Home Azië II Dé bezienswaardigheden van Polonnaruwa ontdek je met de fiets

Dé bezienswaardigheden van Polonnaruwa ontdek je met de fiets

Door Karlijn

Oude tempels, indrukwekkende Boeddhabeelden en hoge stupa’s: de oude hoofdstad Polonnaruwa in Sri Lanka is een must voor liefhebbers van archeologische sites. Ik kan daar geen genoeg van krijgen en ook Polonnaruwa vond ik geweldig. Zeker omdat we de tempelruïnes per fiets bezochten. Fietsen bleek een ideale manier om op ons eigen tempo de mooiste bezienswaardigheden van Polonnaruwa te bewonderen.

Polonnaruwa

Als we wakker worden regent het. En niet zo’n beetje: het regent keihard, en al uren lang. Als ik ergens niet blij van word dan is het regen op reis en vandaag is het zeker niet handig. Er staat een bezoek aan de oude hoofdstad Polonnaruwa op het programma en dat is in de regen meteen een stuk minder leuk. We gaan toch op pad en huren fietsen tegenover de hoofdingang van het terrein. We fietsen met paraplu in de hand naar het eerste oude gebouw, de Audience Hall. En dan ben ik de regen alweer vergeten, want Polonnaruwa is ook in mindere weersomstandigheden geweldig.

Polonnaruwa Sri Lanka

Fietsen in Polonnaruwa, Sri Lanka

Polonnaruwa was aan het einde van de tiende eeuw de hoofdstad van Sri Lanka en was een rijk commercieel en religieus centrum. En het mooie is: de stad is goed bewaard gebleven. Je vindt er talloze tempels, Boedhha-beelden, gedetailleerd beeldhouwwerk en grote stupa’s. De bouwwerken liggen net te ver van elkaar om lopend te ontdekken, maar een auto heb je ook echt niet nodig. De fiets is ideaal: de afstanden zijn vrij kort, de paden zijn prima, de omgeving is prachtig groen en alle tempels zijn goed te vinden. We fietsen vrolijk met paraplu langs de met bomen omzoomde paden en als we over de helft zijn, stopt het opeens met regenen. De zon begint te schijnen en alles ziet er opeens nóg mooier uit.

Polonnaruwa Sri Lanka

Mooiste bezienswaardigheden Polonnaruwa

Ik vond alle bezienswaardigheden van Polonnaruwa de moeite waard, maar ik heb wel een aantal favoriete tempels die je echt niet mag missen:

  • The Audience Hall, met haar grote trap en beelden van olifanten en leeuwen.
  • De Sacred Quadrangle, veruit mijn favoriet. Je vindt hier een soort Maya-tempel, een tempel met staande Boedhhabeelden en de geweldige Vatadage, een rond bouwwerk met gedetailleerd beeldhouwwerk en prachtige Boedhha’s.
  • Rankoth Vihara, een enorme heilige stupa met een diameter van 170 meter en een hoogte van 33 meter.

Polonnaruwa Sri Lanka

  • De Lankatilaka is een must vanwege de enorme staande Boeddha en de prachtig bewaard gebleven beeldhouwwerken in alle bouwwerken van het complex.
  • Gal Vihara is een groep van drie Boeddhabeelden, uitgehouwen in de rotsen: een staande, een liggende en een staande Boeddha. De staande Boeddha is zeven meter hoog en de liggende is veertien meter lang. Prachtig om te zien!

Polonnaruwa Sri Lanka

Praktische informatie Polonnaruwa

  • Koningsstad Polonnaruwa ligt in Oost-Sri Lanka en is één van de Koningssteden van het land. Wij huurden een auto met chauffeur via Sri Lanka Online en voor ons was het dan ook een makkelijke trip. Je kunt Polonnaruwa ook met de trein of eventueel de bus bereiken. Een dagtrip maken is ook mogelijk, bijvoorbeeld vanuit Sigirya.
  • Onze fietsen huurden we bij de fietsenverhuur bij de hoofdingang. Zo kun je de bezienswaardigheden van Polonnaruwa op je eigen tempo ontdekken.
  • Wij sliepen in het mooie Ruins Chaaya Hotel net buiten het stadje.

Polonnaruwa Sri Lanka

Meer lezen over Sri Lanka?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

19 Reacties

Dominique | dominiquetravels.com 15 maart 2017 - 09:08

Polonnaruwa staat nog op mijn lijstje van plekken te bezoeken in Sri Lanka! Aan de foto’s te zien zal het zeker niet teleurstellen! Ik kijk er zo naar uit Sri Lanka nog een keert te bezoeken :-)

Antwoord
Karlijn 16 maart 2017 - 09:35

Ik vond Polonnaruwa echt een hoogtepunt van onze reis! Ik hoop dat je snel weer een keer terug kunt naar Sri Lanka :)

Antwoord
Jenny - ikreis.net 15 maart 2017 - 09:55

Wat een toffe reis! Ik krijg steeds meer spijt dat ik geen tickets voor deze zomer geboekt heb….

Misschien volgend jaar dan maar.

Antwoord
Karlijn 16 maart 2017 - 09:35

Ik hoop dat je volgend jaar kunt gaan Jenny! Het is een superfijn reisland :)

Antwoord
Marcel 15 maart 2017 - 11:24

Wat een indrukwekkende fietstocht moet dat geweest zijn! Geloof dat ik Sri Lanka maar ga toevoegen aan m’n bucketlist :-) Mooie foto’s wederom.

Antwoord
Karlijn 16 maart 2017 - 09:34

Dank je Marcel! Sri Lanka kan prima op je bucketlist, het is een prachtig, relaxed en afwisselend land!

Antwoord
Robert | Traveljunks 15 maart 2017 - 15:31

Dat ziet er prachtig uit. Die koepel is zeer indrukwekkend. Wat een afmetingen! Ben sowieso fan van archeologische sites, maar op de fiets zijn ze altijd nog een stukje leuker om te bezoeken. Ik hoop in het najaar ook een (of meer) mooie fietstocht in Bagan te maken.

Antwoord
Karlijn 16 maart 2017 - 09:34

Ah, Bagan is zo ontzettend gaaf en indrukwekkend! Dat worden hele mooie fietstochten :)

Antwoord
Nynke 17 maart 2017 - 14:00

Zo leuk om te lezen over een bestemming die bij mij niet zo op de radar staat (stond?). Ziet er erg gaaf uit, mooie gebouwen maar ook mooie ligging met al dat groen. En wat een grappige foto waar dat aapje even in beeld wandelt!

Antwoord
Karlijn 18 maart 2017 - 12:42

Die aapjes waren zo leuk! Er kwamen af en toe hele bendes langs, al klauterend over al die oude gebouwen. Polonnaruwa was super!

Antwoord
Jenny - IkReis 18 maart 2017 - 22:50

Prachtige tempels! Het lijkt me heerlijk om deze per fiets te verkennen.

En inderdaad, als je naar buiten gaat in de regen is het naar, maar eenmaal buiten valt het vaak wel mee.

Antwoord
Karlijn 20 maart 2017 - 10:19

Zeker waar! Het is alleen zo jammer dat ik fotografie zo belangrijk vind (voor jou vast herkenbaar ;) ). Ik heb een beeld van hoe iets eruit moet zien op de foto en regen past daar nooit bij. Misschien wel mijn slechtste eigenschap op reis: chagrijnig worden als ik niet de juiste foto’s kan maken. Ik werk eraan ;)

Antwoord
Marcella 26 maart 2017 - 20:21

Wat een prachtig complex! Leuk om het al fietsend te ontdekken. Altijd leuk, fietsen op reis!

Antwoord
Karlijn 27 maart 2017 - 08:41

Helemaal mee eens :) !

Antwoord
Angela 8 april 2017 - 20:09

Wat heb je alles toch weer prachtig in beeld gebracht, Karlijn. Ik kan niet anders zeggen. Mooi hoe je diepte in foto’s creëert en hoe je details fotografeert. Ik ben meestal van de overzichtsfoto’s, ik kan details niet zo goed in beeld brengen. Ik heb hier gelijk weer wat ideeën opgedaan, bedankt! :-)

Antwoord
Karlijn 10 april 2017 - 09:48

Dank je wel Angela! Leuk om te horen dat je hierdoor wat nieuwe ideeën hebt gekregen :)

Antwoord
Rondreis Sri Lanka: tips en route voor drie weken - Karlijn Travels 4 december 2017 - 13:19

[…] mijn favoriete tempelcomplex Polonnaruwa heb ik deze post al geschreven. Het is een geweldig gebied vol indrukwekkende tempels dat je het beste per fiets […]

Antwoord
Loes 5 januari 2019 - 23:32

Hi Karlijn, leuke blog! Wij gaan in maart naar Sri Lanka en willen vanuit Sigiriya in de ochtend naar Polonnaruwa rijden en dan de fietstocht maken. Aan het einde van de dag willen we dan vanuit Sigiriya naar Kandy rijden. Daarom zouden wij graag willen weten: hoe lang hebben jullie ongeveer langs de tempels gefietst?

Alvast bedankt voor je reactie!

Antwoord
Karlijn 6 januari 2019 - 10:46

Hoi Loes, wij zijn er wel een halve dag zoet mee geweest. Het lijkt me dan ook relaxter om een nachtje in Polonnaruwa te slapen en de volgende ochtend naar Kandy te gaan, maar dat hangt natuurlijk van jullie planning af. Succes!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.