Home Afrika Mooiste natuur Marokko: 5x de indrukwekkendste natuurgebieden

Mooiste natuur Marokko: 5x de indrukwekkendste natuurgebieden

Door Karlijn

Toen ik onze reis naar Marokko plande, droomde ik vooral van chaotische steden, sprookjesachtige moskeeën en van shoppen in de souks. Maar ik wilde meer zien dan alleen steden, dus maakten we ook een roadtrip door de binnenlanden van Marokko. De natuur van Marokko bleek dé verrassing van onze reis. Twee weken lang reden we door de meest spectaculaire landschappen. Ravijnen, valleien, woestijnen, ruige bergen, Marokko heeft het allemaal. Op zoek naar de mooiste natuur in Marokko? Dit zijn vijf schitterende natuurgebied.

1. Natuur Marokko: het Rif-gebergte rond Chefchaouen

De blauw geschilderde medina lokte mij naar het blauwe dorpje Chefchaouen, in het noorden van Marokko. Niet alleen het dorpje zelf was geweldig, ook de omgeving bleek schitterend. Chefchaouen ligt ingeklemd tussen hoge bergen en vanuit het dorp kun je prachtige wandelingen maken. Wij kozen voor een dagwandeling naar Berber-dorpjes in de omgeving, met mooie uitzichten, grote olijfbomen, kuddes geiten en de beste lunch die we in Marokko hebben gegeten. Grappig detail: de velden met wietplanten. Het gaat prima met de wiethandel in dit deel van Marokko!

Bergen Chefchaouen

2. De woestijn van Erg Chebbi en omgeving

Natuurlijk stond de woestijn van Erg Chebbi hoog op onze to see-list. We zagen ons al romantisch op een kameel de zandduinen beklimmen, terwijl de ondergaande zon de woestijn knalrood kleurde. Het kameelrijden was helaas wat minder romantisch, maar de woestijn maakte onze torenhoge verwachtingen meer dan waar. In de buurt van Erg Chebbi ligt bovendien het stadje Rissani, dat wordt omringd door ruige rotslandschappen, bezaaid met dorpjes in groene palmenoases. Op een aantal plaatsen zijn ruïnes van oude kastelen te vinden, waar nu kinderen spelen en mannen op ezeltjes langs draven. Erg leuk om een paar uurtjes rond te rijden.

Erg Chebbi natuur 

De mooie natuur van Marokko

3. De knalrode Dades Vallei

Wij reden tijdens onze roadtrip Marokko de Dades Vallei aan het einde van middag binnen. De laagstaande zon zette de bergen rond de vallei in vuur en vlam. Schakeringen van knalrood, felroze en diepbruin waren overal om ons heen en in de vallei schitterden kleine dorpjes in de zon. De rit naar het hart van de Dades Vallei is een mooie uitdaging: de haarspeldbochten zijn scherp en steil en je rijdt vlak langs een kilometers diep ravijn. Aan het einde van een smalle, hoge kloof ligt een klein dorp met een paar hotelletjes. Wij maakten de volgende dag een prachtige wandeling door de omringende bergen, met uitzichten over de vallei en de grillige rotspartijen. De mensen in dit deel van Marokko zijn ongelofelijk vriendelijk: een klein jongetje kwam ons appeltjes brengen en een Berber-familie nodigde ons uit om samen thee te drinken en versgebakken warm brood te delen.

Dades Vallei 

4. Mooiste natuur Marokko: de roze Todra Gorge

Op weg naar de Dades Vallei maakten we een omweg naar de Todra Gorge. Dit is een kloof van rozerode rotsen, met wanden van meer dan driehonderd meter hoog. Je kijkt uit over een vallei van groene palmen met verschillende verlaten kasbahs (forten). Je kunt vrij ver de kloof inrijden en daarna nog een stukje wandelen om te bekijken hoe smal hij uiteindelijk wordt (smal!). In het dorpje in de vallei kun je lekker lunchen, voordat je verder rijdt naar de Dades Vallei.

Todra George 

5. Natuur Marokko: het ruige Atlasgebergte

De rit van Quarzazate naar Marrakech was voor ons een onverwacht hoogtepunt. De weg leidt door het Atlasgebergte en bestaat uit ontelbare bochten. De ravijnen zijn zo diep en de bergen zo ruig, dat na elke bocht je adem even stokt.

Atlas Gebergte

Meer lezen over Marokko?

Waar boekten wij onze Marokko-reis?

Wij boekten onze Marokko-reis bij Riksja Travel. Helemaal op maat!

Ook leuk om te lezen

15 Reacties

Alfons 20 oktober 2014 - 15:40

De natuur heeft mij ook het meest verrast in Marokko! Bijna onvoorstelbaar hoe snel de landschappen er veranderen, vooral van Fez richting Erg Chebbi. Op sommige delen leken het ook wel alsof we in Utah rondreden.

Ps; het gebergte rondom Chefchaouen is het Rifgebergte dacht ik?

Antwoord
Karlijn 20 oktober 2014 - 15:48

Hoi Alfons, bedankt voor de correctie! Stom, ik heb het meteen aangepast. Leuk dat de natuur jou ook zo heeft verrast, ik vond het echt fantastisch mooi in Marokko!

Antwoord
Let's travel and see 20 oktober 2014 - 23:16

Zo mooi! De dades vallei zou ik graag nog eens zien! Marokko is zon fijn land, zulke mooie dingen, vriendelijke mensen en relatief dichtbij!

Antwoord
Karlijn 21 oktober 2014 - 08:59

Helemaal mee eens! Het is maar drie uur vliegen, maar je bent meteen in een andere wereld :)

Antwoord
Sandra 21 oktober 2014 - 22:32

Wauw! Die Dades vallei ziet er gaaf uit! Doet mij een beetje denken aan Great Sand Dunes in de VS, alleen is dit een stuk roder ;-)

Antwoord
Karlijn 23 oktober 2014 - 10:08

Dank je Sandra! De Dades Vallei heeft inderdaad wel iets van sommige Amerikaanse parken. Mooi, die uitgesleten rotsen!

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 25 oktober 2014 - 23:50

Ik heb het Atlasgebergte maar heel even gezien, tijdens een excursie. Zou zo graag een keer een auto willen huren en dan echt de woestenij van Marokko willen ontdekken :)

Antwoord
Karlijn 26 oktober 2014 - 16:39

Hoi Stephanie, de binnenlanden van Marokko zijn echt de moeite waard! Weer zo’n andere sfeer dan de koningssteden, zeker een aanrader!

Antwoord
Linda 26 oktober 2014 - 07:54

Jeetje wat een kleuren! Wauw prachtig. Heel mooi verslag, wat een toffe trip!

Antwoord
Karlijn 26 oktober 2014 - 16:35

Dank je Linda! Ik vond Marokko echt een verrassing!

Antwoord
DeniseM 5 november 2014 - 00:01

Mooi! Ik herken veel!

Antwoord
Karlijn 5 november 2014 - 09:25

Dank voor je reactie Denise! Ik vond Marokko zo schitterend :)

Antwoord
Marjolein 11 februari 2015 - 14:07

Wat een prachtige foto’s zeg! Het Atlasgebergte vond ik ook waanzinnig mooi maar ik zie dat ik nog enkele potentiële hoogtepuntjes heb gemist. Ik moet duidelijk nog een terug naar dit prachtige land.

Antwoord
Karlijn 11 februari 2015 - 15:50

Dank je Marjolein! Marokko is echt een land om vaker naartoe te gaan. Zo’n mooie afwisseling van cultuur en natuur! Leuk dat jij er ook al eens bent geweest. Ik moet ooit nog eens terug voor een meerdaagse trekking door het Rifgebergte :)

Antwoord
2,5 week Marokko: onze route en planning - Karlijn Travels 20 december 2019 - 11:03

[…] We stonden heel vroeg op voor een magische zonsopgang boven de woestijn en sjokten vervolgens met onze dromedarissen terug naar het startpunt. Na het ontbijt stond ons een lange rit naar de Dades Vallei te wachten. We kozen ervoor om via de Todra Gorge te rijden en daar te lunchen. Dit was misschien wel onze mooiste reisdag. Op deze route zie je de indrukwekkendste uitzichten, ruige natuur en groene oases. De Todra Gorge is driehonderd meter hoog en de roze rotsen contrasteren mooi met de groene palmen in de vallei. De Dades Vallei zelf is ook spectaculair, met knalrode rotsformaties, verlaten kasbah’s en kleine dorpjes. Hier lees je meer over de mooie natuur van Marokko. […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.