Home Azië 6x de mooiste bezienswaardigheden van Polonnaruwa, Sri Lanka

6x de mooiste bezienswaardigheden van Polonnaruwa, Sri Lanka

Door Karlijn

Oude tempels, indrukwekkende Boeddhabeelden en hoge stupa’s: de oude hoofdstad Polonnaruwa in Sri Lanka is een must voor liefhebbers van archeologische sites. Ik kan daar geen genoeg van krijgen en ook Polonnaruwa vond ik geweldig. Zeker omdat we de tempelruïnes per fiets bezochten. Fietsen bleek een ideale manier om op ons eigen tempo de mooiste bezienswaardigheden van Polonnaruwa te bewonderen.

De geschiedenis van Polonnaruwa

Polonnaruwa is één van de oude koningssteden van Sri Lanka en was vijfhonderd jaar lang de hoofdstad van het land. De stad is inmiddels ruim duizend jaar oud en werd gebouwd door Koning Parakramabahu I. Toen Polonnaruwa haar status als hoofdstad verloor, raakte de stad in verval. De gebouwen werden volledig overgenomen door de jungle en pas toen de Engelsen de stad opnieuw ontdekten, werden de tempels weer vrijgemaakt en gerestaureerd. Van de oude stad is veel bewaard gebleven en Polonnaruwa staat niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Je vindt er talloze tempels, Boedhha-beelden, gedetailleerd beeldhouwwerk en grote stupa’s.

Polonnaruwa Sri Lanka

Tip voor Polonnaruwa in Sri Lanka: verken de tempels op de fiets

De bouwwerken van Polonnaruwa liggen net te ver van elkaar om lopend te ontdekken, maar een auto heb je ook echt niet nodig. De fiets is daarom ideaal: de afstanden zijn vrij kort, de paden zijn prima, de omgeving is prachtig groen en alle tempels zijn goed te vinden. Je kunt een fiets huren bij je hotel of een leuke fietstocht met gids boeken.

1. Bezienswaardigheden Polonnaruwa: de Sacred Quadrangle

Mijn favoriete bezienswaardigheden in Polonnaruwa liggen zonder twijfel in de Sacred Quadrangle (Dalada Maluwe). Op een verhoogd terras staan meerdere tempels en beelden. De mooiste tempel is de Vatadage, met in het midden een groot zittend Boeddhabeeld. Bij het complex hoort ook de Thuparama met negen Boeddhabeelden. De Shiva Devale, gebouwd in Indiase stijl, is eveneens een aanrader.

Polonnaruwa

 

2. Mooiste bezienswaardigheden Polonnaruwa: Rankoth Vihara

Rankoth Vihara behoort ook tot de mooiste bezienswaardigheden van Polonnaruwa. Deze enorme, heel goed bewaard gebleven stupa heeft een diameter van 170 meter, is 33 meter hoog en werd in de elfde eeuw gebouwd.

Polonnaruwa Sri Lanka

3. De Lankatilaka Vihara en de staande Boeddha

Nog zo’n topper in Polonnaruw is de Lankatilaka Vihara-tempel, met een enorme staande Boeddha en prachtig bewaard gebleven beeldhouwwerken.

4. De Boeddhabeelden van Gal Vihara

Gal Vihara is een groep van drie goed bewaard gebleven Boeddhabeelden, uitgehouwen in de rotsen: een staande, een liggende en een staande Boeddha. De staande Boeddha is zeven meter hoog en de liggende is veertien meter lang. Prachtig om te zien!

Polonnaruwa Sri Lanka

5. The Audience Hall in Polonnaruwa

The Audience Hall in Polonnaruwa herken je meteen aan de 48 pilaren, die in rijen van vier op een platform zijn geplaatst.The Audience Hall is beroemd om haar gebeeldhouwde olifanten in de muren (elke olifant is anders!) en de trap naar de entree, met aan weerszijden grote stenen leeuwen.

6. Bezienswaardigheden Polonnaruwa: the Royal Palace

Het Royal Palace van koning Parakumba werd gebouwd als bouwwerk met zeven verdiepingen. Het duurde ook zeven jaar en zeven maanden voordat het geheel klaar was. Tegenwoordig kun je nog drie verdiepingen van het koninklijk paleis bewonderen.

Polonnaruwa Sri Lanka

Zo bezoek je Polonnaruwa in Sri Lanka

Polonnaruwa Sri Lanka

Meer lezen over Sri Lanka?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

19 Reacties

Dominique | dominiquetravels.com 15 maart 2017 - 09:08

Polonnaruwa staat nog op mijn lijstje van plekken te bezoeken in Sri Lanka! Aan de foto’s te zien zal het zeker niet teleurstellen! Ik kijk er zo naar uit Sri Lanka nog een keert te bezoeken :-)

Antwoord
Karlijn 16 maart 2017 - 09:35

Ik vond Polonnaruwa echt een hoogtepunt van onze reis! Ik hoop dat je snel weer een keer terug kunt naar Sri Lanka :)

Antwoord
Jenny - ikreis.net 15 maart 2017 - 09:55

Wat een toffe reis! Ik krijg steeds meer spijt dat ik geen tickets voor deze zomer geboekt heb….

Misschien volgend jaar dan maar.

Antwoord
Karlijn 16 maart 2017 - 09:35

Ik hoop dat je volgend jaar kunt gaan Jenny! Het is een superfijn reisland :)

Antwoord
Marcel 15 maart 2017 - 11:24

Wat een indrukwekkende fietstocht moet dat geweest zijn! Geloof dat ik Sri Lanka maar ga toevoegen aan m’n bucketlist :-) Mooie foto’s wederom.

Antwoord
Karlijn 16 maart 2017 - 09:34

Dank je Marcel! Sri Lanka kan prima op je bucketlist, het is een prachtig, relaxed en afwisselend land!

Antwoord
Robert | Traveljunks 15 maart 2017 - 15:31

Dat ziet er prachtig uit. Die koepel is zeer indrukwekkend. Wat een afmetingen! Ben sowieso fan van archeologische sites, maar op de fiets zijn ze altijd nog een stukje leuker om te bezoeken. Ik hoop in het najaar ook een (of meer) mooie fietstocht in Bagan te maken.

Antwoord
Karlijn 16 maart 2017 - 09:34

Ah, Bagan is zo ontzettend gaaf en indrukwekkend! Dat worden hele mooie fietstochten :)

Antwoord
Nynke 17 maart 2017 - 14:00

Zo leuk om te lezen over een bestemming die bij mij niet zo op de radar staat (stond?). Ziet er erg gaaf uit, mooie gebouwen maar ook mooie ligging met al dat groen. En wat een grappige foto waar dat aapje even in beeld wandelt!

Antwoord
Karlijn 18 maart 2017 - 12:42

Die aapjes waren zo leuk! Er kwamen af en toe hele bendes langs, al klauterend over al die oude gebouwen. Polonnaruwa was super!

Antwoord
Jenny - IkReis 18 maart 2017 - 22:50

Prachtige tempels! Het lijkt me heerlijk om deze per fiets te verkennen.

En inderdaad, als je naar buiten gaat in de regen is het naar, maar eenmaal buiten valt het vaak wel mee.

Antwoord
Karlijn 20 maart 2017 - 10:19

Zeker waar! Het is alleen zo jammer dat ik fotografie zo belangrijk vind (voor jou vast herkenbaar ;) ). Ik heb een beeld van hoe iets eruit moet zien op de foto en regen past daar nooit bij. Misschien wel mijn slechtste eigenschap op reis: chagrijnig worden als ik niet de juiste foto’s kan maken. Ik werk eraan ;)

Antwoord
Marcella 26 maart 2017 - 20:21

Wat een prachtig complex! Leuk om het al fietsend te ontdekken. Altijd leuk, fietsen op reis!

Antwoord
Karlijn 27 maart 2017 - 08:41

Helemaal mee eens :) !

Antwoord
Angela 8 april 2017 - 20:09

Wat heb je alles toch weer prachtig in beeld gebracht, Karlijn. Ik kan niet anders zeggen. Mooi hoe je diepte in foto’s creëert en hoe je details fotografeert. Ik ben meestal van de overzichtsfoto’s, ik kan details niet zo goed in beeld brengen. Ik heb hier gelijk weer wat ideeën opgedaan, bedankt! :-)

Antwoord
Karlijn 10 april 2017 - 09:48

Dank je wel Angela! Leuk om te horen dat je hierdoor wat nieuwe ideeën hebt gekregen :)

Antwoord
Rondreis Sri Lanka: tips en route voor drie weken - Karlijn Travels 4 december 2017 - 13:19

[…] mijn favoriete tempelcomplex Polonnaruwa heb ik deze post al geschreven. Het is een geweldig gebied vol indrukwekkende tempels dat je het beste per fiets […]

Antwoord
Loes 5 januari 2019 - 23:32

Hi Karlijn, leuke blog! Wij gaan in maart naar Sri Lanka en willen vanuit Sigiriya in de ochtend naar Polonnaruwa rijden en dan de fietstocht maken. Aan het einde van de dag willen we dan vanuit Sigiriya naar Kandy rijden. Daarom zouden wij graag willen weten: hoe lang hebben jullie ongeveer langs de tempels gefietst?

Alvast bedankt voor je reactie!

Antwoord
Karlijn 6 januari 2019 - 10:46

Hoi Loes, wij zijn er wel een halve dag zoet mee geweest. Het lijkt me dan ook relaxter om een nachtje in Polonnaruwa te slapen en de volgende ochtend naar Kandy te gaan, maar dat hangt natuurlijk van jullie planning af. Succes!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.