Home Azië II Luipaarden en olifanten: safari in Yala National Park, Sri Lanka

Luipaarden en olifanten: safari in Yala National Park, Sri Lanka

Door Karlijn

Het park gaat al bijna dicht en ik heb de hoop op het spotten van een luipaard opgegeven. Maar dat maakt niets uit, want ook zonder luipaard is Yala National Park in Sri Lanka prachtig. De hoge rotsen, de waterpoelen met badderende buffels, kleurrijke vogels en zelfs een lachende olifant maken onze jeepsafari helemaal de moeite waard. Opeens zien we in de verte een paar jeeps stilstaan. “Leopard, I’m sure”, roept onze gids, en trapt het gaspedaal stevig in.

olifanten Sri Lanka

Je zou het misschien niet zeggen, maar Sri Lanka is een geweldige plek voor een safari. Het land heeft verschillende wildparken waar je olifanten, krokodillen, buffels, beren en met geluk luipaarden tegen kunt komen. Wij maakten vroeg in onze reis al een jeepsafari in Minnerya National Park, dat beroemd is om haar grote kuddes olifanten. Dat was prachtig: we zagen inderdaad tientallen olifanten tegelijk, inclusief een moeder met een olifantje van twee weken. En er is nu eenmaal niets schattigers dan een babyolifantje.

Yala National Park

Safari Yala National Park: neem niet de hoofdingang

Yala National Park is het bekendste wildpark van Sri Lanka en er leven hier enorm veel dieren: olifanten, krokodillen, kuddes waterbuffels, prachtige vogels en een groot aantal luipaarden. Het wordt een paradijs voor luipaarden genoemd en de kans dat je er één ziet in Sri Lanka, is in Yala het grootste. Het park is ook het meest drukbezochte van Sri Lanka, maar de grote aantallen jeeps zijn makkelijk te ontwijken als je niet de hoofdingang neemt. Onze gids koos voor de ingang bij Kataragama en wij hebben niet veel jeeps gezien. We raceten voornamelijk alleen langs de vele open vlaktes vol herten, de waterpoelen met gelukzalig badderende waterbuffels en de enorme krokodillen langs de wateroever.

Yala National Park Sri Lanka

Luipaarden Yala National Park

Wij deden onze safari aan het eind van de middag. Dan en ’s ochtends vroeg heb je de meeste kans om dieren te zien.  Wij hadden geluk: vanuit onze jeep zagen we een vrolijke olifant, krokodillen van twee meter lang, kuddes buffels met kleintjes en prachtige vogels. De landschappen van Yala zijn heel afwisselend: van dichte bossen tot open vlaktes en van hoge rotsen tot meertjes, je komt steeds weer iets nieuws tegen. Onze gids deed zijn uiterste best om een luipaard te vinden, maar dat wilde niet lukken. Toen onze safari er al bijna op zat, zagen we in de verte jeeps staan. En ja hoor: daar lag het luipaard. Hij lag op een redelijke afstand en ik verwachtte dat hij daar zou blijven. Maar opeens stond hij op en liep soepel richting de weg. En zo konden we hem ook van dichtbij bewonderen. Wat een geluk!

luipaard Yala

Kamperen Yala National Park

Je kunt ervoor kiezen om in een hotel in de buurt van Yala National Park te overnachten, maar wil je echt van de natuur genieten, dan is een overnachting in een tentenkamp een aanrader. In Yala zijn permanente kampen verboden, maar aan de rand van het park kun je wel slapen. Wij verbleven op uitnodiging van Riksja Travel in het tentenkamp Big Game Camping & Lodge bij de Kataragama-ingang. En dat was prachtig. Toen we aankwamen was het al bijna donker en de paden van de kamp waren verlicht met sfeervolle kaarsen. Onze ruime tent lag midden in de jungle en was heel comfortabel: een prima bed, een fan, een eigen douche/wc en een veranda met een zitje. Lekker luxe, op die manier kamperen!

Yala camping

Diner rond het kampvuur

Alles bij Big Game Camping & Lodge is geweldig verzorgd. Om half acht werden we keurig bij onze tent opgehaald om naar het diner te lopen. Rondom een kampvuur waren vijf tafeltjes gedekt en konden we romantisch bij kaarslicht dineren. Maar liefst drie gangen, waaronder heerlijk gegrilde kip en groenten van de barbecue.  Door de jungle liepen we weer terug naar onze mooie tent, om de volgende ochtend al vroeg gewekt te worden door de kwetterende vogels en schreeuwende apen.

Yala National Park

Yala National Park: ontbijt tussen de apen

Ook het ontbijt was perfect geregeld: in een open tent kregen we volop fruit, brood, vers fruitsap en eieren naar keuze geserveerd. Tussen de kleurrijke vogels en de brutale apen, die als je niet uitkijkt zo het eten van je bord stelen. Je bent echt even helemaal in de natuur, maar dan in de vorm van een luxe tentenkamp. Een grote aanrader als je naar Yala gaat!

Meer lezen over Sri Lanka?

* Wij boekten een groot deel van onze reis door Sri Lanka bij Riksja Travel en dat is heel goed bevallen. De upgrade naar het tentenkamp kreeg ik cadeau, in ruil voor een blog over ons verblijf. Natuurlijk geef ik in deze blog -zoals altijd – alleen mijn eigen mening!

Ook leuk om te lezen

35 Reacties

De Wandelgek 9 maart 2017 - 07:06

Die ontmoeting met een luipaard is erg gaaf ?

Antwoord
Karlijn 9 maart 2017 - 19:59

Ja he! Zoveel geluk :)

Antwoord
Ed 9 maart 2017 - 07:14

Gaaf dat je die hebt gezien , ben hem helaas niet tegengekomen , wel een mongoose, een vos met prooi en heel veel (roof)vogels, ach het blijft wild en niet te voorspellen en beetje geluk hebben ,maar dat maakt het juist zo leuk en spannend dat spotten

Antwoord
Karlijn 9 maart 2017 - 20:02

Helemaal mee eens! En een vos met prooi is ook wel heel gaaf om te zien :) Safari blijft supergaaf om te doen!

Antwoord
Myrthe 9 maart 2017 - 08:18

Wat een prachtig verhaal zeg!
Inderdaad zou ik zelf eerst aan Afrika denken voor een safari, maar als ik dit zo lees ga ik toch even Sri Lanka wat beter bekijken hiervoor :) Dat tentenkamp ziet er namelijk ook echt prachtig uit!

Antwoord
Karlijn 9 maart 2017 - 20:01

Dank je Myrthe! Sri Lanka is een prima alternatief voor een Afrikaanse safari. Natuurlijk wel net iets minder spectaculair, maar ook een stuk betaalbaarder ;) En overnachten in een tentenkamp maakt het extra leuk!

Antwoord
Robert | Traveljunks 9 maart 2017 - 11:09

Ziet er voor mij uit als de perfecte manier om een safari te doen. Luxe kamperen is gewoon erg leuk en al helemaal in zo’n mooie omgeving. Tjah, en nog steeds een beetje jaloers op jullie ontmoeting met het luipaard :-)

Antwoord
Karlijn 9 maart 2017 - 19:58

Het was echt geluk hebben! Op deze manier kamperen vind ik ook helemaal prima. Ik ben eigenlijk geen kampeerder, maar dat glamping ben ik in Tanzania en Sri Lanka wel gaan waarderen ;)

Antwoord
Eva 9 maart 2017 - 11:48

Wat gaaf dat jullie een luipaard hebben gespot, lucky you! Wij hebben er geen gespot in Udawalawe, maar evengoed was het een fantastische safari <3.

Antwoord
Karlijn 9 maart 2017 - 19:57

Dat kan ik me voorstellen! Het luipaard was de kers op de taart, maar ook zonder dat was het al genieten. Prachtig, die parken in Sri Lanka!

Antwoord
Sieds | Sieds My Travels 9 maart 2017 - 12:36

Supergaaf dat jullie een luipaard gezien hebben! :-) Wij gaan in september naar Sri Lanka, maar er bestaat een grote kans dat Yala NP dan helaas gesloten is. We hebben nu gekozen voor Wilpattu NP, hopelijk zien we daar veel dieren én het luipaard.. :-)

Antwoord
Karlijn 9 maart 2017 - 19:57

Hoi Sieds, volgens mij is Wilpattu wel een goede keuze. Een stuk minder bezocht dan Yala en ook een redelijke kans om luipaarden te zien! Ik duim voor jullie :)

Antwoord
Esther 9 maart 2017 - 14:13

Het is alsof ik over mijn eigen reis in Sri Lanka lees. Ook wij deden een safari (alleen dan wel in de ochtend) en sliepen in dit luxe tentenkamp. Helaas hebben wij geen luipaarden en olifanten gezien ? Maar het was wel een mooie ervaring!

Antwoord
Karlijn 9 maart 2017 - 19:56

Wat leuk dat jij hetzelfde hebt gedaan! Ik vond het slapen in het tentenkamp ook superleuk, echt een aanrader :)

Antwoord
Sabine 9 maart 2017 - 16:47

Prachtig verhaal en foto’s! Zo dichtbij de dieren en een luipaard ook… lijkt me echt heel bijzonder om te zien. Olifanten ook trouwens, die heb ik in Ghana gezien van dichtbij. Zulke machtige beesten.

Antwoord
Karlijn 9 maart 2017 - 19:55

Helemaal mee eens! De Afrikaanse olifanten zijn nog indrukwekkender dan de Aziatische. Toch echt een maatje groter ;)

Antwoord
Edith | [travel.create.repeat] 10 maart 2017 - 00:10

Wow, supergaaf Karlijn! En dat tentenkamp is prachtig. Iemand zei ooit tegen mij dat hij Sri Lanka een combi vond van Thailand, Bali en Oost-Afrika. Lijkt er wel een beetje op zo! Sri Lanka blijft op mijn lijst staan hoor, heb nog steeds dat ticket voor 2018 ;-)

Antwoord
Karlijn 10 maart 2017 - 19:32

Het klopt wel dat Sri Lanka een combi is van die landen! Ik denk dat het er in 2018 echt van moet gaan komen voor jou ;)

Antwoord
Elisa | Lies rond de wereld 10 maart 2017 - 23:07

Mooie plek voor een safari! Sri Lanka staat zeker vanwege de nationale parken bij mij nog op het lijstje. Toffe plek om te overnachten ook :-)

Antwoord
Karlijn 11 maart 2017 - 12:53

Dat was het zeker! Altijd leuk om zo midden in de natuur te slapen :)

Antwoord
Linda | travellersoftheworld 11 maart 2017 - 13:09

Prachtige foto’s! Sri lanka gaat steeds hoger op mijn bucketlist staan, wat gaaf dat jullie toch nog een luipaard spotte!

Antwoord
Karlijn 12 maart 2017 - 11:42

Dank je Linda! Sri Lanka is echt een aanrader, zo’n fijn land! En die luipaard was inderdaad een enorm geluk :) Ik had nergens meer op gerekend!

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 12 maart 2017 - 13:08

Wat vond ik Yala National Park gaaf zeg! Ik ben blij om te zien dat ik niet de enige ben :-) Dat luxe kamperen ziet er ook super leuk uit. Ikzelf verbleef in het Cinnamon Wild Yala hotel, waar je ’s avonds naar je kamer geleid wordt omdat er vaak cobra’s en andere wilde beesten rondom de kamers zwerven. Spannend, maar ook wel heel leuk!

Antwoord
Karlijn 12 maart 2017 - 17:25

Altijd een fijn idee, cobra’s in de buurt ;) Die hebben we gelukkig niet gezien! Fijn om te lezen dat jij Yala ook zo geweldig vond :)

Antwoord
Jenny - IkReis 14 maart 2017 - 07:42

Wat gaaf dat jullie een luipaard gezien hebben! Ik ben niet zo succesvol met het spotten van katachtigen in het wild.

Dat tentenkamp ziet er super uit. Bijzonder plekje!

Antwoord
Karlijn 14 maart 2017 - 09:49

We hadden inderdaad veel geluk! Het tentenkamp was ook een succes, altijd leuk om zo midden in de natuur te overnachten :)

Antwoord
Nynke 17 maart 2017 - 14:07

Oh wat gaaf zeg! Wat een hoop dieren! Super mooie foto’s ook, en wat een enorme mazzel dat die luipaard nog even langs kwam op de valreep ?. Dat luxe kamperen midden in het park lijkt me ook geweldig (hoewel ik nier perse een krokodil in mijn achtertuin hoef).

Antwoord
Karlijn 18 maart 2017 - 12:43

Op krokodillen zit ik ook niet bepaald te wachten ;) Doodenge beesten! Dat luipaard was inderdaad enorm veel geluk hebben. Zeker omdat hij ook nog eens naar de weg toe kwam lopen, wat ik al helemaal niet had verwacht. Zo ontzettend gaaf!

Antwoord
Marcella 26 maart 2017 - 14:24

Wauww, wat een heerlijke plek zo middenin de natuur. Prachtige foto’s, dat kleine olifantje is echt gaaf. En het luipaard natuurlijk ook. Gave ervaring!

Antwoord
Karlijn 26 maart 2017 - 15:30

Was het inderdaad! En dat olifantje…zo schattig :)

Antwoord
Angela 8 april 2017 - 20:03

Nu houd ik totaal niet van kamperen, maar hier zou ik wel aan kunnen wennen! Wauw, wat een ontzettend gave ervaring moet dit geweest zijn! En ook zo keurig verzorgd, echt helemaal top. Lekker in de natuur, maar dan met wat comfort. Ja, dat zou ik zo kunnen boeken. Ik ga Riskja Travel zeker onthouden voor als ik naar Sri Lanka ga! :-)
En die safari met gids lijkt me ook heel fijn, vooral ook omdat die zoveel moeite voor jullie deed om een Luipaard te spotten dat maakt echt het verschil wat mij betreft.

Antwoord
Karlijn 10 april 2017 - 09:47

Het was inderdaad supergaaf! Het tentenkamp, de gids, het luipaard en de rest van de safari: geweldige ervaring! En Riksja is ook een aanrader. Ik ben al vaak met hen op reis geweest en het is altijd top :)

Antwoord
Rondreis Sri Lanka: tips en route voor drie weken - Karlijn Travels 4 maart 2018 - 12:06

[…] We sliepen in Big Game Camping & Lodge, in een safaritent aan de rand van het park. In deze blog lees je mijn tips voor […]

Antwoord
Tips Galle, Sri Lanka: waarom een dagtrip niet genoeg is - Karlijn Travels 14 februari 2020 - 10:56

[…] Op safari in Yala National Park […]

Antwoord
Gaaf hotel Mirissa, Sri Lanka: The Spice House - Karlijn Travels 14 februari 2020 - 10:59

[…] Luipaarden spotten in Yala National Park […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.