Vanaf de Namibische kust, zo’n honderd kilometer verderop, zien we de contouren van Spitzkoppe al liggen. Deze groep hoge granieten bergen steekt honderden meters hoog boven het verder vlakke landschap uit. Maar niet alleen van een afstandje is Spitzkoppe speciaal. Ook als je er middenin staat, is dit één van de mooiste landschappen van Namibië. Hier kun je geweldig wandelen tussen de rotsen, eeuwenoude rotstekeningen bewonderen en de sterrenhemel bewonderen. Dit zijn de leukste tips voor Spitzkoppe.
Hoe is Spitzkoppe ontstaan?
Spitzkoppe is een groep granieten bergen in de Namibische woestijn. De hoogste piek is 1728 meter hoog en heeft als bijnaam de Matterhorn van Namibië. Vanuit een bepaalde hoek lijkt deze schuin afgesleten bergtop namelijk op zijn Zwitserse broer. De rotsen van Spitzkoppe zijn meer dan 120 miljoen jaar oud en ontstaan door een combinatie van vulkanische activiteit en erosie. Het landschap wordt gekenmerkt door grillige ronde rotsen, spleten en bogen, gevormd door flinke temperatuurverschillen en door regen, zand en wind. Ondanks de ronde vormen hebben de rotsen veel ‘profiel’: als je erop klimt, heb je veel grip. Dat maakt het makkelijk én leuk om het rotsgebied te verkennen.
De oorspronkelijke bewoners van Spitzkoppe
Spitzkoppe is prachtig qua natuur en landschappen, maar ook qua cultuur is het een belangrijk gebied. Voordat de Duitse kolonisten hier naartoe kwamen, was dit het leefgebied van de Khoisan. Dit volk bestaat uit twee groepen: de San (ooit Bosjesmannen genoemd) en de Khoekhoe. Zij behoren tot de oudste volken van Zuidelijke Afrika en in Spitzkoppe zijn hun eeuwenoude rotstekeningen te vinden.
Wat te doen in Spitzkoppe?
1. Ga op zoek naar de beroemde Rock Arch
Midden tussen de granieten rotsen ligt de Rock Arch, een enorme stenen boog vanwaar je een mooi uitzicht hebt over het landschap. Hij staat onder The rock arch in Google Maps en je moet parkeren bij parkeerplaats nummer 5. Ze houden er in Spitzkoppe niet van om bezienswaardigheden aan te geven, dus het is misschien even zoeken tot je ‘m gevonden hebt. Maps.me kan wel helpen. Houd vanaf de parkeerplaats links aan en klim tussen de rotsen naar boven, dan vind je hem wel. De Rock Arch is ook fantastisch bij zonsopkomst en zonsondergang, maar bij zonsondergang kan het hier wel druk zijn.
2. Klim naar de rotstekeningen bij Bushman’s Paradise
Bovenop de Pontok Mountains in het oosten van Spitzkoppe ligt Bushman’s Paradise, een idyllisch plateau met water, bomen, struiken en grotten. Hier woonden vroeger de San. Een ideale plek, want ze konden hier beschermd leven. Het bewijs dat de San hier leefden, zijn de oude rotstekeningen die hier zijn gevonden, onder andere van dieren en jagers.
Tekeningen bezoeken
Je kunt de tekeningen nog steeds zien, maar dat kan alleen samen met een gids. De tekeningen zijn vroeger flink beschadigd door bezoekers en de locals willen meer schade natuurlijk voorkomen. De klim naar Bushman’s Paradise is steil: je klimt over de granieten rotsen aan een ijzeren ketting omhoog. Dat klinkt spannender dan het is en je bent gelukkig zo boven. Onderaan de helling staan gidsen klaar. Entree hoef je niet betalen, maar de gids een fooi geven is natuurlijk wel de bedoeling. Er is trouwens ook een Small Bushmans Paradise in Spitzkoppe, waar ongeveer dezelfde tekeningen te zien zijn. Je hebt hier alleen niet het fantastische uitzicht van Bushman’s Paradise, dus als je moet kiezen zou ik voor die locatie gaan.
3. Maak mooie hikes tussen de rotsen (of ga klimmen)
In Spitzkoppe kun je je allerlei mooie wandelingen maken. Er zijn verschillende officiële wandelroutes waar je een gids voor nodig hebt, zoals de Matterhorn Route, de Bushman Circle Route en de Pontok Route. De wandelingen variëren in zwaarte en lengte (van twee tot acht uur) en kunnen heel wat klimmetjes bevatten. Wil je één van deze hikes doen, regel dan bij de receptie van Spitzkoppe of bij je lodge een gids. Wij hadden geen tijd voor zo’n lange wandeling en maakten daarom op eigen houtje wat korte wandelingen tussen de rotsen. Je kunt overal makkelijk zelf het gebied inlopen en zo de mooiste plekken ontdekken. Wil je graag het avontuur opzoeken? Ga dan klimmen (regelen via de receptie), want daar zijn de rotsen van Spitzkoppe voor gemaakt.
4. Neem een duik in één van de Rock Pools
Ben je tijdens of net na het regenseizoen in Spitzkoppe, dan staat er vaak nog water tussen de rotsen. Ideaal om een lekker frisse duik te nemen. Op de kaart van Spitzkoppe die je bij de receptie krijgt, staan verschillende Rock Pools aangeven in verschillende delen van het gebied. Vraag ter plekke even waar nog water in staat.
5. Ga op zoek naar de dieren in Spitzkoppe
Toen wij Spitzkoppe binnenreden, werden we meteen begroet door een paar zebra’s, die mooi contrasterend afstaken tegen de rode rotsen. Heel onverwacht, want we wisten niet dat hier zebra’s leefden. Naast zebra’s kun je hier ook onder andere oryxen, mangoesten, neushoornvogels en klipdassies spotten. Altijd leuk om naar uit te kijken!
6. Ontdek Spitzkoppe met de fiets
Wil je Spitzkoppe met de fiets ontdekken? Dat kan als je bij de Spitzkoppen Lodge verblijft. Hier kun je een mountainbiketocht met gids boeken, die leidt langs de mooiste bezienswaardigheden in Spitzkoppe.
7. Kies de beste plek voor de zonsondergang uit
Zoals gezegd is de Rock Arch heel populair voor de zonsondergang en dat is al een goede reden om een andere locatie te kiezen. Dat kan eigenlijk elke rots zijn, want waar je ook bent: de zon zet heel Spitzkoppe in vuur en vlam. De rotsen gaan van warm oranje naar dieprood, bijna alsof ze van binnenuit verlicht worden. Ga niet meteen weg als de zon onder is, want juist daarna kleurt de lucht roze-paars-oranje-blauw, zoals je dat volgens mij alleen op het zuidelijk halfrond ziet.
8. Bewonder de kraakheldere sterrenhemel
Er is bijna geen lichtvervuiling en het is meestal wolkeloos in Spitzkoppe. Dat betekent dat dit een ideale plek is om sterren te kijken. Wij hadden een vrijwel volle maan die alsnog voor lichtvervuiling zorgde, maar toch konden we de Melkweg makkelijk zien. En natuurlijk moet je ook uitkijken naar vallende sterren, want die spot je in de Namische woestijn regelmatig.
9. Kies voor kamperen of slapen in de fantastische Spitzkoppen Lodge
Ik ben helemaal geen kampeerder en daarom sliepen we in Namibië overal in lodges. Maar kamperen in een daktent is hier populair en in Spitzkoppe vind je de mooist gelegen camping van het hele land, Restcamp Spitzkoppe. Ik kreeg bijna zin om ook een tentje op te zetten tussen de enorme rotsen. Bij de camping geldt ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Zorg dan ook dat je vroeg bent, zodat je het rustigste plekje op de mooiste locatie kunt kiezen. De kampeerplekken hebben geen stromend water of elektriciteit, maar er zijn wel bush toilets en stenen barbecues bij elke plek. Douches en een klein restaurantje vind je bij de receptie, waar je gezien de afstand met de auto naartoe moet rijden.
Grote aanrader: de Spitzkoppen Lodge
Zelf sliepen we in de Spitzkoppen Lodge, de enige lodge die in Spitzkoppe ligt. De lodge heeft een eigen ingang en als kampeerder of dagbezoeker kun je niet op dit terrein komen. Ik vond deze luxe lodge fantastisch. De enorme chalets zijn tussen de rotsen gebouwd en het uitzicht is eigenlijk overal geweldig. De chalets zijn comfortabel, hebben een eigen terras met een uitzicht en liggen ver uit elkaar. Je hebt dus volop privacy. Het eten in de lodge is erg goed en de driegangenmaaltijd wordt in het hippe restaurant geserveerd. Met zicht op de zonsondergang en op het in de rotsen uitgehouwen zwembad. Helemaal top!
Praktische informatie
Hoe kom je in Spitzkoppe?
Spitzkoppe is twee uur rijden vanuit kustplaatsje Swakopmund en ruim drie uur vanuit Windhoek. Het gebied heeft een hoofdingang met receptie en een westelijke ingang. Die is officieel gesloten, maar als je er per ongeluk terecht komt (zoals wij, omdat we zonder op de kaart te kijken de bordjes volgden) word je wel binnengelaten. Je moet je altijd eerst melden bij de receptie, of je nu kampeert, in de lodge slaapt of een dagbezoeker bent. Je hebt een auto nodig om Spitzkoppe zelf te ontdekken, want de bezienswaardigheden liggen ver uit elkaar. In dit artikel lees je alles over een auto huren in Namibië.
Beste reistijd voor Spitzkoppe
De beste reistijd voor Spitzkoppe is de periode mei tot en met oktober, het droge seizoen. Dan kun je rekenen op strakblauwe luchten en mooi weer. Wij waren er in juni en dat was perfect: overdag was het zo’n 22 graden, dus ideaal om actief te zijn. En ’s nachts was het koud en winderig en hadden we echt een warme trui nodig.
Hoe lang heb je nodig in Spitzkoppe?
Dat hangt af van wat je wil doen en wat je reisroute is. Wij hadden een ruime middag de tijd in Spitzkoppe en konden de meeste bezienswaardigheden afstrepen. Maar wil je een flinke wandeling maken, gaan klimmen of gewoon op je gemak door het landschap struinen, dan is het fijn om hier een volle dag (twee nachten) te hebben.
Meer info over reizen in Namibië
In dit artikel heb ik al mijn tips voor reizen in Namibië op een rijtje gezet. Wij lieten onze reis op maat samenstellen door Afrika-specialist Matoke Tours. Matoke regelt alles perfect, kent overal de mooiste lodges en de leukste excursies. Boeken bij Matoke Tours levert je gegarandeerd een droomreis op!
Meer lezen over Namibië?
- Fish River Canyon: avontuur én luxe bij de grootste kloof van Afrika
- Etosha National Park: tips voor de ideale safari in Namibië
- Neushoorntracking in Damaraland: op missie in de Klip River Valley
- De Zambezi-regio: het verrassende groene noorden van Namibië
*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.