Home Europa Prachtige vakantie Slovenië: mijn eerste indrukken

Prachtige vakantie Slovenië: mijn eerste indrukken

Door Karlijn

De afgelopen maanden las ik steeds vaker over Slovenië. Over hoe mooi het land is. Over de turquoise meren en rivieren. Over het leuke Ljubljana en de prachtige kustlijn. Ik had een vakantie in Slovenië al op mijn lijst gezet voor volgend jaar, toen ik een uitnodiging kreeg om samen met een paar andere bloggers de mooiste plekken van het land te ontdekken. Graag! In vier dagen reisden we kriskras door Slovenië en dit waren mijn eerste indrukken.

1. Een landschap als uit een kinderboek…

Toen we landden op het vliegveld van Ljubljana moest ik sterk denken aan een landschap waarin modeltreinen rondrijden. Groene heuvels, dorpjes met witte kerken en rode puntdaken en kabbelende riviertjes: het leek zo uit een kinderboek weggelopen. Een vriendelijk landje, dacht ik meteen, en dat bleek te kloppen.

Slovenië natuur

 2….wat opeens heel ruig kan worden

Maar dat vriendelijke landschap heeft ook een heel andere kant. Slovenië is niet groot, maar de variatie is enorm. Het land heeft hoge bergen, vooral in de Julian Alpen in het noorden. In het Triglav National Park vind je ruige landschappen, grillige bergpieken en prachtige meren. Perfect om een dagje te wandelen of een meerdaagse trekking te maken.

Slovenië natuur

Bezienswaardigheden Slovenië

3. Vakantie Slovenië: een paradijs voor outdoorgekken

Ben je op reis graag lekker actief bezig, dan is Slovenië je land. De meren van Bohinj en Bled zijn ideaal om te kajakken of te SUP’en en vanuit Bohinj kun je ook nog eens gave rafttochten maken. Wij gingen een middagje raften met Pac Sports op de Sava Bohinjka-rivier en dat was geweldig. Het niveau is prima voor beginners en dat geeft je de kans om te genieten van de omringende bergen, het kraakheldere water en de prachtige landschappen om je heen. Verder kun je overal in Slovenië geweldig wandelen en is fietsen er ook een populaire sport.

raften Slovenië

4. Lekker eten Slovenië: Slovenen houden van het goede leven

Je voelt het zodra je het gezellige centrum van hoofdstad Ljubljana binnenwandelt: de Slovenen zijn een relaxed volk. De stad is bezaaid met cafés, zonnige terrasjes, leuke restaurants en gezellige markten. Elk weekend is er een Pivo & Burger Fest in het centrum en ’s avonds is het gezellig langs de rivier en in de vele cafés in de stad. Overal in Slovenië kun je heerlijk eten, of dat nu in een hip restaurant in Ljubljana is, of een stevige maaltijd in de bergen. En ook fijn: je kunt overal goede, lokaal geproduceerde wijn drinken. Daar zijn de Slovenen terecht erg trots op.

Slovenië eten

5. Vakantie Slovenië: een grot is onverwacht het hoogtepunt van je reis

Normaal gesproken ben ik niet dol op grotten. Ik word er claustrofobisch van en ik vind dat alle grotten op elkaar lijken. Ik had me dan ook niet bijzonder verheugd op ons bezoek aan de grotten van Postojna. En dat bleek maar goed, want daardoor was het verrassingseffect extra groot. Ik vind het bijna zonde om er iets over te vertellen, want juist die verrassing maakt het zo bijzonder. De grotten van Postojna zijn voor de categorie ‘grot’ wat de Iguazu Falls voor de categorie ‘watervallen’ zijn. Het feit dat je eerst een paar kilometer met een treintje de grot in wordt gebracht zegt misschien al genoeg over de enorme omvang van het grottenstelsel.

grotten Postojna

6. Kastelen Slovenië: je struikelt erover

Hoog boven Ljubljana torent een kasteel uit. In Predjama is een kasteel in de rotsen gebouwd en ook bij het meer van Bled kun je een kasteel bewonderen. Slovenië barst van de kastelen en het is erg leuk om er een paar te bezoeken. Het kasteel van Predjama vond ik het meest bijzonder, dankzij onze gids. Haar verhalen gaven een goed beeld van het zware leven in het kasteel in de middeleeuwen.

Predjama kasteel

 7. Slovenen zijn zonaanbidders: de mooie Sloveense kust

Slovenië heeft slechts 47 kilometer kustlijn, maar dat zijn wel hele mooie kilometers. Wij bezochten het kleurrijke plaatsje Piran, dat naast smalle, sfeervolle straatjes ook een eigen ‘city beach’ heeft. Al was een strand helemaal niet nodig geweest, want op elk vrij plekje, op elke rots, overal op de boulevard en in elk stukje gras lagen mensen uitgebreid te zonnen. Handdoekje uitspreiden, bikini aan en strand is overbodig.

Slovenië Piran

8. De meren zijn er buitenaards mooi

Het meer van Bled is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Slovenië en het is duidelijk waarom. Wij troffen Bled op een prachtige zonnige dag, toen het water helder turquoise kleurde, de kerk op het eilandje in het meer schitterde in de zon en de traditionele pletna-boten moeiteloos door het water gleden. Het meer van Bled op z’n mooist!

meer van Bled

Voor meer informatie

Kortom: deze korte trip met Luxury Slovenia heeft me erg enthousiast gemaakt over Slovenië. Heb je tips voor een vakantie in Slovenië, dan hoor ik ze graag! Meer weten over Slovenië? Kijk dan op de website van het Verkeersbureau van Slovenië.

Vakantiehuis huren in Slovenië

Ga je op vakantie in Slovenië en zoek je een fijne accommodatie om als uitvalsbasis te gebruiken? Kijk dan eens naar de vakantiehuizen van Interhome.nl. Interhome heeft mooie vakantiehuizen en appartementen in plaatsen als Piran, Bohinj en de Julische Alpen. Je hebt je compleet ingerichte huis of appartement helemaal voor jezelf. Complete privacy dus, zodat je veilig en ontspannen op reis kunt.

Meer lezen over een vakantie Slovenië?

Ook leuk om te lezen

26 Reacties

Sandra 28 juni 2017 - 11:46

Vorig jaar heb ik een roadtrip gemaakt door dit geweldige land! Wat een prachtige natuur he, echt fantastisch. Naast Ljubljana en de meren vond ik de Vintgar kloof ook super tof. :) Zou echt nog wel een keer terug willen!

Antwoord
Karlijn 29 juni 2017 - 10:24

Het is er inderdaad prachtig! De Vintgar-kloof heb ik niet gezien, maar die ga ik opschrijven. Want ik wil ook heel graag een keer terug, en dan in combinatie met Kroatië!

Antwoord
Robert | Traveljunks 28 juni 2017 - 12:38

Prachtig! Ik heb telkens een déjà-vu als ik een blog over Slovenië lees. Niet zozeer om wat ik lees, maar meer om wat ik zie. Het is zo’n 29 jaar geleden dat ik er met mijn vriendin in een oud busje over de slechte wegen ben gereisd. Oké, toen heette het nog Joegoslavië..

Antwoord
Karlijn 29 juni 2017 - 10:23

Toen was het vast een totaal andere wereld! Alleen de wegen al: die zijn nu echt perfect ;) Toch gaaf om daar zo’n tijd geleden rondgereden te hebben in dat oude bakkie…

Antwoord
Robert | Traveljunks 29 juni 2017 - 10:59

Ja, behoorlijk. Ik kan die vieze schuimtaartjes en gore koffie uit de oude tijd nog proeven.. Ik ben nog eens in Slovenië geweest om te canyoningen, maar heb er toen wel niet veel van kunnen zien. Vriendin = overigens vrienden. Ik haat de niet juist werkende autocorrectie van mijn arbeitkompjoeter :(

Antwoord
Jessica 28 juni 2017 - 16:35

Wat een fantastische foto’s weer zeg :) Ik heb precies hetzelfde met grotten haha. Al ben ik nu toch wel nieuwsgierig geworden naar deze!

Antwoord
Karlijn 29 juni 2017 - 10:22

Dank je! Deze grot is echt geweldig, altijd leuk als je zo enorm verrast wordt :)

Antwoord
Nathalie 29 juni 2017 - 14:21

Wouw daar wil ik wel heen! ziet er echt prachtig uit!!!

Antwoord
Karlijn 29 juni 2017 - 21:58

Is het ook! Ik kan het aanraden :)

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 30 juni 2017 - 09:04

Er staan zoveel plekken in je post waar ik graag een keer naar toe zou willen gaan! Zeker de grotten en het meer staan hoog op mijn lijstje! Goed om te zien dat het ook in vier dagen te doen is, als ik een langere trip plan kijk ik toch nog altijd buiten Europa!

Antwoord
Karlijn 30 juni 2017 - 09:59

Ik ook hoor, maar juist in Europa kun je hele leuke kortere trips maken! Ik zou voor Slovenië wel iets langer inplannen dan vier dagen, dan heb je wat meer tijd om de highlights op je gemak te bekijken :)

Antwoord
Nynke 1 juli 2017 - 16:44

Oh ja, supermooi land idd! Mooie foto’s :) Krijg er meteen nieuwe ideen bij voor een mogelijk tripje.
Geweldig om te hiken in Slovenië. Ik vond het Pokljuka gebied in Triglav erg gaaf. En – ik zag het al eerder voorbij komen – Vintgar Gorge vond ik ook prachtig. Zoveel leuks nog te ontdekken in die regio van Europa!

Antwoord
Karlijn 1 juli 2017 - 18:17

Helemaal waar! Ik vond Slovenië zeker voor herhaling vatbaar, zeker met deze nieuwe tips :) Maar ik heb van de hele Balkan nog niets gezien, dus hoog tijd om daar eens vaker een reisje naartoe te plannen!

Antwoord
Yvon 2 juli 2017 - 05:55

De afgelopen maanden heb ik ook het één en ander voorbij zien komen over Slovenie en het ziet er echt prachtig uit!
Jouw foto’s zijn ook weer prachtig!

Antwoord
Karlijn 2 juli 2017 - 10:18

Dank je wel! Ik vind Slovenië echt een aanrader. Ik kies eigenlijk altijd voor bestemmingen ver weg, maar in Europa is er ook nog zoveel moois te ontdekken :)

Antwoord
Nicetobeout 3 juli 2017 - 14:41

Leuk deze bestemming, relatief dichtbij en toch zo werelds. Ik weet niet of ik er zelf heen zou gaan, al zijn de foto’s schitterend en klinken de verhalen goed. Je denkt er gewoon niet zo snel aan ofzo.

Antwoord
Karlijn 3 juli 2017 - 15:12

Het ligt inderdaad niet zo voor de hand, maar is echt de moeite waard! Misschien komt het er toch ooit eens van :)

Antwoord
Marcella 17 juli 2017 - 20:32

Wat een prachtig land! Slovenië staat al een tijdje hoog bovenaan mijn wishlist. De natuur lijkt me er zo te gek! Ik hoop er in de komende jaren een geweldige raodtrip te maken!

Antwoord
Karlijn 18 juli 2017 - 10:32

Ik vond Slovenië echt een verrassing. Het is maar een klein landje, maar het heeft zoveel te bieden. Heel afwisselend en de natuur is inderdaad prachtig!

Antwoord
De grotten van Postojna: de verrassing van Slovenië - Karlijn Travels 25 juli 2017 - 11:00

[…] Een grot is een grot, dacht ik altijd. Wat stalagmieten en stalactieten, af en toe een open ruimte en vooral veel benauwdheid. Ik ben ook nog eens licht claustrofobisch, dus ik ging op reis maar zelden mee een grot in. Ik wachtte wel buiten, lekker in de frisse lucht. Maar als je op persreis bent doe je gewoon mee met de groep, geen gezeur. Zo ontdekte ik dat grotten echt fantastisch kunnen zijn, als je de juiste maar bezoekt. De grotten van Postojna waren voor mij dan ook dé verrassing van Slovenië.  […]

Antwoord
Angela 5 augustus 2017 - 14:44

jaaaa deze staat ook op het lijstje en het wordt door jouw blogpost eigenlijk alleen maar bevestigd. Wat een gaaf land voor een roadtrip! :-) :-)

Antwoord
Karlijn 5 augustus 2017 - 17:00

Slovenië is daar echt perfect voor! Zo’n mooi land :)

Antwoord
5x leuke dagtrips vanaf het meer van Bled - Karlijn Travels 16 augustus 2017 - 07:01

[…] meer van Bled is dé bezienswaardigheid van Slovenië en dat is niet zo gek. Het helderblauwe meer met het kerkeilandje in het midden is prachtig. Bled […]

Antwoord
Terugblik: dit was mijn (reisjaar) 2017 - Karlijn Travels 30 december 2017 - 13:06

[…] Mijn tripje naar Slovenië was mijn eerste buitenlandse persreis en dat was meteen een hele mooie. Zo’n prachtig land! Daarnaast ging ik drie dagen op perstrip naar Laag Holland, het gebied boven Amsterdam. Nu ben ik […]

Antwoord
Achter de schermen: terugblik op vijf jaar reisbloggen - Karlijn Travels 18 november 2018 - 07:00

[…] en wat er wel komt sla ik bijna allemaal af. Ik heb een paar hele mooie persreizen mogen doen (Slovenië, Valencia, Peru!), maar ik heb ook geleerd dat dat voor mij zeker geen doel op zich is. Liever […]

Antwoord
Bezienswaardigheden Bled: 5x de leukste dagtrips - Karlijn Travels 7 december 2019 - 15:24

[…] meer van Bled is een van de hoogtepunten van Slovenië en dat is niet voor niets. Het helderblauwe meer met het kerkeilandje in het midden is prachtig. […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.