Home Europa Zo bezoek je de indrukwekkende grotten van Postojna in Slovenië

Zo bezoek je de indrukwekkende grotten van Postojna in Slovenië

Door Karlijn

Een grot is een grot, dacht ik altijd. Wat stalagmieten en stalactieten, af en toe een open ruimte en vooral veel benauwdheid. Maar dat de ene grot de andere niet is, dat ontdekte ik tijdens mijn bezoek aan de grotten van Postojna, voor mij dé verrassing van Slovenië

Grotten Postojna

Met de trein de grotten van Postojna in

De eerste verrassing van mijn bezoek aan de grotten van Postonja was het vervoersmiddel. Bij aankomst werden we namelijk meteen richting een treinstationnetje gedirigeerd, waar een lange, Efteling-achtige trein klaarstond. Daar deden we eerst een beetje lacherig over, maar toen ging de trein rijden en vielen onze monden open. Want echt: de grotten van Postojna zijn fantastisch. Met het treintje rijd je een paar kilometer de grot in, door smalle gangen, enorme balzalen met kroonluchters, onder scherpe pieken en langs steile wanden. Er ligt al sinds 1872 een spoor in de grotten en de rit is prachtig.

Wandeling door de grotten

Je eindigt ergens midden in de grot, waar je met een gids een wandeling start. Dat was verrassing nummer 2. De grotten van Postojna hebben ruim 24 kilometer aan gangen, waarvan enkele kilometers zijn omgebouwd tot wandelpad. Deze cijfers geven goed weer hoe enorm groot het grottenstelsel is.

Grotolm Postojna

Bezienswaardigheden Slovenië: grillige rotsformaties

De wandeling leidt langs hoge uitzichtpunten, grillige rotsformaties waar je allerlei vormen in kunt onderscheiden (zelfs Manneken Pis is vertegenwoordigd) en alles is sprookjesachtig verlicht. De grotten hebben al sinds 1883 elektriciteit. Het is een landschap van kleurrijke rotsformaties, variërend van metershoge sculpturen tot honderden dunne  ‘spaghettislierten’. Van claustrofobie had ik totaal geen last, omdat de ruimtes zo hoog en omvangrijk zijn.

De grotolm

Je zou het niet verwachten, maar er is ook nog leven mogelijk in de grotten. De meest boeiende bewoner is de grotolm, de ‘human fish’. Dit is een briljant diertje van ruim 25 centimeter lang, wat zich helemaal heeft aangepast aan de donkere leefomstandigheden in de grot. Het beestje kan tien jaar zonder eten, heeft geen ogen en ademt door kieuwen. Heel bijzonder, en je kunt aan het eind van je rondleiding een paar olmen bekijken. Mij hoor je niet meer zeggen dat grotten niet boeiend zijn!

Praktische informatie over Postojna

  • Postojna ligt zo’n vijftig kilometer van Ljubljana. De grotten zijn met de auto prima te bereiken.
  • Het is maar tien graden in de grotten, dus neem een vestje en eventueel een lange broek mee. Dichte schoenen zijn ook handig.
  • In het hoogseizoen vertrekt er elk uur een trein en je maakt vervolgens een wandeling met een gids, die volop bijzondere verhalen en feitjes over de grotten vertelt. Kijk hier voor meer informatie en kaartjes.

Jama Hotel Postojna

Hotel Postojna: Hotel Jama

Wil je overnachten in de buurt van Postojna? Dan is Postonja Cave Hotel Jama een ideale keuze. Dit hotel ligt direct naast de ingang van de grotten en het is een paar jaar geleden helemaal gerenoveerd. De kamers zijn heel comfortabel en er is een prima restaurant bij. Fijn om ’s avonds even te relaxen na een dagje sightseeing in de omgeving van Postojna.

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over

Meer lezen over Slovenië?

Ook leuk om te lezen

10 Reacties

Dominique | dominiquetravels.com 24 juli 2017 - 06:17

Ik vind grotten altijd wel heel spannend, maar zelfs na een mentale breakdown in een te krappe grot in Zuid-Afrika, kan ik er nog geen genoeg van krijgen! Het feit dat deze lekker ruim zijn spreekt me nog meer aan! Ik zou deze grotten super graag willen bezoeken!

Antwoord
Karlijn 24 juli 2017 - 09:20

Wat knap dat je toch nog grotten in durft, na een mentale instorting! Ik doe het je het niet na ;) Maar inderdaad, de grotten van Postojna zijn heel ruim, dus daar heb je veel minder last van claustrofobie :)

Antwoord
Robert | Traveljunks 24 juli 2017 - 11:12

Ik heb al best vaak grotten bezocht, maar deze horen echt tot de categorie indrukwekkend. Ik begrijp het claustrofobische gevoel wel, want als het nauwer wordt, dan heb ik er ook wel eens last van. Laatst in Oostenrijk door luchtschachten van de mijntunnels en stollen abgeseild, maar dat vond ik in het begin toch best een beetje beklemmend..

Antwoord
Karlijn 24 juli 2017 - 15:20

Ah, dat klinkt mij echt doodeng in de oren ;) Abseilen zou ik graag een keer willen proberen, maar mijntunnels sla ik liever over. Knap dat je het gedaan hebt!

Antwoord
Angela 5 augustus 2017 - 21:12

Ik moest er even over nadenken, maar ik kan me niet herinneren dat ik ooit in mijn leven in een grot ben geweest… Lijkt me geweldig om deze grot als eerste te bekijken! (Ben ik wel gelijk verpest denk ik als ik jou zo hoor ;-) )

Antwoord
Karlijn 6 augustus 2017 - 13:13

Grottechnisch ben je dan in één keer klaar, handig juist ;)

Antwoord
Angela 6 augustus 2017 - 16:29

haha, ja zo kun je het ook zien ;-)

Antwoord
Bezienswaardigheden Bled: 5x de leukste dagtrips - Karlijn Travels 20 december 2019 - 09:52

[…] De indrukwekkende grotten van Postojna […]

Antwoord
Pastelkleurig Piran: het mooiste stadje van de Sloveense kust - Karlijn Travels 20 december 2019 - 09:59

[…] De indrukwekkende grotten van Postojna […]

Antwoord
Prachtige vakantie Slovenië: mijn eerste indrukken - Karlijn Travels 20 december 2019 - 10:03

[…] vind dat alle grotten op elkaar lijken. Ik had me dan ook niet bijzonder verheugd op ons bezoek aan de grotten van Postojna. En dat bleek maar goed, want daardoor was het verrassingseffect extra groot. Ik vind het bijna […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.