Home Europa Pastelkleurig Piran: het mooiste stadje van de Sloveense kust

Pastelkleurig Piran: het mooiste stadje van de Sloveense kust

Door Karlijn

Volgens onze gids Michael is Piran het mooiste stadje van Sloveens Istrië. En hoewel ik geen andere plaatsen heb bezocht aan de kust van Slovenië, geloof ik hem meteen. Want Piran is picture perfect. De mooie pleintjes, de pastelkleurige gebouwen, het drukke strand: dit is een plek om heerlijk vakantie te houden.

Piran-Slovenië

Op het eerste gezicht lijkt het alsof je per ongeluk de grens met Italië bent overgestoken. De pastelkleurige huisjes, de typische Italiaanse pleintjes, de Venetiaanse kerktorens…het kan bijna niet missen. Italië ligt dan ook op een steenworp afstand van de kust van Slovenië en Piran werd honderden jaren geregeerd door de Venetiaanse republiek. Aan de andere kant doet Piran ook sterk aan de Kroatische kustplaatsjes denken, dankzij de ommuurde oude stad en de zee van rode daken. Kortom: Piran is een boeiende mix van allerlei sferen en stijlen, net als heel Slovenië dat is.

Piran haven

Gezellig strand in Piran, Slovenië

Piran ligt direct aan de Adriatische Zee en heeft een leuk haventje vol gekleurde vissersboten. De steigers liggen vol visnetten en touwen en op verschillende boten zijn vissers aan het werk. De kleine haven ligt aan een mooie inham, met op de achtergrond groene heuvels en natuurlijk de knalblauwe zee. Loop je door naar de boulevard, dan zit je meteen in vakantiesferen. Piran heeft alleen een betonnen ‘strand’, maar je kunt hier prima zwemmen en het is er gezellig druk. Het maakt de zonaanbidders van Piran niets uit dat er geen zandstrand is: iedereen ligt overal te zonnen. Tussen de rotsen, half op de boulevard, languit op bankjes: helemaal geen probleem. Langs de boulevard zitten volop restaurants, maar volgens onze gids is het eten in het oude centrum van Piran beter. Een aanrader is het gezellige Fritolin pri Cantini. 

Piran Slovenië

Bezienswaardigheden Piran: kerken en pleinen

Natuurlijk kun je prima relaxen aan de boulevard, maar Piran is ook heel geschikt om een ochtend of middag rond te wandelen. Het oude centrum is een wirwar van smalle straten, pastelkleurige gebouwen en kerken. Natuurlijk moet je ook even de klim naar de kerk van St. George maken, met de Venetiaanse toren die hoog boven het stadje uittorent. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Piran en de kust en je kunt ook Italië en Kroatië zien liggen. Nadat je de kerk bezocht hebt, loop je langs de oude stadsmuur weer het centrum in, met Tartini Square als middelpunt. Een prima plek om even een ijsje te eten!

Piran-kerk

Bovenste foto’s: het uitzicht vanaf de kerk van St. George.

Piran centrum

Praktische informatie Piran, Slovenië

  • Piran heeft slechts twee hotels. Je kunt wel volop appartementen en privé-woningen huren, onder andere via Airbnb.
  • Bezoek je Piran als dagtrip, dan moet je buiten de stad parkeren. Er gaat een gratis shuttlebus naar het centrum.
  • Meer weten? Kijk dan op de website van het Verkeersbureau van Slovenië.

Meer lezen over Slovenië?

Ook leuk om te lezen

6 Reacties

Dominique | dominiquetravels.com 9 juli 2017 - 10:59

Wat ziet Slovenië er toch prachtig uit! Vooral die gekleurde huisjes vind ik erg leuk, het fleurt de badplaats nog meer op! Slovenië komt steeds hoger op mijn lijstje :-)

Antwoord
Karlijn 10 juli 2017 - 09:05

Leuk om te horen Dominique! Slovenië is echt de moeite waard. Ik wil zelf zeker nog een keer terug!

Antwoord
Robert | Traveljunks 9 juli 2017 - 20:53

Prachtig zeg! Je ziet aan de kerktoren idd ook meteen de connectie met Venetië.

Antwoord
Karlijn 10 juli 2017 - 09:03

Ja he! Kan niet missen :)

Antwoord
Elisa 10 juli 2017 - 21:41

Wat een mooi en kleurrijk plaatsje! Doet me inderdaad een beetje aan Italië denken. Ziet er erg mooi uit.

Antwoord
Karlijn 11 juli 2017 - 12:10

Ja he! Piran is echt heel sfeervol :)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.