makkelijk via Sunnycars.nl.
  • Rijd je liever niet zelf en boek je liever een tour? Dat kan! Bij deze tour wordt je opgehaald en weer teruggebracht naar je hotel.
  • Je kunt er ook voor kiezen om van de top naar beneden te fietsen.

Meer lezen over Hawaii?

*Deze blog bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

30 Reacties

Nathalie 20 januari 2016 - 17:18

Mag ik hier een paar posters van bestellen om me zoet te houden totdat ik daar zelf een keer heen ga. Jemig wat MOOI!

Antwoord
Karlijn 21 januari 2016 - 15:00

Dat mag zeker! Geef de bestelling maar door ;) Hawaii is inderdaad fantastisch mooi en de Haleakala-krater was een van de mooiste plekken van onze wereldreis!

Antwoord
Kelly | Dutchie on the Road 20 januari 2016 - 17:18

Wow, prachtig! Hawaï staat na jullie reis ook op mijn buckit list :)

Antwoord
Karlijn 21 januari 2016 - 14:59

Haha, mooi zo! De eilanden zijn zo veelzijdig en de natuur is zo mooi, echt een aanrader!

Antwoord
Chantal 20 januari 2016 - 17:38

Zucht. Wat doe ik hier nog in Nederland? ;-)
Hawaii staat ook op het lijstje!

Antwoord
Karlijn 21 januari 2016 - 14:55

Die vraag stel ik mezelf ook dagelijks ;) Hawaii is echt super!

Antwoord
Marjolein 20 januari 2016 - 17:46

Ge-wel-dig. Wat is dat adembenemend mooi zeg! Het doet me een beetje denken aan onze rondreis door USA, waar we ook midden in de nacht opstonden om de zonsopkomst te fotograferen. Die spanning of je überhaupt wel op een mooie plek stond kan ik me nog goed herinneren, haha! Ik ga dit zeker onthouden voor onze zeer waarschijnlijke rondreis door Hawaii. Op welke eilanden zijn jullie eigenlijk allemaal geweest? Sorry als ik er overheen heb gelezen ;).

Antwoord
Karlijn 21 januari 2016 - 14:58

Hoi Marjolein, we zijn op Oahu, Kauai, Maui en the Big Island geweest. Op Oahu maar twee dagen, omdat iedereen zei dat de andere eilanden nog veel mooier zijn. Dat klopt ook wel, maar Oahu is ook al heerlijk. Op Kauai waren we zes dagen, op Maui acht en op The Big Island tien. Ik hoop echt dat jullie naar Hawaii gaan, zo gaaf! En als je meer vragen hebt, weet je me te vinden ;)

Antwoord
Eva - eighty7 20 januari 2016 - 20:26

Ge-wel-dig! Wat een surreële omgeving.. Iedereen wil wel naar hawaii na het lezen van jouw posts volgens mij ;)

Antwoord
Karlijn 21 januari 2016 - 14:54

Kijk, dan is mijn doel bereikt ;) Maar het is er dan ook echt geweldig!

Antwoord
antonette 20 januari 2016 - 20:34

Wat ontiegelijk gaaf dit zeg! Ik vind het altijd zo naar om vroeg op te staan maar als je dan eenmaal zit (of staat) en de eerste stralen verlichten de wereld, ben ik gelijk een gelukkig mens :-) ik heb trouwens ook iets gehoord over een meerdaagse trektocht, schijnt ook erg gaaf te zijn hier!

Antwoord
Karlijn 21 januari 2016 - 14:52

Klopt, die tochten zijn er ook! Hawaii is sowieso een paradijs voor hikers, jullie zouden daar helemaal los kunnen gaan ;) Ik heb ook een enorme hekel aan vroeg opstaan, maar dit soort dingen zijn gelukkig alle moeite waard. Zo mooi!

Antwoord
Angela 20 januari 2016 - 21:32

heel erg mooi! Jullie hebben geluk gehad dat het jullie bij de eerste poging al is gelukt!

Antwoord
Karlijn 21 januari 2016 - 14:50

Inderdaad! Ik ken ook mensen die het een paar keer moesten proberen, omdat het op de top potdicht zat met wolken. Maar twee keer om half vier op vind ik toch iets teveel van het goede ;)

Antwoord
Robert | Traveljunks 20 januari 2016 - 21:39

Geweldig mooi zeg. Het is vroeg maar wel de moeite waard zeg. Die ga ik onthouden.

Ik moest bij het zien van de foto’s denken aan afgelopen november, toen onze Chileense gids en vulkanoloog ons probeerde na te praten en struikelde over het woord puimsteen :-)

Antwoord
Karlijn 21 januari 2016 - 14:49

Haha! Puimsteen is natuurlijk ook een heel raar woord ;)

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 21 januari 2016 - 13:18

Ontzettend mooi! Ik zag alleen de Vesuviusvulkaan en die viel een beetje tegen. Ik dacht dat alle andere vulkanen daar wel op zouden lijken, maar niet dus! Dit ziet er echt geweldig uit :)!

Antwoord
Karlijn 21 januari 2016 - 14:47

Het was echt prachtig! De Vesuvius heb ik zelf nog nooit gezien, maar ik ben echt gek van vulkanen. In Indonesië, in Nicaragua, in Nieuw-Zeeland…allemaal even mooi! En op Hawaii kunnen ze er ook wat van, vulkaantechnisch ;)

Antwoord
Jessica 21 januari 2016 - 22:12

Zucht, weer prachtig Karlijn! Ik vroeg me trouwens af of jullie veel op eigen houtje hebben gedaan op Hawaii? Ik las in dit artikel bijvoorbeeld dat jullie met jullie auto naar de krater zijn gereden. Zijn er op de meeste plekken geen verplichte tours?

Antwoord
Karlijn 22 januari 2016 - 10:36

Hoi Jessica, op Hawaii kun je je juist alles prima zelf doen! Voor sommige dingen heb je natuurlijk een tourtje nodig (walvissen spotten, snorkelen met manta’s e.d.), maar verder is het gewoon een kwestie van een auto huren en overal naartoe rijden. Alles staat prima aangegeven, er zijn wandelingen uitgezet, er zijn visitor centers. Wat dat betreft is het echt Amerika: alles kan, zolang je maar wel je eigen auto hebt!

Antwoord
Marcella 29 januari 2016 - 10:14

Wat een onwijs bijzondere ervaring zeg, echt prachtige plaatjes heb je gemaakt! Voor zo’n zonsopkomst sta ik met alle liefde middenin de nacht op!

Antwoord
Karlijn 29 januari 2016 - 11:02

Dank je! Het was het vroege opstaan meer dan waard :)

Antwoord
Verrassing: dit is de onbekende kant van Hawaii - Karlijn Travels 4 maart 2016 - 14:40

[…] hoogtepunten de Na Pali Coast en Waimea Canyon (extra mooi vanuit de helikopter!). Maui heeft de Haleakala-krater, een desolaat landschap met talloze vulkanische kraters, dat vooral bij zonsopkomst spectaculair […]

Antwoord
Wereldreisweek #32 in foto’s - Karlijn Travels 11 maart 2016 - 14:30

[…] Francisco en keken we terug op een prachtige laatste week op Hawaii. Met als hoogtepunt de ruige Haleakala-vulkaan. Dit is het weekverslag van week 32 van onze […]

Antwoord
Heimwee naar...het eiland Kauai, Hawaii - Karlijn Travels 10 april 2016 - 13:49

[…] Big Island prachtig. Ik genoot van de binnenlanden van Maui, met als hoogtepunt onze hike door de Haleakala-krater. Ik vond ook de noordkust van Oahu de moeite waard. Maar het eiland Kauai heeft mijn hart. Zoveel […]

Antwoord
Eilandhoppen Hawaii: route, praktische tips en highlights - Karlijn Travels 11 mei 2016 - 18:39

[…] 23: zonsopkomst en hike door de Haleakala-krater. Ik schreef hier deze post al over en het is één van de mooiste landschappen die we ooit hebben […]

Antwoord
Terugblik: March favorites - Karlijn Travels 13 mei 2016 - 11:06

[…] eigen favoriet is deze, van de fantastische Haleakala-krater op Maui, […]

Antwoord
The Road to Hana: tips voor een geweldige roadtrip op Maui - Karlijn Travels 7 augustus 2016 - 11:37

[…] Road to Hana is één van de highlights van de Hawaiiaanse eilanden en samen met de Haleakala-krater het absolute hoogtepunt van Maui. Ik kon dan ook niet wachten om in onze knalrode jeep te stappen […]

Antwoord
Sanne 11 september 2018 - 22:16

Hey Karlijn, Gaaf om je ervaringen te lezen. Wij vertrekken over een paar weken naar Hawaii. Vroeg me af vanaf waar jullie aangereden zijn voor de Heleakele Krater? Waar/ welk dorp hebben jullie overnacht?

Antwoord
Karlijn 12 september 2018 - 08:58

Wij verbleven in Kihei. Het was een eind rijden, dus we zijn zo’n beetje midden in de nacht vertrokken, maar dat was de moeite waard. Veel plezier op Hawaii!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.