Colca Canyon Peru
Peru

Tips voor een bezoek aan de spectaculaire Colca Canyon in Peru

Na twee dagen acclimatiseren in Arequipa is het zover: onze roadtrip door Zuid-Peru gaat van start. In zes dagen rijden we van Arequipa naar Cusco. Onze eerste reisdag is meteen spectaculair: we rijden langs vulkanen, over passen van 5000 hoogte en door de vruchtbare Colca Canyon. Overnachten doen we bij de hartelijke Coporaque-gemeenschap in het hart van de Colca Canyon, waar je van dichtbij ziet hoe het leven er in een Peruviaans dorp aan toe gaat.

roadtrip Peru

Colca Canyon hoogte: via een pas van 5000 meter

De eerste dag van onze roadtrip beginnen we met een extra kopje cocathee. De tocht van Arequipa naar de Colca Canyon brengt je namelijk op grote hoogtes: we gaan een pas van bijna 5000 meter over en de Colca Canyon zelf ligt ook op een hoogte van ruim 3600 meter. Veel drinken dus! Met goedgevulde waterflessen stappen we de auto in. Het verkeer in Arequipa is nog druk en chaotisch, maar zodra we de stad uit zijn, zitten we ook meteen midden in de natuur. Om ons heen rijzen besneeuwde vulkaantoppen op en de uitzichten zijn prachtig. Op hoogte lijken blauwe luchten nog weidser, de wolken nog hoger en de kleuren nog intenser.

roadtrip Peru

Nationaal reservaat met vincuñas

Zodra we het nationale reservaat Pampa Cañahuas binnenrijden wordt het nog mooier. We hebben een geweldig uitzicht op de vulkaan Misti, we zien vicuñas en lama’s wegspringen en kleine meertjes weerspiegelen fotogeniek de lucht. In de verte stoot een actieve vulkaan een enorme rookpluim uit. Onderweg stoppen we bij een cafeetje waar we een grote kop thee drinken en ons voorbereiden op de pas die we zometeen over moeten. Aan mijn kortademigheid en lichte hoofdpijn merk ik dat we flink op hoogte zitten en ik vul mijn waterfles nog maar eens bij.

Colca Canyon Peru

Offer voor de berggoden

De pas zelf is spectaculair. We staan midden in een soort maanlandschap, met een eindeloos uitzicht op een rij vulkanen en overal ‘steenmannetjes’, stapels stenen die gebouwd worden voor geluk en voorspoed. Zelf bouwen we er ook eentje, en we offeren elk drie cocablaadjes aan de berggoden. Nu maar hopen dat onze wensen uitkomen! Na de pas verandert het landschap snel. We rijden over een weg met ontelbare bochten naar beneden, tot het groene terraslandschap van de Colca Canyon voor ons ligt. De terrassen zijn aangelegd in de tijd voor de Inca’s en worden nog steeds gebruikt om gewassen op te verbouwen.

Coparaque Colca Canyon

Homestay Colca Canyon: extra inkomstenbron voor de locals

Guido rijdt door het dorp Chivay in en slaat dan af richting het kleine dorpje Coporaque. Hier slapen we vanavond bij lokale families thuis en de gastheren staan ons al op te wachten op het dorpsplein. We worden warm onthaald en meegenomen naar het huis van Fredy en Amanda, we samen met de families een uitgebreide lunch eten. Klaargemaakt met producten van eigen land, dus alles smaakt even goed. Guido werkt al jaren samen met de mensen uit Coporaque, waar vijf families een homestay runnen. Hij heeft in Peru ruim zeventig succesvolle samenwerkingen met lokale gemeenschappen opgezet. “Het is voor de lokale mensen een mooie alternatieve inkomstenbron”, zegt hij. “De gemeenschap in Coporaque is een voorbeeld voor andere projecten: zij hebben het goed voor elkaar.”

Coparaque Colca Canyon

Eigen kamer in de homestay

In 2016 kregen de inwoners van Coporaque een ramp te verwerken: een aardbeving van 5.2 op de Schaal van Richter verwoestte hun dorp en hun huizen. Even leek het erop dat hun inkomstenbron voorgoed weg was gevallen en dat al hun harde werk voor niets was geweest. Maar dankzij Better Places en de reizigers die Coporaqua eerder bezochten, stroomden de donaties binnen. Inmiddels zijn de huizen weer opgebouwd en ontvangen de families weer als vanouds hun gasten.  Mijn gezellige kamer bij Fredy en Amanda is in vrolijke kleuren geschilderd, versierd met handgemaakte producten en heeft zelfs een eigen wc en wastafel. Er is ook een gemeenschappelijke douche met warm water. Prima geregeld! Fredy en Amanda zijn bovendien enorm hartelijk. Engels spreken ze niet, maar met een combinatie van basis-Spaans en gebarentaal komen we er wel. Ik vind mijn verblijf hier geweldig: mooi om te zien hoe de mensen hier leven én hoeveel plezier de gastfamilies hebben in hun werk.

Colca Canyon Peru

Wandelen Colca Canyon: indrukwekkend landschap

Na de lunch maken we een wandeling door de prachtige groene Colca Canyon, vol terrassen, cactussen en uitzichten op de bergen. We lopen naar de Mirador, gelegen bij de ruïnes van een pre-Inca-dorp. Schitterend! Net voor donker zijn we weer terug bij Fredy en Amanda. Een deel van de groep gaat nog even badderen in de warmwaterbaden in de buurt, maar aangezien ik zo suf ben geweest om mijn bikini te vergeten, sla ik maar even over. Na het eten duik ik snel mijn bed in. Met de warme kruik die Amanda ons heeft meegeven, want het wordt ‘s nachts ijskoud in de Colca Canyon.

Colca Canyon Peru

Spectaculaire onverharde weg

De volgende ochtend staan we vroeg op, want we hebben een lange dag voor de boeg. Onze eindbestemming is het Titicacameer, maar eerst wacht een geweldige tocht over een verharde weg naar de Cruz del Condor. Deze route loopt deels parallel aan de gewone asfaltweg, aan de andere kant van de rivier. De weg is in prima staat en we rijden door de meest spectaculaire valleien. Andere auto’s komen we vrijwel niet tegen en we stoppen wel honderd keer om te filmen en te fotograferen. Daarom is een auto huren in Peru zo geweldig: je kunt stoppen waar je wilt en je bent zo van de gebaande paden af, op zoek naar nog meer avontuur.

Cruz del Condor Peru

Condors bij de Cruz del Condor

Door al die stops komen we iets later dan gepland aan bij de indrukwekkende Cruz del Condor, waar je met een beetje geluk enorme condors kunt zien vliegen, met een spanwijdte van zo’n drie meter. Wij zien er precies één en dat is genoeg. Wil je er meer zien, dan is het verstandig om vroeg in de ochtend op het uitzichtpunt te staan. Tevreden stappen we de auto weer in. Op weg naar het Titicacameer!

Hoe kom je in de Colca Canyon?

Wij reden met een huurauto van Arequipa naar de Colca Canyon, een rit van ongeveer vier uur. Je kunt ook met de bus reizen, tickets zijn online te boeken via Busbud.com.

Meer weten?

Wil je meer weten over de autorondreis Peru van Better Places, met overnachting bij Coporaque-gemeenschap? Kijk dan hier voor meer informatie. Better Places is een duurzame reisorganisatie met veel aandacht voor lokaal reizen. Je plant je verre reis in overleg met een lokale reisexpert, helemaal op maat. Ik maakte de autorondreis Peru in samenwerking met Better Places.

Meer lezen over Peru?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

20 reacties op dit artikel

    1. Hoi Esther, de homestays hebben niet echt een naam. De gemeenschap in Coparaque heeft homestays opgezet en reizigers worden eerlijk verdeeld over de gezinnen die hieraan meedoen. Ik heb de homestay via Better Places geregeld, maar online vond ik dit e-mailadres: familiachocolatecoporaque@hotmail.com, van een van de families waar ons groepje bij logeerde.

    1. Was het ook echt! Peru heeft het allemaal, ik vind het een van de mooiste landen waar ik ooit ben geweest 🙂

  1. Europcar in Peru.. ik wist niet dat het kon. 😉 Echt een geweldige regio.. ik zou zo nog eens terug willen! De natuur is zo indrukwekkend.. en de mensen zo kleurrijk. Perfect voor mooie foto’s ?

    1. Helemaal mee eens, Peru is enorm fotogeniek! Ik vind het echt een fantastisch land. En zelf rijden was heel goed te doen, zo leuk!

  2. Melanie|travelwithmel

    Wat een gave reis! Toch ook een prachtige natuur. Had me nog niet echt een voorstelling van Peru, maar lijkt mij een mooie bestemming. En wat een leuke samenwerking met Better Places (ook een leuk filmpje!).

    1. Dank je! Peru is echt schitterend, een van de mooiste landen ter wereld. Heel afwisselend, lieve mensen, natuur, cultuur en lekker eten…aanrader!

  3. Daar had ik voorheen nog nooit over nagedacht, roadtrippen in Peru. Het ziet er prachtig uit en het filmpje is een leuke toevoeging 🙂

  4. Wat ziet dat er gaaf uit zeg! Prachtige uitzichten, mooi groen ook. Ik vind de foto’s echt heel aansprekend en prachtig, zowel de portretten als de natuurfoto’s. Lijkt mij, als roadtripfan, te gek om met eigen vervoer al dat moois te mogen zien (en die condor, wauw!)! Zou je dat ook zonder gids kunnen doen? Of loop je dan door afgelegenheid en het ‘offroaden’ het risico dat je in een gebied / op een plek terecht zou komen waar het minder veilig is?

    1. Hoi Nynke, zonder gids is dit ook prima te doen! Van reisspecialist Guido begreep ik wel dat je roadtrippen in Peru echt in het zuiden moet doen. In Lima en langs de kust is het niet aan te raden, onder andere vanwege de corrupte agenten. Maar in het zuiden van Peru was het een ideale manier van reizen. We hebben niets vervelends meegemaakt en qua veiligheid voelde het overal heel goed. Echt een aanrader!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven