Home Europa De grotten van Postojna: de verrassing van Slovenië

De grotten van Postojna: de verrassing van Slovenië

Door Karlijn

Een grot is een grot, dacht ik altijd. Wat stalagmieten en stalactieten, af en toe een open ruimte en vooral veel benauwdheid. Ik ben ook nog eens licht claustrofobisch, dus ik ging op reis maar zelden mee een grot in. Ik wachtte wel buiten, lekker in de frisse lucht. Maar als je op persreis bent doe je gewoon mee met de groep, geen gezeur. Zo ontdekte ik dat grotten echt fantastisch kunnen zijn, als je de juiste maar bezoekt. De grotten van Postojna waren voor mij dan ook dé verrassing van Slovenië

Grotten Postojna

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet erg uitkeek naar ons bezoeken aan de grotten van Postojna, mede door bovengenoemde claustrofobie. Ik had al jaren geen voet meer in een grot gezet en als ik met Ward in Slovenië was geweest, hadden we Postojna ongetwijfeld overgeslagen. Maar als ik op persreis mag doe ik mee aan alle activiteiten, dus ik ging mee de grot in. Op weg naar de grotten was onze gids enigszins aan het stressen. Hij had het steeds over een trein die om 16.00 uur vertrok en die we niet mochten missen. Ik begreep niet waar hij het over had, want we gingen naar een grot. Een trein leek me daar overbodig.

Grotten Postojna

Met de trein  de grotten van Postojna in

Dat was verrassing nummer 1. Bij aankomst werden we namelijk meteen richting een treinstationnetje gedirigeerd, waar een lange, Efteling-achtige trein klaarstond. Daar deden we eerst een beetje lacherig over, maar toen ging de trein rijden en vielen onze monden open. Want echt: de grotten van Postojna zijn fantastisch. Met het treintje rijd je een paar kilometer de grot in, door smalle gangen, enorme balzalen met kroonluchters, onder scherpe pieken en langs steile wanden. Er ligt al sinds 1872 een spoor in de grotten en de rit is prachtig. Je eindigt ergens midden in de grot, waar je met een gids een wandeling start. Dat was verrassing nummer 2. De grotten van Postojna hebben ruim 24 kilometer aan gangen, waarvan enkele kilometers zijn omgebouwd tot wandelpad. Deze cijfers geven goed weer hoe enorm groot het grottenstelsel is.

Grotolm Postojna

Bezienswaardigheden Slovenië: de grotolm

De wandeling leidt langs hoge uitzichtpunten, grillige rotsformaties waar je allerlei vormen in kunt onderscheiden (zelfs Manneken Pis is vertegenwoordigd) en alles is sprookjesachtig verlicht. De grotten hebben al sinds 1883 elektriciteit. Het is een landschap van kleurrijke rotsformaties, variërend van metershoge sculpturen tot honderden dunne  ‘spaghettislierten’. Van claustrofobie had ik totaal geen last, omdat de ruimtes zo hoog en omvangrijk zijn. Je zou het niet verwachten, maar er is ook nog leven mogelijk in de grotten. De meest boeiende bewoner is de grotolm, de ‘human fish’. Dit is een briljant diertje van ruim 25 centimeter lang, wat zich helemaal heeft aangepast aan de donkere leefomstandigheden in de grot. Het beestje kan tien jaar zonder eten, heeft geen ogen en ademt door kieuwen. Heel bijzonder, en je kunt aan het eind van je rondleiding een paar olmen bekijken. Mij hoor je niet meer zeggen dat grotten niet boeiend zijn!

Praktische informatie over Postojna

  • Postojna ligt zo’n vijftig kilometer van Ljubljana. De grotten zijn met de auto prima te bereiken.
  • Het is maar tien graden in de grotten, dus neem een vestje en eventueel een lange broek mee. Dichte schoenen zijn ook handig.
  • In het hoogseizoen vertrekt er elk uur een trein en je maakt vervolgens een wandeling met een gids, die volop bijzondere verhalen en feitjes over de grotten vertelt. Kijk hier voor meer informatie en kaartjes.

Jama Hotel Postojna

Hotel Postojna: Hotel Jama

Wil je overnachten in de buurt van Postojna? Dan is Hotel Jama een ideale keuze. Dit hotel ligt direct naast de ingang van de grotten en het is onlangs helemaal gerenoveerd. De kamers zijn heel comfortabel en er is een prima restaurant bij. Fijn om ’s avonds even te relaxen na een dagje sightseeing in de omgeving van Postojna.

En, lijken de grotten van Postojna jou de moeite waard?

*Dit artikel bevat een affiliatelink. Hier lees je er meer over

Meer lezen over Slovenië?

Ook leuk om te lezen

10 Reacties

Dominique | dominiquetravels.com 24 juli 2017 - 06:17

Ik vind grotten altijd wel heel spannend, maar zelfs na een mentale breakdown in een te krappe grot in Zuid-Afrika, kan ik er nog geen genoeg van krijgen! Het feit dat deze lekker ruim zijn spreekt me nog meer aan! Ik zou deze grotten super graag willen bezoeken!

Antwoord
Karlijn 24 juli 2017 - 09:20

Wat knap dat je toch nog grotten in durft, na een mentale instorting! Ik doe het je het niet na ;) Maar inderdaad, de grotten van Postojna zijn heel ruim, dus daar heb je veel minder last van claustrofobie :)

Antwoord
Robert | Traveljunks 24 juli 2017 - 11:12

Ik heb al best vaak grotten bezocht, maar deze horen echt tot de categorie indrukwekkend. Ik begrijp het claustrofobische gevoel wel, want als het nauwer wordt, dan heb ik er ook wel eens last van. Laatst in Oostenrijk door luchtschachten van de mijntunnels en stollen abgeseild, maar dat vond ik in het begin toch best een beetje beklemmend..

Antwoord
Karlijn 24 juli 2017 - 15:20

Ah, dat klinkt mij echt doodeng in de oren ;) Abseilen zou ik graag een keer willen proberen, maar mijntunnels sla ik liever over. Knap dat je het gedaan hebt!

Antwoord
Angela 5 augustus 2017 - 21:12

Ik moest er even over nadenken, maar ik kan me niet herinneren dat ik ooit in mijn leven in een grot ben geweest… Lijkt me geweldig om deze grot als eerste te bekijken! (Ben ik wel gelijk verpest denk ik als ik jou zo hoor ;-) )

Antwoord
Karlijn 6 augustus 2017 - 13:13

Grottechnisch ben je dan in één keer klaar, handig juist ;)

Antwoord
Angela 6 augustus 2017 - 16:29

haha, ja zo kun je het ook zien ;-)

Antwoord
Bezienswaardigheden Bled: 5x de leukste dagtrips - Karlijn Travels 20 december 2019 - 09:52

[…] De indrukwekkende grotten van Postojna […]

Antwoord
Pastelkleurig Piran: het mooiste stadje van de Sloveense kust - Karlijn Travels 20 december 2019 - 09:59

[…] De indrukwekkende grotten van Postojna […]

Antwoord
Prachtige vakantie Slovenië: mijn eerste indrukken - Karlijn Travels 20 december 2019 - 10:03

[…] vind dat alle grotten op elkaar lijken. Ik had me dan ook niet bijzonder verheugd op ons bezoek aan de grotten van Postojna. En dat bleek maar goed, want daardoor was het verrassingseffect extra groot. Ik vind het bijna […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.