Home Azië Rondreis Filipijnen in vier weken: route en praktische tips

Rondreis Filipijnen in vier weken: route en praktische tips

Door Karlijn

Reizen door de Filipijnen betekent keuzestress. Want hoe moet je kiezen tussen 7107 tropische eilanden, het ene nog mooier dan het andere? Wij hadden vier weken om door de Filipijnen te reizen en de mooiste eilanden mee te pikken. Dit was onze route voor een rondreis Filippijnen van vier weken, inclusief tips voor eilanden die volgende keer op mijn to do-lijst komen. 

Dag 1 & 2: vlucht van Amsterdam naar Coron

Onze heenreis was een beetje gekkenwerk, maar we hadden geen zin om kostbare tijd te verliezen met een nacht in Manila. Daarom vlogen we van Amsterdam naar Hongkong, van Hongkong naar Manila en raceten we naar het domestic airport voor een vlucht naar Coron op Palawan. Maar onze vermoeidheid verdween meteen toen we het eiland zagen. Palmbomen, een turquoise zee, ronkende tricylces en vrolijk zwaaiende Filipijnen: we waren weer in Zuidoost-Azië, ons favoriete deel van de wereld.

Hotel in Coron

Blue Waters Inn in Coron is een fijne optie, met schone kamers en een prima locatie in het centrum.

Dag 3 rondreis Filipijnen: een dag in Coron

Als je maar één eiland kunt bezoeken in de Filipijnen, ga dan naar Palawan. Deze afgelegen provincie is zo mooi. Wij kozen ervoor om in Coron te beginnen, omdat vanuit daar onze tocht met Tao Philippines vertrok. Deze dag besteedden we grotendeels aan de voorbereidingen. Ik heb hier een verhaal geschreven over deze vijfdaagse boottocht naar El Nido, waarbij je hopt tussen onbewoonde eilanden en eilanden waar alleen een paar vissersfamilies wonen. Je slaapt in hutjes op het strand, je doucht met water uit de regenton en je eet vis vers uit de zee. Dit is één van de beste trips die ik ooit gemaakt heb en ik kan ‘m niet genoeg aanbevelen. Als ik eraan denk, droom ik weer helemaal weg. Voor meer informatie: Tao Philippines.

Filipijnen Palawan

Dag 4- 8: Coron-El Nido met Tao Philippines

Vijf dagen lang voeren we rond in het absolute paradijs. De mooiste witte stranden, snorkelen in het helderste water, bezoeken aan lokale schooltjes, karaoke op een verlaten eiland…fantastisch. Op de vijfde dag kwamen we pas de eerste andere toeristen tegen, in de buurt van El Nido. Hoewel het niet meeviel om afscheid te nemen van het bootleven, werden we meteen verliefd op El Nido, een dorpje in de Bacuit Archipelago.

Palawan Filipijnen

Dag 9 rondreis Filipijnen: bijkomen in El Nido

We hadden even een dag nodig om het zand uit onze tassen te schudden en het zout uit onze kleren te wassen. En om even bij te komen. Nergens kan dat beter dan in El Nido! Ga heerlijk relaxen, loop rond in het leuke  plaatsje of maak een dagtocht naar één van de vele schitterende eilanden in de archipel. ’s Avonds eet je lekker op het strand, waar het altijd gezellig druk is.

Hotel in El Nido

El Nido heeft verschillende mooie hotels. Een aanrader is bijvoorbeeld The Funny Lion, dat eind december geopend werd. Dit mooie, luxe hotel heeft een zwembad en supercomfortabele kamers. Dat is fijn bijkomen na vijf dagen op onbewoonde eilanden doorgebracht te hebben! Een andere leuke optie is SANSE Boutique Hotel. Dit ligt vlak aan het strand én midden in het centrum en het hotel is Instagram-waardig ingericht.

Dag 10: doe een tour in de Bacuit Archipelago

Reizen door de Filipijnen hoeft niet moeilijk te zijn. Wil je de Bacuit Archipelago verkennen, dan kun je kiezen tussen tour A, B, C of D. Maar elke operator in het dorp biedt dezelfde tours aan, met hetzelfde programma. Dat betekent dat het bij elke stop relatief druk is. Je kunt ook een lokale boot regelen en zelf bepalen welke plekken je bezoekt. Wij bezochten Small Lagoon en de Big Lagoon en zwommen naar de Secret Lagoon. Onwaarschijnlijk mooi!

El Nido Filipijnen

Dag 11: naar Puerto Princesa

Op de elfde dag van onze rondreis Filipijnen namen we een minibus (zes uur over deels onverharde weg) naar Puerto Princesa, waar onze vlucht de volgende dag zou vertrekken. Puerto Princesa is niets bijzonders, maar als je tijd hebt kun je de Underground River in een grottenstelsel bezoeken, één van de zeven natuurlijk wereldwonderen.

Hotel Puerto Princesa

In Puerto Princesa is Hue Hotels and Resorts Puerto Princesa Managed by HII een aanrader. De kamers zijn stijlvol, er is een mooi zwembad en de medewerkers zijn enorm vriendelijk.

Dag 12: Puerto Princesa-Dumaguete

We wilden graag duiken, dus besloten we een paar dagen naar een duikresort op het eiland Negros te gaan, vlakbij het leuke universiteitsstadje Dumaguete. Duikresort Pura Vida Beach & Dive Resort in Dauin is een fijne plek direct aan het strand

Dag 13: reizen naar Dumaguete en relaxen

’s Ochtends namen we een tricycle naar Dumaguete, een leuke plaats met een gezellige markt en een mooie boulevard. Leuk om een paar uur rond te lopen. ’s Middags deden we lekker niets en lagen we aan het zwembad. Ook wel eens lekker, tijdens zo’n overvolle rondreis Filipijnen.

Filipijnen-Negros

Dag 14 rondreis Filipijnen: duiken bij Apo Island

Apo Island is één van de mooiste duikplekken van de Filipijnen en we maakten hier drie prachtige duiken. Het koraal is in goede staat en heel kleurrijk en je ziet ontzettend veel vis.

Dag 15: dagtrip Negros

’s Ochtends bezochten we de dierenmarkt van Malatapay. We zagen hoe koeien, varkens, geiten en vis werden verhandeld en vervoerd op grote karren en op brommers. Arme varkens in Azië…’s Middags bezochten we Lake Balanan, de Balanan-watervallen en zwommen we in natuurlijke bronnen.

Dag 16: de boot naar Siquijor

Ah, Siquijor! Wat een heerlijke plek is dit. De sfeer van dit kleine eiland is heel bijzonder en ik kan niet precies zeggen waar ‘m dat in zit. Zijn het de witte stranden, de verlaten kerken, het bergachtige binnenland of de knalgroene rijstvelden? Geen idee, maar ik had er de rest van de reis willen blijven.

Hotel op Siquijor

Aan leuke hotels op Siquijor geen gebrek! Aanrader is bijvoorbeeld Nakabalo Guesthouse & Restaurant, met een zwembad en superfijne kamers. Ook erg leuk is Mandala Tribe Treehouse, een soort luxe junglehutten met frisse, lichte kamers.

Siquijor Filipijnen

Dag 16: brommer rijden op Siquijor

We huurden een brommer en reden het hele eiland over. We zwaaiden naar enthousiaste Filipijnse kindjes, bezochten een lokale markt, stopten om de rijstvelden te fotograferen en zwommen in de frisse poelen van een mooie waterval. Gewoon een heerlijke dag.

Dag 17: met de boot naar Bohol

Gelukkig hadden we al boottickets gekocht, anders had ik nu nog op Siquijor gezeten. Maar ik wilde nog veel meer zien van de Filipijnen en dat betekende tempo maken. Op Bohol namen we een taxi naar Alona Beach en op het eerste gezicht was ik niet enthousiast. Het strand was wel mooi, maar erg volgebouwd en het voelde allemaal een beetje tacky. Maar tegen de avond was ik om. Het was fijn om even ergens te zijn met genoeg restaurants en levendigheid. Niet de meest idyllische plek van de Filipijnen, maar prima voor een paar dagen.

Hotel op Bohol

Island World Panglao heeft superleuke bungalows aan het zwembad. Veel luxe voor een prima prijs!

Dag 18: duiken bij Balicasag Island

Oftewel: de drie mooiste duiken die ik ooit maakte! Ik vind duiken fantastisch als aan alle voorwaarden is voldaan. Dat betekent: weinig golven, helder water, weinig stroming en een kleine groep (niet meer dan vier duikers). Balicasag had dat allemaal. We doken bij een enorme koraalwand en dat was schitterend. We moesten de schilpadden bijna van ons afslaan. Een geweldige dag. Als duiken maar altijd zo was, dan had ik het nu nog steeds gedaan.

Dag 19: een dagje nietsdoen op Alona Beach

Spreekt voor zich!

Dag 20: een dagtripje op het eiland Bohol

Bohol is een prachtig eiland en we huurden een dagje een auto met chauffeur om het te verkennen. We zagen de Chocolate Hills, de spookdiertjes, een vlindertuin, het ‘Man made forest’, de Loboc River en de Baclayon Church. Leuk!

Bohol Filipijnen

Dag 21: vlucht naar Manila

We vlogen naar Manila, waar we een middag en avond doorbrachten in de enorme shopping malls van de wijk Makati.

Hotel Manila

Je kunt je verblijf in Manila natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Een prima budgetvriendelijke optie is het Coro Hotel met zwembad en mooie kamers.

Dag 22 rondreis Filipijnen: start tocht Noord-Luzon

We huurden een auto met chauffeur om door Noord-Luzon te reizen. Onze eerste stop was Baguio, een vrij grote stad. Dit is een handige plek om de lange reis naar het noorden te breken, maar meer dan dat is het niet. Ik zou deze stad de volgende keer overslaan.

Hotel Baguio

De G1 Lodge in Baguio is een prima hotel om een nachtje door te brengen.

Dag 23: naar Sagada

Hoe noordelijker je komt, hoe mooier de natuur wordt. We reden door prachtige berggebieden naar het dorpje Sagada, bekend om de bijzondere begrafeniscultuur en de hangende graven. Dit is een fijne plek om een paar dagen door te brengen en wandelingen in de omgeving te maken.

Hotel Sagada

Altijd al eens in een hobbithuisje willen slapen? Dat kan in The Shire of Sagada, een unieke accommodatie op een hele mooie plek.

Dag 24: de rijstterrassen van Banaue

’s Ochtends maakten we een wandeling naar de hangende graven. Rond de middag reden we via het interessante Bontoc Museum (over de bergstammen in deze regio) naar Banaue, bekend om de prachtige rijstterrassen. Helaas regende het dat het goot en waren de uitzichten belabberd. De guesthouses van Banaue zaten vol chagrijnige reizigers die al dagen geen trekkings konden maken, omdat het weer te slecht was.

Hotel in Banaue

De hotels in Banaue zijn meestal vrij eenvoudig. The 7th Heaven Lodge and Café is een prima guesthouse waar je ook makkelijk een gids voor je hikes kunt regelen.

Batad Filipijnen

Dag 25: naar Batad, de mooiste rijstterrassen van de Filipijnen

Wij waren naar deze regio gekomen voor Batad, waar mooiste rijstterrassen ter wereld liggen. Onze gids adviseerde ons om een trekking te maken naar lagere gelegen rijstvelden, omdat Batad helemaal dicht zou zitten met laaghangende bewolking. Maar ik wilde per se naar Batad. “OK”, zei onze gids. “Maar dan gaan we heel vroeg, dan hebben we nog een kans.” Dus huurden we een jeepney en reden we over een verschrikkelijke modderweg langs steile afgronden naar Batad. We waren de eerste en we hadden enorm veel geluk: toen we bij het uitzichtpunt aankwamen, trokken de wolken weg. We konden een wandeling maken en toen we weer boven waren, trok het dicht. We hadden Batad gezien!

Dag 26: terug naar Manila

We waren van plan om in Batad te overnachten en meerdere trekkings te doen, maar het weer zou de hele week slecht blijven. Dus reden we terug naar Manila.

Dag 27: dagtrip naar de Taal Vulkaan

Ook in Manila regende het. Toch besloten we een dagtrip naar de actieve Taal Vulkaan te maken, die in een kratermeer ligt. We wandelen naar de kraterrand, waar je een schitterend uitzicht over de vulkaan hebt.

Taal Filipijnen

Dag 28: een laatste dag in Manila

Ik ben gek op Aziatische steden. Bangkok, Hongkong, Hanoi: allemaal geweldig. Maar met Manila had ik niets. Deze stad is zo groot en zo druk, ik kon er niet aan wennen. We hebben er een dag doorgebracht en daarvan hebben we zeker drie uur in de file gestaan. Er is geen doorkomen aan. Ik vond de oude Spaanse wijk Intramuros wel de moeite waard, net als Fort Santiago en het museum van José Rizal, een Filipijnse volksheld en dichter.

Dag 29-30: terugreis

De vlucht terug naar Nederland.

Andere plekken in de Filipijnen die de moeite waard zijn.

  • In Coron hadden we geen tijd om extra tripjes te maken. Toch is dit eiland ook erg de moeite waard. Ik had bijvoorbeeld graag Kayangan Lake en Barracuda Lake willen zien.
  • Ik wilde heel graag naar Camiguin, een eiland in de buurt van Siquijor, maar dat kon ik niet ingepland krijgen. Camiguin is één van de kleinste eilanden van de Filipijnen, maar heeft zeven maar liefst vulkanen. De stranden zijn er bovendien schitterend. Staat nog hoog op de lijst.
  • Het eiland Boracay. Het bekendste eiland met het witste strand van de Filipijnen. Ik heb het overgeslagen, omdat dit misschien wel de meest toeristische plek van de Filipijnen is. Maar eigenlijk hoor ik er alleen maar dolenthousiaste verhalen over. Dus ook Boracay komt op mijn lijst. Want naar de Filipijnen wil ik graag nog eens terug!

Vervoer tussen de eilanden: hoe reis je in de Filipijnen?

Voor een rondreis Filipijnen heb je heel wat soorten vervoer nodig, van boten tot vliegtuigen en van auto’s tot tricycles.

Beste reistijd Filipijnen

De beste reistijd voor een rondreis Filipijnen is officieel november tot en met april, maar eerlijk: er is geen peil te trekken op het weer op de Filipijnen. Wij waren er de hele (zogenaamd droge) maand maart en we hebben zeker de helft van de tijd regen gehad. In Noord-Luzon hebben we zelfs geen zon gezien! Bereid je daarom voor op alle mogelijke weersomstandigheden tijdens je rondreis Filipijnen, dan kan het alleen maar meevallen.

Meer lezen over Azië?

Ook leuk om te lezen

88 Reacties

Kirsten | Travelaar.nl 12 november 2014 - 21:35

Wat ontzettend mooi Karlijn! Wijhebben ook al redelijk wat Azie gezien, maar de Filipijnen (helaas) nog niet. Als er weer een trip komt naar Azie wordt het zeker Filipijnen! Fijn dat jij alvast hebt verteld wat we moeten gaan zien ;)

Antwoord
Karlijn 12 november 2014 - 21:40

Dank je Kirsten! Ik kan de Filipijnen van harte aanraden, zo’n mooi en relaxed land! Mijn top tip is echt de boottrip van Tao Philippines op Palawan. Ik ben nog nooit in mijn leven zo relaxed geweest als die vijf dagen. Heerlijk! :) Hebben jullie al plannen voor nieuwe reizen?

Antwoord
Tamara 29 oktober 2016 - 10:18

Beste Karlijn,

Heel erg leuk om je verslag te lezen! Wij vertrekken in januari naar de Filipijnen en heb zeker wat aan je verhaal. Ik heb gelijk contact opgenomen met Tao Philippines!!! Wij hebben helaas maar 3 weken de tijd, dus kies jouw eerste deel van je reis! Heel erg bedankt.

Groet,

Tamara

Antwoord
Karlijn 29 oktober 2016 - 19:57

Hoi Tamara, bedankt voor je bericht, wat leuk om te horen! Ik hoop dat Tao nog ruimte heeft, die trip is helemaal geweldig. Heel veel plezier op de Filipijnen, het is zo’n gaaf reisland :) !

Antwoord
Heleen 28 januari 2017 - 13:23

Hallo Karlijn,

Wij reizen zeer binnenkort af naar de Filipijnen en lazen dat jij met auto en chauffeur naar het Noorden bent gereisd. Kan je ons daar iets meer over vertellen. Waar heb je dit geregeld en wat waren de kosten. We horen graag van je. Groet Heleen

Antwoord
Karlijn 29 januari 2017 - 18:36

Hoi Heleen, wij hebben inderdaad een auto met chauffeur gehuurd op Luzon. Wij hebben destijds geboekt bij het Filipino Travel Center: https://www.filipinotravel.com.ph . Dat was prima. Je kunt ook eens kijken naar dit artikel, waarin goede adressen en chauffeurs worden aangeraden: https://www.tripadvisor.com/Travel-g294245-c188959/Philippines:Guides.Transport.Companies.And.Drivers.html . Ik weet helaas niet meer wat wij toen hebben betaald voor de autohuur. Het is ook alweer vijf jaar geleden dat we op de Filipijnen waren en de prijzen zijn vast veranderd. Veel succes met uitzoeken en veel plezier op de Filipijnen!

Antwoord
Michelle | Travel lifestyle.nl 12 november 2014 - 21:38

Oh nee, keuzestress. Daar ben ik zo slecht in haha. Maar volgens mij heb jij geweldige keuzes gemaakt. Zo mooi! Wat een geweldige foto’s. Zo te lezen moet je er wel wat tijd voor uittrekken. Anders krijg je natuurlijk alleen maar meer keuzestress ;-)

Antwoord
Karlijn 12 november 2014 - 21:44

Dank je Michelle! Keuzes maken is ook niet echt mijn ding, ik wil altijd alles zien en doen ;)! Voor de Filipijnen moet je inderdaad wel wat tijd uittrekken. Tussen de eilanden moet je steeds met een ferry of het vliegtuig en dat kost veel tijd. We hadden gerust nog een maandje kunnen blijven :)

Antwoord
Ester 12 november 2014 - 21:58

Een aardig diverse reis hebben jullie gemaakt! Hoe hebben jullie de route uiteindelijk gepland, met zoveel keuzes? Reisgidsen – internet – bekenden?

Antwoord
Karlijn 12 november 2014 - 22:07

Hoi Ester, het was inderdaad lekker afwisselend! Ik wist dat ik per se de tocht van Tao Philippines op Palawan wilde maken. Eigenlijk weet ik niet meer hoe ik daarvan gehoord heb. De rijstterrassen van Batad had ik op een blog gezien en die wilde ik ook echt graag bezoeken. We wilden duiken en hebben goede duikplekken gezocht. Siquijor ontdekte ik door Lonely Planet, die beschreven het eiland zo mooi! Om die plaatsen en activiteiten heb ik de reis heen gepland. Echt een combinatie van Lonely Planet en internet! Ik heb wel lang zitten twijfelen over een aantal eilanden, maar uiteindelijk waren we heel tevreden met hoe de reis is uitgepakt!

Antwoord
Annika 12 november 2014 - 22:25

Wauw het ziet er prachtig uit! en wat een mooie dingen heb je gedaan. Maar een maand is dus nog steeds niet genoeg? ;)

Antwoord
Karlijn 12 november 2014 - 22:31

Dank je voor je reactie Annika! Een maand is laaang niet genoeg ;) Twee maanden was misschien beter geweest :) !

Antwoord
Sandra 12 november 2014 - 22:31

Wat een leuk stuk heb je geschreven zeg! En de foto’s…. Wauw! Ik krijg meteen zin om naar de Filipijnen te gaan… Wauw!

Antwoord
Karlijn 13 november 2014 - 09:08

Dank je Sandra! De Filipijnen hebben één belangrijk ding met jou gemeen: ze zijn dol op alles wat met Amerika te maken heeft ;) Dus misschien is het een perfect land voor jou als je eens besluit om naar Azië te gaan!

Antwoord
Tikva 12 november 2014 - 23:09

Wat grappig we zijn beide in de filipijnen geweest maar behalve de taal vulcano en manilla niks hetzelfde gezien. Misschien kunnen we elkaars route een keer doen. Ik zie dat wel zitten hoor met na die foto’s. Lekker veel mooie eilanden! Onze hoogtepunten waren vooral onderwater in ieder geval snorkelen met walvishaaien in Donsol (ze worden niet gevoerd), Pandan north een prive eiland met heel veel schildpadden en Apo Reef (niet te verwarren met Apr island) een van de beste duikplekken van de filipijnen waar je zondere liveaboard kunt komen (manta ray, heel veel types haaien, schildpadden in 1 duik)

Antwoord
Karlijn 13 november 2014 - 09:11

Hoi Tikva, wat grappig dat we een compleet andere route hebben gedaan! Zo zie je maar: op de Filipijnen valt er echt veel te kiezen. Gaaf dat jullie op Apo Reef hebben gedoken, dat had ik ook wel gewild. Sowieso vond ik het duiken op de Filipijnen echt fantastisch. Dat privé-eiland klinkt trouwens ook niet verkeerd…goed idee om elkaars route eens te gaan doen!

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 13 november 2014 - 12:47

De Filipijnen wil ik nog wel snel bezoeken, dus dit is heeeel handig. Ik word echt duizelig als ik een keuze tussen al dat moois moet gaan maken ;)

Antwoord
Karlijn 13 november 2014 - 13:04

Ik vond de keuze tussen al die eilanden ook enigszins overweldigend ;) Wel heel gaaf dat je naar de Filipijnen wilt, er is zoveel prachtigs te zien!

Antwoord
Esther 13 november 2014 - 18:00

Hier ook de Filipijnen op de travellist! En dan komt dit lijstje goed uit;) Oh en die 5-daagde boottocht naar El Nido klinkt echt hemels, wat een gave ervaring. Ga ik zeker onthouden!

Antwoord
Karlijn 13 november 2014 - 19:12

Wat leuk dat de Filipijnen op jouw lijst staan Esther! Zo’n gaaf land! En inderdaad, die boottocht is fantastisch. Echt een van de gaafste dingen die ik ooit heb gedaan. Ik zou ‘m zo nog een keer willen doen, zo relaxed en zo mooi!

Antwoord
Elize 13 november 2014 - 22:26

Super om te lezen dat Tao wat meer bekendheid krijgt. Wat n prachtige reis hebben jullie gemaakt ook! Wij zijn afgelopen april van El Nido naar Coron gevaren met Tao.. was magisch. Zo speciaal.

Ik duik weer even de foto’s in! :)

Antwoord
Karlijn 14 november 2014 - 09:45

Hoi Elize, dank je voor je reactie! En wat gaaf dat jij de Tao-tocht ook hebt gemaakt! Ik vond het ook magisch, zeker een van de gaafste dingen die we ooit hebben gedaan. Ik ben nog nooit zo relaxed geweest als toen, heerlijk!

Antwoord
Let's travel and see 16 november 2014 - 17:50

Prachtige route zeg! Heel afwisselend! Ik heb zelf alleen Palawan gezien (zitten dus hele herkenbare foto’s tussen!), maar dat smaakte zeker naar meer!

Antwoord
Karlijn 16 november 2014 - 19:47

Dank voor je reactie! Gaaf dat je ook op Palawan bent geweest. Dat vond ik het mooiste eiland, daar zou ik heel graag nog eens naar terug willen!

Antwoord
Marcella 17 november 2014 - 22:04

Ik heb net Expeditie Robinson gekeken, leuk om nu jouw geweldige foto’s van de Filipijnen te zien! Het lijkt me echt een paradijs daar, erg mooi! Ik gok dat ik er niet zo snel zal komen (eerder China of Japan) maar je zet deze bestemming wel net een stukje hoger op m’n wishlist!

Antwoord
Karlijn 17 november 2014 - 22:33

De Filipijnen zijn prachtig Marcella! Maar ja, als ik moet kiezen tussen de Filipijnen of Japan, dan wordt het toch Japan. Een van mijn favoriete plekken! China valt niet helemaal in die categorie trouwens ;)

Antwoord
Ellen 17 november 2019 - 21:21

Hi Karlijn! Dank voor al je mooie reisverslagen van de bestemmingen waar je bent geweest. Dit is al een vrij oude post maar wil hier toch graag nog op reageren/een vraag over stellen. In mei-juni 2020 wil ik samen met mijn vriend graag nog een mooie reis maken, alleen zijn we aan het twijfelen over onze bestemming. We zijn aan het kijken voor o.a. Japan, Hawaii of de Filipijnen, niet allemaal heel erg vergelijkbaar, maar op basis van deze opmerking lees ik dat jouw voorkeur toch uitgaat naar Japan als je moest kiezen tussen Japan of de Filipijnen? Wij willen voor een reis altijd een mooie mix van cultuur en natuur, maar toch wel de grootste nadruk op natuur, vandaar dat ik mij afvraag of Japan dan de beste keuze is. Hawaii lijkt mij ook fantastisch maar toch wel aan de dure kant waarschijnlijk. Heb jij miss tips voor ons? :) Alvast bedankt!

Antwoord
Karlijn 18 november 2019 - 13:27

Hoi Ellen, als ik zelf moet kiezen tussen Japan of de Filipijnen, dan wordt het zonder twijfel Japan. Maar als je natuur het belangrijkste vindt, dan zijn de Filipijnen je beste keuze. Japan heeft wel mooie natuur natuurlijk, maar de nadruk ligt op cultuur. De Filipijnen vond ik cultureel gezien niet zo boeiend. Hawaii vond ik meer dan fantastisch en zou qua natuur je beste keuze zijn. Maar dat is inderdaad een prijzige bestemming. Lastig kiezen, sorry ;)

Antwoord
Ellen 26 november 2019 - 07:24

Hoi Karlijn, dank voor je reactie! Dan gaan we toch nog maar even nadenken en uitzoeken wat voor ons de beste keuze is haha! Groetjes Ellen

antonette - we12travel 20 november 2014 - 21:02

Wow – ziet er fantastisch uit. ik begin de laatste tijd steeds meer te snakken naar een paar dagen voeten in het zand en voor de rest helemaal niets … Filippijnen lijkt me best leuk, vooral met die vulkanen erbij :-)

Antwoord
Karlijn 20 november 2014 - 21:33

Dank je Antonette! Ik kan de Filipijnen zeer aanbevelen als je wilt relaxen. Ik ben zelf nog nooit in mijn leven zo relaxed geweest als op Palawan, heerlijk! En mocht je actie zoeken, dan beklim je inderdaad gewoon even een vulkaan ;)

Antwoord
Bert 23 november 2014 - 20:10

Hi Karlijn, Dank voor je mooie reisverslag. Wij gaan begin volgend jaar voor drie weken naar de Filipijnen.
Even een vraagje hierover. Heb jij de Tao boottrip in vooraf geboekt? Op de site staan al een aantal data uitverkocht maar ik heb altijd het idee dat er lokaal altijd nog wel iets te regelen is. In andere Aziatische landen is dat vaak wel zo en scheelt het ook nog in kosten.

Groet,

Bert

Antwoord
Karlijn 24 november 2014 - 10:08

Hoi Bert, bedankt voor je reactie! En gaaf dat je ook naar de Filipijnen gaat, zo’n prachtig land! Wat betreft Tao: wij hebben deze trip toen van tevoren geboekt. Ik wilde niet het risico lopen dat de boot vol zou zitten. We hadden ook best een strakke planning, dus we hadden ook geen tijd om op een volgende vertrekdatum te wachten. Ik heb even op de site van Tao gekeken en ik zie dat er inderdaad al veel trips vol zijn. En met die boten is het wel zo dat vol echt vol is. Ook vanwege slaapplekken op de eilanden die je aandoet. Misschien is het een idee om jezelf alvast op de wachtlijst te laten zetten als je een bepaalde datum in gedachten hebt die nu al vol is? Wat betreft het goedkoper regelen ter plekke: dat zal ook van de populariteit afhangen. Als Tao de boten makkelijk vol krijgt, dan kunnen ze ook de gewone prijs vragen…Heel veel succes en ik hoop dat je de tocht kunt maken, want het is echt geweldig!

Antwoord
Chantal 27 januari 2015 - 12:50

In welke maand was je op reis?

Antwoord
Karlijn 27 januari 2015 - 13:34

Hoi Chantal, wij waren er de hele maand maart. Het weer was redelijk goed, alleen in Noord-Luzon was het ronduit slecht. En dit was dan het droge seizoen ;) Een beetje een lastige bestemming qua weer, je kunt net pech of geluk hebben!

Antwoord
chantal 31 januari 2015 - 20:24

Leuk om jouw belevenissen van de filipijnen te lezen! ben er inmiddels twee keer geweest en vond het echt heel tof! Bohol en Manilla ben ik ook geweest, net als de taal vulkaan, dat lopen ging alleen zo vlot niet bij ons ;-)

Antwoord
Karlijn 1 februari 2015 - 11:14

Hoi Chantal, wat gaaf dat je al twee keer op de Filipijnen bent geweest! Ik vond het ook een heerlijk land :) De Taal-vulkaan ging qua lopen nog wel goed bij ons, maar dat boottochtje er naartoe in superslecht weer…dat vond ik duidelijk minder!

Antwoord
Noel 26 april 2015 - 14:17

Hoi,
Wat leuk geschreven! Juni gaan wij voor een maand. De tao expeditie ziet er leuk uit! Nu heb ik op de site gekeken en vind de prijs wel erg hoog voor aziatische begrippen. Heb jij ter plekke ook gehoord of er andere aanbieders zijn?

Antwoord
Karlijn 26 april 2015 - 19:54

Hoi Noel, dank je voor je reactie! Wat betreft de TAO-expeditie: ik snap dat de prijs hoog lijkt. Maar echt, het is elke cent waard. We hebben inmiddels al heel wat gereisd en veel gave dingen gedaan, maar TAO staat in mijn top drie van hoogtepunten. Zo relaxed, zo mooi, zo speciaal: ik ben er drie jaar naar dato nog helemaal lyrisch over. De prijs is voor Filipijnse begrippen hoog, maar het geld gaat direct naar de eilandgemeenschappen. Het komt dus goed terecht. Toen wij er waren, waren er geen andere aanbieders van deze expedities. Gelukkig, want daardoor blijft de ervaring uniek en ben je op elk eiland waar je komt helemaal alleen. Echt: een mega-aanrader! Veel plezier op de Filipijnen, het is een geweldig land!

Antwoord
Noel 28 april 2015 - 21:30

Bedankt voor de reactie!

Antwoord
Bjorn 3 juli 2015 - 21:54

Dag Karlin. .. mooie stukken heb je geschreven over de eilanden. Ik ga ook met mijn vriendin naar de Filipijnen toe… en ik ga naar Batad, Baguio, pagnasinan 100 islands, palawan, Boracay en Bohol. Voor diverse plekken had ik al een tour package gevonden, maar voor Batad kan ik weinig info over vinden. We hadden al een hotel geboekt. Banaue Hotel. Kun je mij de info toe sturen hoe jij het gedaan had? Ik was ook benieuwd naar prijzen. Alvast bedankt.

Antwoord
Karlijn 8 juli 2015 - 14:59

Hoi Bjorn, gaaf dat je naar de Filipijnen gaat! Mooie planning heb je ook :) Wat betreft Batad: wij sliepen in Banaue in één van de standaard guesthouses die je daar hebt. Omdat het ontzettend slecht weer was toen wij er waren, hebben we niet in Batad geslapen. We hebben een ochtend uitgekozen waarop de weersvoorspelling het minst slecht was, via het guesthouse in Banaue een jeepney geboekt en we zijn naar Batad gereden. We hebben daar een hike kunnen doen en toen goot het weer. En reden wij terug naar Banaue. Prijzen weet ik helaas niet meer…Ik vond het erg jammer dat we niet in Batad konden slapen, ik hoop dat het weer bij jullie wel meezit!

Antwoord
Samira 9 september 2015 - 18:18

Bedankt voor deze super info! Hier kunnen wij echt wat mee. In welke maand heb je gereisd? Groetjes Samira

Antwoord
Karlijn 10 september 2015 - 03:01

Hoi Samira, wij waren er de hele maand maart! Het droge seizoen, maar nog steeds wisselend qua weer. Gaaf dat je plannen hebt om naar de Filipijnen te gaan! Briljante bestemming :)

Antwoord
Marloes 28 september 2015 - 12:53

Hi Karlijn, waar huur je een auto met chauffeur in Manila? Gaf dat wel een veilig gevoel? Voor mij de 1e keer Filipijnen januari ’16 en wil Banaue niet overslaan.
Groetjes Marloes

Antwoord
Karlijn 28 september 2015 - 16:30

Hoi Marloes, gaaf dat je naar de Filipijnen gaat! Banaue is ook echt super, vooral het nabijgelegen Batad. Ik heb toen via internet een auto met chauffeur geregeld, bij een lokaal bedrijf. Ik heb alles afgezocht, maar ik kan niet meer terugvinden hoe dat bedrijf heette. Sorry! Ik vond wel deze link met tips voor goede chauffeurs, misschien heb je daar iets aan:
http://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g298573-i3261-k5971530-Private_driver_and_car-Manila_Metro_Manila_Luzon.html

Ik vond reizen met auto/chauffeur in dat deel van de Filipijnen erg relaxed en zeker veilig. Je kunt ook alles met het OV bereizen, maar voor ons was dit een fijne manier van reizen, met veel vrijheid. Ik hoop dat je een goede chauffeur kunt vinden en sorry dat ik mijn adresje niet terug kan vinden!

Antwoord
Marloes 29 september 2015 - 11:45

Super, dankjewel voor je reactie!

Antwoord
Frank 19 oktober 2015 - 09:35

Karlijn . Wat een leuk verslag ?? heerlijk om te lezen ter voorbereiding van mijn reis naar Filipijnen. Bedankt . Vraag hoe voelde jij & jullie mbt tot veiligheid ? Hoor ook zulke verschillende verhalen over de Filipijnen . Zelf niet zo bang aangelegd , al veel gereisd en gezien. Mvg Frank

Antwoord
Karlijn 20 oktober 2015 - 06:22

Hoi Frank, ik las van tevoren inderdaad ook over onveiligheid (vooral in het reisadvies van Buitenlandse Zaken), maar dat gaat voornamelijk over de zuidelijkste eilanden, waar je als reiziger helemaal niet komt. Wij hebben ons totaal niet onveilig gevoeld in de Filipijnen. De mensen zijn supervriendelijk, de sfeer is heel relaxed en ook ter plekke heb ik geen rare verhalen gehoord van andere reizigers. De Filipijnen zijn geweldig, geniet enorm van je reis!

Antwoord
Linda 30 november 2015 - 09:31

Hi Karlijn,

Super leuk verhaal.
Ik ga zelf 3 weken naar de Filipijnen en wil een aantal plaatsen bezoeken die jullie ook gehad hebben.
Hoe hebben jullie het vervoer gedaan tussen:
Puerto Princesa – Dumaguete
Dumaguete – Siquijor
Siquijor – Bohol

Hoor het graag! Andere tips zijn welkom!
Groetjes Linda

Antwoord
Karlijn 1 december 2015 - 03:40

Hoi Linda, gaaf dat je naar de Filipijnen gaat! Zo’n mooie bestemming :) Wij hebben het met het vervoer als volgt gedaan:
Puerto Princesa – Dumaguete: vliegen met Cebu Pacific
Dumaguete – Siquijor: met de boot (ter plekke in de haven geboekt)
Siquijor – Bohol: met de boot (ter plekke in de haven geboekt)

Mijn gouden tip voor de Filipijnen is echt eilandhoppen tussen El Nido en Coron met TAO Philippines (de link staat in de post). Misschien wel het gaafste wat ik ooit heb gedaan! Wat je route ook wordt, geniet er enorm van!

Antwoord
Hannah 13 december 2015 - 10:03

Hoi Karlijn,
Hele leuke blog om te lezen! Samen met een vriendin zitten wij nu in Vietnam en vertrekken 4 januari 2016 naar de Filipijnen. En we hebben er nu al ontzettend veel zin in!
Mag ik vragen wat jouw budget was voor 4 weken?
Groetjes,
Hannah

Antwoord
Karlijn 14 december 2015 - 00:51

Dank je Hannah, en wat gaaf dat je naar de Filipijnen gaat! Het is echt een topland :) Ik weet helaas niet meer wat ons budget precies was. Het was een ‘gewone’ vakantie (geen onderdeel van een langere reis) en dan houden we het nooit zo precies bij. Ik denk dat we met z’n tweeën 3500-4000 euro hebben uitgegeven. Dat kan natuurlijk veel goedkoper, maar wij hebben ook wat duurdere dingen gedaan, zoals onze trip met TAO (elke cent waard), een stuk of zes duiken, diverse binnenlandse vluchten en het huren van een auto met chauffeur voor Noord-Luzon. Maar zoals ik zeg: het kan veel goedkoper! In elk geval heel veel plezier gewenst, de Filipijnen zijn geweldig :)

Antwoord
Mariska 8 januari 2016 - 03:56

Hoi Karlijn! Dank voor je verhaal en je tip voor de boottocht naar met tao. We willen onze reis graag in de filipijnen afsluiten en het ziet ernaar uit dat er nog een plekje vrij is over twee weken voor ons! Met dank aan jou blog, anders waren we er niet opgekomen! ?? ???

Antwoord
Karlijn 8 januari 2016 - 10:35

Hoi Mariska, wat fijn dat er nog plek is! Volgens mij is Tao vaak lang van tevoren volgeboekt, dus dan hebben jullie geluk :) Geniet er enorm van, het is zo’n ontzettend gave trip!

Antwoord
Danielle 16 maart 2016 - 11:00

Hi Karlijn, wat een mooie blog heb je. Ik heb een vraagje over el nido. Is het makkelijk om een lokale boot te regelen? Waar regel je dit en hoeveel kost het? Wij zien die tours niet zo zitten maar willen de Archipel ook niet missen. Groetjes

Antwoord
Karlijn 16 maart 2016 - 14:11

Dank je Danielle! Ik zou de Bacuit Archipelago zeker niet overslaan, want het is een van de mooiste plekken ter wereld :) Je hebt in El Nido een groot aantal tourbureautjes, die zowel privé- als groepstours aanbieden. Je kunt gewoon met z’n tweeën een tocht boeken, helemaal op maat. Ik heb helaas geen namen van bureautjes (er staat me bij dat wij het bij het Art Café hebben geregeld destijds), maar als je even Googelt (of ter plekken rondkijkt) vind je ze zeker. Je kunt ook direct een bootje bij een local regelen, dan is het misschien het handigste om even in je hotel of guesthouse te vragen of zij iemand weten die deze dienst aanbiedt. Geniet van de Filipijnen!

Antwoord
Marleen 16 maart 2016 - 12:26

Hoi,

Ik ga zeker een en ander van je even heel goed lezen omdat ik er ook over zit te denken naar de Filipijnen op vakantie te gaan met ons gezin met 2 jongens van 14 en 16. Probleem is alleen dat de een vliegangst heeft en de ander al bij het zien van een boot misselijk wordt. Hoe zijn die boottochtjes en ferries? Over water met veel golven of valt dat mee? Hoor het graag.

Antwoord
Karlijn 16 maart 2016 - 14:03

Hoi Marleen, dat wordt een uitdaging in de Filipijnen, want je moet veel vliegen of varen ;) Wat betreft de boottochten: daar kan ik helaas geen zinnig advies over geven. Ik houd zelf ook niet zo van boten, maar in de Filipijnen had ik nergens last van. Wij waren er in maart, het droge seizoen, en wij hadden een heel rustige zee en bijna nergens golven. Behalve bij Apo Island, waar de golven juist weer heel hoog waren. Ik kan me voorstellen dat de zee in het regenseizoen een stuk wilder is en natuurlijk kun je ook wel eens pech hebben…Lastig om hier iets over te zeggen!

Antwoord
Diane goslinga 25 april 2016 - 12:43

Wij hebben zes weken, wat zou jij ons aanraden, je schema is prachtig, willen paar dagen coron doen, voordat boot trip gaan doen.
En langer in noord luzon, is een week teveel?
Wat heb jij uitgegeven voor deze trip met binnenlandse vluchten en trips,
Dank je

Antwoord
Karlijn 25 april 2016 - 18:09

Hoi Diane, gaaf dat jullie naar de Filipijnen gaan! Je zou in zes weken nog een extra eiland erbij kunnen doen, zoals Boracay of Camiguin (Camiguin lijkt me echt geweldig). Of nog wat langer op Siquijoir kunnen blijven, ook een aanrader. Op Noord-Luzon zou je ook langer kunnen blijven, en door kunnen reizen naar Vigan. Er zijn zoveel opties op de Filipijnen! En volgens mij kun je het niet verkeerd doen :) Wat betreft onze uitgaven: die weet ik helaas niet meer precies, aangezien we hier in 2012 waren. Maar ik gok voor ons tweeën, inclusief internationale vlucht, onze trip met TAO en auto + chauffeur op Noord-Luzon, iets van 6000 euro voor een maand. Dat kan goedkoper hoor, het hangt af van je reisstijl :) ! Veel plezier gewenst alvast!

Antwoord
dianegoslinga 29 april 2016 - 18:03

Met welke maatschappij had je manilla coron geboekt?
Bedankt nog voor je reactie

Antwoord
Karlijn 29 april 2016 - 21:24

Hoi Diana, wij hebben steeds gevlogen met Cebu Pacific Air! Was prima :)

Antwoord
nikki 28 mei 2016 - 13:33

Hoi Karlijn!!

Heerlijk om je verhalen te lezen :)
Wij vertrekken 3 december naar de Filipijnen en blijven daar tot de 30ste.
We gaan bijna dezelfde reis maken, en fijn om te horen dat je er zo van genoten hebt.
Wij hebben alleen Banau / batad weggelaten omdat we bang waren dat dat teveel tijd in beslag zou nemen. Doen we daar goed aan? Of is het echt TE zonde om hem over te slaan?
EN natuurlijk TAO, lijkt me zo geweldig!!

Antwoord
Karlijn 28 mei 2016 - 14:49

Hoi Nikki, wat gaaf dat jullie naar de Filipijnen gaan! En dat jullie de TAO-trip gaan maken, dat is zo ontzettend gaaf! Wat betreft Banaue en Batad: wij vonden dat fantastisch. De rijstterrassen van Batad zijn de mooiste ter wereld en de hele omgeving is prachtig groen en bergachtig. Je kunt er mooie trekkings maken en er is ook wat meer cultuur qua bergstammen en de hangende graven van Sagada. Het is maar net wat je wilt en wat dat betreft is het op de Filipijnen lastig kiezen. Wij vonden de afwisseling tussen alle stranden en de rijstterrassen heel fijn, maar er is ook wat voor te zeggen om Batad over te slaan vanwege de lange reistijd. Want inderdaad: het is een behoorlijke tocht. Het geeft wat meer rust als je niet naar nog een extra eiland hoeft te reizen. Wat je ook kiest, het wordt sowieso een geweldige reis!

Antwoord
Nienke 25 september 2016 - 13:33

Hi Karlijn,

Binnenkort gaan wij ook naar de philippijnen en door jou prachtige verhaal hebben we ook de bootreis met TAO geboekt. Heel veel zin in! maar ik heb nog een vraagje betreft malaria. Want bij de GGD gaven ze aan dat dit word gezien als malaria gebied, hebben jullie dit ook geslikt in deze provincie? Want er worden overal veel verschillende adviezen gegeven.

Antwoord
Karlijn 25 september 2016 - 20:29

Hoi Nienke, wat gaaf dat jullie de Tao-trip gaan doen! Dat is zo’n fantastische tocht :) Wat betreft de malariapillen: ik durf eerlijk gezegd niet te zeggen of wij ze toen geslikt hebben. Het is alweer vier jaar geleden en ik kan het me niet meer herinneren, al neig ik naar ‘niet’. Wij volgen wel altijd het advies van de Travel Clinic (een soort GGD) op, want onze dokter daar is heel reeel. Als het niet nodig is, schrijft ze het ook niet voor. Misschien dat de situatie op Palawan inmiddels veranderd is en dat het nu wel malariagebied is? In elk geval heel veel plezier gewenst op de Filipijnen!

Antwoord
sylvia dammers 30 september 2016 - 19:27

hoi karlijn ik en mijn man willen volgend naar de philippijnen voor ongeveer 3 weken wij houden van mooie stranden en natuur weet jij een mooie route graag palawan erbij en hoe kom ik van manila naar de eilanden groetjes jo en Sylvia.

Antwoord
Karlijn 1 oktober 2016 - 08:31

Hallo Sylvia en Jo, leuk dat jullie naar de Filipijnen gaan! Ik ben er zelf een maand geweest en mijn routebeschrijving van dag tot dag zou je als basis kunnen gebruiken om je eigen reis van drie weken uit te stippelen. Voor stranden zijn Palawan en Siquijor geweldig en qua natuur is Noord-Luzon met haar rijstterrassen een aanrader. Wat betreft het vervoer: je neemt de boot of het vliegtuig, afhankelijk van de afstand. Cebu Pacific is een prima goedkope vliegmaatschappij. De Lonely Planet kan je helpen met zulke praktische zaken. Veel plezier met de voorbereidingen!

Antwoord
sylvia dammers 1 oktober 2016 - 10:23

dank je wel voor de informatie gr sylvia

Antwoord
Joyce van Veldhuizen 2 november 2016 - 15:44

Beste Karlijn,

Bedankt voor je leuke en uitgebreide blog over de Filipijnen, ik en mijn vriendin hebben er veel aan gehad bij het plannen van onze reis naar de Filipijnen!

We hebben 1 vraagje: hoe zijn jullie van Puerta Princessa naar Dumaguete gegaan? Want als ik ga zoeken naar vliegtickets, dan zijn er geen directe vluchten maar kan het alleen via Manilla en duurt het best wel lang met overstappen e.d.? Vroeg me af hoe jullie dit hebben gedaan? Ik hoor het graag.

Mvg,
Joyce van Veldhuizen

Antwoord
Karlijn 3 november 2016 - 10:20

Hoi Joyce, leuk om te horen dat je iets aan mijn blog hebt gehad! Wij hebben inderdaad gevlogen tussen Puerta Princessa en Dumaguete en ik denk dat wij ook over zijn gestapt in Manila. Ik kan het me gek genoeg niet precies herinneren, maar dat moet bijna wel. Wij vlogen altijd met Cebu Pacific en ik zie dat zij inderdaad geen rechtstreekse vlucht hebben, dus aan overstappen ontkom je denk ik niet…Wel irritant! Heel veel plezier in de Filipijnen, is echt een heerlijk reisland!

Antwoord
Pleun 18 januari 2017 - 15:48

Beste Karlijn,

Wat een inspirerende blog over de Filipijnen. Mijn vriend en ik zijn momenteel onze reis aan het plannen en ik had nog even een vraagje. Het is al even geleden dat je er bent geweest zo las ik maar wie weet dat je het je nog kunt herinneren! Jullie zijn de laatste dagen van Manilla naar Banaue en Batad gereisd om de rijstterassen te bewonderen. Zoals ik lees hebben jullie dit met een auto + chauffeur gedaan, nu kijk ik in Google Maps en deze laat mij weten dat de autorit zeker meer dan 11 uur duurt. Is dit ook zo? Hebben jullie het daarom met de tussenstops gedaan?

Ik hoor het graag!

Groetjes,
Pleun

p.s. Bedankt voor de tip over de boottrip met TAO, deze gaan we zeker boeken!

Antwoord
Karlijn 18 januari 2017 - 20:36

Hoi Pleun, wat gaaf dat jullie naar de Filipijnen gaan! Het klopt dat wij Noord-Luzon met een auto en chauffeur hebben gedaan. De rit was inderdaad te lang om in 1 keer te doen, zeker omdat je onderweg regelmatig onverwachte opstoppingen tegenkomt. Daarom hadden wij een tussenstop ingepland in Baguio, maar dat was verder niet interessant. Sagada is wel een hele boeiende en leuke stop, dat kan ik zeker aanraden. Als je Manila-Sagada in 1 keer kan rijden, zou ik dat doen. Veel plezier met de voorbereidingen en heel cool dat jullie de TAO-trip gaan doen. Zo gaaf :)

Antwoord
Anouk 25 april 2017 - 12:33

Hoi Karlijn! Wat leuk om jouw blog te lezen. Ik ben van plan om halverwege oktober 2017 t/m halverwege december 2017 naar Palawan te gaan om hier medisch vrijwilligerswerk te gaan doen. Het enige wat mij tegenhoudt is dat rond deze periode nog veel regen zou kunnen vallen i.v.m. het regenseizoen. Heb jij in deze periode veel regen gehad en regende het dan relatief kort of dagenlang? groetjes Anouk.

Antwoord
Karlijn 25 april 2017 - 16:09

Hoi Anouk, wat een gave plannen! Ik ben zelf in maart op de Filipijnen geweest, dus ik weet niet hoe het in andere periodes is. Wij hadden ok weer, maar ondanks dat het droogseizoen was ook best wat regen. En ik ken iemand die dit jaar in het droogseizoen ook helemaal is weggeregend. Het is lastig te voorspellen op de Filipijnen…

Antwoord
Rosa 27 mei 2017 - 14:06

Hoi Karlijn,

Ik ben bezig met een reis aan het uitstippelen voor december een maand naar de Filipijnen.
Ik heb je tips zeker meegenomen, zou het aanraden om als meisje (24) alleen te gaan?
Ben al alleen voor een half jaar naar Australie geweest, dus ik weet hoe het is om alleen te zijn, maar is het veilig genoeg?
Groetjes Rosa

Antwoord
Karlijn 27 mei 2017 - 17:26

Hoi Rosa, ik vind de Filipijnen op zich zeker een veilig land. Er kan natuurljk altijd iets gebeuren,maar onveilig heb ik me er nooit gevoeld. Volgens mij reizen er ook genoeg mensen alleen daar, dus je vindt vast snel mede-reizigers :) Veel plezier met de voorbereidingen!

Antwoord
Wendy 31 mei 2017 - 17:59

Hoi Karlijn,
Wat een mooie reis heb jij gemaakt zeg. Eind Juni gaan mijn vriend en ik er ook voor een maand heen. Toen ik je verhaal over El Nido zag, had ik gelijk zoiets van hier wil ik ook heen. Ik begreep uit je verhaal dat je dit via Tao Philippines hebt geregeld. Mijn vraag is heb je dit voor je reis nog geregeld of daar tijdens je reis?

Antwoord
Karlijn 31 mei 2017 - 21:05

Hoi Wendy, wij hebben de tocht ruim voor onze reis geboekt, want Tao zit vaak lang van tevoren vol. Hopelijk valt het in dit seizoen mee met de drukte!

Antwoord
Ilse 5 januari 2018 - 16:06

Hi Karlijn,

Mijn vriend en ik willen heel graag naar de Filipijnen en na het lezen van jouw verslag zou ik ontzettend graag de TAO tocht willen doen! Ik ga me hier zeker meer in verdiepen, maar ik ben benieuwd aan welke prijs ik bij deze tocht zou moeten denken. Heb je ook al eens van Buhay Isla gehoord? Zo ja, heb je hier toevallig ervaring mee?

Ik ben heel erg benieuwd! Ohja en nog een vraagje: heb je een tip voor de beste maand om naar de Filipijnen af te reizen?

X Ilse

Antwoord
Karlijn 6 januari 2018 - 12:25

Hoi Ilse, TAO is echt fantastisch! Je zou even op hun site moeten kijken naar de actuele prijzen, want het is alweer vijf jaar geleden dat ik de tocht heb gedaan. De prijzen zijn in die tijd vast verhoogd. Van Buhay Isla heb ik helaas nog nooit gehoord. De beste reistijd voor de Filipijnen is november-mei, het droge seizoen, maar dan kan het nog steeds flink regenen. Wij hebben in maart ook veel regen gehad (gelukkig niet tijdens de TAO-tocht), dus het is een beetje een kwestie van geluk hebben :)

Antwoord
Adriana de Jong 21 februari 2018 - 14:49

Hi Karlijn. Ik wil heel graag naar de Filipijnen en stuitte zo op jouw blog! Wauw, nu wil ik nog liever! Heb je zelf je reis zo samengesteld? Hoe heb je de hotels geboekt? Via Booking.com ofzo? En hoe reisde je van A naar B?

Groetjes Adriana

Antwoord
Karlijn 21 februari 2018 - 18:32

Hoi Adriana, ik heb inderdaad mijn reis zelf samengesteld. De hotels boekte ik meestal via Booking.com en tussen de eilanden reisde ik met boot of vliegtuig. Als de afstanden wat langer waren nam ik altijd het vliegtuig, want ik ben niet zo’n fan van ferry’s ;) In de blog zie je meestal wel staan welk vervoersmiddel ik heb genomen. De Filipijnen zijn geweldig!

Antwoord
Joline 16 januari 2019 - 13:41

Hoi Karlijn, wat een mooi blog heb je gemaakt. Ik ga zelf met een vriendin over een paar weken naar de Filipijnen. Wij hebben ook de vlucht met Cathay Pacific met een overstap van 1:50u op Manila. Dit was de laatste optie voor die dag en wij wilden idd ook geen kostbare tijd verliezen maar denken nu dat het misschien toch een beetje krap wordt omdat je naar een andere terminal moet en je bagage weer moet ophalen en opnieuw inchecken. Had jij dat destijds ook of had je langer de tijd? Raad je ons aan om de vlucht alsnog om te boeken (is helaas bij Cebu pacific net zo duur als een nieuw ticket boeken a 130 euro..). Ik ben benieuwd naar je reactie! PS: wij hebben ook een tour geboekt bij TAO, klinkt supergaaf!
Groetjes Joline

Antwoord
Karlijn 16 januari 2019 - 15:05

Hoi Joline, ik weet niet meer hoeveel tijd wij precies hadden, want het is alweer 7 jaar geleden dat ik op de Filipijnen was. Maar ik weet nog wel dat het allemaal nogal stressen was en het verkeer tussen de twee vliegvelden was verschrikkelijk. Ik heb even snel Gegoogled en ik zie dat mensen adviseren om minimaal 2 tot 4 uur overstaptijd te nemen. Ik denk dat 1.50 uur dan behoorlijk krap is. Lastig! Misschien kun je via Twitter of Facebook aan Cebu Pacific vragen wat zij adviseren? Dan heb je in elk geval een goed beeld van wat haalbaar is. Succes! Gaaf dat jullie TAO gaan doen trouwens, is helemaal geweldig!

Antwoord
natascha 23 juni 2023 - 12:53

leuk om alles te lezen! wij zitten heel erg te twijfelen tussen rondreis bali of filipijnen.
ben dus benieuwd wat jouw keuze is, aangezien je in beide bent geweest.

Groetjes

Antwoord
Karlijn 23 juni 2023 - 17:35

Hoi Natascha, dat is een lastige keuze! Het soort rondreis is heel anders in de Filipijnen dan op Bali. Als je naar de Filipijnen gaat, ga je echt eilandhoppen. Je hebt dus verschillende boten en/of vluchten nodig en logistiek is het een stuk uitdagender dan Bali. Bali is namelijk maar 1 eiland en met de auto ben je overal in een paar uur. Of wat langer dan een paar uur, want het kan nogal druk zijn op de weg ;) Bali is ook erg toeristisch en reizen is er daardoor heel relaxed en makkelijk. De Filipijnen zijn wat avontuurlijker en minder bezocht (wel afhankelijk van de eilanden die je kiest) en je kunt er minder goed plannen, want je moet rekening houden met vertraagde boten en het weer kan behoorlijk slecht zijn. Als je me vraagt om te kiezen tussen een rondreis Indonesië of een rondreis Filipijnen, dan twijfel ik totaal niet: altijd Indonesië. Qua cultuur en natuur zijn de eilanden zo gevarieerd, dan kunnen de Filipijnen toch niet aan tippen. Maar een rondreis Bali of de Filipijnen zo’n verschil in soort reis, dat ik dat zou laten afhangen van je behoefte. Wil je relaxed of wat meer avontuur? Wil je veel verplaatsen en rondreizen, of liever op één eiland blijven? Ik hoop dat dit een beetje helpt!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.