Tips reizen Namibie
Namibië

Reizen in Namibië: 12x praktische tips voor de ultieme reis

Onze reis door Namibië is met stip binnengekomen in de top 5 van onze favoriete reizen ooit. Het is geweldig om een roadtrip te maken door dit dunbevolkte, afwisselende land, dat barst van de spectaculaire landschappen, eindeloze vergezichten en volop wildlife. Ga je reizen in Namibië, dan is een goede voorbereiding belangrijk. Deze twaalf praktische tips helpen je op weg. 

1. Kies de beste reistijd voor Namibië

De beste reistijd voor Namibië is de periode mei tot en met oktober, de droge tijd. Je hebt dan de meeste kans op goed weer én op het spotten van wildlife, omdat de dieren vanwege de droogte naar de bekende waterpoelen komen om te drinken. Wij waren in juni in Namibië en dat vonden we de perfecte reistijd. Overdag is het zo’n 20 tot 26 graden, dus niet te warm, het is vrijwel elke dag strakblauw en het landschap is relatief groen, omdat de regentijd net afgelopen is. Bovendien waren er nergens muggen. In de maanden september en oktober is het veel warmer, zeker in de woestijn. Ook dan is het prima reizen in Namibië, maar moet je misschien wel je dagindeling wat aanpassen aan de warmte.

2. Reis je in de winter, houd dan rekening met koude nachten

Overdag is het weer in juni perfect, maar het is dan wel winter in Namibië. Zodra de zon ondergaat wordt het koud en we hebben nachten gehad dat het maar zo’n vijf graden was. Vorst aan de grond komt in de winter ook voor. Reis je in juni, juli of augustus, neem dan genoeg warme kleding mee. Je bent vaak voor zonsopkomst of na zonsondergang op pad voor safari’s en dan kan het echt flink koud zijn. Gelukkig regelen de Namibiërs met liefde een warm dekentje of dikke poncho voor je, zodat je niet helemaal zit te vernikkelen in je safari-jeep.

3. Reizen in Namibië: kamperen of slapen in lodges?

Ga je naar Namibië, dan moet je kiezen: ga je kamperen of slapen in lodges? Al kan een combinatie natuurlijk ook 😉 Roadtrips met een auto met daktent zijn erg populair in Namibië en kamperen is een betaalbare manier van reizen. Zelf kozen we voor slapen in lodges. We zijn geen kampeerders en we genoten enorm van de fantastische lodges in Namibië. Overweeg je een kampeertrip in de Namibische wintermaanden, houd er dan wel rekening mee dat het ’s nachts heel koud kan worden en dat het om zes uur al donker is. Kamperen is comfortabeler tijdens de warmere maanden.

Fish River Lodge

Tip! Op zoek naar een Afrika-specialist die je droomreis door Namibië voor je kan regelen? Kijk dan eens bij Matoke Tours. Wij hebben bij hen maatwerkreizen Tanzania en een Namibië/Botswana/Zimbabwe geboekt en waren beide keren superenthousiast.

4. Je hebt een visum nodig voor Namibië

Sinds april 2025 heb je een visum nodig voor reizen in Namibië. Dat kost ongeveer 80 euro en is vooraf online aan te vragen via deze website. Je kunt het ook ter plekke op het vliegveld kopen. Wij hadden het vooraf geregeld, omdat we dachten dat het proces dan sneller zou verlopen. Dat was niet zo. We moesten in dezelfde rij wachten als iedereen én we moesten alsnog een papieren formuliertje invullen met dezelfde gegevens als we online al hadden doorgegeven. Ik las in een lokale krant dat er veel klachten waren over lange wachtrijen, dus hopelijk wordt het proces wat efficiënter ingericht.

5. Namibië is in principe een veilig land om doorheen te reizen

Zoals gewoonlijk kregen we voor onze reis vaak de vraag ‘is Namibië veilig?’. Ik vond reizen in Namibië veilig. De politieke situatie is stabiel en de criminaliteitscijfers zijn laag in vergelijking met andere Afrikaanse landen. Je moet wel wat extra op je spullen letten in steden als Windhoek en Walvisbaai, en in mindere mate Swakopmund. Laat ook nooit waardevolle spullen achter in je auto. Het grootste risico is waarschijnlijk autopech onderweg, omdat het lang kan duren voordat er hulp komt. Ik schreef een artikel met tips over een auto huren in Namibië, die je helpen bij een goede voorbereiding.

6. Je kunt in Namibië vaak met je pinpas betalen

De munteenheid in Namibië is de Namibische dollar, die gekoppeld is aan de wisselkoers van de Zuid-Afrikaanse rand. Toen we pinden op het vliegveld van Windhoek, kregen we tot onze verbazing het hele bedrag in Zuid-Afrikaanse rand. Gelukkig bleek dat je daar ook gewoon mee kunt betalen. Pinnen is in Namibië geen probleem en je kunt op veel plekken met je pinpas afrekenen. Zelfs contactloos werkt het vaak prima.

Tip! Check altijd goed je rekening bij hotels. Ik denk dat onze rekening 80% van de tijd niet klopte. Meestal in ons voordeel, want ze vergaten bijvoorbeeld drankjes, de was of een extra excursie. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling en medewerkers kunnen daar last mee krijgen, dus laat de rekening altijd corrigeren.

7. Neem een reisstekker type M mee

De stopcontacten in Namibië zijn anders dan in Nederland en je hebt hier een wereldstekker type M nodig. In veel lodges hebben ze overigens meerdere soorten stopcontacten én USB-opladers, maar neem voor de zekerheid ook een M-stekker mee.

Bomen Deadvlei Namibie

8. Je hebt mogelijk vaccinaties nodig – en soms malariatabletten

Voor Namibië worden vaccinaties aangeraden, dus het is goed om je daar vooraf over te laten informeren. Ons werd geadviseerd om ook malariapillen te slikken voor het noordelijke deel van onze reis. De malariagrens ligt zo’n beetje in Etosha National Park, waar in de natte maanden ook malaria kan voorkomen. We hebben onze hele reis geen enkele mug gezien, dus dat was erg fijn. Het hangt uiteindelijk af van je reisroute en reistijd of je malariapillen moet slikken, dus win vooraf even advies in.

Tip! Ben je op zoek naar een fijne reisgids, dan kan ik de ANWB-gids van Namibië aanraden. Deze gids biedt veel achtergrondinformatie en volop tips over bezienswaardigheden en reisroutes.

9. Koop je simkaart van MTC op het vliegveld

Wil je een lokale simkaart kopen, dan kun je dat het beste op het vliegveld doen, bij het kantoortje bij de bagagebanden of in de aankomsthal. Er zijn twee telecomaanbieders in Namibië en MTC heeft veruit de beste dekking. Dan nog is het in het zuiden niet veel soeps: wij hadden onderweg vaker geen bereik dan wel. Pas vanaf Swakopmund ging het beter met het bereik en in het noorden was het meestal goed. Het is dus een beetje afwegen of je het het geld waard vindt. Ik wilde vooral een simkaart om in geval van nood onderweg te kunnen bellen, maar in het zuiden hadden we daar niet veel aan gehad.

Zeehonden Cape Cross

10. Fooi geven is gebruikelijk in Namibië

Het is gebruikelijk om fooi te geven in Namibië. In restaurants kun je bij de rekening zelf je fooi bijschrijven (meestal 10%) en je geeft ook fooi bij allerlei andere vormen van dienstverlening. Denk aan de medewerker die je auto voltankt, degene die je autoramen schoonmaakt en ‘parkeerwachters’ die op je auto letten op parkeerplaatsen van winkels. Natuurlijk geef je ook fooi aan gidsen en in lodges. In de lodges staat vaak een collectieve fooienpot bij de receptie, zodat het geld eerlijk verdeeld kan worden over de medewerkers.

11. Werk mee aan de duurzaamheidsdoelen van lodges

Veel lodges zijn actief bezig met duurzaam werken en waterbesparing. Logisch, in het kurkdroge Namibië. Zo hadden lodges vaak een emmer klaarstaan in de douche, waarmee we water op konden vangen tot het warm genoeg was. Dat water werd gebruikt voor de schoonmaak. Een kleine moeite.

Zonsopkomst Grootberg Lodge

12. Reizen in Namibië: begroet mensen altijd uitgebreid

Als je in Namibië iemand begroet, dan vraag je altijd eerst ‘how are you?’ Namibiërs begroeten elkaar altijd door elkaar te vragen hoe het gaat. Dat geldt bij elk contact, hoe kort ook. Een vriendelijke gewoonte die je zo overneemt!

Meer lezen over Namibië?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven